Οι μικροί Ταπερίστας του Νηπιαγωγείου Φιχτίου :
Παρουσιάζουν τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2023 – 2024 ,
με επίκεντρο το σχολικό μας γεύμα (δεκατιανό) , οι οποίες προωθούν
τους ακόλουθους στόχους:
α)την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών
β)την μείωση συσκευασιών μιας χρήσης ( ανακύκλωσιμων ή μη )
γ)την επιλογή εποχικών τοπικών βιολογικών προϊόντων
δ) τη μη δημιουργία περιττών απορριμμάτων και σπατάλης τροφής
Η ένταξη μας στο δίκτυο <ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ > συνδέθηκε αυτή την σχολική χρονιά , με την ενασχόληση μας , με το εργαστήριο δεξιοτήτων στο θεματικό άξονα , Ζω καλύτερα -Ευ ζην με τίτλο : <Δόντια γερά -χαμόγελα αστραφτερά >δίνοντας έμφαση στην επίδραση της υγιεινής διατροφής , στην στοματική μας υγεία.
Αρχικά ξεκινήσαμε την δράση μας, διερευνώντας και παρατηρώντας το δεκατιανό που φέρνουμε στο σχολείο μας, αν είναι σπιτικό ή από το φούρνο ,τι τροφές περιέχει, έχει τοπικά βιολογικά προϊόντα , πως το μεταφέρουμε , σε σκεύος ή σε συσκευασία, πώς διαχειριζόμαστε το υλικό συσκευασίας , υπάρχουν περισσεύματα τροφής, πού καταλήγουν αυτά ,και πώς θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα.
Κατά την διάρκεια της Εφαρμογής , υλοποιήσαμε πολλαπλές δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.Ταξινομήσαμε υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές, δημιουργήσαμε την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής, το φανάρι της υγιεινής διατροφής ,μάθαμε την συνταγή του Παππούλη Ροδαλού, για να έχουμε σώμα γερό και δυνατό.
Παρασκευάσαμε φρουτοσαλάτα με εποχικά φρούτα
Υλοποιήσαμε την δράση “Ημέρα Υγιεινού Δεκατιανού” με προϊόντα που αποφασίσαμε να παρασκευάσουμε όλοι μαζί , όπως σπιτικό κέικ, γιαούρτι με μέλι,γάλα με δημητριακά, φρουτοσαλάτα, τόστ με τυρί ,και φυσικό χυμό πορτοκάλι.
Υλοποιήθηκε στο σχολείο μας δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα<Διατροφική Αγωγή και υγεία> από την 1η Τόμυ Αργούς
Οδοντίατροι επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο μας ,και μας ενημέρωσαν για το πως, η υγιεινή διατροφή επηρεάζει και επιδρά στην καλή στοματική μας υγεία ,ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε και ποιες δυναμώνουν το σώμα και τα δόντια μας.
Επισκεφτήκαμε το ΚΕΠΕΑ Ν.Κίου και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα <όταν λέω πορτοκάλι να βγαίνεις >
Φτιάξαμε αφράτα κουλουράκια για το υγιεινό μας δεκατιανό με τοπικά βιολογικα προϊόντα του χωριού και της περιχής μας , ελαιόλαδο-χυμό απο πορτοκάλι -αλευράκι .
Μάθαμε για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση τροφίμων ,μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας από το ΚΕΠΕΑ Ν.Κίου <Να σου πω ένα μυστικό,την ανακύκλωση αγαπώ>
Ολοκληρώνοντας τις δράσεις μας , ανακαλύψαμε ότι οι καθημερινές μας συνήθειες είχαν αλλάξει .
Μάθαμε να προετοιμάζουμε το δεκατιανό μας ,με τη βοήθεια μελών της οικογένειάς μας ,να κάνουμε σωστούς, διατροφικά συνδυασμούς τροφίμων ,να επιλέγουμε τοπικά, και όσο είναι εφικτό βιολογικά και ανεπεξέργαστα προϊόντα, να χρησιμοποιούμε , για τη μεταφορά του δεκατιανού μας, δοχείο πολλαπλών χρήσεων , κατάλληλο και ασφαλές και να προετοιμάζουμε για το δεκατιανό μας, μόνο την ποσότητα φαγητού που χρειαζόμαστε, ώστε να μην σπαταλούμε άσκοπα τροφή.