ΠΑΣΧΑ

Φυσικά και βάψαμε αβγά! Και κάρτες φτιάξαμε!

pastel pastel1 vafivafi1kartes

Διακοσμήσαμε  αβγά στο χαρτί όπως θέλαμε χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά!

DIAKOSMHSH ABGON

Μετρήσαμε και καταγράψαμε πασχαλινές ζωγραφιές και κατασκευάσαμε καλάθια.

i spy easterbasket

Φτιάξαμε αριθμοπύργους και ταίσαμε το λαγό με τριγράμματες λέξεις που έπρεπε να τις διαβάσουμε και να τις γράψουμε.

arithmopirgoi arithmopirgoi1 math with bunny

Όμως ο λαγός μας έβαλε σε περιπέτειες…

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 

 

EΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Υποθεματική : STEM – Εκπαιδευτική ρομποτική

“ Μικροί Μετεωρολόγοι”

Δημιουργός : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ STEM (Hellenic Education Society for STEM)                            Υπεύθυνη Νηπιαγωγός : Μπαμίδου Αλεξάνδρα

 

1ο Εργαστήριο: Εισαγωγή ανίχνευση αρχικών αντιλήψεων – Ο αγαπημένος μου καιρός

Ζητώντας από τα παιδιά να πουν ό,τι ξέρουν ακούγοντας τη λέξη ΚΑΙΡΟΣ , δημιουργήθηκε ένα ιστόγραμμα στο Canva :

MIKROI METEOROLOGOI ti xero gia ton kairo

Χρησιμοποιώντας δημιουργικά βασικά εργαλεία λογισμικού ζωγραφικής αποτύπωσαν τα καιρικά φαινόμενα και έπαιξαν παιχνίδια μνήμης

paintvres zevg

Με την προτροπή “Με τη μύτη στον ουρανό!” προτρέψαμε τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους να φωτογραφίσουν τον καιρό…

Green Minimalist Nature Photo Collage

Συζητήσαμε για τον αγαπημένο μας καιρό επιχειρηματολογώντας πάνω στην επιλογή μας, ψηφίσαμε και καταγράψαμε τον δημοφιλή καιρό της τάξης και τον ζωγραφίσαμε ατομικά σε φύλλο εργασίας:

ag kairos    ag kairos 2  ag kairos 1

 

2ο Εργαστήριο: Τι καιρό έχουμε σήμερα;

Τα παιδιά παρατηρούν , μελετούν και περιγράφουν καθημερινά τον καιρό ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ , συζητούν για άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα, καταγράφουν ομαδικά αλλά και ατομικά τον καιρό σε ημερήσια εβδομαδιαία και μηνιαία βάση ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

epoxes 1  epoxes2  epoxes

Συνδέουν καιρικά φαινόμενα με την ενδυμασία και την ανθρώπινη δραστηριότητα ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΤΥΣΙΜΟ, ζωγραφίζουν τις εποχές

epoxes rouxa   clothes seasons thermom

Παρατηρούν καθημερινά το θερμόμετρο που τοποθετήθηκε στην είσοδο του σχολείου τις μεταβολές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και το εσωτερικό θερμόμετρο στην τάξη. Συγκρίνουν εσωτερική εξωτερική θερμοκρασία .

 

3ο Εργαστήριο:Ρομποτική

Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε ρομπότ και κινούνται μπρος-πίσω-δεξιά-αριστερά βάση εντολών που δέχονται από τα υπόλοιπα παιδιά προκειμένου να φτάσουν σε κάποιο καιρικό φαινόμενο αποφεύγοντας κάποιο άλλο.

robots

 

Στη συνέχεια προγραμματίζουν το Beebot να πηγαίνει στην επιθυμητή θέση και κατασκευάζουν κώδικες ατομικά σε φύλλο εργασίας.

BBOT

Συνεργάζονται σε ομάδες προκειμένου να κατασκευάσουν επιτραπέζιο παιχνίδι με εικόνες καιρικών φαινομένων.

                               paixnidi kairos paixnidi kairos1

4ο Εργαστήριο: Επίσκεψη στο Αεροδρόμιο και στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Περιηγηθήκαμε στο χώρο του Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης, πληροφορηθήκαμε για τη διαδικασία των ταξιδιών αλλά και για τα αεροπλάνα που χρειάζονται τον κατάλληλο καιρό για να πετάξουν. Επισκεφτήκαμε την Μετεωρολογική Υπηρεσία όπου είδαμε τα όργανα μέτρησης των καιρικών φαινομένων και μας εξήγησαν τον τρόπο πρόγνωσης του καιρού.

Anonymo schedio

5ο Εργαστήριο: Κατασκευή μετεωρολογικών Οργάνων

Αναρρωτιόμαστε που υπάρχει αέρας και πάμε να τον πιάσουμε…Γνωρίζουμε την κλίμακα Bofor και παρατηρώντας τα δέντρα της αυλής εκτιμούμε πόσα μποφόρ άνεμο έχουμε.

airbagklimaka bofor

Kατασκευάζουμε τα δικά μας μετεωρολογικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά : χρησιμοποιώντας ρολά από χαρτί υγείας και χάρτινες κορδέλες από γκοφρέ που έχουν περισσέψει από άλλες κατασκευές και φτιάχνουμε ανεμούρια για να μετράμε την ένταση του ανέμου.

windwind 2wind 1

Βγάζουμε τη λεκάνη από το κουκλόσπιτο έξω στη βροχή για να μαζέψουμε το νερό και να το μετρήσουμε με το χάρακα

 

6ο Εργαστήριο: Δελτίο Καιρού

Παρακολουθούμε δελτία καιρού και μαθαίνουμε να περιγράφουμε τον καιρό σε έναν τόπο με βάση μετεωρολογικών συμβόλων και στοιχείων.

deltio

Αποφασίζουμε να παρουσιάσουμε όσα μάθαμε για τον καρό στους γονείς διοργανώνοντας θεατρική παράσταση στη γιορτή λήξης.

 

7ο Εργαστήριο: Αξιολόγηση/Ανατροφοδότηση

Τα παιδιά ανακαλούν όσα έμαθαν

Αξιολογούν όσα έμαθαν , τι τους δυσκόλεψε, τι τράβηξε το ενδιαφέρον τους

MIKROI METEOROLOGOI ti ematha gia ton kairo

Παίζουν το επιτραπέζιο παιχνίδι που κατασκεύασαν συμμετέχουν με ερωτήσεις ανατροφοδότησης, παρουσιάζουν τον τρόπο που δούλεψαν για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Επιπλέον μέσω του μύθου της Περσεφόνης, του Αίολου και του Φαέθωνα είδαμε πως οι άνθρωποι στα παλιά χρόνια εξηγούσαν τα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα όμως εμείς ξέρουμε ότι όλα αυτά εξηγούνται λόγω του σχήματος και της κίνησης της Γης.

25η Μαρτίου 2025

Επισκεφτήκαμε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, στις 20/03/2025 ημέρα Πέμπτη, στα πλαίσια αφ ενός εορτασμού της 25ης Μαρτίου και αφ ετέρου  συμμετοχής στο εργαστήρι έκφρασης συναισθημάτων που διοργανώνει το Δ.Π.Θ. προκειμένου τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα επιτρέψουν να χρησιμοποιούν τη συλλογή του Εθνολογικού Μουσείου ως πηγή πληροφοριών για την ιστορία του τόπου, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την  πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους και να υιοθετήσουν θετική συμπεριφορά απέναντι σ΄αυτό,  να συνειδητοποιήσουν την αξία του παρελθόντος, να καλλιεργηθούν αισθητικά, να αποκτήσουν εμπειρίες.WPS图片打印 1 1 WPS图片打印 2 1

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ. 1. Υγεία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

“Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής”

 

1ο Εργαστήριο : ξεκινώντας και ενώ τα παιδιά είναι στην παρεούλα, δέχονται  επίσκεψη από μια κούκλα : συστήνεται ως  Ρούλης ο Διατροφούλης και τα προσκαλεί  να γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι της διατροφής, να ανακαλύψουν τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, να αποφύγουν αυτά με χαμηλή διατροφική αξία, να μάθουν ότι η άσκηση βοηθάει στην συνολική υγεία.

roulis     yg anty fer

Συμφωνούν όλα τα παιδιά να πάρουν μέρος ως ομάδακαι ορίζουν τους κανόνες.

2ο Εργαστήριο: ο Ρούλης ζητά από τα παιδιά να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους φαγητό και να το παρουσιάσουν στην τάξη, ομαδοποιούν τα ίδια φαγητά και συζητώντας διαφαίνονται οι καθημερινές διατροφικές συνήθειές τους. Στη συνέχεια γίνεται η ανάγνωση βιβλίου “Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική”  το οποίο λειτουργεί ως προοργανωτής ώστε να εμπλέξει τα παιδιά στο βασικό περιεχόμενο του προγράμματος που είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ως άσκηση αξιολόγησης/αναστοχασμού τα παιδιά καλούνται να διατυπώσουν μηνύματα-συνθήματα : “τρώω λίγα λιπαρά” , “όχι πολλά γλυκά” , “ζήτω τα φρούτα” , “δεν ξεχνώ  τα λαχανικά”.

ag fag        ag fag 1 1

3ο Εργαστήριο: με τη βοήθεια ενός παζλ μάθαμε τις ομάδες τροφών και την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, βοήθησε και το βιβλίο που διαβάσαμε  “Ο παππούς Ιπποκράτης και η μαγική συνταγή” Παίξαμε μουσικοκινητικό παιχνίδι «ο Τάκης ο Ρομποτάκης»: Οι μαθητές/τριες να κινούνται στον χώρο ακούγοντας το ντέφι . Εναλλάσσουν αργούς και γρήγορους ρυθμούς με παραγγέλματα που παραπέμπουν στην ενέργεια που έχει ο Τάκης ο Ρομποτάκης όταν έχει καύσιμο. Π.χ. « Όταν ο Τάκης πεινάει, περπατάμε αργά, είμαστε νηστικοί», «Όταν ο Τάκης τρέχει, περπατάμε γρήγορα, έχουμε φάει καλό πρωινό και ο ίδιοι». Τέλος τα παιδιά πραγματοποίησαν μια άσκηση εμπέδωσης : Πως φτιάχνω τη δική μου διατροφική πυραμίδα από το Φωτόδεντρο.

pyramida fvtodentro           dikh mou pyram

4ο Εργαστήριο: τοπικότητα και εποχικότητα των προϊόντων. Παρακολουθήσαμε  βίντεο της WWF Ελλάς “κάθε φρούτο στον καιρό του” καθώς και “Ναι” στα εποχικά και τοπικά φρούτα και λαχανικά! και με τη βοήθεια των πινάκων αναφοράς που είχαμε αναρτήσει φτιάξαμε ένα σταυρό με κορδέλα , κάθε τεταρτημόριο αντιστοιχεί σε μια εποχή. Τα παιδιά τοποθέτησαν τρόφιμα από τη γωνιά του Σούπερ Μάρκετ στην εποχή που ενδείκνυται να καταναλώνουμε.

stavros

5ο Εργαστήριο: Νερό, υγιεινή διατροφή και άσκηση: To τρίπτυχο της επιτυχίας!οι μαθητές/τριες ενημερώνονται από το Ρούλη για την  παιδική παχυσαρκία παρακολουθώντας ανάλογο βίντεο. Μετά από συζήτηση, αποφασίζουν να εντάξουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Ξεκινούν τραγουδώντας και χορεύοντας“Το χοντρό μπιζέλι”  Εγνε αναφορά και στην αξία του νερού. Ενυδατώνουμε πάντα τον οργανισμό μας: Αναρτήθηκε στον πίνακα της παρεούλας η εικόνα ενός παγουρίνο  για να θυμίζει στα παιδιά να πίνουν νερό και όταν αδειάζουν το παγουρίνο τους να το σημειώνουν με μια γραμμή στο παγουρίνο της τάξης. Μιλήσαμε για ενυδάτωση και αφυδάτωση.

pagouri

6ο Εργαστήριο: Γίνομαι διαιτολόγος για μια μέρα!Τα παιδιά επαληθεύσαν την κατάκτηση των προηγούμενων δεξιοτήτων με τη δραστηριότητα του «πιάτου της υγιεινής διατροφής», όπου έπρεπε να βρουν τι θα πρέπει να περιέχει και σε τι ποσοστό. Με λίγα λόγια, να το «γεμίσουν» με φαγητό. Εργάστηκαν στη συνέχεια ατομικά , έχοντας υπόψη τους ότι θα πρέπει να χωρίζουν το πιάτο τους σε 4 μέρη όπου το 1/4 θα καταλαμβάνει η πρωτείνη, 1/4 υδατάνθρακες και 1/2 λαχανικά έφτιαξαν κολλάζ για να μεταφέρουν μ αυτόν τον τρόπο τον κανόνα του πιάτου στην οικογένειά τους.

omades 1         omades 2 omades trof kanonas

7ο Εργαστήριο:Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές ασκήσεις αξιολόγησης για την αποτίμηση του προγράμματος και αυτοαξιολόγησης στο wordwall.

Τραγουδήσαμε “Μήλο μου κόκκινο”, “Λεμονάκι μυρωδάτο”, “Τα ναι και τα όχι της διατροφής” , “Τόσο λάθος διατροφή”

Διαβάσαμε επίσης : “η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας” ¨Ο Μάκης Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι”

Αξιοποιήσαμε ψηφιακά εργαλεία, εκφραστήκαμε, αναζητήσαμε πληροφορίες, συνεργαστήκαμε και ελπίζουμε να καταφέραμε σ αυτήν την καθοριστική ηλικία να τεθούν τα θεμέλια για ισορροπημένη διατροφή , άσκηση και καλή υγεία!

wordwallproelefsi

Πήραμε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Foodeduccators,μέσα από δραστηριότητες όπως “Το ταξίδι της μπουκίτσας” και  “Άς πειραματιστούμε με μήλα”. Επίσης στις 16 Οκτώβρη , ημέρα Διατροφής προσφέραμε ένα μήλο στα παιδιά της Α΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άνθειας.

foodedu1 foodedu16okt216okt1