1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Ανάγνωσης

filanagnosia(1)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε ως στόχο να ενισχύσει στα παιδιά την καλή σχέση με την ανάγνωση η οποία είναι καθοριστικής σημασίας στην βελτίωση της γλωσσικής έκφρασης ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την κρίση, διεγείρει τη φαντασία και τη συνδυαστική σκέψη. Παράλληλα, παρακινεί τα παιδιά στη γνωριμία με σύγχρονους  συγγραφείς, ενώ η δημιουργική ανάγνωση ενισχύει τη σύνδεση των παιδιών με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, καθώς επίσης με κοινωνικά και προσωπικά θέματα που απασχολούν τα ίδια και τους συνομήλικούς τους.

Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει άρτια ως ένα διαδραστικό και βιωματικό πρόγραμμα το οποίο καλλιεργεί στους μαθητές την ομαδική δημιουργία, την ικανότητα αξιοποίησης του συνόλου των γνωστικών αντικειμένων, τη σύνδεση της παλιάς με τη σύγχρονη εποχή, καθώς αντιλαμβάνονται ότι ένα λογοτεχνικό ανάγνωσμα μπορεί να αποτελέσει μεγάλη απόλαυση και εμπειρία.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργικής ανάγνωσης επιλέχθηκαν οι τίτλοι:

100975l

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΗΡΩΑΣ 

και 100946lΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΒΓΟ.

Κατά τη δημιουργική ανάγνωση των βιβλίων τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να ζήσουν με τους ήρωες, να τους συμπαθήσουν ακόμη περισσότερο, να ανατρέψουν τις ιστορίες τους, να μπουν στις ζωές τους, στους μύθους τους και να τους ζωντανέψουν. 

ΠΗΓΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Την δική μας ανατρεπτική ιστορία μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε εδώ! Τα παιδιά ζωγράφισαν και στη συνέχεια δημιούργησαν τη δική τους φανταστική ιστορία, αναμειγνύοντας στοιχεία από τα δυο βιβλία που είχαμε διαβάσει!

Εθελοντικός Καθαρισμός Παραλίας Μεσογγής

Στα πλαίσια της συμμετοχής του νηπιαγωγείου μας στο πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa, την Πέμπτη, 7/5, πραγματοποιήθηκε ο προγραμματισμένος εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Μεσογγής. Συγκεντρωθήκαμε περίπου στις 8:30, αλλά πρώτη μας δουλειά ήταν να πάρουμε συνέντευξη από τον ψαρά, κ. Θανάση, που μόλις είχε φτάσει με το καΐκι του! Μας μίλησε για το δύσκολο επάγγελμα του ψαρά, μας έδειξε την ψαριά του, ενώ τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με ένα μεγάλο κοχύλι που είχε πιαστεί στα δίκτυα του!

2015-05-07 08.19.36 2015-05-07 08.47.58 2015-05-07 08.49.01 e2015-05-07 08.33.38

Στη συνέχεια, αφού χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και φορέσαμε όλοι τα γάντια μας, μικροί και μεγάλοι «ξεχυθήκαμε» με ενθουσιασμό στην παραλία! Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού διαχωρίζουμε τα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα και μη, όπου το καθένα μπαίνει σε σακούλα διαφορετικού χρώματος. Η συγκομιδή μας ήταν περίπου 20 κιλά κυρίως πλαστικού!

2015-05-07 09.29.39 e2015-05-07 09.41.46 2015-05-07 09.22.12eFullSizeRender4

Μετά τη σκληρή δουλειά, βέβαια, ακολουθεί ο «ανεφοδιασμός», γιατί «Νηστικό αρκούδι, δε χορεύει!»…

e2015-05-07 10.23.54

… το παιχνίδι στην παραλία…

e2015-05-07 10.26.13

… και η αποτύπωση των εντυπώσεων…

e2015-05-07 11.13.45

Βέβαια, εκτός από τα λίγα σχετικά σκουπίδια που μαζέψαμε, εντοπίσαμε και κάποια σημεία που δεν μας κάνουν καθόλου περήφανους για τις παραλίες του νησιού…

2015-05-07 09.36.58

Κάποτε, σε αυτή την κολώνα κυμάτιζε η γαλάζια σημαία για την παραλία Μεσογγής, άραγε θα την ξαναδούμε;

2015-05-07 10.01.48

Τουαλέτες με θέα τη θάλασσα (δεν υπάρχουν πόρτες!)

Το σύνθημα μας, λοιπόν, είναι:

«ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΌΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ!»

e2015-05-07 11.42.34

Ευχαριστούμε το εστιατόριο «Spiros on the beach» για τη θερμή του φιλοξενία, καθώς και τον κ. Θανάση Μούκα για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε!

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (9-10 Μαΐου 2015)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών γιορτάζεται από το 2006 κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), και σκοπός της είναι να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για την προστασία των αποδημητικών πτηνών, αλλά και του περιβάλλοντός τους.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πτηνών είναι «Ενέργεια – κάντε τη φιλική προς τα πτηνά». Τα αποδημητικά πτηνά στο μεγάλο τους ταξίδι έρχονται αντιμέτωπα με πολλούς κινδύνους, όπως τα καλώδια που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εκτοπίζονται από την περιοχή που διαμένουν λόγω της δημιουργίας ηλεκτρικών υποδομών. Οι κυβερνήσεις, οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί, οι επιστήμονες και οι φορείς που ασχολούνται με την ενέργεια, καθώς και όλος ο κόσμος, πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της ενέργειας, όχι μόνο στα αποδημητικά πτηνά αλλά και σε όλη τη χλωρίδα και την πανίδα.

Γιατί μεταναστεύουν τα πουλιά;

Με τον ερχομό του χειμώνα η εύρεση τροφής (σπόροι, έντομα κ.α.) γίνεται πολύ δύσκολη και για το λόγο αυτό τα πουλιά αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε πιο θερμά κλίματα όπου η τροφή είναι άφθονη. Την άνοιξη πραγματοποιούν το αντίθετο δρομολόγιο και επιστρέφουν πάλι πίσω στο σπίτι τους. Είναι λοιπόν σαν να πηγαίνουν διακοπές σε ένα άλλο μέρος!

Μερικά αποδημητικά πτηνά είναι, το χελιδόνι, ο πελεκάνος, ο ερωδιός, η αγριόπαπια, η αγριόχηνα, ο κύκνος, ο σταχτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο τσίφτης, η κιτρινοσουσουράδα, το τρυγόνι, ο κατσανολαίμης, ενώ το πιο γνωστό είναι ο πελαργός ο οποίος μεταναστεύει στην Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο και μετά ταξιδεύει για την Αφρική. Ο πελαργός μπορεί να ταξιδέψει σε αποστάσεις μέχρι και 20.000 χιλιόμετρα και τρώει σκουλήκια, φίδια, σαύρες αλλά και έντομα.

Τα αποδημητικά πουλιά συνήθως ταξιδεύουν το πρωί και το βράδυ σταματούν για να φάνε και να ξεκουραστούν. Υπάρχουν όμως και πτηνά που ταξιδεύουν ασταμάτητα όλη μέρα και νύχτα. Αυτά έχουν την ικανότητα να τρώνε και να κοιμούνται στον αέρα. Κατά την θερινή περίοδο τρώνε αρκετά με σκοπό να αποθηκεύσουν λίπος κάτω από τα φτερά τους για να μπορέσουν το χειμώνα να κάνουν το μεγάλο ταξίδι που χρειάζεται αρκετή ενέργεια.

Ανάλογα με την απόσταση που διανύουν, τα αποδημητικά πτηνά χωρίζονται στις 3 παρακάτω κατηγορίες:

  • Μετανάστες μικρών αποστάσεων: μετακινούνται σε πολύ κοντινές περιοχές όπως για παράδειγμα από την κορυφή του βουνού στους πρόποδες.
  • Μετανάστες μεσαίων αποστάσεων: μετακινούνται σε περιοχές όχι πολύ μακρινές όπως για παράδειγμα από μια χώρα στην διπλανή.
  • Μετανάστες μεγάλων αποστάσεων: μετακινούνται σε περιοχές αρκετά μακρινές με τελείως διαφορετικό κλίμα και θερμοκρασία.

Πώς όμως ξέρουν που πάνε;

Τα αποδημητικά πουλιά έχουν διάφορους τρόπους για να μην χάνουν ποτέ τον προσανατολισμό τους. Βασικά τους εργαλεία είναι το ένστικτό τους, το οποίο τους οδηγεί στο σωστό προορισμό, η όσφρησή τους, αλλά και η ικανότητά τους να διαβάζουν τα στοιχεία της φύσης, όπως τα αστέρια, τον ήλιο και την σελήνη και να τα ακολουθούν. Επίσης, αναγνωρίζουν τα σημεία από τα οποία περνούν βάζοντας διάφορα σημάδια, ακριβώς όπως κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι!

Ο λόγος που δεν βλέπουμε συχνά αυτά τα πουλιά να πετάνε πάνω από το κεφάλι μας, είναι γιατί συνήθως πραγματοποιούν το ταξίδι τους σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο από 150 έως και 600 μέτρα. Μερικά είδη πτηνών πετάνε πιο ψηλά ενώ άλλα, πιο σπάνια, ακόμα πιο ψηλά όσο το ΕΒΕΡΕΣΤ που είναι το πιο ψηλό βουνό στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και κάποια που δεν μπορούν να πετάξουν κι έτσι μεταναστεύουν κολυμπώντας, όπως οι πιγκουίνοι.

Τα αποδημητικά πουλιά προτιμούν την Ελλάδα για το θερινό τους ταξίδι!

Αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα μας είναι πλούσια σε χλωρίδα και σε πανίδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 425 είδη πτηνών, μερικά από τα οποία πολύ σπάνια. Τα 154 είδη είναι πτηνά που μένουν στην χώρα μας όλο το χρόνο, ενώ τα 271 είναι είδη πτηνών που τα φιλοξενούμε κατά τους θερινούς μήνες. Τα πουλιά αυτά έρχονται στην πατρίδα μας από τις χώρες του Βορρά, αλλά και από την Αφρική.

ΠΗΓΗ: HELMEPA

Καθώς τα πανέμορφα αποδημητικά πτηνά προτιμούν την χώρα μας για τις διακοπές τους, το νηπιαγωγείο μας δείχνει πόσο καλοί οικοδεσπότες είμαστε και τους κάνουμε ταΐστρες με φαγητό και ποτίστρες με νερό! Κι επειδή αγαπάμε και το περιβάλλον χρησιμοποιήσαμε και ανακυκλώσιμα υλικά.

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από τις ταΐστρες που φτιάξαμε με πλαστικά μπουκάλια και τις ποτίστρες από πηλό (χρειάζεται κάτι βαρύ για να μην τις παίρνει ο αέρας)!2015-05-08 10.52.33

2015-05-08 10.53.10

2015-05-08 10.53.58

Στη συνέχεια, ακολουθούν κάποια δείγματα από τις εικαστικές δραστηριότητες της θεματικής ενότητας «Φτερωτοί ταξιδιώτες»:

Τύπωμα

Τύπωμα2

Τύπωμα1

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την χορωδία κούκων, χελιδονιών και αγριόχηνων! ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!

 

 

Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη! Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, 8-10 Μαΐου 2015

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας, τις ακτές μας, τα δάση μας και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον. Κύριες πηγές του προβλήματος είναι τα συνεχιζόμενα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, οι ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων και η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τους σχετικούς κινδύνους. Για να μειωθεί η απόρριψη σκουπιδιών στο φυσικό μας περίγυρο και να δοθεί η κατάλληλη δημόσια προβολή στο σοβαρό αυτό ζήτημα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη Μείωση των Αποβλήτων διοργανώνεται και συντονίζεται η ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού.

ΠΗΓΗ: HELMEPA

Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει ενεργά στην ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού καθαρίζοντας εθελοντικά την παραλία Μεσογγής την Πέμπτη 7 Μαΐου από τις 9:00 το πρωί (σημείο συνάντησης-συντονισμού: Spiros on the BEACH)! Σας περιμένουμε όλους!

Lets-Cleanup-Europe_2015_GREEK

2 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Χωρίς τίτλο

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται
κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε
ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την
καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα
(Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ)
το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό
τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια
αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να
τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και
να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη
και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Τ ο 2015 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι
το Τμήμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το μήνυμα
το έγραψε η Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi, συγγραφέας
παιδικών βιβλίων και Πρόεδρος του Τμήματος των ΗΑΕ
της ΙΒΒΥ, με εξαιρετική δραστηριότητα στην εκτέλεση
προγραμμάτων για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας,
τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε
περιοχές όπου οι πολεμικές συγκρούσεις ή οι φυσικές
καταστροφές έχουν δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις
για τα παιδιά με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους.
ην αφίσα τη φιλοτέχνησε η Nasim Abaeian.
Γεννήθηκε στο Ισπαχάν του Ιράν και πέρασε την παιδική
της ηλικία στη Γένοβα της Ιταλίας. Σπούδασε καλές τέχνες
στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις ΗΠΑ και σήμερα
διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Zayed, ενώ παράλληλα
εικονογραφεί παιδικά βιβλία.
Σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς,
οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι,
οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια
αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία,
βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους,
δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα
βιβλία και το διάβασμα.
Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα
της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και
παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά
και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της
Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το
μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις
Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2015
Πολλοί πολιτισμοί – μια ιστορία
Marwa Al Aqroubi (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
«Μιλάμε πολλές γλώσσες κι έχουμε ρίζες διαφορετικές
Μοιραζόμαστε όμως τις ίδιες ιστορίες»
Παγκόσμιες ιστορίες… Λαϊκά παραμύθια
Είναι η ίδια ιστορία που μας έχουν πει
Με διαφορετικές φωνές
Με διαφορετικά χρώματα
Δεν αλλάζει όμως ποτέ
Αρχή…
Πλοκή…
Και τέλος…
Είναι η ίδια ιστορία που ξέρουμε όλοι και την αγαπάμε
Την ακούσαμε όλοι
Σε διαφορετικές εκδοχές, με διαφορετικές φωνές
Αλλά είναι πάντα η ίδια
Υπάρχει ένας ήρωας… μια πριγκίπισσα… ένας κακός
Δεν έχει σημασία η γλώσσα
Τα ονόματα
Ή τα πρόσωπα
Είναι πάντα η ίδια
Αρχή
Πλοκή
Και τέλος
Πάντα εκείνος ο ήρωας, εκείνη η πριγκίπισσα, εκείνος ο κακός
Αναλλοίωτοι από αιώνες
Μας κρατούν συντροφιά
Μας ψιθυρίζουν στα όνειρά μας
Μας νανουρίζουν το βράδυ
Οι φωνές τους έχουν σβήσει από καιρό
Αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά μας
Γιατί μας φέρνουν κοντά σε μια χώρα μυστηρίου και φαντασίας
Κι έτσι οι διάφοροι πολιτισμοί ενώνονται όλοι σε
Μια ιστορία

Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

ΠΗΓΗ: Εκδόσεις Πατάκη

Στο νηπιαγωγείο μας, θα γιορτάσουμε αυτή τη μέρα, διαβάζοντας τη «Βιβλιοθηκάριο της Βασόρας»: Μια αληθινή ιστορία από το Ιράκ και την εισβολή του Απρίλη του 2003. Η Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ κατόρθωσε να διασώσει το 70% των βιβλίων της βιβλιοθήκης της Βασόρας προτού αυτή παραδοθεί στις φλόγες του πολέμου. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο: Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας .

Θερμές ευχαριστίες στην εκλεκτή συνάδελφο Βραζιτούλη Ευγενία και τις υπόλοιπες συναδέλφους από το 1ο Νηπιαγωγείο Περάματος Ιωαννίνων για τις δράσεις φιλαναγνωσίας που πραγματοποιήθηκαν και βραβεύτηκαν με Αριστεία κατά το σχολ. έτος 2011-’12 και ένα μικρό μέρος από αυτές θα υλοποιηθεί και στο νηπιαγωγείο μας.

Afisa

Ώρα της Γης 2015

wwf_EH_728x90

Στο νηπιαγωγείο μας προετοιμάζουμε την Ώρα της Γης ετοιμάζοντας «οικολογικά» φαναράκια, που θα μας κρατήσουν φωτεινή συντροφιά κατά την «Ώρα της Γης»! Χρησιμοποιήσαμε γυάλινα βαζάκια από τις κουζίνες μας!

2015-03-27 11.08.34 2015-03-27 11.07.58

Φυσικά, δεν ξεχνάμε να σβήσουμε τα φώτα το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20.30, για μια ώρα. Και να ενημερώσουμε φίλους και γνωστούς να γραφτούν στην Καλύτερη Ζωή και να αναλάβουν τη δράση Η δική σου Ώρα της Γης!

Παρακάτω, παραθέτω το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κέρκυρας:

Το Σάββατο 28 Μαρτίου εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, αναμένεται να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών τους για μια ώρα, από τις 20.30μ.μ. έως τις 21.30μ.μ., συμμετέχοντας στο συμβολικό κάλεσμα της «Ώρας της Γης» για τις κλιματικές αλλαγές.
Η «Ώρα της Γης» δίνει πάλι φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες, στον αγώνα για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον.
Η συμμετοχή των πολιτών, των Δήμων και των κοινοτήτων της Ελλάδας στην «Ώρα της Γης» μπορεί και πρέπει να είναι μόνο η αρχή για τη λήψη μέτρων σε ατομικό ή πολιτικό επίπεδο, για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας, τη στροφή σε βιώσιμες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.
Ο Δήμος Κέρκυρας αρωγός τέτοιων προσπαθειών, συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία για έβδομη χρονιά, με στόχο την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού να δηλώσουν παρόντες σ΄ αυτή την προσπάθεια δίνοντας για άλλη μια χρονιά «ραντεβού» με την «Ώρα της Γης» το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20.30, κλείνοντας τα φώτα κι ότι άλλο καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα για μια ώρα.
Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Άνω Πλατείας (πεντοφάναρο – συντριβάνι) κατά τη διάρκεια της «Ώρας της Γης» σε συνεργασία με τους κάτωθι φορείς: Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος, εθελοντική ομάδα δράσης Κέρκυρας «Κερκυραίων Πρωτοβουλία», πλήρωμα Ναυτοδηγών Τοπικού Τμήματος Κέρκυρας, 1η Ομάδα Οδηγών Τοπικού Τμήματος Κέρκυρας (Σ.Ε.Ο) και 4η Κοινότητα Ανιχνευτών Κέρκυρας (Σ.Ε.Π).
Με αυτό τον τρόπο ας γίνει η «Ώρα της Γης» μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, μια ευκαιρία για εξήντα λεπτά ώριμης σκέψης, δημιουργίας και αποφασιστικότητας ενάντια στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Συσκότιση κτιρίων και χαρακτηριστικών σημείων της πόλης για μια ώρα των οποίων η διαχείριση αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 από τις 20.30 έως τις 21.30.
Α) στο δημοτικό φωτισμό:
1) της περιοχής που περιλαμβάνεται μεταξύ των:
οδός Καποδιστρίου, οδός Αγ. Σπυριδώνα, Καμπιέλο,
Ψαράδικα, Πόρτα – Ρεμούντα,
2) στην Άνω και Κάτω Πλατεία συμπεριλαμβανομένου
του Λιστόν,
3) στον ανθόκηπο Μποσκέτο
4) τις οδούς Λεωφ. Αλεξάνδρας και Ελευθερίου
Βενιζέλου (παραλιακή Ανεμόμυλου – Γαρίτσας),
Β) στα δημοτικά κτίρια:
1) Δημαρχείο,
2) Μαράσλειο Μέγαρο,
Γ) το Νέο Φρούριο,
Δ) το Παλαιό Φρούριο και τα Ανάκτορα των Αγ. Γεωργίου
και Μιχαήλ (Παλαιά Ανάκτορα) σε συνεργασία με την
Αρχαιολογική Υπηρεσία.

WWF-Καλύτερη Ζωή-Δράσεις Ανακύκλωσης

Το νηπιαγωγείο μας αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις δράσεις της Καλύτερης Ζωής του WWF που αφορούν στην ανακύκλωση. Μπορείτε είτε να πατήσετε πάνω στους  τίτλους και να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής είτε να τα διαβάσετε εδώ…

Ανακύκλωσε σωστά. Μπορείς!

Μπράβο! ανακυκλώνουμε. Το κάνουμε όμως σωστά; Ξέρουμε ποια υλικά ανακυκλώνονται και ποια όχι στον μπλε κάδο;

Μοιράσαμε την εύχρηστη λίστα της Καλύτερης Ζωής που θα μας βοηθήσει να θυμόμαστε εύκολα ποια υλικά ανακυκλώνονται και ποια όχι στον μπλε κάδο. Την τοποθετούμε κοντά στο σημείο του σπιτιού που συγκεντρώνουμε την ανακύκλωση. Έτσι, θα είμαστε πάντα «διαβασμένοι» και σίγουροι για όσα ανακυκλώνουμε! Δεν ξεχνάμε να βγάλουμε φωτογραφίες με εμάς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας μπροστά στην λίστα μας και φυσικά επί το έργον της ανακύκλωσης.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν μπορούμε να ανακυκλώσουμε στους μπλε κάδους εισιτήρια λεωφορείου, παλιά CD, μελάνια, οδοντόβουρτσες, καλαμάκια, πλαστικά καπάκια, σελοτέιπ, στυλό, υφάσματα, φωτογραφίες, ξυραφάκια, αφρολέξ ή χαρτοπετσέτες; Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς δεν μπορούμε! Όλα τα παραπάνω υλικά είναι φτιαγμένα από μη ανακυκλώσιμα υλικά ή από αναμειγμένα υλικά που πρέπει να τοποθετούνται σε συμβατικούς κάδους.

Στον αντίποδα, στον μπλε κάδο μπορούμε να ανακυκλώνουμε μεταξύ άλλων κουτιά από λάδι, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, πλαστικές θήκες CD και DVD, σωληνάρια οδοντόκρεμας, μπουκάλια ειδών καθαρισμού! Βασική προϋπόθεση εδώ είναι να θυμόμαστε 4 πράγματα:

1. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από περισσεύματα.
2. Αν πρόκειται για πλαστικά μπουκάλια, να έχουμε αφαιρέσει το καπάκι τους.
3. Να τσακίζουμε ή να διπλώνουμε τις συσκευασίες (και όχι να τις σκίζουμε).
4. Στον μπλε κάδο αδειάζουμε το περιεχόμενο από τη σακούλα και δεν την πετάμε κλειστή μέσα στον κάδο.

Ας θυμόμαστε επίσης ότι συνήθως τα υλικά προς ανακύκλωση διαχωρίζονται από ανθρώπους και όχι από μηχανές και καλό είναι να μην δυσχεραίνουμε το έργο τους.

Πέρα από τα παραπάνω που μπαίνουν στους μπλε κάδους μπορούμε να ανακυκλώσουμε κι άλλα είδη σε άλλα σημεία και συστήματα περισυλλογής, όπως ηλεκτρικές συσκευές ή μπαταρίες. Δείτε περισσότερα για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών εδώ, για τις μπαταρίες εδώ, για ανακύκλωση φωτιστικών και λαμπτήρων εδώ. Μέχρι και τα οργανικά απόβλητα (υπολλείμματα τροφίμων, χαρτί κουζίνας, υλικά κήπου κτλ) ‘ανακυκλώνονται’ με την μετατροπή τους σε κομποστ στους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης που σιγά σιγά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Μπορεί επίσης να ανακυκλωθούν μελάνια, τόνερ, μέχρι και αυτοκίνητα. Πριν λοιπόν πετάξουμε κάτι ας σκεφτούμε αν μπορεί καταρχάς να επαναξιοποιηθεί και στη συνέχεια αν μπορεί να ανακυκλωθεί!

Αυτό ανακυκλώνεται;

Καθημερινά χρησιμοποιούμε διάφορες συσκευασίες και αντικείμενα που όταν τελειώσουν καλούμαστε να τα πετάξουμε στον κάδο σκουπιδιών ή να τα ανακυκλώσουμε. Τα καλά νέα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι τασσόμαστε υπέρμαχοι της ανακύκλωσης και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Μέχρι εδώ καλά! Τα δύσκολα ξεκινάνε όταν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν διάφορα σήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση και όταν πρέπει να τα «αποκρυπτογραφήσουμε». Στις περισσότερες συσκευασίες υπάρχουν ειδικά σήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση και συχνά ποικίλλουν.

Η αποστολή μας λοιπόν είναι, όταν γυρίσουμε σπίτι, να κοιτάξουμε προσεκτικά διάφορες συσκευασίες (πχ τροφίμων, καθαριστικών, παιχνιδιών κλπ) να εντοπίσουμε τα σχετικά σήματα και να μάθουμε μαζί με τους γονείς μας να τα «διαβάζουμε». Ήρθε η ώρα να γίνει κι η δική μας οικογένεια ειδική στην αποκρυπτογράφησή τους!

Ας διαβάσουμε το σχετικό φυλλάδιο για να μάθουμε όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το τι ανακυκλώνεται στο πι και φι!

Αν έχετε απορίες σχετικά με το τι ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους, πως και γιατί θα βρείτε εδώ σχετικό βίντεο και πολλά παιγνίδια και δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ-WWF

Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση

vivliodraseis_banner

Στόχος των δραστηριοτήτων είναι, μέσα από την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, τα παιδιά εκτός από την απόλαυση της ανάγνωσης:
• να προσεγγίσουν τον ήρωα και τις καταστάσεις που ζει,
• να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε φορά,
• να ταυτιστούν μαζί του και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση,
• να επινοήσουν τρόπους λύσης και αντίδρασης,
• να αποκτήσουν επιχειρήματα, τα οποία να μπορούν να αναπτύξουν,
• να οδηγηθούν στη λύση μαζί με τον ήρωα.

ΠΗΓΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Στο νηπιαγωγείο μας οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν με την ανάγνωση δυο τίτλων από τη σειρά του Τριγωνοψαρούλη:

09058 03570

Πριν από την ανάγνωση:

Κυνήγι θησαυρού: Έκρυψα σε διάφορα σημεία της αίθουσας τα δυο βιβλία, καθώς και αντίγραφα από τα εξώφυλλα. Αφού τα βρήκαν, αντιστοιχίζουν εξώφυλλο με βιβλίο και επιλέγουμε με ποιο βιβλίο θα αρχίσουμε την ανάγνωση, επικρατέστερος τίτλος: «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!».

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης:

Στείλε e-mail στον ήρωα: Καθώς διαβάζουμε τα βιβλία, σταματώ σε συγκεκριμένα σημεία την ανάγνωση και ζητάω να μου πουν (λειτουργώ ως γραφέας) συμβουλές στον ήρωα για το τι θα ήταν καλό να κάνει. Για τον πρώτο τίτλο, σταματώ στο σημείο: «Στον μεγάλο τελικό ψαροσφαίρου ας μονομαχήσουν οι ομάδες μας, εσύ κι εγώ…». Οι απαντήσεις των νηπίων είναι οι εξής:

-Να προπονήσεις τους παίκτες σου!

-Να τραγουδήσετε ένα τραγούδι!

-Να φύγεις, αχινέ!

-Να παλέψεις!

-Να βάλεις γκολ!

Για τον δεύτερο τίτλο, σταματώ στο σημείο: «Η καρδούλα του χτυπάει σαν ταμπούρλο…». Οι απαντήσεις των νηπίων είναι οι εξής:

-Να μην εμπιστεύεσαι τον Μεγάλο Καρχαρία!

-Τριγωνοψαρούλη, μπορεί να σε φάει ο καρχαρίας, απομακρύνσου πάρα πολύ μακρυά!

-Να φύγεις, Τριγωνοψαρούλη!

-Να τους σκοτώσεις (τους καρχαρίες) με τη βοήθεια των φίλων σου!

Μουσείο αντικειμένων: Καθώς διαβάζουμε τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, κατασκευάζουμε αντικείμενα που ήταν σημαντικά για την εξέλιξη της ιστορίας. Έτσι, κατασκευάζουμε το «ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ». Χρησιμοποιούμε μαύρη και κίτρινη πλαστελίνη, οδοντογλυφίδες, πράσινο χαρτόνι και άσπρη κηρομπογιά για τις γραμμές…

2015-03-04 09.53.31

Και την ψαροπανοπλία… (μεγάλη γραβάτα με σκληρά αντικείμενα του βυθού, στην οποία τυλίχθηκε ο Τριγωνοψαρούλης και ο Μέγας Καρχαρίας στην προσπάθεια του να φάει τον μικρό ήρωα, κατέληξε Φαφούτης!)

2015-03-05 12.31.39

Μετά την ανάγνωση: 

Βρες το σύνθημα: Το σύνθημα βγήκε αυτούσιο από το τραγούδι του Τριγωνοψαρούλη:

https://trigonopsaroulis.wordpress.com/2015/01/02/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5/

Χρησιμοποίησα παλιές άχρηστες κονκάρδες που βρήκα στο νηπιαγωγείο και μ’ ένα αυτοκόλλητο τις μεταμόρφωσα σε κονκάρδες με το σύνθημα του Τριγωνοψαρούλη: «Στην ισότητα πιστεύω, για (ψαρο)δικαιώματα παλεύω.» …

2015-03-05 08.57.56

27η Φεβρουαρίου-Παγκόσμια Ημέρα Πολικής Αρκούδας

clΗ 27η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Πολικής Αρκούδας και με αφορμή αυτή, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους συμπαθείς αυτούς κατοίκους της Αρκτικής.

Αλήθεια, γνωρίζετε τα παρακάτω;

  • Οι πολικές αρκούδες ζουν στο Βόρειο Πόλο. Το «σπίτι» τους έχει εύρος που ξεπερνά τα 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πέντε κράτη μέσα στην αρκτική ζώνη: Γροιλανδία (Δανία), Νορβηγία, Ρωσία, ΗΠΑ (Αλάσκα) και Καναδά.
  • Είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο της στεριάς, καθώς τα αρσενικά όταν είναι όρθια μπορούν να φτάσουν τα 3 μέτρα ύψος και ζυγίζουν συχνά πάνω από 600 κιλά!
  • Έχουν την ικανότητα να διατηρούν τη θερμότητα του σώματός τους χάρη στο λίπος και τη γούνα τους. Και μπορεί να μας φαίνονται λευκές λόγω της πυκνής άσπρης γούνας τους, όμως το δέρμα τους κάτω από αυτή στην πραγματικότητα είναι μαύρο.
  • Τρέφονται κυρίως με φώκιες, τις οποίες αιχμαλωτίζουν όταν αναδύονται στην επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσουν, αλλά και στο κρησφύγετό τους στους πάγους, όπου φροντίζουν τα μικρά τους. Η πολική αρκούδα έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και μπορεί να εντοπίσει το θήραμά της από απόσταση ενός χιλιομέτρου και μέχρι το ένα μέτρο κάτω από το χιόνι! Τις περιόδους που δεν βρίσκουν εύκολα τροφή, τα θηλυκά που εγκυμονούν μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και 8 μήνες χωρίς φαγητό.
  • Κοιμούνται καθημερινά 7-8 ώρες την ημέρα και ζουν κατά μέσο όρο 30 χρόνια.
  • Εκφράζουν την αγάπη και τη φιλία τους με το να τρίβουν τις μύτες τους και όταν θέλουν να δείξουν ότι έχουν διάθεση για παιχνίδι, κουνάνε το κεφάλι τους δεξιά και αριστερά.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα αξιοθαύμαστα αυτά ζώα έχουν μπει στο μακροσκελή κατάλογο με τα απειλούμενα είδη του πλανήτη. Οι συνθήκες της ζωής τους γίνονται ολοένα και δυσκολότερες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές απειλές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολικές αρκούδες έχουν γίνει το σύμβολο της κλιματικής αλλαγής λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της τήξης των πάγων, οι οποίοι κυριολεκτικά λειώνουν κάτω από τα πόδια τους. Κινδυνεύουν επίσης από τους λαθροκυνηγούς, που τις κυνηγούν για το δέρμα τους. Ειδικά τη δεκαετία του ’60 και ’70, το ανεξέλεγκτο κυνήγι των πολικών αρκούδων είχε σαν επίπτωση να μειωθεί τόσο πολύ ο πληθυσμός τους, που λίγο έλειψε να εξαφανιστούν. Ένας άλλος εχθρός για τις πολικές αρκούδες είναι η ρύπανση της αρκτικής φύσης από χημικά. Αν και κάποια από αυτά τα χημικά έχουν απαγορευτεί και δεν χρησιμοποιούνται πια, εξακολουθούν να παραμένουν στο περιβάλλον και να περνάνε στα ζώα μέσω της τροφικής αλυσίδας. Στις πολικές αρκούδες ειδικά, συσσωρεύονται στο λίπος τους και σταδιακά βλάπτουν το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό τους σύστημα κάνοντάς τις ευάλωτες σε ασθένειες και μειώνοντας την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Πηγές:

HELMEPA JUNIOR

http://www.arkive.org

http://news.nationalgeographic.com

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2012/08/polikes_arkoudes

Στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε την ημέρα αυτή φτιάχνοντας μάσκες και δραματοποιώντας τη ζωή της πολικής αρκούδας…

όταν εγκλωβίζεται σε ένα μικρό κομμάτι πάγου (αποτέλεσμα τις κλιματικής αλλαγής) …

2015-02-27 11.27.04 2015-02-27 11.29.00 2015-02-27 11.30.09

όταν τρίβουν τις μύτες τους (ένδειξη φιλίας) …

2015-02-27 11.31.24 2015-02-27 11.31.44

όταν τα θηλυκά πέφτουν σε χειμερία νάρκη…

2015-02-27 11.32.55

όταν ξυπνούν μαζί με τα μικρά που έχουν γεννήσει…

2015-02-27 11.34.45

Οι μάσκες είναι φτιαγμένες από λευκό κανσόν με λεπτομέρειες από γκοφρέ άσπρο και μαύρο τυλιγμένο σε μικρά μπαλάκια. Το πατρόν μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://downloads.arkive.org/documents/christmas-masks/Bear.pdf

2015-02-27 11.23.03 2015-02-27 11.23.32

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο από το WWF αφιερωμένο στην πολική αρκούδα (θα μεταβείτε στο περιβάλλον του Facebook).

https://www.facebook.com/video.php?v=10153165894948117&set=vr.10153165894948117&type=2&theater

 

 

Απόκριες

e2015-02-20 10.36.58

Δημιουργούμε πρωτότυπες μάσκες χρησιμοποιώντας καραβόπανο που έχει περισσέψει από παλιό σκηνικό και διάφορα υλικά χειροτεχνίας. Αποφασίζουμε ποια μάσκα θα φτιάξουμε κι αρχίζει η δουλειά. Με την ευκαιρία μαθαίνουμε πώς φτιάχνεται το ροζ χρώμα, καθώς δεν υπάρχει έτοιμο και πρέπει να αναμείξουμε! Οι δημιουργίες των παιδιών με τη σειρά που εμφανίζονται στην εικόνα…

ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ
SUPERMAN
ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ
ΦΑΝΤΑΣΜΑ
ΜΑΓΙΣΣΑ
ΙΝΔΙΑΝΟΣ
ΙΠΠΟΤΗΣ
κτλ κτλ … 1

Χειροτεχνία Κλόουν: Χρησιμοποιήσαμε μπαλόνι για το σώμα, λωρίδες κάνσον σε διάφορα χρώματα για να πλέξουμε τα άκρα, χρωματίσαμε πατούσες και χεράκια σε απλό χαρτί και διακοσμήσαμε το κεφάλι του κλόουν με μαλλάκια και πομ πομ. Τα άκρα έχουν κολληθεί εύκολα στο μπαλόνι με ταινία διπλής όψης. (Πηγή: Kidepedia). Τα νήπια ενθαρρύνονται να μιμηθούν τη στάση του κλόουν που έφτιαξαν. Έτσι, άλλος βάζει κάτω το κεφάλι κι άλλος φορά ανάποδα τα παπούτσια του, αφού και ο κλόουν έχει κάνει το ίδιο!

2015-02-19 11.57.15 clown 2015-02-19 12.09.08

Αποκριάτικο πάρτι: Στο ολοήμερο πάρτι μας με καλεσμένους τους γονείς, τα νήπια διασκεδάζουν και παίζουν σε ζευγάρια με τους γονείς τους διάφορα παιχνίδια, μοντέρνα άλλα και παραδοσιακά!

ΧΑΣΚΑ:
Παίζουμε τη χάσκα (έθιμο Μακεδονίας): Τα νήπια προσπαθούν να πιάσουν με το στόμα, χωρίς τη βοήθεια των χεριών, ένα αβγό (καθαρισμένο) που κρέμεται από ένα ξύλο. Ο λαός λέει γι’ αυτό το έθιμο « Με αβγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αβγό ανοίγει το βράδυ της Ανάστασης».

IMG_4560

ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΡΗΣ:
Τα νήπια προσπαθούν να πιάσουν καραμέλες βυθισμένες σε μπολ με αλεύρι, χωρίς να αλευρωθούν!

14
ΠΥΡΓΟΣ ΜΕ ΚΥΠΕΛΑΚΙΑ:
Όποιος στήσει και μετά μαζέψει πιο γρήγορα πύργο από κυπελάκια κερδίζει μια αποκριάτικη μάσκα!

15

ΡΟΥΦΩ ΣΕΡΠΑΝΤΙΝΕΣ:

Ρουφάμε όσα περισσότερα κομμάτια σερπαντίνας μπορούμε και τα μεταφέρουμε στο πιάτο μας σε διάστημα ενός λεπτού για να ανεβάσουμε τη βαθμολογία μας!

e2015-02-20 11.56.22

Αυτά κι πολλά άλλα διασκεδαστικά παιχνίδια παίξαμε για να γιορτάσουμε την Αποκριά στο νηπιαγωγείο μας!

Στο παρακάτω link μπορείτε να κατεβάσετε ή να διαβάσετε on line το βιβλίο «Η ζωή του κλόουν» που πετάει ελεύθερα στο Διαδίκτυο από τις εκδόσεις Σαΐτα.

http://www.saitapublications.gr/2014/02/ebook.81.html

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!