Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (9-10 Μαΐου 2015)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών γιορτάζεται από το 2006 κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), και σκοπός της είναι να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για την προστασία των αποδημητικών πτηνών, αλλά και του περιβάλλοντός τους.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πτηνών είναι «Ενέργεια – κάντε τη φιλική προς τα πτηνά». Τα αποδημητικά πτηνά στο μεγάλο τους ταξίδι έρχονται αντιμέτωπα με πολλούς κινδύνους, όπως τα καλώδια που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εκτοπίζονται από την περιοχή που διαμένουν λόγω της δημιουργίας ηλεκτρικών υποδομών. Οι κυβερνήσεις, οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί, οι επιστήμονες και οι φορείς που ασχολούνται με την ενέργεια, καθώς και όλος ο κόσμος, πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της ενέργειας, όχι μόνο στα αποδημητικά πτηνά αλλά και σε όλη τη χλωρίδα και την πανίδα.

Γιατί μεταναστεύουν τα πουλιά;

Με τον ερχομό του χειμώνα η εύρεση τροφής (σπόροι, έντομα κ.α.) γίνεται πολύ δύσκολη και για το λόγο αυτό τα πουλιά αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε πιο θερμά κλίματα όπου η τροφή είναι άφθονη. Την άνοιξη πραγματοποιούν το αντίθετο δρομολόγιο και επιστρέφουν πάλι πίσω στο σπίτι τους. Είναι λοιπόν σαν να πηγαίνουν διακοπές σε ένα άλλο μέρος!

Μερικά αποδημητικά πτηνά είναι, το χελιδόνι, ο πελεκάνος, ο ερωδιός, η αγριόπαπια, η αγριόχηνα, ο κύκνος, ο σταχτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο τσίφτης, η κιτρινοσουσουράδα, το τρυγόνι, ο κατσανολαίμης, ενώ το πιο γνωστό είναι ο πελαργός ο οποίος μεταναστεύει στην Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο και μετά ταξιδεύει για την Αφρική. Ο πελαργός μπορεί να ταξιδέψει σε αποστάσεις μέχρι και 20.000 χιλιόμετρα και τρώει σκουλήκια, φίδια, σαύρες αλλά και έντομα.

Τα αποδημητικά πουλιά συνήθως ταξιδεύουν το πρωί και το βράδυ σταματούν για να φάνε και να ξεκουραστούν. Υπάρχουν όμως και πτηνά που ταξιδεύουν ασταμάτητα όλη μέρα και νύχτα. Αυτά έχουν την ικανότητα να τρώνε και να κοιμούνται στον αέρα. Κατά την θερινή περίοδο τρώνε αρκετά με σκοπό να αποθηκεύσουν λίπος κάτω από τα φτερά τους για να μπορέσουν το χειμώνα να κάνουν το μεγάλο ταξίδι που χρειάζεται αρκετή ενέργεια.

Ανάλογα με την απόσταση που διανύουν, τα αποδημητικά πτηνά χωρίζονται στις 3 παρακάτω κατηγορίες:

  • Μετανάστες μικρών αποστάσεων: μετακινούνται σε πολύ κοντινές περιοχές όπως για παράδειγμα από την κορυφή του βουνού στους πρόποδες.
  • Μετανάστες μεσαίων αποστάσεων: μετακινούνται σε περιοχές όχι πολύ μακρινές όπως για παράδειγμα από μια χώρα στην διπλανή.
  • Μετανάστες μεγάλων αποστάσεων: μετακινούνται σε περιοχές αρκετά μακρινές με τελείως διαφορετικό κλίμα και θερμοκρασία.

Πώς όμως ξέρουν που πάνε;

Τα αποδημητικά πουλιά έχουν διάφορους τρόπους για να μην χάνουν ποτέ τον προσανατολισμό τους. Βασικά τους εργαλεία είναι το ένστικτό τους, το οποίο τους οδηγεί στο σωστό προορισμό, η όσφρησή τους, αλλά και η ικανότητά τους να διαβάζουν τα στοιχεία της φύσης, όπως τα αστέρια, τον ήλιο και την σελήνη και να τα ακολουθούν. Επίσης, αναγνωρίζουν τα σημεία από τα οποία περνούν βάζοντας διάφορα σημάδια, ακριβώς όπως κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι!

Ο λόγος που δεν βλέπουμε συχνά αυτά τα πουλιά να πετάνε πάνω από το κεφάλι μας, είναι γιατί συνήθως πραγματοποιούν το ταξίδι τους σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο από 150 έως και 600 μέτρα. Μερικά είδη πτηνών πετάνε πιο ψηλά ενώ άλλα, πιο σπάνια, ακόμα πιο ψηλά όσο το ΕΒΕΡΕΣΤ που είναι το πιο ψηλό βουνό στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και κάποια που δεν μπορούν να πετάξουν κι έτσι μεταναστεύουν κολυμπώντας, όπως οι πιγκουίνοι.

Τα αποδημητικά πουλιά προτιμούν την Ελλάδα για το θερινό τους ταξίδι!

Αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα μας είναι πλούσια σε χλωρίδα και σε πανίδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 425 είδη πτηνών, μερικά από τα οποία πολύ σπάνια. Τα 154 είδη είναι πτηνά που μένουν στην χώρα μας όλο το χρόνο, ενώ τα 271 είναι είδη πτηνών που τα φιλοξενούμε κατά τους θερινούς μήνες. Τα πουλιά αυτά έρχονται στην πατρίδα μας από τις χώρες του Βορρά, αλλά και από την Αφρική.

ΠΗΓΗ: HELMEPA

Καθώς τα πανέμορφα αποδημητικά πτηνά προτιμούν την χώρα μας για τις διακοπές τους, το νηπιαγωγείο μας δείχνει πόσο καλοί οικοδεσπότες είμαστε και τους κάνουμε ταΐστρες με φαγητό και ποτίστρες με νερό! Κι επειδή αγαπάμε και το περιβάλλον χρησιμοποιήσαμε και ανακυκλώσιμα υλικά.

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από τις ταΐστρες που φτιάξαμε με πλαστικά μπουκάλια και τις ποτίστρες από πηλό (χρειάζεται κάτι βαρύ για να μην τις παίρνει ο αέρας)!2015-05-08 10.52.33

2015-05-08 10.53.10

2015-05-08 10.53.58

Στη συνέχεια, ακολουθούν κάποια δείγματα από τις εικαστικές δραστηριότητες της θεματικής ενότητας “Φτερωτοί ταξιδιώτες”:

Τύπωμα

Τύπωμα2

Τύπωμα1

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την χορωδία κούκων, χελιδονιών και αγριόχηνων! ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!