Στα πλαίσια των δράσεων του ενεργού πολίτη για το σχολικό έτος 2024-2025, το Νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με την Ά τάξη του δημοτικού οργάνωσαν συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το Πάσχα, έστησαν το Σπιτάκι της Αγάπης στην Ανθοέκθεση των σχολείων και ανέλαβαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων. Αφορμή στάθηκε το κάλεσμα του Δήμου για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του. Μας γεννήθηκαν απορίες όπως: Τι είναι ένα κοινωνικό παντοπωλείο; Γιατί υπάρχει; Ποιους βοηθάει; Πώς λειτουργεί; Εμείς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Στη συνάντηση που είχαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου με τα παιδιά της Ά τάξης του δημοτικού για να οργανώσουν τις δράσεις τους για την επικείμενη Ανθοέκθεση, τα παιδιά πρότειναν να εντάξουν και το Κοινωνικό Παντοπωλείο ως μία από τις δράσεις τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να οργανώσουμε τη συλλογή τροφίμων; Οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τις ιδέες των παιδιών.
- Να ενημερώσουμε τους γονείς μας στέλνοντας τους το μήνυμα
- Να φτιάξουμε μια αφίσα για να το μάθει όλο το χωριό
- Τη μέρα της Ανθοέκθεσης να στήσουμε το Σπιτάκι της Αγάπης

Δημιουργία αφίσας
Τα παιδιά πρότειναν τις ιδέες τους. Η αφίσα πρέπει να περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες (Πού θα μαζέψουμε τα τρόφιμα και πότε), πρέπει να έχει μια εικόνα ή φωτογραφία για να γίνει πιο όμορφη και πρέπει να ενημερώνει αυτούς που θα τη δουν τι πράγματα χρειάζεται να φέρουν.
Τι θέλουμε να έχουμε ως εικόνα στην αφίσα; Τα παιδιά πρότειναν, συζητήσαμε τις ιδέες τους και καταλήξαμε πως η εικόνα μας θέλουμε να έχει μια μεγάλη καρδιά και κάποιους που δίνουν τρόφιμα σε κάποιους άλλους. Χρησιμοποιήσαμε chatbot τεχνητής νοημοσύνης και με το εργαλείο του μικροφώνου του ζητήσαμε να μας φτιάξει μια εικόνα για το κοινωνικό παντοπωλείο που να μπορούμε να τη βάλουμε στην αφίσα μας. Με αρκετές διορθωτικές προτροπές καταλήξαμε σε μια εικόνα που μας ικανοποιούσε όλους/ες.

Στη συνέχεια έπρεπε να σκεφτούμε ένα τρόπο για το πως θα συμπεριλάβουμε στην αφίσα τις πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που θα έφερνε ο κόσμος. Το πρόβλημα μας ήταν ότι δεν μπορούσαμε να τα γράψουμε όλα αυτά γιατί δεν υπήρχε χώρος. Πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Να τα ηχογραφήσουμε ήταν η καλύτερη λύση που ακούστηκε.
Τι θέλουμε να γράφει το μήνυμα που θα ηχογραφήσουμε; Τα παιδιά κατέθεσαν τις ιδέες τους, οι εκπαιδευτικοί τις κατέγραψαν και κάναμε πάλι χρήση του chatbot τεχνητής νοημοσύνης για να μας προτείνει και αυτό τις δικές του ιδέες. Αποφασίσαμε τι θέλουμε να κρατήσουμε, γράψαμε το μήνυμα μας και το στείλαμε στα παιδιά της Ά τάξης για να συμπληρώσουν και να κάνουν τις διορθώσεις που θέλουν. Όταν το τελικό μας μήνυμα ήταν έτοιμο οι δύο τάξεις συναντήθηκαν και το μήνυμα ηχογραφήθηκε. Έπειτα οι εκπαιδευτικοί μετέτρεψαν το ηχογραφημένο μήνυμα σε qr code και το ενσωμάτωσαν στην αφίσα.

Η αφίσα αφού ολοκληρώθηκε, εκτυπώθηκε και μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά.
Τι θα την κάνουμε τώρα;
“Θα τη δείξουμε στους γονείς μας”.
Αρκεί να τη δουν μόνο αυτοί;
“Όχι χρειαζόμαστε πολύ κόσμο να έρθει”.
Άρα τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;
“Να την κολλήσουμε έξω από το σχολείο για να τη βλέπουν αυτοί που περνάνε”.
“Και στην πλατεία να τη βάλουμε”.
“Να τη βάλουμε και στο μαγαζί μου”.
Κάπως έτσι το κάθε παιδί σκέφτηκε που θα μπορούσε να την κολλήσει για να ενημερωθεί όσο περισσότερο κόσμος γίνεται.
Το σπιτάκι της αγάπης
Πού θα μαζεύουμε τα πράγματα που θα μας φέρνει ο κόσμος; Τα παιδιά πρότειναν διάφορες ιδέες. Καταλήξαμε σε ένα τραπέζι και στο κουκλοθέατρο ανοιγμένο από πίσω και καλυμμένο με χρωματιστό πανί έτσι ώστε να θυμίζει ένα σπίτι. Τα παιδιά έγραψαν την επιγραφή «Το σπιτάκι της Αγάπης» και την κόλλησαν.

Πώς θα ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που θα μας φέρουν πράγματα;
“Να τους δώσουμε ένα δώρο”
“Να λέμε ευχαριστώ”
“Να κάνουμε αγκαλιές”
“Να τους δίνουμε ζωγραφιές”
Οι ιδέες των παιδιών ήταν πολλές. Σε μια προσπάθεια να τις συμπτύξουμε όλες μαζί καταλήξαμε στο να φτιάξουμε αυτοκόλλητα για όσους έρχονται και φέρνουν πράγματα την ημέρα της Ανθοέκθεσης. Για να φτιάξουμε τα αυτοκόλλητα χρησιμοποιήσαμε το ψηφιακό εργαλείο δημιουργίας γραφικών canvas στο οποίο κάναμε εισαγωγή της εικόνας που είχαμε δημιουργήσει για την αφίσα, σε έτοιμο πρότυπο λογότυπου. Τα παιδιά πληκτρολόγησαν τις λέξεις Κοινωνικό παντοπωλείο, τα εκτυπώσαμε και έγραψαν το μήνυμα Ήρωας της Αγάπης στην πάνω πλευρά του λογότυπου. Στη συνέχεια ήρθαμε σε επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης με μία επαγγελματία ψηφιακής εκτύπωσης και αφού της εξηγήσαμε τι ετοιμαζόμαστε να κάνουμε, της θέσαμε ερωτήματα όπως:
Μπορείτε να μας φτιάξετε αυτοκόλλητα με το λογότυπο που ετοιμάσαμε;
Πότε μπορούν να είναι έτοιμα;
Πόσο θα κοστίσουν;

Τα παιδιά κόλλησαν την αφίσα που ετοίμασαν στο σχολείο σε διάφορα σημεία του χωριού (καταστήματα, κοινότητα κ.α) και ενημέρωσαν τον κόσμο σχετικά με τη δράση που ετοίμαζαν ως ενεργοί πολίτες. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων ανάρτησαν την αφίσα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των συλλόγων. Την ημέρα της Ανθοέκθεσης παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς ανέλαβαν υπηρεσία στο περίπτερο του Κοινωνικού Παντοπωλείου που είχαν ετοιμάσει, υποδέχονταν τους ανθρώπους και τα προϊόντα που έφερναν, τους ευχαριστούσαν για τη βοήθεια τους και τους απένειμαν την κονκάρδα του ήρωα της αγάπης (αυτοκόλλητα που είχαν ετοιμάσει).



Τέλος, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου και του δημοτικού βοήθησαν στη διανομή όσων είχαν συλλεχθεί.
