Αρχείο για "Νοέμβριος, 2011"

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΘΕΜΑ -ΜΑΘΗΜΑ: ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ,ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 6 ΩΡΕΣ
ΧΩΡΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ: Οι μαθητές, προσδοκάται να ερευνήσουν και να συνηθίσουν στο να ερευνούν χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, βλέποντας ταυτόχρονα ότι μπορούν να μάθουν πολλά στοιχεία για το λαϊκό πολιτισμό και να μάθουν να χρησιμοποιούν πολλά υπολογιστικά εργαλεία, όπως το power point και τον κειμενογράφο. Ακόμα, θα μάθουν να ανοίγουν φακέλους και να ταξινομούν το υλικό που συγκεντρώνουν.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Άξονες -Υποθέματα:→ Πληθυσμός-κοινωνική και οικονομική κατάσταση –ήθη-έθιμα-παροιμίες.

2. Βασικές έννοιες → Επιστήμη, Λαογραφία,Έρευνα
ΣΤΟΧΟΙ
Α. Νοητικός τομέας 1(Γνώση ορολογίας, τρόπων και μέσων έρευνας)
Να κατανοήσουν οι μαθητές βασικές έννοιες, πριν ξεκινήσουν την έρευνα (έννοια λαογραφίας)

2.Να συνηθίσουν στην εφαρμογή (μεταφορά μάθησης), ανάλυση( στοιχείων- σχέσεων -κοινωνικών δομών), σύνθεση (παραγωγή ανακοινώσεων- σχεδίων) και αξιολόγηση (κρίση σε σχέση με τους σκοπούς και με προκαθορισμένα κριτήρια
Β Συναισθηματικός Τομέας
Να ενεργοποιηθεί η προθυμία, η ενεργός συμμετοχή, η απόδοση της αξίας σε ό,τι ερευνούν.
Να κατανοήσουν τη Φιλοσοφία ζωής και τέλος την ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης κοινωνίας.

Γ.Τεχνολογικοί στόχοι: Να συνηθίσουν στη χρήση και να δούν τη χρησιμότητα των τεχνολογικών εργαλείων (κειμενογράφος, φυλλομετρητής,κ.λ.π.)

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Θα στηριχτούμε στη συνέρευνα και τη συνεργατική μάθηση-κατά ομάδες-με βοήθεια από τον διδάσκοντα όσον αφορά τη χρήση των υπολογιστών και την ταξινόμηση και παρουσίαση των δεδομένων της εργασίας τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
1.Το πρώτο τρίωρο, οι μαθητές αρχικά θα χωριστούν σε τρείς ομάδες και θα αναλάβει η κάθε μία να ασχοληθεί με την έρευνα, μέσω του διαδικτύου, πάνω σε συγκεκριμένο θέμα
Α.Η πρώτη ομάδα, θα ψάξει για ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ-ΒΑΠΤΙΣΗΣ-ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης google και αξιοποιώντας τις τρεις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Β.Η δεύτερη ομάδα, θα ψάξει για ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1950-1980, όπου θα βρεί στοιχεία για την κοινωνία ιστορικά καθώς και αρχιτεκτονικά σχέδια που δείχνουν την τάση κάθε εποχής. Θα ψάξουν επίσης για εικόνες κτιρίων εκείνης της εποχής για να τις αντιγράψουν σε φάκελο με φωτογραφίες, για να εξαχθούν και να καταγραφούν ανάλογα συμπεράσματα το δεύτερο δίωρο.
Γ. Η Τρίτη ομάδα θα ασχοληθεί με ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ-ΜΗΝΕΣ (με αυτές τις λέξεις θα γίνει η αναζήτηση), για να καταγράψει 5 παροιμίες για κάθε μήνα , να τις ταξινομήσει και να τις κρίνει και αξιολογήσει το δεύτερο τρίωρο.
2.Το δεύτερο τρίωρο οι μαθητές, θα δημιουργήσουν ένα αρχείο power point ή word , όπου η κάθε ομάδα θα καταγράψει τα ευρήματα, καθώς και μια κριτική πάνω σε αυτά. Ακολούθως θα γίνει συζήτηση και διορθώσεις με τη συμβολή του διδάσκοντα.
3.Η εργασία θα δημοσιευτεί, μετά από απαραίτητες διορθώσεις σε blog που θα δημιουργηθεί, για να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση των μαθητών.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011-ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ. ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΘΕΣΗ-ΕΚΦΡΑΣΗ

ΣΥΝΩΝΥΜΑ-ΑΝΤΙΘΕΤΑ

Να βρείτε τα αντίθετα των λέξεων: αβαρία, αβγατίζω, αβελτηρία, αγανός, αγαλλίαση, αβρός, ακλόνητος, αλλαγή, αλματώδης, αμιγής, απειλή, άρνηση,
αναχώρηση, αμβλύνω, ανάμνηση, απείθεια, βαθμιαίος, ζοφερός, ευόδωση, διαμελισμός, επιστήμη,

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ(ΑΔΙΔΑΚΤΟ)Γ ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ Τ.Π.Ε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟ
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ (ΘΕΩΡΙΑ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ) ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).
ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΩΡΕΣ ( ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ :ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΔΕΤΙΚΑ ΡΗΜΑΤΑ (ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ , ΕΜΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ.ΤΕΛΟΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.
ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ: ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ-ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ- ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ <>, ΠΟΥ ΣΥΓΧΕΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: ΦΥΛΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ,ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι μαθητές καλούνται να βρουν στα κείμενα τα συνδετικά ρήματα και, με τη βοήθεια του καθηγητή να διερευνήσουν τη σύνταξή τους. Θα χρησιμοποιήσουν τα ρήματα εστί ,φαίνεται, διατελεί., γίγνεται, υπάρχει. Με βάση τα ευρήματά τους θα οδηγηθούν στη θεωρία ,που υπάρχει στην εκπαιδευτική πύλη.
ΣΤΟΧΟΙ (ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ)
1.Κατανόηση από τους μαθητές, του συντακτικού ρόλου των συνδετικών και της σημασίας τους μέσα από διαφορετικά κείμενα, (καλύτερη γνώση της έννοιας <>, κάτι που θα βοηθήσει περισσότερο για τις εξετάσεις .
2.Εμπέδωση της θεωρίας.
3.Εξοικείωση με τα εργαλεία του κειμενογράφου, καθώς και με το περιβάλλον της πύλης για την ελληνική γλώσσα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
1. Οι μαθητές, χωρίζονται σε τρείς ομάδες και η κάθε ομάδα, χρησιμοποιεί τρείς υπολογιστές.
2. Όλες οι ομάδες αρχικά θα μπουν στη σελίδα της πύλης για την ελληνική γλώσσα.Μετά τη γνωριμία με την αρχική σελίδα,θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία: α.Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν τις εσωτερικές συνδέσεις της πύλης ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ –ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΣΩΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΣΥΜΦΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΛΕΞΕΩΝ. Σε αυτό το σημείο θα ψάξουν τα συνδετικά ρήματα, το ρόλο που έχουν μέσα στα κείμενα και θα φτάσουν , με τη βοήθεια των συμμαθητών τους αρχικά, σε κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη λειτουργία του κατηγορουμένου και της σχέσης του με τα συνδετικά ρήματα. β. Αφού γίνει αυτή η ενέργεια, μπορούν να δουν τη μετάφραση των κειμένων (για κάθε κείμενο, προσφέρεται η μετάφρασή του όταν πατήσουμε την υπερσύνδεση <>),που επεξεργάστηκαν, για καλύτερη κατανόηση του συντακτικού. γ .Οι μαθητές, αντιγράφουν σε ένα φάκελο τα σημαντικότερα παραδείγματα και τα εκτυπώνουν-αν είναι δυνατό-για να τα μελετήσουν αργότερα, εκτός μαθήματος.(είναι σημαντικό να είναι καταγεγραμμένα σε φάκελο, γιατί εκεί μπορούν, ανά πάσα στιγμή να προσθέτουν και άλλα <> του συντακτικού, ώστε στο τέλος να τα έχουν οργανωμένα για την ευκολότερη μελέτη τους. Μπορούμε επίσης να τους προτείνουμε σε αυτό το σημείο, να ανοίξουν λογαριασμό στο dropbox και να τα έχουν όλα εκεί, ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμα)
3. Αφού ολοκληρωθεί η διερεύνηση, οι μαθητές ξαναγυρνούν στον ΣΥΜΦΡΑΣΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΛΕΞΕΩΝ-ΠΙΣΩ-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΩΝ. Στον πίνακα όρων υπάρχει η θεωρία του συντακτικού, για οποιοδήποτε φαινόμενο. Θα ψάξουμε τη θεωρία για το κατηγορούμενο .
4. Ολοκλήρωση-συμπεράσματα
Η δραστηριότητα με τη χρήση των Τ.Π.Ε. ολοκληρώνεται σε δύο ώρες. Ακολούθως τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν στο φύλλο εργασίας που ακολουθεί, που αφορά το βαθμό κατανόησης του κατηγορουμένου.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1.Κατανόηση του ρόλου του εστί από 0-5 (0=καθόλου,1=μέτρια,2=σχ.καλά,3=καλά,4=πολύ καλά,5=άριστα)

2.Κατανόηση του ρόλου του φαίνεται (ομοίως)

3.Κατανόηση του ρόλου του διατελεί (ομοίως)

4 Κατανόηση του ρόλου του υπάρχει (ομοίως)

5. Κατανόηση του ρόλου του γίγνεται (ομοίως)

6.Ποιό ακριβώς σημείο δεν κατανόησα; (στη θεωρία και την πράξη)

7.Η ιστοσελίδα της πύλης για την ελληνική γλώσσα είναι διαχειρίσιμη;
(0=καθόλου-5=άριστα)
8.Ποιό συγκεκριμένα, σημείο με δυσκόλεψε; (περιγραφή).

9.Τι θα ήθελα να αλλάξει ακριβώς στη δραστηριότητα;
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

10.Αξιολόγηση του ρόλου του διδάσκοντα: Πόσο με βοήθησε ο καθηγητής στην κατανόηση του φαινομένου; (0=καθόλου,5=άριστα).
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
ΝΕΜΗΣ ΦΕΛΩΝΗΣ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση