Ενεργός πολίτης «Το λάδι δεν πάει στον νεροχύτη! – Ανακυκλώνω το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι”

Η προστασία του περιβάλλοντος και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης αποτελούν βασικούς στόχους της σύγχρονης εκπαίδευσης από την προσχολική κιόλας ηλικία. Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά γύρω από ένα καθημερινό, αλλά συχνά παραμελημένο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Μέσα από βιωματικές, δημιουργικές και συνεργατικές δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν τι συμβαίνει όταν το λάδι απορρίπτεται λανθασμένα, ανακαλύπτουν εναλλακτικούς τρόπους σωστής διαχείρισής του και υιοθετούν πρακτικές που συμβάλλουν στην προστασία του νερού και του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, ενισχύεται η ενεργή συμμετοχή των οικογενειών και η συνεργασία με την τοπική κοινότητα, προάγοντας την έννοια του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη.

Το πρόγραμμα προσεγγίζει το θέμα με τρόπο κατανοητό και προσαρμοσμένο στην ηλικία των παιδιών, ενθαρρύνοντας τη χαρά της μάθησης, τη δημιουργική έκφραση και τη συλλογική δράση για ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον. Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Να γνωρίσουν τα παιδιά τι συμβαίνει στο χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.
  • Να κατανοήσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες της λανθασμένης απόρριψης.
  • Να αναπτύξουν στάσεις υπευθυνότητας και ενεργού πολίτη.
  • Να εμπλακούν οι οικογένειες και η σχολική κοινότητα σε μια κοινή δράση.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:

1. Εισαγωγή – Συζήτηση με θέμα ¨Ανακύκλωση λαδιού”

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες  θέτοντας προβληματισμούς στα παιδιά  και προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους.  Τέθηκαν τα ερωτήματα:  «Τι κάνουμε το λάδι μετά το τηγάνισμα; Το πετάμε; Και αν το πετάμε, πού το πετάμε;».  Επίσης  με κατάλληλες ερωτήσεις διερευνήσαμε αν γνωρίζουν πού καταλήγει το λάδι και τα οικιακά απόβλητα όταν διοχετεύονται στον νεροχύτη και  ποιες είναι οι συνέπειες  της ρίψης τηγανέλαιου στον νεροχύτη   για τις σωληνώσεις , για το αποχετευτικό σύστημα και  για το περιβάλλον. Καταλάβαμε πως  οι γνώσεις τους για το θέμα είναι περιορισμένες  και γι΄ αυτό  εξηγήσαμε:

“Όταν τηγανίζουμε διάφορα φαγητά, μένει στο τηγάνι  το χρησιμοποιημένο λάδι που το ονομάζουμε τηγανέλαιο. Αν το ρίξουμε στον νεροχύτη, το τηγανέλαιο δεν φεύγει εύκολα με το νερό. Πηγαίνει μέσα στους σωλήνες και κολλάει εκεί σαν γλίτσα. Σιγά σιγά οι σωλήνες βουλώνουν και το νερό δεν μπορεί να περάσει. Το τηγανέλαιο  μέσω των σωληνώσεων καταλήγει  στη θάλασσα και μπορεί να βλάψει τα ψαράκια και τη φύση. Γι’ αυτό δεν ρίχνουμε ποτέ το τηγανέλαιο στον νεροχύτη! Το βάζουμε σε ένα μπουκάλι και το πετάμε σωστά ή το δίνουμε για ανακύκλωση. Έτσι βοηθάμε το σπίτι μας και τον πλανήτη”.

Στη συνέχεια  παρακολουθήσαμε   το παρακάτω βίντεο που αφορά στη  σωστή διαχείριση του χρησιμοποιημένου λαδιού (πηγή: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου)

Τα παιδιά  πληροφορήθηκαν  μέσα  από ένα   βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ με τίτλο “Ανακύκλωση μαγειρικού λαδιού: από το τηγάνι στο αυτοκίνητο” τη διαδικασία  της ανακύκλωσης του τηγανέλαιου. Κατάλαβαν ότι το τηγανέλαιο μέσω της ανακύκλωσης  μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί αλλά όχι πια για μαγείρεμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ως βιοκαύσιμο στα αυτοκίνητα και στη θέρμανση,  αλλά να γίνει και σαπούνι.

2. Συλλογή τηγανέλαιου στο νηπιαγωγείο

Επικεντρωθήκαμε   στα 3 βήματα  που πρέπει να γίνουν για την ανακύκλωση του τηγανέλαιου και πληροφορήσαμε τα παιδιά πως από τη φετινή χρονιά θα υπάρχει κάδος  συλλογής  για ανακύκλωση  τηγανέλαιου στον χώρο του νηπιαγωγείου μας , ο οποίος παραλήφθηκε προσφάτως,  κατόπιν αιτήματος της προϊσταμένης του νηπιαγωγείου προς τον Δήμο Πέλλας.

collage 12 1

Οι γονείς ενημερώθηκαν  πως θα μπορούν να συλλέγουν σε συνεργασία με τα παιδιά τα χρησιμοποιημένα λάδια τους σπιτιού τους  σε μπουκάλια ή κατάλληλα δοχεία   και να τα ρίχνουν  στο νηπιαγωγείο  στον κατάλληλο κάδο στη γωνιά ανακύκλωσης τηγανέλαιου.

 

36950183 2ab8 4a2c 8272 dec355487d7a   ed83f2c1 e086 4070 b8f9 c328d000b78d

3.Δραστηριότητα προσομοίωσης   “Που πάει το λάδι όταν το ρίχνουμε στον νεροχύτη και ποιες είναι οι συνέπειες;” Η δραστηριότητα ξεκίνησε με την παρακάτω ανακοίνωση: “Σήμερα παιδιά  στην τάξη  θα φτιάξουμε  μια προσομοίωση θάλασσας. Θα πάρουμε ένα μεγάλο πλαστικό, διάφανο δοχείο. Θα ρίξουμε μέσα  νερό για να μοιάζει σαν θάλασσα και θα διαμορφώσουμε τον βυθό  τοποθετώντας κοράλια, βραχάκια, πετρούλες και  πλαστικά  ψαράκια. Μετά θα ρίξουμε λίγο λάδι και  λίγη μαύρη μπογιά μέσα στο νερό για να καταλάβουμε πώς γίνεται η θάλασσα όταν μολύνεται από τα τηγανέλαια, το πετρέλαιο και τα αστικά λύματα “. Τι παρατηρούμε;  Το λάδι απλώθηκε και η θάλασσα έγινε βρώμικη και σκοτεινή. Τα ψαράκια δεν φαίνονται  πια χαρούμενα και νιώθουν πως κινδυνεύουν. Το λάδι και το πετρέλαιο  δεν καθαρίζονται εύκολα από το σώμα των ψαριών. Για να δοκιμάσουμε; Ρίχνουμε καθαρό νερό στα ψαράκια και τα ζώα της θάλασσας, προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε με χαρτί και παρατηρούμε πως το λάδι, και προφανώς και το πετρέλαιο, με δυσκολία απομακρύνονται.

collage 13 1

Ακολουθεί το βίντεο με την δραστηριότητα προσομοίωσης περιβαλλοντικού φαινομένου:

 

Μετά τη δραστηριότητα αναρωτηθήκαμε:
” Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τη θάλασσα καθαρή και να την προστατέψουμε;  Τι μπορούμε να κάνουμε;”  Μάθαμε ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε σκουπίδια, λάδια και βρωμιές στο νερό. Η ανακύκλωση τηγανέλαιου είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τις θάλασσες καθαρές.  Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε.

4. Βιωματική δράση : Αδειάζουμε το  χρησιμοποιημένο λάδι που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι,  στο δοχείο συλλογής τηγανέλαιου  του νηπιαγωγείου μας. Τα παιδιά σε τακτική βάση από δω και προς θα φέρνουν  το μαγειρεμένο λάδι στο νηπιαγωγείο, μέσα  σε πλαστικά  μπουκάλια , βάζα ή τενεκέδες. Όταν συγκεντρώνεται  αρκετή ποσότητα λαδιού , θα   μαζευόμαστε όλα  τα  παιδιά του νηπιαγωγείου στον κοινόχρηστο χώρο για να το συλλέξουμε στον  ειδικό  κάδο ανακύκλωσης λαδιού  που μας έχει παραχωρήσει ο δήμος

 

5. Ημερολόγιο συλλογής

Δημιουργήσαμε έναν πίνακα  με τα ονόματα των παιδιών, στον οποίο το κάθε παιδί  σημειώνει ένα  Χ  δίπλα στο όνομά του κάθε φορά  που φέρνει τηγανέλαιο στο νηπιαγωγείο. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τα παιδιά να οπτικοποιήσουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους  κινητοποιώντας τα έτσι για να συμμετέχουν ενεργά στη δράση .

            eikona Viber 2026 01 30 05 31 52 543    eikona Viber 2026 01 30 05 31 52 615

Οι προσπάθειες των μικρών μας μαθητών επιβραβεύονται μέσω της τεχνικής της θετικής ενίσχυσης. Κάθε φορά που φέρνουν τηγανέλαιο για ανακύκλωση  κερδίζουν τα αγαπημένα τους  αυτοκόλλητα .

collage 14

6. Καλλιτεχνική έκφραση

Τα παιδιά εκφράστηκαν καλλιτεχνικά  φτιάχνοντας  ζωγραφιές  και στέλνοντας το μήνυμα  «Το λάδι δεν πάει στον νεροχύτη!»

 

7. Δημιουργία αφίσας: Τα παιδιά εργάστηκαν συλλογικά και δημιούργησαν  μία αφίσα με μήνυμα για την ανακύκλωση τηγανέλαιου ,  την οποία την τοποθετήσαμε στη  αντίστοιχη γωνιά.

eikona Viber 2026 02 10 01 24 24 884

eikona Viber 2026 02 10 01 24 24 918   eikona Viber 2026 02 10 01 22 29 515

8. Συνεργασία με Δήμο

Το νηπιαγωγείο μας, όπως προαναφέρθηκε  πραγματοποίησε αυτό το πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου λαδιού σε συνεργασία με τον δήμο  Πέλλας  κατόπιν αιτήματος της προϊσταμένης του Νηπιαγωγείο Αμπελειών κ. Φώτογλου Αναστασίας και ο δήμος ανταποκρίθηκε παραχωρώντας τον  παρακάτω κάδο για την συλλογή του τηγανέλαιου.

a271df7f 872e 4250 85e6 b0290c119ece

9. Δημιουργία τραγουδιού  για την ανακύκλωση τηγανέλαιου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Εμπνευσμένοι από όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της  ανακύκλωσης λαδιού  γράψαμε στίχους για ένα τραγούδι σχετικό.

Μικρή κίνηση, μεγάλη αγκαλιά

Στην κουζίνα τηγανίζω λιχουδιές και φαγητά

και όταν μείνει λίγο  λάδι  τι το κάνω τελικά;

Κάθομαι και το κοιτάω σκέφτομαι πολύ καλά

μια φωνούλα μου μιλάει και μου λέει δυνατά

Το λάδι δεν πάει στον νεροχύτη,

άκου αυτό προσεκτικά

το μαζεύω, το συλλέγω για ανακύκλωση, παιδιά.

Μαζεύω το λάδι, γεμίζω το βάζο ,

το φέρνω σχολείο  και νιώθω χαρά,

μικρή κίνηση, μεγάλη αγκαλιά,

για το περιβάλλον, για κάθε γωνιά.

Και  έτσι η θάλασσα θα είναι καθαρή,

βρώμα, μόλυνση και ρύποι  δε θα΄ναι πια εκεί,

χαρούμενα   θα παίζουν  τα ψάρια και παιδιά,

μαζί θα κολυμπάνε στα καθαρά νερά!

Έλα,  έλα, για δες , χαμογελάει όλη η γη

 και η αυριανή η μέρα μοιάζει  με γιορτή.

Μικρή κίνηση , μεγάλη αγκαλιά

για το περιβάλλον, για κάθε γωνιά!

Στη συνέχεια συνθέσαμε  την  μελωδία  με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της εφαρμογής  https://suno.com. Δώσαμε οδηγίες για το στυλ  της μουσικής επένδυσης που θέλουμε να πετύχουμε  και το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας είναι το παρακάτω:

 

 

10. Θεατρικό παιχνίδι : . Γράψαμε ένα μικρό θεατρικό  δρώμενο  για την αναγκαιότητα  ανακύκλωσης του τηγανέλαιου  με τίτλο “Το ταξίδι του λαδιού” . Τα παιδιά επέλεξαν ρόλους. Κάποια από αυτά έγιναν σταγόνες λαδιού και τα υπόλοιπα ο αφηγητής, η θάλασσα, ο ενεργός πολίτης,  τα  ψάρια, η κουζίνα και ο νεροχύτης.  Φόρεσαν κορώνες με το ανάλογο σύμβολο και η δραματοποίηση ξεκίνησε!

eikona Viber 2026 03 18 23 51 02 850

11. Διάδοση μηνύματος: Αποφασίσαμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε να τις μεταδώσουμε στην υπόλοιπη σχολική κοινότητα  έτσι ώστε να παρακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές για το πρόγραμμα ανακύκλωσης  τηγανέλαιου.  Γι΄ αυτόν τον λόγο  επισκεφτήκαμε το  δημοτικό σχολείο και  παρουσιάσαμε το βίντεο με το θεατρικό δρώμενο που ετοιμάσαμε και  το οποίο αναφέρεται στις  επιπτώσεις της λανθασμένης διαχείρισης του τηγανέλαιου για το περιβάλλον και τους τρόπους σωστής διαχείρισης. Επίσης,  μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια στους μαθητές  με οδηγίες για την συλλογή και την συγκέντρωση  τηγανέλαιου στο νηπιαγωγείο μας.  Πληροφορήσαμε τα παιδιά πως μπορούν  να σκανάρουν  μαζί με τους γονείς τους το  QR code, το οποίο συμπεριλάβαμε στο ενημερωτικό φυλλάδιο με σκοπό να παρακολουθήσουν στο σπίτι το θεατρικό δρώμενο “Το ταξίδι του λαδιού” . Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εαυαισθητοποίηση και των γονέων  σχετικά με την αναγκαιότητα ανακύκλωσης του τηγανέλαιου.  Συμβάλουμε ως ενεργοί πολίτες στην αντιμετώπιση και επίλυση αυτού  του σοβαρού περιβαλλοντικού ζητήματος,  της μόλυνσης των θαλασσών από τα τηγανέλαια, υιοθετώντας “υγιείς συνήθειες” , όπως είναι η ανακύκλωση τηγανέλαιου.

collage 32

Ακολουθεί το βίντεο από την επίσκεψη του νηπιαγωγείου μας στο Δημοτικό Σχολείο. Ευχαριστούμε  θερμά τον Διευθυντή και τους/τις  εκπαιδευτικούς  του Δημοτικού Σχολείου  Αμπελειών για την φιλοξενία και την συνεργασία!

 

12. Αναστοχασμός Συζήτηση: «Τι μάθαμε; Πώς βοηθάμε όλοι μαζί;». “Πως γινόμαστε ενεργοί πολίτες;”

Συνθήματα του Προγράμματος

♻️ «Το λάδι δεν πάει στον νεροχύτη – πάει στην ανακύκλωση!»

“Είμαστε ενεργοί πολίτες και είμαστε έτοιμοι για την ανακύκλωση τηγανέλαιου!”

 

6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου, αποτελεί μια σημαντική αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράση σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας — μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς — ότι ο σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η αλληλεγγύη είναι βασικές αξίες για ένα ασφαλές και χαρούμενο σχολικό περιβάλλον.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας δημιούργησαν ένα μικρό βίντεο με στόχο να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα: η σιωπή δεν βοηθά – η φωνή και η στήριξη μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.

Η δράση μας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης εκστρατείας «Μίλα Τώρα», που διοργανώνει ο οργανισμός Το Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά και της συμμετοχής μας στο 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας, που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, το Το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλους φορείς.

Για να ενισχύσουν το μήνυμα της δράσης, οι μαθητές δημιούργησαν επίσης το σύνθημα «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» χρησιμοποιώντας δημιουργικά διάφορα υλικά, όπως τουβλάκια, πλαστελίνη, κομμάτια παζλ και φυσικά λουλούδια. Με αυτόν τον τρόπο έδειξαν πως κάθε μικρό κομμάτι μπορεί να συμβάλει σε ένα μεγάλο μήνυμα: τον σεβασμό, τη φιλία και την αποδοχή.

collage 33

663e7163 e6a7 4186 b22a b393eeee612c

Μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά έστειλαν τα δικά τους δυνατά μηνύματα:

ΣΕΒΑΣΜΟΣ
ΜΙΛΑ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ
ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ

Γιατί όταν μιλάμε, όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, μπορούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ασφαλές και χαρούμενο για όλους.

 Την ημέρα αυτή  που είναι αφιερωμένη σε δράσεις πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, την Παρασκευή 6 Μαρτίου,  επιλέξαμε για να παρουσιάσουμε στους μικρούς μας μαθητές  τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, προβάλλοντάς τους το βίντεο  που φτιάξαμε και το οποίο έχει τίτλο “Όταν κάποιος μένει μόνος”. Ταυτόχρονα  είδαμε  όλη την ανάρτηση, όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του χαμόγελου του παιδιού “Μίλα τώρα”  στον παρακάτω σύνδεσμο

https://urli.info/1qYI4

Τα παιδιά είδαν επίσης στην ιστοσελίδα του Χαμόγελου του παιδιού  κάποιες από τις δουλειές που ετοίμασαν  και άλλα νηπιαγωγεία της χώρας για την Πανελλήνια εκστρατεία “Μίλα τώρα”.

Κλείσαμε τις δραστηριότητες με την  παρακολούθηση  ενός  βίντεο για την διαφορετικότητα και το bullying. Ακολούθησε συζήτηση, προβληματισμός και προτάσεις των παιδιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

 

Προσφορά βιβλίων στους μαθητές μας από το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

Σήμερα το σχολείο μας είχε τη χαρά να παραλάβει μια όμορφη προσφορά βιβλίων για τους μαθητές μας από το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

Πρόκειται για τρεις ξεχωριστές εκδόσεις κλασικών παιδικών βιβλίων που θα διανεμηθούν στους μαθητές, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν αγαπημένες ιστορίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα βιβλία που προσφέρθηκαν είναι:

• «Παραμύθια – Επιλογή» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
• «Παραμύθια – Επιλογή» των Αδελφών Γκριμ
• «Μύθοι Αισώπου»

Οι ιστορίες αυτών των σπουδαίων δημιουργών ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο της φαντασίας, των αξιών και των διαχρονικών μηνυμάτων.

61d343d8 d3a6 43a8 a7b1 1dd39c6dd192

Ευχαριστούμε θερμά το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» για την πολύτιμη αυτή προσφορά, που ενισχύει την αγάπη των παιδιών για το βιβλίο και την ανάγνωση.

Γιορτάζοντας τις αποκριές στο νηπιαγωγείο μας

Οι Απόκριες είναι μια από τις πιο χαρούμενες και πολύχρωμες περιόδους του χρόνου, γεμάτη γέλιο, παιχνίδι και φαντασία! Στο νηπιαγωγείο μας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα όμορφα έθιμα των ημερών, να μεταμφιεστούν στους αγαπημένους τους ήρωες, να δημιουργήσουν αποκριάτικες κατασκευές και να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες. Το σχολείο μας  γέμισε με χρώματα, μάσκες και πολλά χαμόγελα!

collage 30

collage 29

Μέσα από το παιχνίδι, τη μουσική και τη δημιουργία, τα παιδιά  έμαθαν για την παράδοση των Αποκριών και έζησαν  μοναδικές στιγμές χαράς μαζί με τους φίλους τους. Μαζί με τα παιδιά του δημοτικού την Τσικνοπέμπτη  και υπό την καθοδήγηση της γυμνάστριας του δημοτικού κ. Έλενας, τα παιδιά διασκέδασαν στην αυλή  και  χόρεψαν με το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Στην συνέχεια χόρεψαν έναν  παραδοσιακό χορό της Θράκης,  “Τα Κουκιά” που συνδέεται με παλιά αγροτικά έθιμα και τέλος τον παραδοσιακό χορό “Η Σκούπα”  που προέρχεται από το νησί της Λέρου. Είναι ένας χαρούμενος και διασκεδαστικός χορός που συχνά χορεύεται σε γιορτές και πανηγύρια. Στο χορό χρησιμοποιείται μια σκούπα, την οποία κρατά ένας από τους χορευτές και τη δίνει σε άλλον κατά τη διάρκεια της μουσικής, δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ των συμμετεχόντων. Διασκέδασαν μέσα και έξω από την τάξη  σε ένα χαρούμενο αποκριάτικο πάρτι μεταμφιεσμένα στους αγαπημένους τους ήρωες και ζωάκια.

Μέσα από το βίντεο  “Μαθαίνω για τις αποκριές”  τα παιδιά εμπλούτισαν τις γνώσεις τους. Έμαθαν για τη νηστεία και για τις νηστίσιμες και τις αρτύσιμες τροφές.

collage 28

Με χαρτόνια, φτερά, πούλιες, χάντρες, πομ πομ  και πολλά άλλα υλικά  τα παιδιά δημιούργησαν. Έφτιαξαν αποκριάτικες μάσκες και αποκριάτικα καπέλα.

collage 24

collage 31

 

Έφτιαξαν αποκριάτικες κατασκευές: αρλεκίνους με τη φωτογραφία τους αλλά και κλόουν!

collage 26collage 25

Για την Καθαρά δευτέρα ετοίμασαν  χαρταετούς!!!

collage 27

Τέλος, έφτιαξαν  σαρακοστούλες από ζυμάρι! Οι σαρακοστούλες είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο που βοηθά τα παιδιά να μετράνε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Η σαρακοστούλα είναι μια μικρή ζωγραφιά ή κατασκευή που μοιάζει με μια γυναίκα. Δεν έχει στόμα, γιατί νηστεύει, έχει σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα κόβουμε ένα πόδι για να μετράμε πόσο πλησιάζει το Πάσχα. Έτσι, η σαρακοστούλα βοηθά τα παιδιά να καταλαβαίνουν τον χρόνο μέχρι το Πάσχα με έναν όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο.

 

            eikona Viber 2026 03 12 23 47 26 541   eikona Viber 2026 03 12 23 47 26 494eikona Viber 2026 03 12 23 47 26 445

Φτιάχνοντας τις σαρακοστούλες με αλεύρι νερό και αλάτι!

 

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας δημιουργούν τίτλους για το Βιβλίο Γνώσης της Παιδικής HELMEPA!

Η HELMEPA δημιουργεί ένα παιδικό βιβλίο γνώσης για τη ναυτοσύνη και την προστασία της θάλασσας, που ενώνει εκπαίδευση, τέχνη και βιωματική συμμετοχή. Απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου & Δημοτικού, και λειτουργεί ως ευέλικτο εκπαιδευτικό εργαλείο για συζήτηση, δημιουργική σκέψη, ομαδική εργασία, παιχνίδι ρόλων και βιωματική μάθηση μέσα στην τάξη.
Το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα αντίτυπο σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη. Παράλληλα, θα μοιράζεται δωρεάν κατά τις επισκέψεις του Γλάρου της HELMEPA σε σχολεία, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις, καθώς και σε εκδηλώσεις για παιδιά.

Το βιβλίο αυτό εισάγει μια πρωτοποριακή, συνεχή συμμετοχική καινοτομία, καθώς ο τίτλος του προκύπτει από τα ίδια τα παιδιά.

  • Ο νικητήριος τίτλος θα γίνει ο επίσημος τίτλος του Βιβλίου Γνώσης της HELMEPA και θα κοσμεί το εξώφυλλο.

  • Οι 30 τίτλοι που θα ξεχωρίσουν μέσα από τη διαδικασία ψηφοφορίας θα συμπεριληφθούν στο τέλος του βιβλίου.

  • Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι δεν χάνονται. Θα δημοσιευθούν σε ειδική σελίδα του βιβλίου στην ιστοσελίδα της HELMEPA και θα είναι προσβάσιμοι μέσω QR code που θα υπάρχει μέσα στο ίδιο το βιβλίο.

Όταν κάθε τάξη παραλάβει το βιβλίο, θα μπορεί να γράψει τον δικό της τίτλο σε ειδική λευκή φάσα που θα υπάρχει στο εξώφυλλο. Έτσι, κάθε αντίτυπο γίνεται μοναδικό και αποκτά την ταυτότητα της τάξης που το κρατά.
Το βιβλίο δεν ανήκει μόνο σε έναν δημιουργό. Ανήκει σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν.

Τα 2 τμήματα του νηπιαγωγείου μας συμμετέχουν  στον διαγωνισμό που διοργανώνεται από την  παιδική Helmepa προτείνοντας διάφορους τίτλους και επιλέγοντας μέσω ψηφοφορίας τον τίτλο της αρεσκείας τους.  Προηγήθηκε  η αφήγηση της περίληψης του βιβλίου από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων  και παρακολούθηση ενός εισαγωγικού  βίντεο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA
“Ο Αντρίκος είναι καπετάνιος από κούνια! Ξέρει κάθε βάρκα στο λιμάνι, κάθε σκαρί που σαλπάρει και φτάνει, και αναγνωρίζει τη φωνή των ανέμων – Τραμουντάνα, Λεβάντες, Σορόκος, Όστρια. Πριν ακόμα μπαρκάρει για μακρινά ταξίδια, για να διασχίσει τον ωκεανό, καθώς πιάνει για πρώτη φορά στα χέρια του τη λαγουδέρα, παραλίγο να γίνει ναυαγός! Όμως δεν το βάζει κάτω! Με χιούμορ, περιπέτεια και τη θρυλική ατάκα «Μα τα χίλια κύματα, είμαστε θαλασσόλυκοι και το σκαρί μας είναι γερό – θα τη σκαπουλάρουμε!», που όλα τα νικάει – ο ήρωας ανακαλύπτει πως όλα ξεκινούν από τη φαντασία, με τις κουκίδες στο χάρτη να γίνονται προορισμοί, τους ορίζοντες να ανοίγουν, και την ελληνική ναυτοσύνη να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Λύστε τους κάβους! Το ταξίδι ξεκινά!”

Οι τίτλοι που επέλεξαν τα παιδιά για το βιβλίο Γνώσης  είναι οι παρακάτω:

1)”Ο Αντρίκος και οι ναύτες του, φύλακες του πελάγους”  για το 1ο τμήμα

eikona Viber 2026 03 04 18 59 47 124

 

2)”Όταν οι κουκίδες στον χάρτη ζωντανεύουν” για το 2ο τμήμα

a06fd944 ed0f 464c 9655 261c50544a53

eikona Viber 2026 03 04 19 00 58 034

​Το παιδαγωγικό όφελος της  συμμετοχής μας σε αυτή τη δράση  είναι πολύ μεγάλο για τους μαθητές μας καθώς αποτελεί μια μοναδική  ευκαιρία για  μάθηση, δημιουργικότητα και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι  που οι μικροί μας μαθητές συμμετείχαν ενεργά μέσω της φαντασίας τους   για τη δημιουργία  τίτλου για αυτό το Βιβλίο Γνώσης, το οποίο  θα ταξιδέψει σε όλα τα σχολεία της χώρας μας συμβάλλοντας στην οικολογική ευαισθητοποίηση των μαθητών καθώς και στην καλλιέργεια αξιών, όπως είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον.