Αφήνοντας τις σχολικές αίθουσες αφήσαμε πίσω μας και το πολιτιστικό μας πρόγραμμα για τη φιλαναγνωσία «Ένα βιβλίο κρατώ. Μεγάλο ή μικρό;»
Ας θυμηθούμε ορισμένες στιγμές:
Επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο μας και αφήγηση παραμυθιού. Υποδεχθήκαμε την κυρία Ελένη Τασοπούλου, που μας αφηγήθηκε το βιβλίο της ‘Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο’ . Πέρυσι μας είχε διαβάσει το βιβλίο της ‘Το σκιάχτρο και η τριανταφυλλιά’.
Επισκεφθήκαμε την εφημερίδα Εβδομάδα, για να δούμε πως γράφεται και τυπώνεται μια εφημερίδα.
Δραματοποιήσαμε το παιδικό βιβλίο «Το δώρο της Παπλωματούς» στην χριστουγεννιάτική μας παράσταση.
Διαβάσαμε πολλά παιδικά βιβλία, γιατί τα αγαπάμε!Σας προτείνουμε να διαβάζετε βιβλία με τα παιδιά σας σε καθημερινή βάση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα οφέλη που έχει η ανάγνωση βιβλίων, ειδικά για τα παιδιά.
Οφέλη από την ανάγνωση
Η ανάγνωση ασκεί τον εγκέφαλο
Η ανάγνωση είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο έργο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο από το να παρακολουθεί τηλεόραση, για παράδειγμα. Η ανάγνωση ενισχύει τις εγκεφαλικές συνδέσεις και δημιουργεί νέες.
Η ανάγνωση βελτιώνει τη συγκέντρωση
Τα παιδιά πρέπει να κάθονται ακίνητα και ήσυχα, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στην ιστορία όταν διαβάζουν. Εάν διαβάζουν συχνά, θα αναπτύξουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η ανάγνωση διδάσκει τα παιδιά για τον κόσμο γύρω τους
Μέσα από την ανάγνωση μιας ποικιλίας βιβλίων, τα παιδιά μαθαίνουν για τους ανθρώπους, τους τόπους και τα γεγονότα εκτός της δικής τους εμπειρίας.
Η ανάγνωση βελτιώνει το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές δεξιότητες
Τα παιδιά μαθαίνουν νέες λέξεις καθώς διαβάζουν. Υποσυνείδητα, απορροφούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δομής των προτάσεων και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά οι λέξεις και άλλα γλωσσικά χαρακτηριστικά στη γραφή και την ομιλία τους.
Η ανάγνωση αναπτύσσει τη φαντασία
Καθώς διαβάζουμε το μυαλό μας μεταφράζει τις περιγραφές που διαβάζουμε για τους ανθρώπους, τα μέρη και τα πράγματα και τα κάνει εικόνες. Φανταζόμαστε επίσης πώς αισθάνονται οι χαρακτήρες του βιβλίου. Τα μικρά παιδιά μεταφέρουν αυτή τη γνώση στο καθημερινό τους παιχνίδι.
Η ανάγνωση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση
Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά αρχίζουν να φαντάζονται πώς εκείνα θα αισθάνονταν εάν ήταν στη θέση των ηρώων του βιβλίου.
Η ανάγνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί με το παιδί
Το να διαβάζετε μαζί με το παιδί στον καναπέ ή να του διαβάσετε μια ιστορία πριν τον ύπνο ή ακόμα και να επισκεφθείτε μια βιβλιοθήκη, είναι μόνο μερικοί τρόποι για να περάσετε χρόνο μαζί.
Τα παιδιά που διαβάζουν έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο
Η ανάγνωση βοηθάει στην μαθητικές επιδόσεις του παιδιού όχι μόνο στα φιλολογικά μαθήματα αλλά και σε όλο το πρόγραμμα σπουδών.
Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, εντοπίζουμε με τα παιδιά τα στοιχεία του βιβλίου (τίτλο, συγγραφέα, εκδόσεις).
Επίσης, μπορεί να μετρήσει τις σελίδες, να εντοπίσει αριθμούς που ξέρει.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Κάποιες προτάσεις από το βιβλίο ‘Δημιουργικές διαθεματικές δραστηριότητες’.
Διαβάζουμε το ποίημα ‘Μια γιορτή σαν παραμύθι’. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε δεύτερη φορά ή μια στροφή τη φορά.
Ρωτάμε το παιδί:
- Ποιοι ήταν οι καλεσμένοι σε αυτή τη γιορτή;
- Θα ήθελες να πας σε αυτή τη γιορτή; Γιατί;
- Ποιον αγαπημένο σου ήρωα θα ήθελες να συναντήσεις;
Μπορεί το παιδί να εντοπίσει μέσα στο ποίημα τα ονόματα των ηρώων. Κάποια παιδιά θα μπορέσουν μόνα τους, άλλα μπορείτε να τα βοηθήσετε με καρτέλες, που θα έχετε γράψει τα ονόματα των ηρώων. Μπορούν έπειτα να ζωγραφίσουν κάτι, για το ποίημα που άκουσαν . Μπορεί να γράψει το όνομα του αγαπημένου του ήρωα. Καλό θα ήταν, να μη χρησιμοποιείτε την αντιγραφή λέξεων σε παιδιά που θυμούνται κάποια γράμματα και προσπαθούν να παράγουν μόνα τους γραπτό λόγο. Γενικώς, ενθαρρύνετε το παιδί να γράψει μόνο του . Βοηθήστε το ελάχιστα, αν χρειαστεί με τους ήχους των γραμμάτων.
Μην ξεχνάτε το κινητικό παιχνίδι. Μπορεί όλη η οικογένεια να παίξει ισορροπία με βιβλία . Το παιχνίδι είναι απλό και διασκεδαστικό, αλλά βοηθά στην κινητική ανάπτυξη του παιδιού. Καθορίστε μια διαδρομή μέσα στο σπίτι και κάντε αγώνες βαδίσματος, με ένα βιβλίο (ελαφρύ και ασφαλές) στο κεφάλι. Νικητής είναι όποιος τερματίσει πρώτος, χωρίς να του πέσει το βιβλίο.
Οργανώστε τα βιβλία/ τη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας.
Βάλτε όλα σας τα βιβλία στη σειρά στο πάτωμα. Καλέστε το παιδί να σκεφτεί τρόπους για να τα τακτοποιήσετε/ οργανώσετε καλύτερα.
Τα παιδιά μπορεί να προτείνουν διάφορα (ανάλογα τα βιβλία που έχει η οικογένεια ή το παιδικό δωμάτιο αποκλειστικά) :
ανά μέγεθος (μικρά , μεγάλα), σε κατηγορίες (παραμύθια, εγκυκλοπαίδειες, σχολικά, ξενόγλωσσα, με ζώα, με ανθρώπους, βρεφικά…), ανά χρώματα, σύμφωνα με τον τίτλο, τις εκδόσεις, σκληρό ή μαλακό εξώφυλλο… Ό, τι και να προτείνει το παιδί ακούστε το και επιβραβεύστε το σκεπτικό του. Αποφασίστε μαζί και οργανώστε τις κατηγορίες, σύμφωνα βέβαια και με το έπιπλο αποθήκευσης βιβλίων, που έχετε στο σπίτι. Θα ήταν ωφέλιμο να γράψει το παιδί σε καρτέλες τα ονόματα των κατηγοριών, οι οποίες δεν πρέπει να είναι πολλές.
Με τα 5 τελευταία βιβλία μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας και μνήμης. Βάλτε τα βιβλία σε σειρά, πείτε στο παιδί να κλείσει τα μάτια του, ανακατέψτε και κρύψτε ένα βιβλίο πίσω σας . Το παιδί θα πρέπει να βρει ποιο βιβλίο λείπει. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και αλλάζοντας τη σειρά δύο βιβλίων, ώστε το παιδί να εντοπίσει τι άλλαξε.
Φτιάξτε έναν σελιδοδείκτη και εξηγήστε τη χρησιμότητά του.
Ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει σε ένα χαρτί το αγαπημένο του βιβλίο και να γράψει τον τίτλο. Μπορεί να μας το δείξει στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. Διαβάστε τα αγαπημένα τους βιβλία όσες φορές κι αν σας το ζητήσουν.