Καλημέρα,καλό μήνα και καλή Πρωταπριλιά.
Πρωταπριλιά : γιατί λέμε ψέματα σήμερα? πως ξεκίνησε το έθιμο ?
Το έθιμο της πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη…… υπάρχουν διάφορες εκδοχές με τον χρόνο και τον τόπο που γεννήθηκε το έθιμο………μια εκδοχή είναι ότι ξεκίνησε από τους Κέλτες .Οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο..και μια δεύτερη, ότι ξεκίνησε από την Γαλλία ( που θεωρείται και η πιο βάσιμη ιστορικά )……… Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.
Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το έθιμο αυτό ήρθε στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε……. λέμε μικρά-αθώα ψεματάκια με σκοπό να ξεγελάσουμε το “θύμα” μας……… σε κάποιες μάλιστα περιοχές της Ελλάδας , θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλον, θα έχει την τύχη με το μέρος του, την υπόλοιπη χρονιά, ενώ το “θύμα”…… θα έχει γουρσουζιά…….
Και ποιος μικρός μας φίλος θεωρείται πρωταθλητής στο ψέμα; Φυσικά ο Πινόκιο
Γλώσσα
Αφήγηση παραμυθιού(Ακούμε το παραμύθι πατώντας στο σύνδεσμο,ακολουθεί δραστηριότητα)
Εικαστικά:
- Δραστηριότητα: Σχεδιάζουμε το πορτραίτο του Πινόκιο(μεγάλο ώστε να πιάνει αρκετό χώρο στο Α4 ,όπως στην φώτο ) και το ζωγραφίζουμε. Όλα τα χαρακτηριστικά του ,εκτός από την μύτη του. Στην συνέχεια για μύτη ,τοποθετούμε οποιαδήποτε αντικείμενα έχουμε σπίτι ,ώστε να αποκτήσει ύψος και να μεγαλώσει όσο γίνεται περισσότερο η μύτη του Πινόκιο μας. Δέστε τις πιο κάτω φώτο ,για να πάρετε ιδέες.Μπορεί να παιχτεί και ως παιχνίδι με 2 άτομα όπως το jenga. Περιμένουμε να μας στείλετε τον δικό σας ψεύτη Πινόκιο είτε μέσω email στο mail@nip-monast.ait.sch.gr ,είτε μέσω viber , είτε μέσω messenger, και εμείς θα τις ανεβάσουμε στην σελίδα μας.