ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

Πλησιάζοντας προς το Πάσχα, μπορούμε να ρωτήσουμε το παιδί τι του θυμίζει το Πάσχα. Γράφουμε σε ένα χαρτί τις λέξεις που μας λέει (π.χ. εκκλησία, Χριστός, Ανάσταση, λαμπάδα…).

Μπορείτε να δείτε μαζί ένα βίντεο με τα πασχαλινά έθιμα .

Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να παρατηρήσετε πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Πάσχα και να συζητήσετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείτε ακόμη να ξεκινήσετε από την Παλαιά Διαθήκη με το βίντεο “Ο πρίγκιπας του Νείλου

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΛΕΞΕΩΝ

Εμπλουτίζουμε το χαρτί των λέξεών μας με καινούριες, με βάση τις πληροφορίες που άντλησε το παιδί από τα βίντεο και τη συζήτηση. Εστιάζουμε σε λέξεις με αρχικό το Λλ (λαμπάδα, Λαμπρή, λαγός).   ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν αναφερόμαστε σε κάποιο γράμμα δεν το λέμε στα νήπιά με την ονομασία του π.χ. λάμδα, αλλά με τον ήχο του λ.

 

Μπορείτε να διπλώσετε ένα χαρτί στη μέση. Στη μια μεριά το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει για παράδειγμα μια λαμπάδα (ή κάποια άλλη λέξη με αρχικό το λ) και στην άλλη μεριά να γράψει το γράμμα Λλ και τη λέξη , όπως στην καρτέλα.Μια πιο εύκολη λέξη είναι ΛΑΓΟΣ.

Τα νήπια μπορούν να τη γράψουν μόνα τους, τα προνήπια μπορούν να την αντιγράψουν .

Καλύτερα στα προνήπια να χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα (τα διευκολύνουν). Αντίστοιχα στα μεγαλύτερα παιδιά τα πεζά γράμματα.

 

Μια πιο πολύπλοκη άσκηση:

Σε ένα άλλο χαρτί γράφουμε πάνω το γράμμα Λλ(κεφαλαίο και πεζό).  Παίζουμε με το παιδί το παιχνίδι “Έχω κάτι στο μυαλό μου που αρχίζει από… Λλ.”. Το παιδί καλείται να σκεφτεί λέξεις με αρχικό το Λλ. Το επιβραβεύουμε κάθε φορά που βρίσκει μία και τη γράφουμε στο χαρτί διαβάζοντάς την. Καλό θα ήταν να γράψετε 3 εως 5 λέξεις (όχι πάρα πολλές), προφορικά μπορείτε να πείτε περισσότερες. Γράψτε και μερικές (που  προτείνει το παιδί) που δεν αρχίζουν από Λλ. Ανάμεσα στις γραπτές λέξεις μπορεί να είναι και ένα όνομα π.χ. Λάμπρος, ώστε να υπενθυμίσουμε στα παιδιά ότι τα ονόματα γράφονται με κεφαλαίο γράμμα.Τα προνήπια ίσως δυσκολευτούν λίγο σε αυτό(τα βοηθάμε λέγοντας για παράδειγμα μια συλλαβή λα , λι…). Έπειτα, μπορούν να κυκλώσουν τα Λ λ στις λέξεις που γράψατε. Από κάτω (με γραμμές ή χωρίς ) μπορούν να γράψουν Λ λ , όπως στην άσκηση τις εικόνας. Μπορεί να ζωγραφίσουν δίπλα κάτι από Λλ.

Μόλις τελειώσετε  γράφετε την ημερομηνία και το παιδί το όνομά του.

Αν θέλετε να εκτυπώσετε την άσκηση πατήστε εδώ.

Την επόμενη μέρα (ή άλλη στιγμή της ημέρας)  μπορείτε να δείτε την  ιστορία του Λλ  από τη σειρά “Ένα γράμμα μια ιστορία”(της εκπαιδευτικής τηλεόρασης).

 

Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία και να εντοπίσει το παιδί τις λέξεις που αρχίζουν από Λλ πατώντας

ΤΟ ΛΑΧΑΝΙΑΣΜΕΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.

 

Συμβουλές για μαμάδες: Αν το παιδί σας στο σπίτι δεν ασχολείται για πολύ ώρα με μια δραστηριότητα, την παρατά, δεν σας ακούει, δοκιμάστε τα παρακάτω κόλπα:

Πάρτε το ρόλο της δασκάλας, όποτε θέλετε να εφαρμόσετε σχολικού τύπου δραστηριότητες. Χρησιμοποιήστε ένα αξεσουάρ (φουλάρι, γυαλιά, μια ζακέτα), αλλάξτε τη φωνή σας ελάχιστα . Μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε το όνομα της νηπιαγωγού του παιδιού. Πείτε στο παιδί “εγώ είμαι η κυρία…. καλώς ήρθες στο σχολείο, έλα να παίξουμε ένα παιχνίδι ή να ζωγραφίσουμε…). Για καλύτερα αποτελέσματα δημιουργήστε ένα κλίμα σχολείου γύρω από ένα τραπέζι (με χαρτιά , μολύβια ή ό,τι χρειάζεστε κάθε φορά). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λούτρινα ζωάκια, τα οποία θα έχουν τα ονόματα των συμμαθητών του παιδιού. Στα παιδιά αρέσει πολύ το θεατρικό αυτό παιχνίδι, θα ανταποκριθούν αμέσως. Εσείς θα πετύχετε να μείνουν συγκεντρωμένα (επειδή έχουν εμπεδώσει τους κανόνες του σχολείου) και η μάθηση θα είναι αποτελεσματική.Επίσης θα τους θυμίζετε το σχολείο τους. Κάθε φορά που θα μπαίνετε στο ρόλο θα ξέρουν ότι είναι ώρα για σχολείο. Διαλέξτε την ώρα :καλύτερα να είναι ώρες πρωϊνές (ή οποιαδήποτε ώρα). Μπορεί να είναι παράλληλα με την ανάθεση εργασιών σε μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας. Αν έχετε μικρότερα αδέρφια χρησιμοποιείστε τα στο παιχνίδι σαν συμμαθητές. Όταν χρειαστεί να απαντήσετε σε ένα τηλέφωνο ή να ανακατέψετε το φαγητό, μη βγείτε απ’ το ρόλο. Πείτε στο παιδί να συνεχίσει και πως πάτε να φέρετε κάτι απ’ την έδρα. Υιοθετήστε, αν θέλετε, φράσεις που λένε οι δασκάλες τους. Αν ασχοληθεί ο μπαμπάς, μπορεί να μπει στο ρόλο του δασκάλου.

Μην ξεχνάτε, πως στην ηλικία αυτή τα παιδιά χρειάζονται κίνηση. Μην τα αφήνετε καθισμένα για πολλή ώρα ή μπροστά σε οθόνες. Παρακάτω σας προτείνουμε ορισμένα κινητικά παιχνίδια :

10 Παιχνίδια εσωτερικού χώρου για παιδιά με ελάχιστο εξοπλισμό!

 Πριν διαβάσετε τα παιχνίδια:

Α) Ανάλογα το χώρο που έχετε προσαρμόστε μια νεκρή περιοχή. Μια περιοχή δηλαδή που είναι μόνο για παιχνίδι και δεν υπάρχουν έπιπλα και άλλα αντικείμενα. Αν θέλετε μπορείτε να τον χωρίσετε με χαρτοταινία.

Β) Προσαρμόστε τα παιχνίδια ανάλογα την ηλικία του παιδιού. Αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά μην ακολουθείτε κατά γράμμα τα παιχνίδια αλλά χαρείτε με τον αυθορμητισμό.

Γ) Πολλά από τα αντικείμενα που δίνονται παρακάτω δεν είναι δεσμευτικά. Αντί για μπάλα μπορείτε να έχετε μπαλόνι, αντί για σεντόνι μια πετσέτα κ.ο.κ. Καλό θα είναι να αυτοσχεδιάσετε ανάλογα την όρεξη και τον χώρο που έχετε.

1.Σκυταλοδρομία

Είναι το παιχνίδι που αγαπούν όλα τα παιδιά. Το παιχνίδι χωρίζεται σε δυο σημεία. Στο ένα θα είναι μια καρέκλα με ένα αντικείμενο και στο άλλο σημείο οι διαγωνιζόμενοι. Αφήνοντας όποιο αντικείμενο θέλουμε τρέχουμε παίρνουμε το αντικείμενο το δίνουμε στον άλλο παίχτη και αυτός συνεχίζει. Για να σταματήσει το παιχνίδι βάζουμε ένα τραγούδι και στο τέλος του σταματάμε. Οι παραλλαγές για μικρό χώρο μπορεί να είναι: Πηγαίνουμε κουτσό, μπουσουλώντας, περπατώντας ανάποδα κλπ.

2.Κρατάω την μπάλα/μπαλόνι στον αέρα

Πετάμε ένα μπαλόνι στον αέρα και στην συνέχεια μαζί με τα παιδιά προσπαθούμε να το κρατήσουμε στον αέρα με διάφορα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα μπορεί να βάλουμε το κεφάλι σαν πρώτο και μετά ο ενήλικας να φωνάξει “με την μύτη”, στη συνέχεια “με το πόδι” κλπ. Χρειάζεται συνεχή επίβλεψη σε εσωτερικό χώρο.

  1. Τι κρύβεται στην τσάντα;

Σε μια σακούλα ή τσάντα βάζουμε διάφορα αντικείμενα του σπιτιού. Π.χ. ένα ζευγάρι γυαλιά, ένα φακό, μια λάμπα, ένα κουτάλι, ένα κατσαβίδι, σελοτέιπ κλπ. Κλείνουμε τα μάτια στα παιδιά ή τους ζητάμε να κοιτάξουν από την αντίθετη πλευρά και να βάλουν το χέρι τους στην τσάντα και να μαντέψουν τι πιάνουν. Μόλις το μαντέψουν βγάζουμε το αντικείμενο από την τσάντα και συνεχίζουμε.

4.Βιβλίο στο Κεφάλι!

Είναι υπέροχο να διαβάζουμε παραμύθια, τι θα λέγατε όμως να κάνουμε κάτι διαφορετικό με αυτά; Βάζουμε ένα βιβλίο στο κεφάλι, μικροί και μεγάλοι και προσπαθούμε να μην το ρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε!

5.Μπαλόνι δεμένο στο πόδι.

Δένουμε ένα μπαλόνι στο πόδι μας έιτε με λάστιχο είτε με σπάγκο και ο άλλος παίχτης προσπαθεί να το σπάσει με το πόδι του!

6.Μαζεύω μπάλες!

Κλείνουμε τα μάτια του παίχτη και μέσα στο χώρο αφήνουμε μπάλες ή μπαλόνια. Ο παίχτης προσπαθεί να τα βρεί με την καθοδήγηση και την επίβλεψη μας…

7.Η θάλασσα

Με ένα σεντόνι ή μια πετσέτα κάνουμε τα κύματα της θάλασσας. Κάποια στιγμή μπαίνουμε κάτω από την θάλασσα ή μπαίνουμε από πάνω και κάνουμε τους ναυτικούς. Το παιχνίδι εστιάζει στον συντονισμό κινήσεων και στην διασκέδαση που βρίσκουν τα μικρά παιδιά με το παιχνίδι τύπου αερόστατο.

8.H καυτή πατάτα!

 Κρατάμε μια μπάλα και την δίνουμε στον διπλανό μας όσο πιο γρήγορα μπορούμε χωρίς να μας πέσει κάτω. Σκοπός είναι να κρατηθεί η μπάλα στα χέρια μας όσο το δυνατόν λιγότερο χωρίς να πέσει!

9.Το σπίτι λαβύρινθος

Μετακινούμε καναπέδες, φέρνουμε μαξιλάρια στη μέση, και γενικά αλλάζουμε το σπίτι μας το κάνουμε “λαβύρινθο”. Φτιάχνουμε μια διαδρομή που το παιδί θα πρέπει να περάσει με διάφορους τρόπους (κουτσό, μπουσουλώντας κ.α.) χωρίς να ακουμπήσει τίποτα.

  1. Φτιάξε και παίξε ένα παραμύθι!

 Στο τέλος σας κρατήσαμε το καλύτερο, μπορείτε να εκτυπώσετε τις καρτέλες και να φτάξετε το δικό σας παραμύθι. Μόλις καταφέρετε να φτιάξετε ένα παραμύθι με αρχή-μέση-τέλος, μπορείτε να κάνετε τους ηθοποιούς και να ανεβάσετε το δικό σας έργο!

Επίσης φτιάξτε παιχνίδια πασχαλινά:

 

 

 

 

Μπορείτε ακόμη να αντιγράψετε ασκήσεις γυμναστικής από εικόνες ή να γυμναστείτε μαζί με το παιδί σας χησιμοποιώντας ένα βίντεο γυμναστικής.

Μην ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η σωματική άσκηση τώρα που είναι κλεισμένα στο σπίτι.

 

 

 

 

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Κόψτε με τα παιδιά αβγά από χαρτί. Στην επάνω μεριά γράψτε τον αριθμό και κάτω σχεδιάστε αντίστοιχες τελίτσες. Κόψτε τα αβγά και στη μέση ζικ ζακ και ανακατέψτε. Καλέστε το παιδί να συνθέσει σωστά τα αβγά. Για τα νήπια γράψτε αριθμούς ως το 10 (επειδή τους ξέρουν οπτικά ). Για τα προνήπια, επειδή μάθαμε ως το 7 χρησιμοποιήστε (σαν επανάληψη) ως το 7. Επαναλάβετε το παιχνίδι όσες φορές χρειαστεί, ώσπου το παιδί να συνθέτει σωστά (στα προνήπια βοηθάμε στο μέτρημα , γιατί τείνουν να βιάζονται) .

 

Το κόψιμο των αβγών μπορείτε να το συνδυάσετε με μια κατασκευή , από την οποία θα ξεκινήσετε και μετά θα οδηγηθείτε στο παιχνίδι των αριθμών.

Για παράδειγμα, φτιάχνετε με το παιδί μια κότα που κάνει τα αβγά

και του λέτε πως τα αβγά της κοτούλας έσπασαν και πρέπει να τη βοηθήσουμε.

Τα παιδιά βρίσκουν περισσότερο νόημα όταν κάνετε τέτοιου τύπου συνδυασμούς και διατηρούν το ενδιαφέρον τους.

 

 

Μια άλλη ιδέα με αριθμούς:

Ίσως τα παιδιά να έχουν ξεχάσει πολλά από αυτά που είχαν μάθει και να χρειαστούν περισσότερες επαναλήψεις. Κάθε φορά εντοπίστε τις δυσκολίες τους .

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση