Ρωτήσαμε τον εκλεκτό φίλο της σελίδας μας και συνάδελφο Γιώργο Καχριμάνη και λάβαμε τις απαντήσεις που αναζητούσαμε για τον γονιδιακό έλεγχο αθλητών. Αλήθεια, πόσο τ’ αποτελέσματα της εξέτασης ορίζουν το μέλλον τους;
Ο Γιώργος Καχριμάνης επιστημονικός συνεργάτης του Astera Tripolis FC με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κολωνίας, με μακρά θητεία(10 έτη) στις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου ΕΠΟ ως προπονητής-γυμναστής, διδάσκων για μια τριετία στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών και με πολλές άλλες ασχολίες και πλήθος διακρίσεων μας απαντά στο ερώτημα αυτό!
Από ποια ηλικία μπορούμε να κατευθύνουμε ένα παιδί-αθλητή για το μέλλον του? πως μπορούμε να επιλέξουμε το σωστό άθλημα για το παιδί; Με ποια μέθοδο μπορεί ένας αθλητής να γίνει πρωταθλητής;
Η μέθοδος αυτή που χρησιμοποιώ την ονομάζω και μου έδωσε την δυνατότητα να κατευθύνω σωστά τους αθλητές(αξιολογώντας τα αποτελέσματα των επιστημόνων συνεργατών μου) με σημαντικές επιτυχίες στην εξέλιξή τους. Από τα χρόνια των σπουδών μου πάντα έψαχνα να δώσω μια απάντηση σ αυτό το ερώτημα.. φτιάχνοντας λοιπόν ένα επιστημονικό team από συνεργάτες μου έδωσε την δυνατότητα να παίρνω τα αποτελέσματα και να φτιάχνω επιστημονικά προγράμματα βοηθώντας τους αθλητές να φτάσουν στην κορυφή.
1. Ξεκινώ με τον γενετικό έλεγχο( DNA): Με τον γενετικό έλεγχο βρίσκουμε την γενετική προδιάθεση του κάθε ποδοσφαιριστή-αθλητή (δηλ. σε τι είναι καλός και σε τι θέλει βελτίωση βάση του DNA του). Εξετάζουμε 2 προφίλ: το αθλητικό όπου βρίσκουμε την εκ γενετής ταχυδύναμη(εάν είναι γρήγορος, αν μπορεί να δεχτεί μεγάλη προπονητική επιβάρυνση,αν είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, ή αν τραυματιστεί να έχει γρήγορη επαναφορά ή όχι και το προφίλ υγείας όπου βρίσκουμε εάν υπάρχουν εκ γενετής καρδιοαγγιακά νοσήματα, κληρονομική παχυσαρκία, την σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού, και τον ρόλο της γλυκόζης σ αυτόν, τις ανάγκες σε βιταμίνες και τις ατομικές συστάσεις κατανάλωσής τους, εάν υπάρχει δυσανεξία στην λακτόζη, και εάν υπάρχει εμφάνιση υπέρτασης. Η λήψη του δείγματος γίνεται στο γραφείο μου ή από ειδικούς γενετιστές οι οποίοι αναλύουν το DNA των αθλητών παίρνοντας γενετικό υλικό (λίγο σάλιο) με μια μπατονέτα απ το στόμα του αθλητή από μια ηλικία των 10 ετών και πάνω.
2. Μυοσκελετικός έλεγχος: γίνεται στο γραφείο μου PERFORMANCE 22 LAB στο Μαρούσι από ειδικούς ειδικευμένους φυσικοθεραπευτές όπου αναλύουν την κινητικότητα των αρθρώσεων, ισχύων, γίνεται έλεγχος στην προδιάθεση μελλοντικών τραυματισμών, ανισορροπίες-βραχύνσεις μυών, στάση του σώματος, δοκιμασίες γονάτου, εύρεση μελλοντικών τραυματισμών, πελματογράφημα) κ.α.
3. Εργομετρικός -ισοκινητικός έλεγχος(μέγιστη πρόσληψη Ο2,ταχύτητες, ευλυγισία, αλτικότητα, εκρηκτικότητα, ταχύτητα στο αναερόβιο κατώφλι, ταχύτητα σύσπασης των μυών, μυικές ανισορροπίες, μυική αντοχή, προσδιορισμός % λίπους, άλιπης μάζας, οστικής πικνότητας) κ.α..ο οποίος γίνεται από εργοφυσιολόγους.
4. Βιοχημικές εξετάσεις (Γλυκόζη,Τριγλυκερίδια ,Χοληστερόλη, Σίδηρος, φερριτίνη, Ca++,Na++,Kρεατινίνη)κ.α..CPK,CRPκ.α) που γίνονται σε ιατρικά κέντρα.
5. Ψυχολογική υποστήριξη(εδώ εκτός από τις συνεδρίες δίδεται στον αθλητή ερωτηματολόγιο Κεντρικής Ευαισθητοποίησης(CSI) του οποίου οι απαντήσεις μας δείχνουν σε ποίον βαθμό μπορεί ο αθλητής να κρατηθεί δυνατός ψυχολογικά μέσα στον αγώνα και να μην καταρρεύσει. Επίσης αν μπορεί ο αθλητής κάτω από πίεση να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις.
Αξιολογώντας όλα τα παραπάνω δίνω εξειδικευμένα προγράμματα εκγύμνασης και προπόνησης για τον κάθε ποδοσφαιριστή-αθλητή όπως και πρόγραμμα διατροφής συγχρόνως με την ψυχολογική στήριξη(από τους ειδικούς) που τόσο έχουν ανάγκη οι ποδοσφαιριστές των μικρών ηλικιών. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο της τύχης και το έμφυτο ταλέντο που έχει ο κάθε μικρός αθλητής για την εξέλιξή του. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι ο πρωταθλητής γεννιέται(βρίσκοντας την γενετική προδιάθεση-dna) ολοκληρώνεται το προφίλ του με τις υπόλοιπες εξετάσεις και δουλεύοντας πάνω σε ειδικά προγράμματα προπόνησης γίνεται πρωταθλητής. Γεννιέσαι λοιπόν και με την σωστή δουλεία γίνεσαι χωρίς να παραμερίζουμε όπως προανέφερα τον ρόλο του ταλέντου και της τύχης.