ΖΟΥΖΟΥΝΑΚΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Άνοιξη! Τα λουλουδάκια ανθίζουν και τα έντομα έχουν στήσει σωστό πανηγύρι!

Αλήθεια, θυμάστε τι είναι τα  έντομα; Είναι μικρά ζωάκια που έχουν 6 πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε 3 μέρη, το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι έχουν μάτια και κεραίες με τις οποίες μπορούν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Επίσης κάποια από τα έντομα έχουν φτερά και κάποια όχι. Άλλα περπατούν π.χ. τα μυρμήγκια, άλλα πηδούν π.χ. οι ακρίδες και άλλα πετούν π.χ. οι πεταλούδες.

Οι άνθρωποι χωρίζουν τα έντομα σε ωφέλημα και βλαβερά

Ωφέλημα είναι αυτά που μας προσφέρουν κάτι καλό, π.χ. η μέλισσα από την οποία παίρνουμε το μέλι, το κερί, τον βασιλικό πολτό, την πρόπολη κ.α.

Βλαβερά είναι αυτά που μας ενοχλούν, π.χ. οι μύγες, τα κουνούπια που μας τσιμπούν και μεταφέρουν ασθένειες, η μελίγκρα που τρώει και χαλάει τα φυτά και τα φρούτα, ο δάκος που τρώει και χαλάει τις ελιές κ.α.

Τα είδη των εντόμων

Στη φύση όμως όλα είναι ωφέλημα και πρέπει να υπάρχουν για κάποιο σκοπό. Όλα είναι μέρος της τροφικής αλυσίδας και όλα έχουν τη θέση τους και το ρόλο τους στο οικοσύστημα. Τα φυτοφάγα έντομα γίνονται στη συνέχεια τροφή για τα σαρκοφάγα έντομα και αυτά με τη σειρά τους γίνονται τροφή για μεγαλύτερα ζώα. Για παράδειγμα, οι μελίγκρες είναι τροφή για τις πασχαλίτσες, οι μύγες και τα κουνούπια είναι τροφή για πολλά πουλιά, που χωρίς αυτά θα πέθαιναν από την πείνα, κλπ.

Αν κάποια από αυτά δεν υπήρχαν, τότε θα έσπαγε η τροφική αλυσίδα και θα ήταν απειλή για όλα τα πλάσματα στο οικοσύστημα. Είναι ένας κύκλος που εξασφαλίζει την επιβίωση των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτός ο κύκλος έχει διαταραχθεί, και η αλυσίδα κινδυνεύει να σπάσει.

Γνωρίζετε ότι πολλά είδη εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση;

Μερικά από αυτά είναι:

οι Πεταλούδες,

Πεταλούδα Ρόδου – Η πεταλούδα κινδυνεύει

τα Σκαθάρια,

οι  Μέλισσες,

οι Λιβελούλες

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι τόσο μεγάλη και γρήγορη η εξαφάνιση  των εντόμων, που θυμίζει την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Από τι ή από ποιον κινδυνεύουν πολλά είδη εντόμων;

Οι κίνδυνοι που απειλούν τα έντομα είναι πολλοί και για τους περισσότερους ευθύνεται ο άνθρωπος.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και η ρύπανση των οικοσυστημάτων, καθώς και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολύ άσχημα τα φυτά, τα ζώα, τον άνθρωπο, αλλά και τα έντομα.

Μπορούμε να κάνουμε εμείς κάτι γι’ αυτό; Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε τον πλανήτη Γη και όλα τα πλάσματα να μην εξαφανιστούν; Τι νομίζετε; Με ποιον τρόπο;

Οι άνθρωποι μπορούν να μην προκαλούν τόσες καταστροφές στη φύση. Να μην προκαλούν τόση ρύπανση. Να μην χρησιμοποιούν τόσα φυτοφάρμακα. Να κάνουν ανακύκλωση. Να προστατεύσουν τη Γη, τον εαυτό τους και όλα τα πλάσματα, ζώα, φυτά κλπ.

Αν ήσασταν η Γη τι θα λέγατε στους ανθρώπους; Αν ήσασταν κάποιο ζώο ή έντομο ή ένα δέντρο, τι θα λέγατε στους ανθρώπους;

Μπορείτε να ζωγραφίσετε και να μας στείλετε τις ιδέες σας. Μπορείτε να ζωγραφίσετε τη γη, τα ζώα, τα έντομα.

 

Παιχνίδι με τα έντομα

Κόψτε μικρά χαρτάκια. Σε κάθε χαρτάκι ζωγραφίστε ένα συναίσθημα.

Σε ένα χαρτάκι ζωγραφίστε μια φατσούλα χαρούμενη, σε άλλο λυπημένη, σε άλλο έκπληκτη, θυμωμένη, απογοητευμένη, ντροπαλή, φοβισμένη, συγκινημένη κλπ. Σκορπίστε τις φατσούλες ανάποδα στο πάτωμα και τραβήξτε μια στην τύχη.

Βάλτε μουσική και αρχίστε να ζουζουνίζετε σαν έντομα ανάλογα με το συναίσθημα που έτυχε π.χ. χαρούμενα λυπημένα κλπ. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν τα χαρτάκια με τα συναισθήματα.

Κατηγορίες: Περιβάλλον, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.