Άλλη μια πολύ δημιουργική χρονιά έφτασε στο τέλος της και μας χάρισε μοναδικές εμπειρίες μάθησης και χαράς. Την Πέμπτη 13 Ιουνίου τα παιδιά μέσα από μια γιορτούλα που παρουσίασαν στους γονείς έκαναν μια αναδρομή σε κομβικά σημεία όλης της σχολικής χρονιάς προκαλώντας άφθονο γέλιο, αλλά και συγκίνηση. Την Παρασκευή αποχαιρετίσαμε τους μαθητές και μαθήτριές μας προσφέροντάς τους μικρά δωράκια, μετάλλια και ενθύμια για τη χρονιά που πέρασε!! Ευχόμαστε καλή πρόοδο στα παιδιά που θα πάνε Δημοτικό σε λίγους μήνες και καλή ξεκούραση σε όλους!!!
Φτάνοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς το σχολείο μας έκανε την αποτίμηση του σχεδίου δράσης, το οποίο συναποφασίστηκε και συνδιαμορφώθηκε με τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς από το Δίκτυο Σχολείων στο οποίο συμμετείχαμε καθ΄όλη τη χρονιά! Στο Δίκτυο συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία: Νησίου, Αγίας Μαρίνας, Διαβατού, 4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας και Κλειδίου. Σκοπός του σχεδίου δράσης ήταν η συμμετοχή των σχολείων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από το Δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων. Με βάση τον σκοπό αυτό το σχολείο μας συμμετείχε στις ευρωπαϊκές δράσεις: Outdoors activities, MissionX, eTwinning και Codeweek activities. Τα παιδιά έφεραν εις πέρας πολλές αποστολές και ανέπτυξαν νοητικές, κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή τους σε πλήθος δραστηριοτήτων στις τέσσερις αυτές δράσεις. Το παραγόμενο έργο των δράσεων διαμοιράστηκε και κοινοποιήθηκε στα μέλη του δικτύου μέσα από συνεργατικά εργαλεία παρουσίασης. Με την ολοκλήρωση των δράσεων τόσο τα σχολεία, όσο και τα παιδιά παρέλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους!! Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις μας και τα παραγόμενα έργα τους!
Codeweek activities και Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού
Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες, που θα οδηγήσουν στην καινοτομία. Τα παιδιά ενεπλάκησαν σε ποικίλες δραστηριότητες και beebot αποστολές καθ’ όλη τη χρονιά, μέσα από τις διάφορες θεματικές προσεγγίσεις. Κυρίως όμως τον μήνα Οκτώβριο (που είναι και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα) οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό, μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες!
eTwinning project: “Autumn in the Preschool”
Το eTwinning έργο μας είναι μια Ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας τα σχολεία από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν, όπως: Ελλάδα, Πολωνία, Λιθουανία, Τουρκία, Βόρειο Μακεδονία, Ισπανία και Λετονία, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάστηκαν ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning έδωσε στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν κοινά έργα και καινούριες φιλίες. Το έργο “Autumn in the Preschool” ξεκίνησε τέλη Σεπτεμβρίου και διήρκησε περίπου τρεις μήνες.
Πρόκειται για ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους (έως 14 ετών) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSA). Χρησιμοποιεί τον ενθουσιασμό της εξερεύνησης του διαστήματος για να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να μάθουν για την επιστήμη, τη διατροφή, την άσκηση και το διάστημα. Από τον Χειμώνα μέχρι την Άνοιξη οι μαθητές/τριες μας συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες για την ανάπτυξη νοητικών και κινητικών δεξιοτήτων.
Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα έξω από τις σχολικές αίθουσες έχουν αναρίθμητα οφέλη και αφορούν την ολόπλευρη και ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας καθ’ όλη τη σχολική χρονιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου ενισχύοντας την ψυχοκινητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, τη λεπτή και αδρή τους κινητικότητα.
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο σε ένα ευρωπαϊκό έργο etwinning με τίτλο «Νοιώθω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ». Στο έργο συμμετείχαν τρεις χώρες η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία με 6 σχολεία και 12 εκπαιδευτικούς.
Στόχος του έργου ήταν να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα εκφράζουν με διάφορους τρόπους, να δημιουργούν παίρνοντας αφορμή από αυτά και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους.
Δραστηριότητες Φεβρουαρίου
Για να γνωριστούν οι εταίροι μεταξύ τους (εκπαιδευτικοί και παιδιά) δημιουργήθηκαν παρουσιάσεις, βίντεο και έγιναν διαδικτυακές συναντήσεις. Τα νήπια μας, με τη βοήθεια των γονέων τους, δημιούργησαν έναν ψηφιακό χαρακτήρα με την εφαρμογή Pixton για να τα αντιπροσωπεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Στη συνέχεια ηχογράφησαν μηνύματα χαιρετισμού για τους φίλους και τις φίλες τους και έφτιαξαν ένα βίντεο γνωριμίας που ανέβηκε από τις εκπαιδευτικούς στην πλατφόρμα του etwinning.
Επέλεξαν ποια σημεία από το σχολείο τους και τον τόπο τους θέλουν να δείξουν και αφού έβγαλαν φωτογραφίες με το tablet, ετοίμασαν με τις εκπαιδευτικούς μια παρουσίαση.
Πριν την έναρξη των δράσεων όλα τα συμμετέχοντα σχολεία εκπαιδεύτηκαν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Οι δραστηριότητες τους αποτυπώθηκαν στον παρακάτω διαδικτυακό πίνακα.
Όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία πρότειναν ένα λογότυπο για το έργο. Τα νήπια σκέφτηκαν, σχεδίασαν και δημιούργησαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών το δικό τους λογότυπο για το έργο.
Το τελικό λογότυπο του έργου αποφασίστηκε από τις ιδρύτριες του να είναι μια σύνθεση όλων των λογότυπων.
Δραστηριότητες Μαρτίου
Το κάθε σχολείο πρότεινε μια αποστολή τέχνης σχετική με το θέμα των συναισθημάτων. Οι αποστολές που προτάθηκαν παρατίθενται παρακάτω και τα σχολεία συνεργατικά ανέλαβαν από μία αποστολή.
Το δικό μας νηπιαγωγείο συνεργάστηκε με το 28ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για να ολοκληρώσουν την αποστολή με το έργο τέχνης Έναστρη Νύχτα του Vincent Van Gogh. Τα δύο νηπιαγωγεία συναντήθηκαν διαδικτυακά, συζήτησαν το θέμα του έργου τέχνης, εξέφρασαν τα συναισθήματά που τους προκάλεσε και αποφάσισαν να τον αναπαραστήσουν συνεργατικά.
Φτιάξαμε τα λουλούδια των συναισθημάτων όπου σε κάθε πέταλο γράφουμε πότε νοιώθουμε το συναίσθημα και στο πίσω μέρος τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.
Προσθέσαμε όλες οι χώρες τις εθνικές μας λέξεις για τα συναισθήματα και δημιουργήσαμε ένα πολυγλωσσικό συννεφόλεξο.
Ηχογραφήσαμε σε όλες τις γλώσσες τα συναισθήματα και φτιάξαμε μια διαδραστική αφίσα.
Κοινωνικές ιστορίες. Χρησιμοποιώντας εικόνες που επέλεξαν τα παιδιά, επινοήθηκαν κοινωνικές ιστορίες με θέμα τα συναισθήματα και τις εικονογράφησαν. Οι εκπαιδευτικοί τις μετέφεραν σε ψηφιακά βιβλία.
Δραστηριοτήτες Μαϊου
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας ξεκίνησαν μια ιστορία με δύο ήρωες. Η ιστορία αυτή ταξίδεψε από σχολείο σε σχολείο και το κάθε σχολείο πρόσθετε τα δικά της στοιχεία. Η ιστορία εικονογραφήθηκε και ψηφιοποιήθηκε.
Την τελευταία εβδομάδα της άνοιξης την αφιερώσαμε μελετώντας τον αξιοθαύμαστο μικρόκοσμο των εντόμων. Με αφορμή την επίσκεψη μελισσών και μυρμηγκιών στην αυλή μας (και όχι μόνο) τα παιδιά θέλησαν να ανακαλύψουν περισσότερα για αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια. Ιδιαίτερα θέλησαν να μάθουν για τις πεταλούδες, τις μέλισσες και τα μυρμήγκια. Δημιουργήθηκε ο εννοιολογικός χάρτης για τα έντομα και διαπιστώσαμε πως για κάποια πράγματα δεν ήμασταν σίγουροι. Έτσι, χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε να ερευνήσει κι από ένα έντομο. Έψαξαν σε βιβλία, στα τάμπλετ και στον Η/Υ σχετικές πληροφορίες για το θέμα και τις παρουσίασε η κάθε ομάδα στην ολομέλεια. Μιλήσαμε για βλαβερά και ωφέλιμα έντομα και παίξαμε διάφορα παιχνίδια. Κάναμε όμορφες κατασκευές ατομικές και ομαδικές. Γνωρίσαμε τα προϊόντα της μέλισσας και φάγαμε κριτσινάκια με λαχταριστό μέλι!!!
Ολοκληρώσαμε για φέτος τον κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων με το εργαστήριο που αφορούσε τον κύκλο του νερού και την υδροδυναμική. Το σενάριο βασίστηκε στην εκπαιδευτική πρόταση της Φώτη Παρασκευής από το 3ο ΠΕΚΕΣ Αττικής και εμπεριείχε δραστηριότητες STEAM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με κύριο περιβαλλοντικό θέμα την υδροδυναμική και συγκεκριμένα τον κύκλο του νερού. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν τα παιδιά μέσα από πειράματα, εξοικείωση με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά λογισμικά, τη δημιουργία μηχανικών κατασκευών, την καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης και την εξοικείωση με βασικές αρχές προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης να έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία του STE(A)M με βιωματικό τρόπο. Αρχικά, δημιουργήθηκε ο εννοιολογικός χάρτης για τις γνώσεις μας σχετικά με το νερό έπειτα από καταιγισμό ιδεών. Έπειτα, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες για τη διερεύνηση του θέματος. Γνωρίσαμε τις τρεις φυσικές καταστάσεις του νερού μέσα από πειράματα. Ακόμη, αφού πρώτα τα παιδιά έκαναν τις προβλέψεις τους, μετά κάναμε διάφορα πειράματα για να δούμε ποια υλικά διαλύονται στο νερό και ποια όχι, ποια βυθίζονται και ποια επιπλέουν. Μάθαμε για τα τρία Α του νερού (άοσμο, άχρωμο, άγευστο) μέσα από βιωματικές καταστάσεις. Γνωρίσαμε τον κύκλο του νερού μέσα από πειράματα, τον αποτυπώσαμε σε ζωγραφιές και με τη βοήθεια της ρομποτικής προγραμματίσαμε τη μελισσούλα να κάνει τον κύκλο του νερού στο πλέγμα. Μιλήσαμε για τη δύναμη του νερού και τους τρόπους αξιοποίησής της από τον άνθρωπο. Είδαμε στον Η/Υ παλιούς νερόμυλους και σύγχρονα ηδροηλεκτρικά φράγματα. Γνωρίσαμε τα παλιά τοξοτά γεφύρια του τόπου μας και συζητήσαμε για τον τρόπο κατασκευής τους. Οι ομάδες των παιδιών κλήθηκαν να δημιουργήσουν με διάφορα υλικά τα δικά τους γεφύρια και φράγματα, αφού πρώτα τα σχεδίασαν!! Αναφερθήκαμε στον θεό Ποσειδώνα και τη θεά Αφροδίτη και πώς οι δυο θεοί συνδέονται με το νερό. Έπειτα, ήρθαμε σε επαφή με λαϊκές παροιμίες σχετικές με το νερό, έθιμα και παραδόσεις για το νερό, ποιήματα και το παραδοσιακό τραγούδι την “Περπερούνα”. Φτιάξαμε όμορφες κατασκευές για να θυμόμαστε το εργαστήριό μας!! Μιλήσαμε για τη χρησιμότητά του και τη σημασία του για τον άνθρωπο και τον πλανήτη μας! Προτείναμε τρόπους που μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση του νερού και τους ζωγραφίσαμε!!!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή