Πάσχα και Ανακύκλωση

1η εφαρμογή στην τάξη

Καλημέρα σε όλους!!!

Λίγα λόγια για τους γονείς και τα παιδιά…

Πριν βρεθούμε σε αυτήν τη δύσκολη, αναπάντεχη και πρωτόγνωρη θέση που είμαστε σήμερα (να πρέπει δηλαδή να μένουμε στο σπίτι), είχαμε ασχοληθεί στο σχολείο με ένα θέμα που “ξύπνησε” την αγάπη μας για το περιβάλλον. Μιλήσαμε για την ανακύκλωση (κυρίως του χαρτιού), αλλά και γενικότερα όλων των υλικών. 

Τώρα λοιπόν που πλησιάζει το Πάσχα, θα θέλαμε, εκτός από τα θρησκευτικά μας αισθήματα, να ξαναζωντανέψουμε και τα οικολογικά μας. Να λοιπόν τι σκεφτήκαμε:

Λοιπόν παιδιά…

Σίγουρα έχετε ήδη κάνει με τις μαμάδες και τους μπαμπάδες σας, πολλές κατασκευές, αλλά και πολλά γλυκά, καθώς προετοιμάζεστε για το Πάσχα που πλησιάζει. Θέλουμε μάλιστα να σας πούμε πως χαρήκαμε πολύ με τις φωτογραφίες που στείλατε με τα πασχαλινά σας κουλουράκια. Όμως σκεφτείτε:

–   Τι κάνατε τις άδειες συσκευασίες από τα υλικά που χρησιμοποιήσατε;

–   Τα πετάξατε όλα στον κάδο σκουπιδιών;

–   Υπήρχαν άλλα σκουπίδια εκεί;

– Μπορούμε κάποια σκουπίδια να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε;

– Πώς λέγετε αυτή η διαδικασία;

– ξέρετε πώς γίνετε;

– Τι κερδίζουμε όταν το κάνουμε;

Παιδιά, ελάτε τώρα να δούμε ένα video σχετικά με τα σκουπίδια που πετάμε

Τώρα λοιπόν που το είδαμε, νομίζουμε πως καταλάβατε τι πρέπει και μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το περιβάλλον. Άλλωστε τον μπλε κάδο τον βλέπετε καθημερινά , αφού βρίσκεται ακριβώς έξω από το σχολείο μας!!!

Ελάτε τώρα να κάνουμε κάτι που αρέσει σε όλους σας. Να ζωγραφίσουμε έναν μπλε κάδο και να γράψουμε ή να ζωγραφίσουμε τι νομίζουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε μέσα σε αυτόν!!!

Έχουμε να σας προτείνουμε δύο τρόπους:

α) να ζωγραφίσετε στο μπλοκ σας, σε χαρτιά Α4 ή…

β)  στον υπολογιστή σας. Ναι σωστά, μπορούμε να το κάνουμε με πολύ εύκολο τρόπο. Βέβαια, εδώ θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των γονιών σας.

Γονείς δείτε τι πρέπει να κάνετε:

  •  Όσοι έχετε ήδη “κατεβασμένο” στον υπολογιστή σας το λογισμικό TuxPaint (λογισμικό ζωγραφικής για μικρά παιδιά) ή γνωρίζετε πώς μπορείτε να το “κατεβάσετε” κάντε το και πηγαίνετε εκεί.
  •   Όσοι δε γνωρίζετε πώς μπορείτε να το κάνετε, πατήστε πάνω στον  σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/nipaigin/files/2020/04/ΟΔΗΓΙΕΣ-ΓΙΑ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ.pdf      και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Όταν  λοιπόν ανοίξετε το λογισμικό και  βρεθείτε σε αυτό

το περιβάλλον, τότε πια  τον λόγο έχουν οι μικροί μας φίλοι!!

 Παιδιά!!!! ακολουθείστε τις οδηγίες:

  • Στην αριστερή  μπάρα, υπάρχει ένα εικονίδιο με ένα πινέλο.
  • “Πάρτε το” με αριστερό “κλικ” στο “ποντίκι”  και ζωγραφίστε μέσα στον καμβά έναν μπλε κάδο (τα χρώματα βρίσκονται στην κάτω μπάρα, όπως βλέπετε).
  • Στη συνέχεια, πάλι από την αριστερή μπάρα, πατήστε πάνω στο εικονίδιο με τα  γράμματα και πηγαίνετε μέσα στον καμβά.
  • Εκεί με την βοήθεια του μπαμπά ή της μαμάς, προσπαθήστε να γράψετε, πατώντας τα γραμματάκια στο πληκτρολόγιο, ονομασίες αντικειμένων που μπορούμε να βάλουμε στον μπλε κάδο, ό,τι εσείς νομίζετε.
  • (Γονείς αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να παρεμβαίνετε με οδηγίες σχετικά με το ποια αντικείμενα μπαίνουν ή όχι στον μπλε κάδο. Στόχος μας είναι να δούμε τις ιδέες των παιδιών. Μπορείτε ωστόσο να τα βοηθήσετε γράφοντας τη λέξη που θα σας πουν σε χαρτί, ώστε τα παιδιά να τη γράψουν στον υπολογιστή).
  • Όταν τελειώσετε, μπορείτε να αποθηκεύσετε το έργο σας , πατώντας στο εικονίδιο “αποθήκευση” που βρίσκετε στην αριστερή μπάρα
  • ή μπορείτε και να το εκτυπώσετε, πατώντας πάνω στο εικονίδιο “εκτύπωση” στην αριστερή μπάρα
  • εναλλακτικά μπορείτε (με την βοήθεια των γονιών ) να το φωτογραφήσετε στο κινητό τηλέφωνο.

Γονείς

 Μπορείτε να μας στείλετε τα έργα των παιδιών σας, είτε είναι στο μπλοκ ζωγραφικής είτε στο λογισμικό, σε φωτογραφία στο mail ή στο viber  για να μοιραστούμε τις ιδέες τους.

Μπορούμε με αυτές να κάνουμε ένα άλμπουμ και να το έχουμε στο σχολείο μας, ώστε όποτε θέλουμε να το ξαναβλέπουμε.

Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα. Καλή και δημιουργική διασκέδαση και περιμένουμε……

Αφήστε μια απάντηση