ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ

1. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

“Στη χώρα του Ατ (@) και του Ντοτ (.dot)”

1o Eργαστήριο: Στηρίξου επάνω μου!

Με ψυχοκινητικά παιχνίδια , με παιχνίδια έκφρασης, αρχικά σε ζευγάρια , στη συνέχεια σε 4 άδες τα παιδιά περπάτησαν στο χώρο, κοιτάχτηκαν στα μάτια, άγγιξαν το ένα το άλλο με τα χέρια, τους αγκώνες, τα πόδια… φαντάστηκαν , κινήθηκαν σαν τρένα, ταξίδεψαν, πρόσεξαν ο ένας τον άλλον και ένιωσαν ομάδα!

paixnidi

2ο Εργαστήριο : Καθορίζουμε τους κανόνες της τάξης μας

1η Διδακτική ώρα: Ο/Η εκπαιδευτικός αφηγείται μια ημιτελή ιστορία στα παιδιά:

«Κόκκινη κλωστή δεμένη…Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Άνω Κάτω και η Φύρδιν Μίγδιν! Ήταν πολύ καλοί φίλοι, αγαπούσαν ο ένας τον άλλο και ήθελαν πολύ να παίζουν μαζί. Μόνο που κάθε φορά που ξεκινούσαν ένα παιχνίδι κάτι δεν πήγαινε καλά! Ο Άνω Κάτω σκόρπιζε όλα τα παιχνίδια, η Φύρδιν Μίγδιν τα πατούσε και στο τέλος πήγαινε ο ένας προς τα δεξιά κι ο άλλος προς τα αριστερά χωρίς καμία έγνοια για το μάζεμα των παιχνιδιών! Κανένας κανόνας, κανένας σεβασμός. Όταν η δασκάλα τους έλεγε να δουλέψουν σε ομαδούλες, αυτοί και πάλι δυσκολευόντουσαν. Δεν άκουγαν ο ένας τον άλλο με προσοχή…»

  1.  Πώς μπορεί να ένιωθαν τα υπόλοιπα παιδάκια βλέποντας αυτή τη συμπεριφορά;
  2. Τί προτείνετε για να τους βοηθήσουμε;
  3. Ποιοί είναι οι κανόνες που θα τους βοηθήσουν να δουλέψουν και να παίξουν αρμονικά στην ομάδα;

 

2η Διδακτική ώρα: Στη συνέχεια, ο/η εκπαιδευτικός εστιάζει στους κανόνες της δικής τους ομάδας:

Εμείς χρειαζόμαστε κανόνες, για να δουλεύουμε χωρίς προβλήματα; Ποιά είναι η γνώμη σας; Γιατί το πιστεύετε αυτό; Τί θα γινόταν αν δεν…Θέλετε να μου πείτε τους κανόνες μας, για να τους γράψω σε μια μεγάλη αφίσα; Εγώ θα γράψω τους κανόνες που θα μου πείτε…

 

3η Διδακτική ώρα: Τα παιδιά γίνονται μικροί γραφίστες, αναλαμβάνουν ανά ομάδα μία εργασία. Μία ομάδα φτιάχνει σχέδια στο χαρτί μετρου ή το χρωματιστό κάνσον,

άλληασχολείται με το χρωμάτισμα, άλλη με το περίγραμμα κτλ. της αφίσας. «Τώρα ήρθε η ώρα να ζωγραφίσετε/διακοσμήσετε και να υπογράψετε την αφίσα μας! Μικροί γραφίστες σε δράση!»

3o Eργαστήριο: Τί γνωρίζουμε για το Διαδίκτυο; Δημιουργούμε το Ατ και το Ντοτ!

1η Διδακτική ώρα:Ανίχνευση και καταγραφή των προϋπαρχουσών ιδεών για το θέμα. Δημιουργία αρχικού νοητικού χάρτη, όπου αποτυπώνονται οι γνώσεις και αντιλήψεις των παιδιών. Με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων (coggle.gr) δημιουργήσαμε έναν ημιδομημένο νοητικό χάρτη και μέσω ιδεοθύελλας καταγράφτηκαν οι αντιλήψεις των παιδιών για το θέμα. Τί σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη Διαδίκτυο/Internet; O/η εκπαιδευτικός καταγράφει τις απαντήσεις των παιδιών δίχως να παρεμβαίνει, να τροποποιεί ή να «διορθώνει».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ cogglecoggle

2η Διδακτική ώρα: Ώρα να γνωρίσουμε τους ήρωες που θα μας βοηθήσουν να εξερευνήσουμε το Διαδίκτυο! Ο/η εκπαιδευτικός αφηγείται στα παιδιά το πρώτο μέρος της ιστορίας του Ατ και του Ντοτ. {(at) @ και .dοt! }

«Κόκκινη κλωστή δεμένη…Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν πολύυυ μακριά από εδώ (ή ίσως όχι και τόσο μακριά μας) δύο υπέροχοι φίλοι!!! Το Ατ (@ ) και το Ντοτ ( .dot). Έμεναν στη χώρα του Διαδικτύου! …» Ο/η εκπαιδευτικός διακόπτει σε αυτό το εισαγωγικό σημείο την αφήγηση και προτρέπει τα παιδιά να τους φανταστούν. Στόχος είναι να τους πλάσουν στη φαντασία τους και στη συνέχεια με απτά εικαστικά υλικά τα ίδια τα παιδιά. «Για να τους φανταστούμε! Έχουν χρώμα; Αν ναι, ποιό; Τί τους αρέσει; Τί όχι; …..» Οι απαντήσεις καταγράφονται από τον/την εκπαιδευτικό και μπορούν να αποδωθούν και ζωγραφικά από τα παιδιά.

Z AT NTOT 3 Z AT NTOT 2 Z AT NTOT 1

3η Διδακτική ώρα: Τα παιδιά με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού δημιουργούν το Ατ και το Ντοτ αφού πρώτα γνωρίσουν διάδορες  μεθόδους κατασκευής κούκλας  (με χαρτονια, με υφάσματα και παπιέ μασέ, με κουτάλες…κ.α .

how can i make how can i make 1

Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες , η μία του Ατ και η άλλη του Ντοτ. Κάποιο παιδί ανέλαβε να ζωγραφίσει το πρόσωπο, άλλο ετοίμαζε σκούφο/καπέλο, άλλο σχεδίαζε το πατρόν πάνω στο ύφασμα, το έκοβε… κόλλα, μαλλιά και ιδού!

making at making dot   making dot 1

making dot 2 dot 2 at 2

4o Eργαστήριο:Στη χώρα του Ατ και του Ντοτ 

1η Διδακτική ώρα: «Κόκκινη κλωστή δεμένη…Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν πολύυυ μακριά από εδώ (ή ίσως όχι και τόσο μακριά μας) δύο υπέροχοι φίλοι!!! Το Ατ (@ ) και το Ντοτ ( .dot). Έμεναν στη χώρα του Διαδικτύου! Και τί δεν είχε αυτή η χώρα!Πληροφορίες για όλα!Για τον καιρό, για τα αθλήματα, για τους αγαπημένους ήρωες, για ταπάντα. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο! Στη χώρα του Διαδικτύου μπορούσαν να παρακολουθούν όλα τα κινούμενα σχέδια, να ακούν τα αγαπημένα τους τραγούδια, ακόμη και να μπαίνουν σε ψηφιακά μαγαζιά, αμέ, σε όλα αυτά! Οι φίλοι μας έμπαιναν έβγαιναν στα καταστήματα, που λέτε, κοιτάζοντας όλα τα προϊόντα χωρίς να κουραστούν καθόλου, μόνο πατώντας ένα δύο κουμπιά! Φαντάζεστε σε ποιά καθόντουσαν περισσότερο; Μα, ναι στα μαγαζιά με παιχνίδια! Τους άρεσαν και τα ψηφιακά παιχνίδια, όπως
καταλαβαίνετε! Εκεί κι αν έμεναν… με τις ώρες…Βέβαια, οι γονείς τους τους εξηγούσαν ότι δεν κάνει να είναι τόσες ώρες εκεί… Ούτε να μπαίνουν χωρίς να είναι μαζί, δίπλα τους η μαμά ή και ο μπαμπάς. Τότε οι φίλοι μας κατσούφιαζαν λιγάκι, μα επειδή ήξεραν ότι έχουν απόλυτο δίκιο οι γονείς τους πήγαιναν να παίξουν αλλού. Αγαπημένο τους μέρος ήταν το Cloud, δηλαδή το τεράαααστιο σύννεφο. Εκεί έπαιζαν τραμπολίνο και ξεκαρδιζόντουσαν στα γέλια! …»Ακολουθεί συζήτηση για τα όσα άκουσαν στην ιστορία.

2η Δισακτική ώρα :Τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν κάποιους βασικούς κανόνες –«δεν μπαίνουμε σε ψηφιακά μαγαζιά ή παιχνίδια δίχως ενήλικα κοντά μας» και να τους υπαγορεύσουν στον/την εκπαιδευτικό, για νατους καταγράψει σε ένα αρχείο Word. Τα στοιχείαθα εμπλουτιστούν και στα επόμενα εργαστήρια,έτσι ώστε τα παιδιά να δημιουργήσουν με αυτάμια ψηφιακή ιστορία. Παρακολουθήσαμε το βίντεο : Ασφάλεια στο διαδίκτυο με απλά λόγια

3η Διδακτική ώρα :Ώρα να δημιουργήσουμε σε μακέτα τη χώρα του Ατ και του Ντοτ! Χρειάζεται μεγάλο κομμάτι χαρτί μέτρου, πολλά χρώματα και φαντασία, για να αποτυπώσουν τα παιδιά τα όσα αναφέρθηκαν στην ιστορία, όπως ψηφιακά μαγαζιά, ψηφιακά παιχνίδια, μέσα επικοινωνίας με άλλους- ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κτλ

      1 22 13 44 2

5o Eργαστήριο: Οι πρώτες περιπέτειες!

1η Διδακτική ώρα: Τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν τη διαδρομή τους,  δείχνοντας τα μέρη στα οποία πήγαν, όπως σε ψηφιακό μαγαζί. Φαίνονται οι διαδρομές και όλη η πορεία με αυτό τον τρόπο. Μπορούν να αφήσουν αποτύπωμα με δακτυλομπογιά εκεί που πήγαν. Ο/ η εκπαιδευτικός τους εξηγεί ότι όπως δεν μπορεί να φύγει ποτέ η μπογιά, έτσι και το ψηφιακό   αποτύπωμα   μένει   για   πάντα   στο διαδίκτυο. Επομένως, προσέχουμε πού πάμε, τί  λέμε, τί γράφουμε και ποιά σημεία (sites) επισκεπτόμαστε.

 

5 3 6 2 7 1

2η Διδακτική ώρα: Συνεχίζεται η συζήτηση και ο εμπλουτισμός του αρχείου Word με κανόνες για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Εδώ αναμένεται να ειπωθούν κανόνες που αφορούν το Ψηφιακό αποτύπωμα, τί προσέχουμε για να μην γνωρίζουν όλοι οι άλλοι που πηγαίνουμε συχνά, τι θελουμε να αγοράσουμε κτλ. Προσέχουμε τί λεμε, τί γράφουμε και φυσικά θα ειπωθούν και κανόνες για το ποιά πρέπει να είναι η στάση μας όταν μας μιλά κάποιος άγνωστος. Δεν απαντάμε, ενημερώνουμε αμέσως ενήλικα κτλ. Παρακολουθήσαμε : πρόσεχε τις παγίδες

6o Eργαστήριο: Πρέπει να το μάθουν όλοι!

1η Διδακτική ώρα: όλα όσα μάθαμε για τα προσωπικά δεδομένα τα αποτυπώσαμε σε μια ψηφιακή αφίσα :

puzzleafisa 1 afisa

 

2η Διδακτική ώρα: αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Α΄& Β΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου Άνθειας και να μοιραστούμε μαζί τους τις γνώσεις που αποκομίσαμε για το Διαδίκτυο αλλά και την αφίσα που φτιάξαμε , πως δουλέψαμε…

0 1kathodontaxiafisaki