Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2023-2024

0

Συγγραφέας: Νηπιαγωγείο Κάτω Διμηνιού | Κατηγορία 2023-2024, Εργαστήρια Δεξιοτήτων | , στις 30-05-2024

Τα εργαστήρια Δεξιοτήτων που επιλέχθηκαν και υλοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 2023-2024 ήταν:

1.ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τίτλος: “Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης πάνε εκδρομή»

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια. Να μάθουν με απλό, κατανοητό και ευχάριστο τρόπο τα βασικά σήματα και τους κανόνες για να κυκλοφορούν με ασφάλεια  στους δρόμους της πόλης είτε ως  πεζοί, επιβάτες  ή/και ποδηλάτες.

2.ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ: STEM/STEAM, ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Τίτλος: “Τι καιρό έχουμε σήμερα;”

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου ήταν τα παιδιά  σε ομάδες να αναζητήσουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα εφαρμόζοντας σχέδια δραστηριοτήτων  STEM/STEAM. Οι μαθητές/τριες  διερευνώντας  τους παράγοντες που συνέβαλλαν στην επίλυση των προβλημάτων, χρησιμοποίησαν  δημιουργικά τις ψηφιακές τεχνολογίες, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας μοντέλα με απλά υλικά και τα συνδύασαν  με ρομποτικές διατάξεις. Αναγνώρισαν σύμβολα, αντιλήφθηκαν τις μεταβολές των καιρικών φαινομένων και τις συσχέτισαν με την καθημερινότητα μας.

3. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Τίτλος: ” Η αυλή του σχολείου μου”

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου ήταν τα παιδιά συνεργατικά να αναπτύξουν τη δημιουργική και κριτική σκέψη τους, να εκφράσουν ελεύθερα σκέψεις, ιδέες και γνώμες και να προτείνουν λύσεις σε υπαρκτές καταστάσεις προβληματισμού μέσα από τη διερεύνηση, τον πειραματισμό, την επικοινωνία και τη συνεργασία με τους συνομήλικούς τους αλλά και με τους οικείους τους. Η επαφή των παιδιών με την έννοια του Εθελοντισμού  και το πώς συνδέεται στενά με  τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου διευκόλυνε τα παιδιά να  εμπλακούν σε δράσεις προκειμένου να βελτιώσουν το περιβάλλον που ζουν, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ενεργού πολίτη που ενδιαφέρεται για ότι τον περιβάλλει.

4. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

Τίτλος: ” Τα παιδιά , υπερασπιστές των ζώων”

Βασικός σκοπός ήταν τα παιδιά να ενδυναμώσουν το αίσθημα ευθύνης  και  σεβασμού   απέναντι στα ζώα, καθώς είναι μέρος του περιβάλλοντος που ζούμε. Μέσα από  διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό, βιωματικές δραστηριότητες , παιχνίδια  ρόλων και ομαδοσυνεργατικές μεθόδους, καλλιεργήθηκε στους μαθητές η ενσυναίσθηση, μια ιδιότητα που ξεπερνά τη φιλοζωική παιδεία, καθώς αντιλαμβάνεται τα ζώα ως ισότιμα μέλη του ευρύτερου περιβάλλοντός μας, που έχουν ανάγκες για φροντίδα προστασία και αγάπη. Μέσα από καταστάσεις προβληματισμού, καταιγισμό ιδεών, παρατηρήσεις, καταγραφές και ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων τα παιδιά, συνεργαζόμενα σε ομάδες πρότειναν λύσεις και επικοινώνησαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση