Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας

Εσωτερικός κανονισμός

λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Αφρατίου

Σχολικό έτος:2020-2021

Εισαγωγή

Το νηπιαγωγείο είναι ο χώρος όπου τα νήπια, περνούν πολλές ώρες καθημερινά. Μαθαίνουν, παίζουν, χαίρονται, δημιουργούν, συνεργάζονται. Πολλές φορές, όμως, αντιμετωπίζουν και δυσκολίες, τόσο οι μαθητές που αφορούν στην προσαρμογή τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον και στη συνύπαρξή τους με συνομηλίκους, όσο και το διδακτικό προσωπικό που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ τους, με τους γονείς αλλά ακόμα και στην προσπάθεια παροχής ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου.

Η σχολική ζωή καλό είναι να ρυθμίζεται από κάποιους κανόνες, οι οποίοι βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί αποτελεσματικότερα ως μια ασφαλής κοινότητα μάθησης.

Με τον όρο «σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου.

Η σχολική κοινότητα είναι μία οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους μαθητές να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

Για το σκοπό αυτό συντάσσεται ο Κανονισμός Εσωτερικής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου μας, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία του σχολείου.

Γενικές αρχές / στοιχεία

Ο σκοπός του Νηπιαγωγείου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Νηπιαγωγείο, ως φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού (μετά την οικογένεια),θα πρέπει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να κοινωνικοποιούνται ομαλά και πολύπλευρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 3, του Ν.1566/30-9-1985, το Νηπιαγωγείο βοηθά τα νήπια «να καλλιεργούν τις αισθήσεις τους, να οργανώνουν τις πράξεις τους, κινητικές και νοητικές, να εμπλουτίζουν και να οργανώνουν τις εμπειρίες τους, από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, ελεύθερα και αβίαστα, να αναπτύσσουν την ικανότητα κατανόησης και έκφρασης, με σύμβολα γενικά και ιδιαίτερα στους τομείς της Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Αισθητικής».

Επιπλέον, το σύγχρονο νηπιαγωγείο επιδιώκει τον σεβασμό της προσωπικότητας του νηπίου, την ικανοποίηση των φυσικών και ψυχικών του αναγκών και τον σεβασμό στις ατομικές του διαφορές. Και όλα αυτά μέσα σε μια ατμόσφαιρα στην οποία

βασιλεύει η χαρά, το παιχνίδι, η δημιουργία και η πειθαρχημένη ελευθερία.

Το 2/θ Νηπιαγωγείο Αφρατίου συστεγάζεται με το 8/θ Δημοτικό Σχολείο Αφρατίου και λειτουργούν σε αυτό δύο Πρωινά Υποχρεωτικά τμήματα. Υπηρετούν σ’ αυτό για το τρέχον Σχ. Έτος 2020-21 δύο εκπαιδευτικοί γενικής παιδείας και ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό – καθαρίστρια.( η οποία μοιράζει τις ώρες της μεταξύ του Νηπιαγωγείου και του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου)

Σχολικό έτος

Έναρξη / λήξη μαθημάτων

Το σχολικό έτος των νηπιαγωγείων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν στις 11 Σεπτεμβρίου (κατ΄ εξαίρεσιν φέτος στις 14 Σεπτεμβρίου με απόφαση της Υπουργού Παιδείας λόγω πανδημίας) και λήγουν στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους, ημέρα κατά την οποία χορηγούνται τα αναμνηστικά στα νήπια.

Ωράριο λειτουργίας / Προσέλευση – Αποχώρηση

Ώρα προσέλευσης των νηπίων σύμφωνα με το έπίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου 8.15 π.μ. έως τις 8.30 π.μ. και ώρα αποχώρησης αυτών στις 13:00μ.μ. Η έγκαιρη προσέλευση των νηπίων βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου.

Για πρώτη φορά φέτος, δεν επιτρέπεται η είσοδος των γονέων στο χώρο του Νηπιαγωγείου, εξ αιτίας των μέτρων πρόληψης προς αποφυγήν διασποράς του κορωνοϊού.Τα νήπια παραλαμβάνονται στην είσοδο του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου και υπό την επίβλεψη της Νηπιαγωγού κατευθύνονται στο χώρο του Νηπιαγωγείου. Σε περίπτωση όμως άσχημων καιρικών συνθηκών θα επιτρέπεται η είσοδος των γονέων μέχρι την κάτω αυλή του Νηπιαγωγείου, πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις και αποστάσεις.

Με τη λήξη του ωραρίου προσέλευσης των νηπίων τόσο η αυλόπορτα του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου όσο και η αυλόπορτα του Νηπιαγωγείου κλειδώνονται και παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, για να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών.

Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στον γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους. Οι μαθητές σε καμία περίπτωση δε φεύγουν πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα, αφού υπογραφεί σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Εγγραφές νηπίων

Η εγγραφή των προνηπίων γίνεται ηλεκρονικά με ευθύνη των γονέων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας gov.gr. και ελέγχονται για την ορθότητα από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.

Οι γονείς υποχρεούνται να προσκομίσουν:

  • Το βιβλιαρίο υγείας του παιδιού ή άλλο στοιχείο στο οποίο να φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα από το νόμο εμβόλια.

  • Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ).

  • Υπεύθυνη δήλωση του γονέα / κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή μετακίνηση του νηπίου από και προς το σχολείο.

  • Αποδεικτικό στοιχείο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 παρ.4, του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109/01-08-2017), (πχ. λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο οικίας ή το Ε9) από το οποίο, κατά την κρίση της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

Ηλικία φοίτησης

Σύμφωνα με άρθρο 6 παρ.1 του ΠΔ 79/2017 στο νηπιαγωγείο εγγράφονται δύο ηλικίες νηπίων. Η πρώτη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών για τα οποία η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Η δεύτερη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών.

Ο μέγιστος αριθμός νηπίων – προνηπίων είναι (25) εικοσιπέντε ανά τμήμα. Στο διθέσιο Νηπιαγωγείο ελάχιστος αριθμός νηπίων – προνηπίων είναι (15) δεκαπέντε ανά τμήμα. Στο νηπιαγωγείο μας ο ελάχιστος αριθμός νηπίων – προνηπίων είναι (13) με απόφαση του περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Φοίτηση / απουσίες

Η φοίτηση των μαθητών στο Νηπιαγωγείο, σύμφωνα με το άρθρο 13 ,παρ . 1 του ΠΔ79/2017 παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα myschool σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.1 του ΠΔ 79/2017.

Αν οι απουσίες του μαθητή του Νηπιαγωγείου, σύφωνα με την Παρ. 1 . Άρθρο 204 ΝΟΜΟΣ 4610/2019, με ισχύ από 7/5/2019, υπερβαίνουν τις (100) εκατό, η βεβαίωση φοίτησης για την εγγραφή στην Α’ Δημοτικού χορηγείται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή Εκπαιδευτικού έργου Νηπιαγωγών. Σε αντίθετη περίπτωση ο μαθητής επαναλαμβάνει τη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και κατανομή τάξεων

Το Ωρολόγιο πρόγραμμα Νηπιαγωγείου και Ολοήμερου Νηπιαγωγείου καθορίζεται από το άρθρο 11 του ΠΔ 79/2017, συντάσσεται από τον σύλλογο διδασκόντων και αποστέλλεται για έγκριση από τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Οι Νηπιαγωγοί κατά την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος λαμβάνουν υπόψιν τους τις παιδαγωγικές αρχές και τους στόχους του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σουδών(Δ.Ε.Π.Π.Σ) και του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών (Α.Π.Σ) καθώς και την πολυμορφία και ανομοιογένεια κάθε τάξης Νηπιαγωγείου, δίνοντας προτεραιότητα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών. Οι δραστηριότητεςπου αφορούν τις μαθησιακέςπεριοχές του ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ αναπτύσσονται σύμφωνα με τη διαθεματική προσέγγισητης γνώσης και μπορούν να λάβουν τη μορφή Σχεδίου Εργασίας (progect), θεματικής προσέγγισης ή διαθεματικών οργανωνμένων δραστηριοτήτων. Το παιχνίδι (ελεύθερο ή οργανωμένο) κατε΄χει πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του προγράμματος ως κυρίαρχο μέσο ανάπτυξης, μάθησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο ακολουθούμε έχει καθοριστεί με όσα προβλέπει και περιλαμβάνει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι, επίσης, σύμφωνο με τις απαιτήσεις της εποχής μας, τόσο για την παροχή ποιοτικής, αλλά και άρτιας εκπαίδευσης.

Εφημερία

Η εφημερία αφορά την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της αποχώρησης τους από το σχολείο, την ώρα των διαλειμμάτων, τη μέριμνα και την προστασία και τη σωματική τους ακεραιότητα και οτιδήποτε έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.

Σχολικές γιορτές – εκδηλώσεις / αργίες

Τα νηπιαγωγείο δε λειτουργεί:

  1. Τα Σάββατα και τις Κυριακές

  2. Την 28η Οκτωβρίου (Εθνική εορτή)

  3. Τη 17η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σε όλα τα νηπιαγωγεία, μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.

  4. Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων).

  5. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή το διδακτικό προσωπικό παίρνει μέρος στον εκκλησιασμό και στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

  6. Την ημέρα εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου, 10 Φεβρουαρίου

  7. Την Καθαρή Δευτέρα

  8. Την 25η Μαρτίου (Εθνική εορτή)

  9. Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα),

  10. Την 1η Μαΐου

  11. Την εορτή του Αγίου Πνεύματος

  12. Από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές)

Διδακτικές επισκέψεις

Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το ημερήσιο σχολικό διδακτικό ωράριο, ενώ θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση προς τους γονείς και γραπτή έγκρισή τους.

Πρόγευμα

Κάθε παιδί θα πρέπει από την αρχή της σχολικής χρονιάς να έχει μαζί του μία σχολική τσάντα νηπιαγωγείου (με εύχρηστο κούμπωμα), μέσα στην οποία θα φέρνει καθημερινά το δεκατιανό του, μπουκάλι με νερό και μικρή πετσέτα την οποία θα στρώνει στο τραπέζι. Παρακαλούμε να μη δίνετε στο παιδί σας τρόφιμα τα οποία δεν του αρέσουν ή τα οποία δυσκολεύεται να φάει, γιατί αυτό είναι πιθανόν να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις του προς το νηπιαγωγείο. Φροντίζετε να παίρνει μαζί του υγιεινές τροφές. Δεν πρέπει να έχει μαζί του ξηρούς καρπούς, τσίχλες, ή καραμέλες, για λόγους ασφάλειας τόσο του ιδίου, όσο και των άλλων παιδιών.

Προϊσταμένη – διδακτικό προσωπικό

Συνεισφέρουν στη δημιουργία ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος στο σχολείο. Οι μεταξύ τους σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις τους με την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου είναι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, συναδελφικότητας, συνεργασίας και επικοινωνίας.

  1. Τηρούν εχεμύθεια σε ό,τι αφορά την πορεία κάποιων μαθητών και ιδιαίτερα για θέματα που θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Επικοινωνούν με τους γονείς, όταν απουσιάζει ο μαθητής πλέον των τριών (3) ημερών και δεν έχουν ενημερωθεί για την αιτία της απουσίας

  2. Αντιμετωπίζουν τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών ως συνεργάτες, αρωγούς στο έργο τους για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ακούν με σεβασμό τους όποιους προβληματισμούς τους και προσπαθούν να δώσουν λύσεις ως ειδικοί του χώρου, οι οποίες θα βελτιώσουν τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών.

  3. Σε περίπτωση που η συμπεριφορά (γνωστική, κινητική, κοινωνική, συναισθηματική, προβλήματα λόγου) των νηπίων χρήζει διάγνωσης/ υποστήριξης από ειδικούς επιστήμονες, οι εκπαιδευτικοί κατευθύνουν/συμβουλεύουν τους γονείς/κηδεμόνες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας προς αυτούς.

Συνεργασία γονέων και διδακτικού προσωπικού

Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με τη δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα και σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημά τους και ο χώρος του σχολείου.

Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τη νηπιαγωγό της τάξης, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, λόγω των επικρατούντων συνθηκών. Για το λόγο αυτό οι συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών θα είναι τακτικές, εκτός διδακτικού ωραρίου αλλά εντός ωραρίου εκπαιδευτικού.

Οφείλουν να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου Νηπιαγωγείο Αφρατίου καθώς και τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές.

Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων πρέπει το Νηπιαγωγείο να γνωρίζει ποιος από τους δυο γονείς έχει την κηδεμονία

Οφείλουν να γνωστοποιούν εμπιστευτικά στη νηπιαγωγό της τάξης και στην προϊσταμένη κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού (π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό κ.λπ.), προκειμένου η νηπιαγωγός να γνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψει πάνω σ’ αυτές.

Σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο..

Προσκομίζουν στο σχολείο τους αριθμούς τηλεφώνων τους για άμεση επικοινωνία μαζί τους και ενημερώνουν το σχολείο για κάθε αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου τους.

Σε περίπτωση που ένα νήπιο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο, δηλώσει αδιαθεσία, αμέσως ενημερώνεται τηλεφωνικά από τη νηπιαγωγό ή την προϊσταμένη του σχολείου ο γονέας/κηδεμόνας του για την άμεση προσέλευσή του στο σχολείο και την παραλαβή του παιδιού του.

Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φιανομένων ακολουθούμε τις οδηγίες προστασίας που θα εκδόσουν οι αρχές.

Στην περίπτωση σεισμικού φαινομένου ακολουθούμε τις οδηγίες του ΟΑΣΠ και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εκτελούμε ασκήσεις αντιμετώπισης σεισμού.

Μέτρα πρόληψης προς αποφυγήν της διασποράς του κορωνοϊού.

Θα πρέπει να υπάρχει σταθερός συνοδός που θα συνοδεύει το μαθητή στο σχολείο.

Στο σχολείο ο μαθητής θα προσέρχεται φορώντας μάσκα υφασμάτινη, την οποία θα βγάζει την ώρα του δεκατιανού, στο διάλειμμα και δεν θα τη φορά κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (μπορεί τα μέτρα να τροποποιούνται ανάλογα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ)

Κατά την είσοδό του στην τάξη θα χρησιμοποιεί αντισηπτικό.

Να αποφεύγεται η προσέλευση του μαθητή στο σχολείο σε περίπτωση που:

  • έχει πυρετό

  • καταρροή

  • απώλεια όσφρησης ή άλλα συμπτώματα.

Εγγραφή των μαθητών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών οφείλουν να φροντίσουν για την εγγραφή των παιδιών στο ΠΣΔ. Σε περίτπωση αδυναμίας εγγραφής θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Προϊσταμένη του σχολείου.

e-class

Όταν οι μαθητές αποκτήσουν λογαριασμό στο ΠΣΔ θα πρέπει να εγγραφούν να ενεργοποιήσουν την εγγραφή τους στο σύνδεσμο e-class ώστε να είναι δυνατή η εύρεσή τους από τον εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος.

Ιστότοποι του σχολείου

Νηπιαγωγείο Αφρατίου και https://blogs.sch.gr/nipafrat/

Υπεύθυνοι για τη διαχείριση του παραπάνω ιστότοπου είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, που μεριμνούν για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Π.Σ.Δ.