Φτιάχνουμε ένα κόμικ;
Κόμικ
Τα κόμικς, που αναφέρονται και ως ένατη τέχνη ή ως εικονογράφημα, είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από διαδοχικές εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο ως εκφερόμενος λόγος τοποθετείται σε συννεφάκια κειμένου, ως περιγραφή σε λεζάντες, ως ηχητικό εφέ σε συννεφάκι με αιχμές (πηγή Βικιπαίδεια).
Η γνωριμία και η ενασχόληση με τα κόμικς προσφέρουν μεγάλα οφέλη στην εκπαιδευτική διδασκαλία καθώς:
- καλλιεργούν τον οπτικό εγγραμματισμό
- ενισχύουν την αναγνωστική ικανότητα
- προσφέρουν ευκαιρίες για πολυτροπική μάθηση
- ασκούν γοητεία στα παιδιά και δημιουργούν εσωτερικά κίνητρα
Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα κόμικς. Συγκεντρώσαμε στο σχολείο διάφορα βιβλία κόμικς και μιλήσαμε γι’ αυτό το είδος της λογοτεχνίας. Τι διαφορετικό έχει ένα βιβλίο κόμικ από τα βιβλία που ξέρουμε; Για να διερευνήσουμε αυτό το ερώτημα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια, πήραν τα κόμικς και άρχισαν να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους. Στο τέλος της διερεύνησης το κάθε ζευγάρι παρουσίασε τις παρατηρήσεις που είχε κάνει.
Κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσαν είναι και οι παρακάτω:
- “Τα κόμικς έχουν πολλά κουτάκια”
- “Έχει πολλές μικρές ζωγραφιές σε κάθε σελίδα”
- “Είναι αστείο”
- “Τα γράμματα είναι γραμμένα σε μικρά συννεφάκια”
Αφού μάθαμε τι είναι το κόμικ, είδαμε πολλά βιβλία και διαβάσαμε κάποια από αυτά μήπως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και εμείς ένα δικό μας κόμικ; Τι θα χρειαστούμε; Τα παιδιά είπαν τις ιδέες τους (Να βρούμε μια ιστορία, μαρκαδόρους, να γράψουμε τα λόγια, να φτιάξουμε συννεφάκια κ.α.) και ξεκινήσαμε.
Χρησιμοποιήσαμε την ιστορία “Ο Νταής του Σχολικού” που διαβάσαμε στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων μας, ζωγραφίσαμε τους ήρωες και τα υπόλοιπα στοιχεία της ιστορίας, χωρίσαμε την ιστορία σε σκηνές και φτιάξαμε το κόμικ μας. Στο τέλος προσθέσαμε τα συννεφάκια, αποφασίσαμε τι λόγια θα βάλουμε στην ιστορία και τα παιδιά τα αντιγράψανε.
Και αυτό ήταν το αποτέλεσμα!