Απρίλιος

Μήνας Απρίλιος!

Κάθε φορά που μπαίνει ο μηνάς ζωγραφίζουμε την εικόνα του μήνα ως παιδάκι με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του π.χ(ο Απρίλιος είναι ντυμένος με ανοιξιάτικα ρούχα, κρατάει λουλούδια και πασχαλινά αυγά).

Ακολουθεί συζήτηση για το μήνα (λαϊκές ονομασίες,παροιμίες συνήθειες ανθρώπων ,καιρικές συνθήκες. κτ.λ.) Σας προτείνουμε να ζητήσετε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν σε ένα χαρτί ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΆΚΙ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ.
(Ο τίτλος αυτός ας γραφτεί από τα παιδιά όπως μπορούν με το όνομα τους) Τα παιδιά γνωρίζουν τη δουλίτσα γιατί την κάνουμε κάθε φορά που αρχίζει ο μηνάς.

Καλη επιτυχια! ????

 

Ονομασίες του μήνα Απρίλη


Ο Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Οι Λατίνοι τον ονόμασαν Aprilis απ’ το aperio= ανοίγω (apertus= ανοικτός και Apertio= Άνοιξη). μια που όλη η φύση ξαναγεννιέται από το βαθύ χειμωνιάτικο ύπνο του χιονιού και τον αφιέρωσαν στη θεά Αφροδίτη.

Απρίλης και άνοιξη, Απρίλης και Πάσχα είναι για τον ελληνικό λαό σχεδόν αξεχώριστα.

Γι’ αυτό τον είπαν και Ανοιξιάτη και Αιγιωργίτη, απ’ τη μεγάλη γιορτή που περιλαμβάνει, και Κερασάρη, εκεί που πρωτοβγαίνουν τα κεράσια.

Η ελληνική παράδοση ονομάζει τον Απρίλη και «Λαμπριάτη», γιατί συνήθως το μήνα αυτό γιορτάζουμε το Πάσχα, τη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή της Ορθοδοξίας.

Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, με την ψαλμωδία των Χαιρετισμών, ολοκληρώνεται την Παρασκευή που στις εκκλησίες ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο και ακολουθούν η Ανάσταση του Χριστού.


Ο καιρός το μήνα Απρίλιο
Όπως ο Μάρτης, έτσι και ο Απρίλης είναι μήνας δίγνωμος: από τη μια μεριά ο καιρός καλυτερεύει σταθερά, από την άλλη δεν ξεχνάει να δείξει τα χειμωνιάτικα δόντια του με βροχές και χαλάζια. .Οι γεωργοί σπέρνουν καλαμπόκι, βαμβάκι, καρπούζια, πεπόνια.

Η σιγανή βροχή στο μήνα Απρίλη

Αν η κακοκαιρία κάνει κακό στα σπαρτά, οι κανονικές βροχές είναι ευεργετικές,

γιατί τώρα ο γεωργός θα σπείρει καλαμπόκια , ρεβίθια, τριφύλλι, ρύζι, μπαμπακάκι.

θα φυτέψει μελιτζάνες, σπανάκι, καρπούζια, πεπόνια κλπ. Έτσι με λαχτάρα περιμένει

τη βροχή, που και τα σπαρτά θα μεγαλώσει και τα φρεσκοφυτεμένα θα βοηθήσει να ξεπεταχτούν.


Παροιμίες για το μήνα Απρίλιο
Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα,
χαρά στον τον γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.

Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

Ο Απρίλης ο Ρηγίλλης, ο Μάης ο πολυψωμάς.

Τον Απρίλη και το Μάη κατά τόπους τα νερά.

Αλί στα Μαρτοκλάδευτα και τ’ Απριλοσκαμένα.

Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί.