Το Δεκέμβριο σε όλο το σχολείο στήθηκαν 6 παραμύθια που κάλυψαν διαφορετικούς άξονες του αναλυτικού προγράμματος. Τα παιδιά εκτός από την ευκαιρία να μπουν στο παραμύθι και να το ζήσουνε μπορούσαν να παίξουν με δράσεις που εστίαζαν σε διαφορετικούς στόχους!
Παραμύθια με Λύκους
Σε αυτή τη γωνιά εντάξαμε την Περιβαλλοντική Αγωγή. Όπως είναι γνωστό οι λύκοι στα κλασικά παραμύθια είχαν στοχοποιηθεί με αποτέλεσμα να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Στα πιο σύγχρονα παραμύθια υπήρξε μία στροφή για την απενοχοποίηση του κακού λύκου. Στη γωνιά πραγματοποιήθηκαν δραματοποιήσεις παραμυθιών όπως: “κοκκινοσκουφίτσα”, “τα τρία γουρουνάκια”, “τα τρία μικρά λυκάκια”, “το γεύμα των λύκων”, “Τα Χριστούγεννα του λύκου Ζαχαρία”, “τα 7 κατσικάκια”. Τα παιδιά έπαιξαν το παιχνίδι “Λύκε λύκε είσαι εδώ; ” Κατασκεύσαν σπίτια με διαφορετικά υλικά !
Έκαναν εργασίες όπως: να επαναλάβουν μοτίβα σπιτιού, να αντιστοιχίσουν αριθμούς με κατσίκες, να αντιστοιχίσουν εικόνες με τις σκιές τους, να βρουν διαφορές σε παρόμοιες εικόνες, να οδηγήσουν τη μαμά κατσίκα στα κατσικάκια μέσα από έναν λαβύρινθο, να φτιάξουν παζλ.
Η Φρικαντέλα
Παραμύθι με τη μάγισσα που μισεί αρχικά όλα τα καλά καθώς, και τις λέξεις που έχουν μέσα τους το “ΚΑΛΑ” όπως τα κάλαντα! Το κάστρο μαζί με τα μπαλόνια που η μάγισσα φυλάκισε της φωνές των παιδιών στήθηκε στη γωνιά της βιβλιοθήκης και γέμισε με δράσεις Ανάγνωσης και Γραφής, αλλά και σειροθέτησης, τοποθέτησης από το μικρό στο μεγάλο, παζλ , επανάληψη μοτίβων κλπ !
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δωμάτια του κάστρου που ήταν με διαφορετικά χρώματα και είχαν διαφορετικά πράγματα μέσα!
Αγέλαστη Πολιτεία
Στη γωνιά αυτή όσα από τα παιδιά ήθελαν φορούσαν το μαύρο σκουφάκι με τα αυτιά και μεταμορφωνόντουσαν σε καλικαντζαράκια!
Εκεί μάθαιναν για την ιστορία των καλικαντζάρων που όλο το χρόνο ζουν κάτω από τη γη και με τα πριονάκια τους προσπαθούν να κόψουν το δέντρο της ζωής. Μόνο τα Χριστούγεννα ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο για να κάνουν αταξίες και μετά τη γιορτή των “Φώτων” όταν ο παπάς ευλογεί τον κόσμο με τον αγιασμό αυτά φεύγουν και γυρίζουν πίσω, κάτω από τη γη!
Μέσα από το παραμύθι γνώρισαν τη λαϊκή παράδοση που θέλει τα καλικαντζαράκια να είναι κουτά και άμυαλα καθώς και τα κόλπα που έκαναν οι νοικοκυρές για να γλιτώσουν από τις αταξίες τους !
Παίξανε στα τραπέζια με τα παιχνίδια που ετοιμάσαμε : Παζλ, sudoku, πίνακες διπλής όψης, σειροθέτησης αρίθμησης .
Φτιάξανε πύργους και τους γκρέμισαν !
Τα παιδιά ζωγράφισαν στο τέλος τα καλικαντζαράκια όπως τα φαντάζονταν και με αυτά δημιούργησαν ένα ομαδικό κολλάζ.
Η Μπουγάδα του Άγιου Βασίλη
Τα παιδιά στη γωνιά αυτή μεταφέρθηκαν στο σπίτι του Άγιου Βασίλη και μαζί με τη γυναίκα του, ψήσανε κουλουράκια! Βοήθησαν επιπλέον, στο άπλωμα της μπουγάδας ! Γνωρίσανε τα σκανδαλιάρικα Ξωτικά του και βοήθησαν στην ετοιμασία των δώρων. Ταχυδρομήσανε το γράμμα τους , μελέτησαν το χάρτη με τις διαδρομές του σε όλο τον κόσμο!
Καρυοθραύστης
Η γωνιά με αυτό το παραμύθι συνδέθηκε με τις ΤΠΕ. Παίξανε παζλ του Καρυοθραύστη στο τάμπλετ. Χρησιμοποίησαν τη BEE BOT, τη μελισσούλα, οδηγώντας την με διαδρομές προς την μπαλαρίνα αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον βασιλιά ποντικό!
Η χιονάτη και οι 7 νάνοι
Ποια θα γίνει Χιονάτη και ποιοι θα γίνουν Νάνοι σε αυτό το παραμύθι; Για όλους υπάρχει κάποιος ρόλος ! Στο σπιτάκι των 7 νάνων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να στρώσουν το τραπέζι αλλά και τα κρεβάτια τους και να κάνουν αντιστοίχιση ένα προς ένα σερβίτσια, φαγητά, στρώματα, μαξιλάρια κρεβάτια. Καλά το μαντέψατε: Το παραμύθι των Μαθηματικών !