Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2024
Δράση της προληπτικής ιατρικής
Αξιότιμοι γονείς,
Με την επιστολή αυτή, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τη δράση της προληπτικής ιατρικής/ Οδοντιατρικής που επιθυμεί να πραγματοποιήσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για τα παιδιά / μαθητές του Δήμου Ρεθύμνου.
Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής/οδοντιατρικής λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, βάσει μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει «το Χαμόγελο του Παιδιού».
Στις προθέσεις μας είναι τα παιδιά του Δήμου Ρεθύμνου να έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν από τις ειδικότητες που εθελοντικά θα στελεχώσουν το κινητό πολυϊατρείο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Ι», από την Δευτέρα 20 έως και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, με ώρες λειτουργίας 09:00-15:00.
Το κινητό πολυιατρείο θα σταθμεύσει στο χώρο της Μαρίνας( Δελφίνι).
Οι τρεις πρώτες ημέρες 20,21,22 Μαΐου θα αφορούν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο , η 23η Μαΐου προληπτικό Παιδιατρικό έλεγχο και η τελευταία μέρα Παρασκευή 24 Μαΐου προληπτικό ΩΡΛ έλεγχο. Η προσέλευση των παιδιών θα γίνεται συνοδεία γονέα / κηδεμόνα.
Η οργάνωση των τηλεφωνικών ραντεβού θα γίνει από υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας κυρία Περπιράκη, στο τηλέφωνο 2831050740 εσωτ.11 08:00-15:00, Δευτέρα έως Παρασκευή.
Παρακαλώ για τη διάχυση της πληροφορίας της δράσης και την αποστολή της ανάλογης υπεύθυνης δήλωσης στους γονείς, ώστε κατά την διάρκεια του προληπτικού ελέγχου, οι κηδεμόνες να τις παραδώσουν στο προσωπικό που θα στελεχώνει την μονάδα.
«Διαδίκτυο: Βοηθήστε τα παιδιά να περιηγηθούν με ασφάλεια»
Πλαίσιο οδηγιών άσκησης πεδίου ΜΙΝΩΑΣ 2024
Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα
13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα»
Η πρωτοβουλία Smoke Free Greece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, ώρα 10:00 – 13:00, στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Πρόεδροι του Συνεδρίου θα είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος είναι Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Smoke Free Greece, και ο εκπαιδευτικός, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου.
Την Έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει η κα. Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Βουλευτής, κα. Λιάνα Κανέλλη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ανδρέας Νιγιάννης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χριστάκις Χατζηχριστοδούλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας.
Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν πάνω από 400 μαθητές και κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και μουσικές δραστηριότητες με θέμα “Διασκέδαση Χωρίς Κάπνισμα”. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ζωγραφικής “Διασκέδαση Χωρίς Κάπνισμα”.
Τα έργα που θα βραβευτούν, θα εκτεθούν στο χώρο του συνεδρίου και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.smokefreegreece.gr.
Υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω livestreaming στο κανάλι της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στο YouTube, μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://www.youtube.com/watch?v=4o52wv5s_Fw
Τροχαία Ατυχήματα και Οδική Ασφάλεια: Δεν είναι παιχνίδι!
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Πρινέ και το Τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνου
σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα
«Τροχαία Ατυχήματα και Οδική Ασφάλεια: Δεν είναι παιχνίδι!»
στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Πρινέ
την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 19:00
Πρόγραμμα εκδήλωσης
19:00- 19:15 | Προσέλευση
|
|
19:15- 19:30 | Χαιρετισμοί – Καλωσόρισμα
|
|
19:30 – 19:50
|
Κατσούγκρης Εμμανουήλ
Υποδιοικητής Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνου |
Τροχαία ατυχήματα: αίτια και τρόποι αντιμετώπισης |
19:55- 20:15 | Μαρία Παπαδακάκη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Δντρια Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας |
Οι γονείς ως πρότυπα ασφαλούς μετακίνησης για τα παιδιά: σκέψεις, προβληματισμοί και πρακτικές συμβουλές |
20:20-20:40
|
Ραπτάκης Μανώλης
Ορθοπεδικός χειρουργός |
Πρώτες βοήθειες στον τόπο του ατυχήματος: Πρέπει; Μπορούμε; |
20:40-21:00 | Συζήτηση |
Πρόσκληση σε σεμινάριο
Αγαπητοί
Time: Apr 21, 2024 06:30 PM Athens
https://us02web.zoom.us/j/89065498907…
Passcode: 782096
ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ-ΠΛΕΙΑΔΕΣ
ΔΡΑΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΕΦΗΒΩΝ , ΝΕΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΆΔΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ “ΓΝΩΡΙΖΩΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ-ΠΛΕΙΑΔΕΣ”
Σας αποστέλλουμε το αριθ. πρωτ. Γ1γ/Γ.Φ.13Β,18Α,20.ΣΤ/Γ.Π.41324/22-12-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Γ’ Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Αγωγής Υγείας και Πρόληψης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας,
με θέμα : «Διαδικασίες ανάπτυξης και υλοποίησης δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών, εφήβων και νέων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση σε Μονάδες και Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με θέμα:
“ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ”». (ΑΔΑ : ΨΓΒ1465ΦΥΟ-9ΩΡ)
Οι φορείς υλοποίησης της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» είναι: Φορείς Υπηρεσιών Υγείας του Υπ. Υγείας, Φορείς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας, Φορείς Γενικής Εκπαίδευσης και Φορείς Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας.
O εξυπηρετούμενος πληθυσμός είναι έφηβοι και νέοι με οποιοδήποτε είδος αναπηρίας, ηλικίας 12-35 ετών που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές και Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ή που φιλοξενούνται και παρακολουθούν προγράμματα σε Δομές Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας.
Σκοπός και στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και των δομών Κοινωνικής Φροντίδας και ιδιαίτερα των εκπαιδευομένων εφήβων και νέων με αναπηρία για το ρόλο, το έργο, τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Μονάδων και των Υπηρεσιών Υγείας της ΠΦΥ, ώστε να κατανοηθούν οι διαδικασίες και να διευκολυνθεί η πρόσβαση τους σε αυτές, προκειμένου να γίνει με βέλτιστο τρόπο η αξιοποίηση τους προς όφελος της υγείας των ωφελούμενων, εντοπίζοντας και εξαλείφοντας εμπόδια, στερεότυπα, προκαταλήψεις και φόβους. Παράλληλα, για τους ειδικότερους στόχους της δράσης μπορείτε να ανατρέξετε στην σελ. 4.
Για την ανάπτυξη της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ», και όσον αφορά στους Φορείς Υπηρεσιών Υγείας, απαραίτητη είναι η συγκρότηση ομάδων συντονισμού σε κάθε Μονάδα Υγείας της ΠΦΥ (ΚΥ και ΤΟΜΥ), η οποία θα δέχεται τα αιτήματα των εκπαιδευτικών μονάδων της περιοχής ευθύνης της, θα συντονίζει και θα υλοποιεί τη δράση βάση ενημερωτικού υλικού παρουσιάσεων που θα συντάξει μόνη της ή σε συνεργασία (βλ. σχετικές οδηγίες).
Πιστεύοντας από καρδιάς ότι το Πρόγραμμα «ΠΛΕΙΑΔΕΣ», με τη συμβολή και τη βοήθεια σας, θα έχει ιδιαίτερα θετικό πρόσημο για τους συμπολίτες μας εφήβους και νέους με αναπηρία,
παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τις Περιφερειακές Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κάθε Φορέα Εκπαίδευσης ανά Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να ενημερωθούν οι Συντονιστές Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης και οι Σχολικές Μονάδες ή Δομές Ειδικής Αγωγής για να προβούν στην συγκρότηση ομάδας συντονισμού από πλευράς τους και να εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής τους στην παρέμβαση.
Για το συντονισμό της δράσης, τη συνεργασία και τη συλλογή δεδομένων (σελ. 13-15) σας επισυνάπτουμε Απόφαση Διοικητή 7ης ΥΠΕ Κρήτης με τους οριζόμενους συνεργάτες της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, με τους οποίους και μπορείτε να επικοινωνείτε για οποιαδήποτε περαιτέρω σχετική διευκρίνιση. Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι από πλευράς μας έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση ομάδων συντονισμού στις Μονάδες Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης (Κέντρα Υγείας, Το.Μ.Υ., Νοσοκομεία), οι οποίες θα υποδέχονται και θα παρέχουν ενημέρωση στις ενδιαφερόμενες ομάδες μαθητών των σχολείων της Κρήτης.
Τις ομάδες υγείας, ακολούθως της ολοκλήρωσης συγκρότησης τους ανά Π.Ε., θα σας διαβιβάσουμε με νεότερο μήνυμα μας περί τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου οι ομάδες συντονισμού σχολείων που ενδιαφέρονται να επικοινωνούν μαζί τους για τον προγραμματισμό της δράσης.
Ευελπιστώντας στην αμέριστη εκδήλωση ενδιαφέροντος σας, καθώς η αναπηρία είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας
Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων
Παραμένουμε στη διάθεση σας
Με εκτίμηση
Εύη Γαρεδάκη
Πρ. Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης
Τηλ. επικ. 2813404429, 6937270200
Email: egaredaki@hc-crete.gr, dimosiaygeia@hc-crete.gr
Ενημέρωση σχετικά με υπουργικές αποφάσεις
Εκφοβισμός και παραβατικές συμπεριφορές στη σχολική κοινότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ
1
«Εκφοβισμός και παραβατικές συμπεριφορές στη σχολική κοινότητα»
Η τέταρτη φετινή συνάντηση του κύκλου ομιλιών «Το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία» θα
πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, ώρα 18:30, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο,
με θέμα «Εκφοβισμός και παραβατικές συμπεριφορές στη σχολική κοινότητα».
Ομιλητές:
Κωνσταντίνος Κόκκινος, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής
Εκπαίδευσης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στέφανος Πλεξουσάκης, Κλινικός ψυχολόγος PhD και Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής.
Συντονισμός-Σχολιασμός:
Λάμπρος Καρβούνης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Περίληψη ομιλίας κ. Κ. Κόκκινου:
Πολλαπλές Όψεις της Αλληλεπίδρασης: Αποσαφηνίζοντας τα όρια του εκφοβισμού
Στην ομιλία θα επιχειρηθεί μια κριτική ανάλυση του ορισμού του εκφοβισμού στη βάση των
καθορισμένων κριτηρίων που αξιολογούνται ώστε να θεωρηθεί μια συμπεριφορά ως εκφοβιστική. Θα
γίνει αναφορά σε συμπεριφορές που είτε δεν πληρούν ή πληρούν οριακά τα τυποποιημένα κριτήρια
του ορισμού, καθώς και σε συμπεριφορές που μπορεί να μετεξελιχθούν σε εκφοβισμό αν δεν δοθεί
απαραίτητη προσοχή. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα πειράγματα, ως επικοινωνιακές πράξεις, στις
συγκρούσεις, καθώς και στην αγενή/απρεπή συμπεριφορά. Τέλος, έμφαση θα δοθεί στον τρόπο που
μπορούμε να κατανοήσουμε τις υποκειμενικές αντιλήψεις των εμπλεκομένων για το τι συνιστά και τι
όχι εκφοβισμό.
Περίληψη ομιλίας κ. Στ. Πλεξουσάκη:
Παραβατικότητα στα παιδιά και τους εφήβους: Από το Ατομικό στο Συλλογικό τραύμα
Στη διάλεξη θα γίνει μια προσπάθεια κατανόησης και εννοιολογικής αποσαφήνισης του φαινομένου
της παραβατικότητας υπό το πρίσμα της νεανικής επιθετικότητας και των φαινομένων εκφοβισμού στα
παιδιά και τους εφήβους καθώς και των επιδραστικών κοινωνικών φαινομένων που πιέζουν την
σύγχρονη οικογένεια. Η ανασκόπηση των ερευνών αναδεικνύει το ρόλο των εσωτερικευμένων και
εξωτερικευμένων συμπτωμάτων τα οποία χρήζουν αντιμετώπιση και τα οποία, σε συνδυασμό με
λαθεμένες γονικές πρακτικές, μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί ή έναν έφηβο σε πράξεις βίας και
παραβατικότητας. Η διάλεξη θα αναδείξει την αναγκαιότητα για τη δημιουργία προγραμμάτων που θα
βασιστούν στα αναδυόμενα τραύματα του θύτη και του θύματος κάτω από μια ολιστική προσέγγιση
μελέτης της ψυχικής κατάστασης στρες όλων των εμπλεκομένων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ
2
Βιογραφικό κ. Κ. Κόκκινου:
Ο Κωνσταντίνος Μ. Κόκκινος είναι καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα
Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και
διδακτορικές του σπουδές στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Manchester του
Ηνωμένου Βασιλείου με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Έχει εργαστεί στην
Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου καθώς και
στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ως επιμορφωτής εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Έχει διδάξει
ως επισκέπτης καθηγητής σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Ασχολήθηκε ερευνητικά με τη μελέτη της
ψυχικής υγείας των εκπαιδευτικών και της επιρροής της στη συμπεριφορά των μαθητών. Κυρίως όμως
μελετά την επιθετική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων, ενώ την τελευταία 5ετία ερευνά τον
αλληλεπιδραστικό ρόλο των ατομικών χαρακτηριστικών (προσωπικότητα, κοινωνική νόηση), της
γονικότητας, των φιλικών σχέσεων και των κοινωνικών στόχων στην εκδήλωση της επιθετικότητας
σχέσεων. Έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και έχει
δημοσιεύσει, ατομικά ή με την ερευνητική του ομάδα, 95 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με
δείκτη απήχησης. Τα 4 τελευταία έτη (2019 – 2023) συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Πανεπιστημίου
του Stanford με το 2% των πιο καταξιωμένων επιστημόνων παγκοσμίως με βάση τον αντίκτυπο του
δημοσιευμένου έργου τους ως ο μόνος κοινωνικός επιστήμονας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Θράκης.
Βιογραφικό κ. Στ. Πλεξουσάκη:
Ο Στέφανος Πλεξουσάκης είναι Κλινικός Ψυχολόγος (μέλος της ΕΛΨΕ) και Ψυχαναλυτικός
Ψυχοθεραπευτής (Ιδρυτικό μέλος του “Ψυχαναλυτικού Χώρου Winnicott” Ελλάδος). Σπούδασε
ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές
στην Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο. Εργάστηκε σε
διαφορετικές δομές του Βρετανικού συστήματος υγείας για περίοδο οκτώ ετών και εκπόνησε το
διδακτορικό του στο Ψυχικό Τραύμα από τον Σχολικό Εκφοβισμό, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επί σειρά
ετών έχει εργαστεί σε Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Διαγνωστικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας. Την
παρούσα στιγμή διδάσκει Ψυχοπαθολογία σε Ακαδημαϊκά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδικής
Αγωγής και ταυτόχρονα διατηρεί κλινική πρακτική για παιδιά και εφήβους με συναισθηματικές,
συμπεριφορές και αναπτυξιακές δυσκολίες καθώς και ενηλίκους με άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή
του μετατραυματικού στρες. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με συναισθηματικές και
συμπεριφορικές δυσκολίες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, αναπτυξιακές διαταραχές καθώς και στο
ψυχικό τραύμα.
Ο Κύκλος Ομιλιών για το ευρύ κοινό «Το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία» συνδιοργανώνεται από τη
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα ενταγμένα στο Κ.Ε.ΜΕ. (Κέντρο Ερευνών &
Μελετών) εργαστήριά της, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τον Δήμο Ρεθύμνης. Η φετινή
χρονιά είναι αφιερωμένη στη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση και δεξιότητες στην ψηφιακή εποχή» και
διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και τη
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης