Καλή Πρωτομαγιά!

Στεφάνια από λουλούδια

πλέκουν τα παιδιά

για να γιορτάσουν

τη γλυκιά Πρωτομαγιά…

Τι σημαίνει η λέξη Πρωτομαγιά; Τι γιορτάζουμε; Γιατί είναι κλειστά τα σχολεία; Τι συνηθίζεται να κάνουμε εκείνη τη μέρα;

Αυτά ήταν τα ερωτήματα με τα οποία ασχοληθήκαμε αυτές τις μέρες στο νηπιαγωγείο μας. Μάθαμε τόσο για την εργατική Πρωτομαγιά και τα ιστορικά γεγονότα της, όσο και για την αρχαία καταγωγή της γιορτής που συνδέεται με την Άνοιξη και την ανθοφορία. Γνωρίσαμε τα έθιμα που συνδέονται με την ημέρα, τα παιδιά μάζεψαν αγριολούλουδα και λουλούδια από τους κήπους τους και τα έφεραν στο σχολείο. Τα παρατηρήσαμε, τα μυρίσαμε και φτιάξαμε τα δικά μας μαγιάτικα στεφάνια!

7 3 1 2 1

8b 1 12b 1 13b 1 14 15 16b 17b 18b

19

1b 2

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Τα πασχαλινά μας

unnamed

Περιμένοντας το Πάσχα αφιερώσαμε χρόνο στο νηπιαγωγείο σε πασχαλινές εικαστικές δημιουργίες, μιλήσαμε για τη ζωή του Χριστού και την ιστορία του Πάσχα, διαβάσαμε πασχαλινές ιστορίες, γνωρίσαμε τα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, βάψαμε τα αβγά μας, στολίσαμε την τάξη μας, μάθαμε τα κάλαντα του Λαζάρου, φτιάξαμε Λαζαράκια και υποδεχτήκαμε τα παιδιά του δημοτικού που ήρθαν να μας ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου.

2b 1b 1 b76805ac 331d 48df 8c83 d0116a906360 201ec082 799f 457b 946f 19a334a3574c

b95d2a25 3658 4af6 a33b 21d43a13adfb 490102111 1215309993586759 2746184960882857804 n 3 1

eikona Viber 2025 05 03 18 08 05 965 eikona Viber 2025 05 03 18 08 05 503

5b 1 7b 1 6b 1

 

Ανθοέκθεση 2025

AFISA

Για δεύτερη χρονιά το νηπιαγωγείο μας, σε συνεργασία με την Ά πρώτη τάξη του δημοτικού, συμμετείχε στη διοργάνωση της Ανθοέκθεσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου Κλειδίου.

Τα παιδιά των δύο τάξεων συνεργάστηκαν στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων σχετικές με τα λουλούδια και το Πάσχα. Στην πρώτη τους συνάντηση πρότειναν ιδέες, ανέλαβαν αρμοδιότητες και οργάνωσαν τις επόμενες συναντήσεις.

66

Ετοίμασαν έργα για την έκθεση ζωγραφικής, υλοποίησαν πασχαλινό εργαστήρι με τη συμμετοχή των μαμάδων τους, προετοίμασαν μία χορογραφία για να την παρουσιάσουν την ημέρα της Ανθοέκθεσης, έφτιαξαν καρτέλες και καπέλα, ετοίμασαν τις αφίσες τους για να ενημερώσουν την τοπική κοινότητα και οργάνωσαν τα υλικά για τις γωνιές απασχόλησης.

34 32b 31

50b 2

4 3 2 1

Την ημέρα της Ανθοέκθεσης οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν τα πόστα τους, πούλησαν λουλούδια και πασχαλινά χειροτεχνήματα, έπαιξαν στις γωνιές, ενημέρωσαν τους καλεσμένους για το κοινωνικό παντοπωλείο, ζωγράφισαν, έκαναν χειροτεχνίες, έπαιξαν κουκλοθέατρο, φωτογραφήθηκαν στα cut-outs ταμπλό και διασκέδασαν με τους φίλους και τις φίλες τους από το δημοτικό.

49 48 47 25 22 19   16 24

30b   31b 29b 1 29b 28b 27b 26b 23b 24b   25 20b 9b 5b

68 10  14 13 12 11

Ευχαριστούμε πολύ τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων μας για τη συνεργασία και την ευκαιρία που έδωσαν στα παιδιά να συμμετέχουν και να βοηθήσουν και τη δασκάλα της Ά ταξης κα Δήμητρα Σιδηροπούλου για το χρόνο που αφιέρωσε μαζί με τα παιδιά της.

Όλοι και όλες μας μαζί, μικροί και μεγάλοι, φτιάξαμε ακόμα μία υπέροχη ανάμνηση από τη σχολική μας ζωή! 

 

 

Το Σπιτάκι της Αγάπης

Στα πλαίσια των δράσεων του ενεργού πολίτη για το σχολικό έτος 2024-2025, το Νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με την Ά τάξη του δημοτικού οργάνωσαν συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το Πάσχα, έστησαν το Σπιτάκι της Αγάπης στην Ανθοέκθεση των σχολείων και ανέλαβαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων. Αφορμή στάθηκε το κάλεσμα του Δήμου για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του. Μας γεννήθηκαν απορίες όπως: Τι είναι ένα κοινωνικό παντοπωλείο; Γιατί υπάρχει; Ποιους βοηθάει; Πώς λειτουργεί; Εμείς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Στη συνάντηση που είχαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου με τα παιδιά της Ά τάξης του δημοτικού για να οργανώσουν τις δράσεις τους για την επικείμενη Ανθοέκθεση, τα παιδιά πρότειναν να εντάξουν και το Κοινωνικό Παντοπωλείο ως μία από τις δράσεις τους.

1b

Τι μπορούμε να κάνουμε για να οργανώσουμε τη συλλογή τροφίμων; Οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τις ιδέες των παιδιών.

  1. Να ενημερώσουμε τους γονείς μας στέλνοντας τους το μήνυμα
  2. Να φτιάξουμε μια αφίσα για να το μάθει όλο το χωριό
  3. Τη μέρα της Ανθοέκθεσης να στήσουμε το Σπιτάκι της Αγάπης

9

Δημιουργία αφίσας

Τα παιδιά πρότειναν τις ιδέες τους. Η αφίσα πρέπει να περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες (Πού θα μαζέψουμε τα τρόφιμα και πότε), πρέπει να έχει μια εικόνα ή φωτογραφία για να γίνει πιο όμορφη και πρέπει να ενημερώνει αυτούς που θα τη δουν τι πράγματα χρειάζεται να φέρουν.

Τι θέλουμε να έχουμε ως εικόνα στην αφίσα; Τα παιδιά πρότειναν, συζητήσαμε τις ιδέες τους και καταλήξαμε πως η εικόνα μας θέλουμε να έχει μια μεγάλη καρδιά και κάποιους που δίνουν τρόφιμα σε κάποιους άλλους. Χρησιμοποιήσαμε chatbot τεχνητής νοημοσύνης και με το εργαλείο του μικροφώνου του ζητήσαμε να μας φτιάξει μια εικόνα για το κοινωνικό παντοπωλείο που να μπορούμε να τη βάλουμε στην αφίσα μας. Με αρκετές διορθωτικές προτροπές καταλήξαμε σε μια εικόνα που μας ικανοποιούσε όλους/ες.

2

Στη συνέχεια έπρεπε να σκεφτούμε ένα τρόπο για το πως θα συμπεριλάβουμε στην αφίσα τις πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που θα έφερνε ο κόσμος. Το πρόβλημα μας ήταν ότι δεν μπορούσαμε να τα γράψουμε όλα αυτά γιατί δεν υπήρχε χώρος. Πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Να τα ηχογραφήσουμε ήταν η καλύτερη λύση που ακούστηκε.

Τι θέλουμε να γράφει το μήνυμα που θα ηχογραφήσουμε; Τα παιδιά κατέθεσαν τις ιδέες τους, οι εκπαιδευτικοί τις κατέγραψαν και κάναμε πάλι χρήση του chatbot τεχνητής νοημοσύνης για να μας προτείνει και αυτό τις δικές του ιδέες. Αποφασίσαμε τι θέλουμε να κρατήσουμε, γράψαμε το μήνυμα μας και το στείλαμε στα παιδιά της Ά τάξης για να συμπληρώσουν και να κάνουν τις διορθώσεις που θέλουν. Όταν το τελικό μας μήνυμα ήταν έτοιμο οι δύο τάξεις συναντήθηκαν και το μήνυμα ηχογραφήθηκε. Έπειτα οι εκπαιδευτικοί μετέτρεψαν το ηχογραφημένο μήνυμα σε qr code και το ενσωμάτωσαν στην αφίσα.

5

Η αφίσα αφού ολοκληρώθηκε, εκτυπώθηκε και μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά.

Τι θα την κάνουμε τώρα;

“Θα τη δείξουμε στους γονείς μας”.

Αρκεί να τη δουν μόνο αυτοί;

“Όχι χρειαζόμαστε πολύ κόσμο να έρθει”.

Άρα τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;

“Να την κολλήσουμε έξω από το σχολείο για να τη βλέπουν αυτοί που περνάνε”.

“Και στην πλατεία να τη βάλουμε”.

“Να τη βάλουμε και στο μαγαζί μου”.

Κάπως έτσι το κάθε παιδί σκέφτηκε που θα μπορούσε να την κολλήσει για να ενημερωθεί όσο περισσότερο κόσμος γίνεται.

Το σπιτάκι της αγάπης

Πού θα μαζεύουμε τα πράγματα που θα μας φέρνει ο κόσμος; Τα παιδιά πρότειναν διάφορες ιδέες. Καταλήξαμε σε ένα τραπέζι και στο κουκλοθέατρο ανοιγμένο από πίσω και καλυμμένο με χρωματιστό πανί έτσι ώστε να θυμίζει ένα σπίτι. Τα παιδιά έγραψαν την επιγραφή «Το σπιτάκι της Αγάπης» και την κόλλησαν.

24

Πώς θα ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που θα μας φέρουν πράγματα;

“Να τους δώσουμε ένα δώρο”

“Να λέμε ευχαριστώ”

“Να κάνουμε αγκαλιές”

“Να τους δίνουμε ζωγραφιές”

Οι ιδέες των παιδιών ήταν πολλές. Σε μια προσπάθεια να τις συμπτύξουμε όλες μαζί καταλήξαμε στο να φτιάξουμε αυτοκόλλητα για όσους έρχονται και φέρνουν πράγματα την ημέρα της Ανθοέκθεσης. Για να φτιάξουμε τα αυτοκόλλητα χρησιμοποιήσαμε το ψηφιακό εργαλείο δημιουργίας γραφικών canvas στο οποίο κάναμε εισαγωγή της εικόνας που είχαμε δημιουργήσει για την αφίσα, σε έτοιμο πρότυπο λογότυπου. Τα παιδιά πληκτρολόγησαν τις λέξεις Κοινωνικό παντοπωλείο, τα εκτυπώσαμε και έγραψαν το μήνυμα Ήρωας της Αγάπης στην πάνω πλευρά του λογότυπου. Στη συνέχεια ήρθαμε σε επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης με μία επαγγελματία ψηφιακής εκτύπωσης και αφού της εξηγήσαμε τι ετοιμαζόμαστε να κάνουμε, της θέσαμε ερωτήματα όπως:

Μπορείτε να μας φτιάξετε αυτοκόλλητα με το λογότυπο που ετοιμάσαμε;

Πότε μπορούν να είναι έτοιμα;

Πόσο θα κοστίσουν;

4b

Τα παιδιά κόλλησαν την αφίσα που ετοίμασαν στο σχολείο σε διάφορα σημεία του χωριού (καταστήματα, κοινότητα κ.α)  και ενημέρωσαν τον κόσμο σχετικά με τη δράση που ετοίμαζαν ως ενεργοί πολίτες. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων ανάρτησαν την αφίσα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των συλλόγων. Την ημέρα της Ανθοέκθεσης παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς ανέλαβαν υπηρεσία στο περίπτερο του Κοινωνικού Παντοπωλείου που είχαν ετοιμάσει, υποδέχονταν τους ανθρώπους και τα προϊόντα που έφερναν, τους ευχαριστούσαν για τη βοήθεια τους και τους απένειμαν την κονκάρδα του ήρωα της αγάπης (αυτοκόλλητα που είχαν ετοιμάσει).

8b 7b 6b

3 14b

12b 11b 13b

Τέλος, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου και του δημοτικού βοήθησαν στη διανομή όσων είχαν συλλεχθεί.

10b

 

Παραμύθι, μύθι, μύθι…

Κόκκινη κλωστή, δεμένη,
στην ανέμη τυλιγμένη,
δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει,
παραμύθι ν’ αρχινίσει…

Το νηπιαγωγείο μας είχε τη μεγάλη χαρά να παρακολουθήσει μαζί με το Δημοτικό σχολείο, την παράσταση αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών με συνοδεία μουσικής της κα Ανθής Θάνου και του κ. Αλέξανδρου Μακρή. Τα μαγικά “καρυδάκια” μας έστειλαν παραμύθια με βασιλοπούλες, δράκους, ψαράδες, γοργόνες, λαίμαργα γατιά και άλλους πολλούς ήρωες… Με την υπέροχη αφήγηση της κας Θάνου και τις μελωδίες του κ. Μακρή, ταξιδέψαμε σε άλλες εποχές και διαφορετικά μέρη, διδαχθήκαμε αξίες και αφήσαμε ελεύθερη τη φαντασία μας. 

4B 3B 1B 6B

 

Πασχαλινό εργαστήρι με την Ά Δημοτικού και γονείς!

Μετά το χριστουγεννιάτικο εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, το νηπιαγωγείο μας οργάνωσε και πασχαλινό εργαστήρι!!! Στο εγχείρημα αυτό το σχολείο μας προσκάλεσε εκτός από τους γονείς των παιδιών μας και τους φίλους μας, τα παιδιά της Ά Δημοτικού μαζί με τους γονείς τους!!! Αποστολή μας ήταν να φτιάξουμε διάφορες κατασκευές για το πασχαλινό Bazaar του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.  Έτσι λοιπόν, χωριστήκαμε σε μεικτές ομάδες με νήπια και πρωτάκια και δουλέψαμε με πολύ μεράκι και χαρά φτιάχνοντας μοναδικές δημιουργίες! Τα παιδιά απόλαυσαν την παρέα των παλιών τους φίλων, χάρηκαν με την παρουσία των γονιών τους και ενθουσιάστηκαν με την όλη διαδικασία! Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτικό της Ά τάξης του Δημοτικού κα Σιδηροπούλου Δήμητρα και όλους τους γονείς και ελπίζουμε και σε μελλοντικές συνεργασίες!!! Επίσης ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά τον Σύλλογο γονέων για την υποστήριξη που μας παρέχει σε κάθε περίσταση και ευχόμαστε να συμμετέχουμε από κοινού και σε άλλες δράσεις!

GridArt 20250411 221013546 resized 20250411 103702350 GridArt 20250411 221315566 resized 20250411 103702059 GridArt 20250411 221719427 resized 20250411 103701753 GridArt 20250411 222004447 resized 20250411 103701615 GridArt 20250411 222423157 resized 20250411 103630180 GridArt 20250411 222632890 resized 20250411 103630050 GridArt 20250411 222847747 resized 20250411 103629914 GridArt 20250411 223031304 resized 20250411 103629714 GridArt 20250411 222244494 resized 20250411 103701480 GridArt 20250411 223327023 resized 20250411 103629532 GridArt 20250411 223541185 resized 20250411 103629280 IMG a086bb5126b3b65927191cd48276dfeb V

Επίσκεψη στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Φίλιππος”

Με πολύ ενθουσιασμό οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού “Φίλιππος” για να δουν εκθεσιακά κομμάτια που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου. Σε συνέχεια της θεματικής προσέγγισης γύρω από την 25η Μαρτίου οι μαθητές ενημερώθηκαν, μέσα από την πολύ χρήσιμη παρουσίαση παλαιών αντικειμένων στον σύλλογο, για την ζωή των προγόνων τους, τις συνήθειές τους, τις ενδυμασίες τους, αλλά και τα οικιακά σκέυη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους. Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο του χωριού και τα μέλη του που με πολλή χαρά μας υποδέχθηκαν και μας παρουσίασαν πτυχές της ιστορίας μας!!!

GridArt 20250408 192420900 resized 20250408 073319740 GridArt 20250408 192601892 resized 20250408 073319498 GridArt 20250408 193244778 resized 20250408 073319392

 

Ελευθερία ή Θάνατος!

Αυτός ο μήνας στο νηπιαγωγείο μας ήταν αφιερωμένος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τα παιδιά γνώρισαν τα ιστορικά γεγονότα, τους ήρωες και τις ηρωίδες της εποχής, σημαντικές στιγμές του Αγώνα, έμαθαν πώς οδηγήθηκαν οι Έλληνες στον ξεσηκωμό και ποια ήταν η Φιλική Εταιρεία. Επίσης ασχολήθηκαν με τη λαογραφία της εποχής. Έψαξαν πληροφορίες και απάντησαν σε ερωτήσεις όπως: Πώς ήταν η καθημερινότητα των Ελλήνων εκείνη την εποχή; Πώς ζούσαν τα παιδιά; Τι φορούσαν οι άνθρωποι; Πού ζούσαν; Πώς ήταν τα σπίτια τους;

Συγκεντρώσαμε στο νηπιαγωγείο αντικείμενα της λαϊκής μας παράδοσης, φορεσιές της εποχής, κεντήματα και υφαντά και φτιάξαμε την παραδοσιακή γωνιά.

29b34b 33b 32b

27b 28 1

23 1

Στόλισαν με χειροτεχνίες την τάξη μας

26 25 1 24 1 22 1 21 1 6 1 5 1 4 1 3 2 2b 2 1b 1

Έστησαν το σκηνικό της γιορτής και ετοίμασαν τις προσκλήσεις τους

20 19

Την ημέρα της γιορτής ζωντάνεψαν τους ήρωες του παραμυθιού της Ευγενίας Φακίνου “Τα Ελληνάκια” με μεγάλη επιτυχία.

17b 18b 16b 15b

Ανήμερα της επετείου,  το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις της τοπικής κοινότητας με κατάθεση στεφάνου, απαγγελία ποιημάτων και παρέλαση!

10b 13b

14b

Από όλους και όλες μας…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 

 

 

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Στα πλαίσια του φετινού μας σχεδίου δράσης με τίτλο Εγώ και Εσύ μαζί, με τη συμμετοχή των νηπιαγωγείων του δικτύου μας (4ο Αλεξάνδρειας, Νησίου, Διαβατού, Αγ. Μαρίνας) και σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΠΡΟΣΒΑΣΗ, πραγματοποιήσαμε διαδικτυακό βιωματικό εργαστήρι με θέμα την αξία της συνεργασίας και τη σπουδαιότητα της ομάδας.

Παρακολουθήσαμε όλοι μαζί την αφήγηση του παραμυθιού “Αυτό το φρούτο είναι… δικό μου”, το επεξεργαστήκαμε, συζητήσαμε τις αξίες που πραγματεύεται και φτιάξαμε την αλυσίδα της συνεργασίας.

6b 1 8b 1  7 1

4b 5b 2 1 3b

1 2

Ευχαριστούμε πολύ το Κέντρο Πρόληψης ΠΡΟΣΒΑΣΗ για τη συνεργασία!

Η κυρά Σαρακοστή

Την κυρά Σαρακοστή

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό…

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο! Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες της νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα! Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, χωρίς στόμα, σταυρωμένα χέρια και εφτά πόδια. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αντί για ζωγραφιά, έπλαθαν μια γυναίκα με αλεύρι, αλάτι και νερό. Τα εφτά πόδια σηματοδοτούν τις εφτά εβδομάδες της νηστείας. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και όταν έφταναν στο τελευταίο, το Μ. Σάββατο, το έβαζαν μέσα σε ένα σύκο ή καρύδι και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός. Στον Πόντο κρεμούσαν ένα κρεμμύδι ή μία πατάτα από το ταβάνι στο οποίο κάρφωναν εφτά φτερά κότας και το διατηρούσαν έως το Μ. Σάββατο. 

Αφού συζητήσαμε το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής στο νηπιαγωγείο μας και απαντήσαμε σε ερωτήσεις όπως:

Γιατί έφτιαχναν την κυρά Σαρακοστή οι άνθρωποι παλιά;

Τι εξυπηρετούσε;

Πώς την έφτιαχναν;

αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς τις δικές μας. Συγκεντρώσαμε τα υλικά που θα χρειαστούμε, τις πλάσαμε, τις ψήσαμε και τις ζωγραφίσαμε!

12 11b 10 9 8 7 6 5 4 3 2b 1 1