Ψαρεύω Υπεύθυνα – Πράσινοι Οικολόγοι

Fish Responsibly poster

Ψαρεύω Υπεύθυνα – Πράσινοι Οικολόγοι

Σκοπός τους προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας για τον κίνδυνο της υπεραλίευσης.

Καθώς εξερευνούμε τον χάρτη της Ελλάδας, παρατηρούμε πως βρέχεται από θάλασσα. Βρίσκουμε στον χάρτη τα πελάγη της χώρας μας και τα ονομάζουμε. Επικεντρωνόμαστε στο πέλαγος που αντικρύζουμε καθημερινά, το Λιβυκό πέλαγος.

Τα πελάγη της Ελλάδας 

Δημιουργούμε τον χάρτη της Ελλάδας με την άμμο να αντιπροσωπεύει τη χέρσα Ελλάδα και το μπλε τα πελάγη της. Ονομάζουμε τα πελάγη και τα τοποθετούμε στον χάρτη.

tempImageDL2jnN tempImagelgsTFm

Το Λιβυκό Πέλαγος

Το χωριό μας, το Καστρί, βρίσκεται στα πρόθυρα του Λιβυκού πελάγους. Παίρνουμε τα αγαπημένα μα χρώματα και βγαίνουμε στην ακροθαλασσιά να αποτυπώσουμε στο χαρτί την ομορφιά του τόπου μας.

tempImagefCPb3a tempImagekszR0K

Ο θαλάσσιος κόσμος της Κρήτης 

Τι κρύβει ωστόσο ο θαλάσσιος κόσμος του τόπου μας; Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδύκτιο καταγράφουμε τα θαλάσσια όντα της Κρήτης. Τα κατηγοριοποιούμε σε θαλάσσια θηλαστικά και ψάρια και μαθαίνουμε για τα χαραξτηριστικά τους.

Θαλάσσια Θηλαστικά Κρήτης

Θαλάσσια Θηλαστικά Κρήτης 1 Θαλάσσια Θηλαστικά Κρήτης 2 Θαλάσσια Θηλαστικά Κρήτης 3

Τα Ψάρια του τόπου μας 

Ψάρια Κρήτης Ψάρια Κρήτης 2 Ψάρια Κρήτης 3

Επίσκεψη στο Λιμάνι Καστρίου 

Επισκεφθήκαμε το λιμάνι του Καστρίου και παρατηρήσαμε τις πολύχρωμες βαρκούλες των ψαράδων. Παίξαμε με δύχτια ψαρέματος, μαζέψαμε κοχύλια, φίκια και πέτρες, παίξαμε με την άμμο, χτύσαμε κάστρα, θάψαμε έναν θησαυρό ( τον οποίο δεν μπορούμε να σας πούμε ούτε που βρίσκεται ούτε τι είναι) και τέλος ξαπλώσαμε στο βράχο κάνοντας τις γοργόνες. Γελάσαμε πολύ και κερδίσαμε νέες εμπειρίες.

tempImageQ7iibt tempImageSt5T8l tempImageJFGJ2c tempImage7cN3yw tempImagehKITAX tempImageTqIj7k tempImageGL5ZmI tempImagekaRPmY 0A8E96C0 18D3 47AE 99D3 D5D2B713FB2D 2 C974130A 3EB3 48F1 8416 510911394C1C 2

Κοχύλια και θαλάσσια φυτά

Συνειδητοποιήσαμε πως ο βυθός δεν έχει μόνο ψάρια αλλά κι άλλους θηασαυρούς όπως όστρακα και θαλάσσια φυτά. Συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά που μαζέψαμε κατά την επίσκεψή μας στο λιμάνι και δημιουργήσαμε κατάλογο αναφοράς. Τον κατάλογό μας εμπλούτησαν και οι συγγενείς μας από θαλάσσιους θησαυρούς που ανήκουν στη δική τους συλλογή.

tempImageBy54XM tempImageifjAs4

Ο βυθός σε μπουκάλι

Δημιουργήσαμε το βυθό της θάλασσας σε μικρογραφία με τους θησαυρούς που συλλέξαμε μιλώντας παράλληλα για τη βαρύτητα καθώς το μπουκάλι μας αποτελούνταν από 3 διαφορετικά επίπεδα.

tempImagedpqDNC tempImage8mZdmv tempImagen9a9Ww

Συνάντηση με Ψαρά 

Μετά την επίσκεψή μας στο λιμάνι, μας δημιουργούνται πολλά ερωτήματα τα οποία μόνο ένας αληθινός ψαράς μπορεί να μας τα λύσει.

  • Πότε ψαρεύουμε;
  • Τι Ψαρεύουμε;
  • Πόσα ψάρια ψαρεύουμε;
  • Με τι ψαρεύουμε;
  • Προστατεύεται ο θαλάσσιος κόσμος από τους ψαράδες;

Ο κ. Γιώργος, ένας από τους έμπειρους ψαράδες του Καστρίου επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας μίλησε για το επάγγελμα του. Χρησιμοποιεί λοιπόν το καΐκι του για ψάρεμα καθώς και δίχτια. Συζητήσαμε το θέμα της υπεραλίευσης. Ο κ. Γιώργος μας εξήγησε πως οι ψαράδες οφείλουν να προστατεύσουν τον βυθό. Απαγορεύεται να ψαρεύουν γόνους (μικρά ψαράκια) και πως πρέπει να ψαρεύουμε μονάχα ότι τρώμε, τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια αλίευσης στη θάλασσα και πρέπει να τα τηρείς.

D36A3444 A1F4 4DF5 92D4 95A8EDB1E593 2

Υπεραλίευση

Το πρόβλημα της υπεραλίευσης που συζητήσαμε με τον κ. Γιώργο μας αφύπνησε πολλές ανησυχίες. Επισκεφθήκαμε σελίδες από ΜΚΟ που διαπραγματεύονται το θέμα της υπεραλίευσης και συνηδειτποπιήσαμε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από την υπεραλίευση.

Καθημερινά, τόνοι ψαριών ανασύρονται έξω από την θάλασσα. Δυστυχώς οι ποσότητες αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τις ποσότητες που μπορούν να αναπληρωθούν με φυσικό τρόπο – μια πραγματική λεηλασία των ωκεανών μας. Η υπεραλίευση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως για την υγεία των θαλασσών και των κατοίκων της. 

-Σήμερα κάθε άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο ετησίως 20 κιλά ψαρικών – ποσότητα διπλάσια σε σχέση με πριν 50 χρόνια.

-Τα τελευταία 40 χρόνια καταγράφηκε μείωση των θαλάσσιων ειδών κατά 39%.

-Περίπου 38,5 εκατομμύρια τόνοι παρεμπιπτόντων αλιευμάτων ετησίως οφείλονται στις σύγχρονες πρακτικές αλιείας.

-Η παράνομη και άναρχη αλιεία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 11 – 26 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως.

-Πάνω από το 60% των πληθυσμών ψαριών είναι στο όριο της υπεραλίευσης.

Πηγή: https://www.fishforward.eu/el/facts-figures/

Έτσι συντάξαμε τη δική μας ομάδα “Πράσινοι Οικολόγοι” και αναλάβαμε δράση. Δημιουργήσαμε ενημερωτική αφίσα την οποία μοιραστήκαμε διαδικτυακά αλλά και με την τοπική κοινωνία διαδίδοντας το μήνυμα του κινδύνου της υπεραλίευσης και του παράνομου ψαρέματος.

Fish Responsibly poster

Τα ψάρια ανήκουν στο βυθός τους.