Οδηγίες για τον ποδηλάτη
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο 42ο νηπιαγωγείο Λάρισας, ασχοληθήκαμε με το θέμα:« κι αν ήμουν εγώ;» που υπάγεται στη θεματική ενότητα: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη και στην υποενότητα: ανθρώπινα δικαιώματα.
Δημιουργήσαμε μια αφίσα για τα δικαιώματα των παιδιών με την τεχνική του κολλάζ και τη μετατρέψαμε σε διαδραστική με την εφαρμογή: e-me content (Image Hotspots) .
Μετατρέψαμε την ίδια αφίσα σε παζλ με την εφαρμογή: jigsawplanet.com
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
Πρέπει να ετοιμάσουμε:
Ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους γονείς όπου θα αναφέρουμε τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης(πότε δανείζομαι ,πότε επιστρέφω το βιβλίο,πως το διαβάζω,πως φέρομαι στο βιβλίο κ. α.)
Συμβόλαιο δανειστικής βιβλιοθήκης( εδώ αναγράφονται οι όροι που πρέπει να τηρούνται για τη σωστή διαδικασία του δανεισμού: ημέρα δανεισμού, ημέρα επιστροφής,σεβασμός στο βιβλίο,αντικατάσταση του σε περίπτωση φθοράς του).Το συμβόλαιο υπογράφεται από γονείς,το μαθητή και τη νηπιαγωγό.
”Φύλλο εργασίας” για το σπίτι (το νήπιο θα γράφει το όνομα του , την ημερομηνία και προσπαθήσει να αντιγράψει τον τίτλο του βιβλίου που δανείστηκε,σε προσχεδιασμένο πλαίσιο θα ζωγραφίζει ότι του έκανε εντύπωση).
Καρτέλες δανεισμού για κάθε βιβλίο(αναγράφεται ο τίτλος του βιβλίου και από κάτω αριθμημένες σειρές για να γράφουν τα νήπια το όνομα τους.
Φάκελο- κλασέρ με φωτοτυπίες εξώφυλλων των βιβλίων της δανειστικής βιβλιοθήκης.
Ατομικός φάκελος αποθήκευσης με κουμπί ή μια απλή διαφάνεια όπου θα αποθηκεύονται : το συμβόλαιο και τα ”φύλλα εργασίας” για κάθε βιβλίο που διαβάζεται.
Στο τέλος της χρονιάς δημιουργούμαι ένα βιβλίο με τις ζωγραφιές των παιδιών ,τους τίτλους των βιβλίων που δανείστηκαν και ένα εξώφυλλο δανειστικής βιβλιοθήκης.
Ο ονομαστική καρτέλα για κάθε παιδί όπου η νηπιαγωγός θα σημειώνει η ίδια τον τίτλο του βιβλίου και την ημερομηνία δανεισμού και την ημερομηνία επιστροφής για να μπορεί να ελέγχει την κίνηση των βιβλίων.
Τσάντες (πάνινες ή χειροποίητες χάρτινες φτιαγμένες από τα ίδια τα παιδιά) ή φακέλους με λάστιχο για τη μεταφορά των βιβλίων που δανείζονται τα νήπια.
Πίνακες αναφοράς για το τρόπο δανεισμού και επιστροφής των βιβλίων .
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Η δανειστική βιβλιοθήκη, τοποθετείται σε κάποιο χώρο του νηπιαγωγείου ανεξάρτητο από τη βιβλιοθήκη που λειτουργεί σαν γωνία σε καθημερινή βάση.
Επιλέγονται τα κατάλληλα ,την ηλικία των παιδιών, βιβλία ως προς τη θεματολογία ,το μέγεθος, τη βιβλιοδεσία, τα ενδιαφέροντα κ. α.
Τοποθετείται ταμπέλα όπου αναγράφεται ο όρος δανειστική βιβλιοθήκη.
Τοποθετούνται οδηγίες για το δανεισμό και την επιστροφή των βιβλίων. Οι οδηγίες δίνονται σε μορφή πίνακα αναφοράς με σκίτσα για την διευκόλυνση δραστηριοτήτων εγγραματισμού των νηπίων.
Ένας πίνακας προτίμησης των βιβλίων που θα δανείζονται τα νήπια βοηθάει εκτός των άλλων ,στο να εντοπίσουμε το δημοφιλέστερο βιβλίο και να το επεξεργαστούμε στην τάξη. Ο πίνακας θα είναι διπλής εισόδου και εκεί τα παιδιά θα τοποθετούν ένα αυτοκόλλητο αστεράκι ή ένα σημαδάκι για να δηλώσουν την προτίμηση τους στο συγκεκριμένο βιβλίο. Η διαδικασία αυτή καλό είναι να γίνεται όταν το βιβλίο επιστρέφεται αφού τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί με την αναγνώριση του τίτλου του βιβλίου που δανείστηκαν.Το δημοφιλέστερο βιβλίο το επεξεργαζόμαστε στην τάξη με όλα τα παιδιά ,σε χρόνο που θα καθορίσουμε.
ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
1. Κάθε Παρασκευή τα νήπια δανείζονται ένα βιβλίο.
2. Γράφουν το όνομα τους και την ημερομηνία στην καρτέλα του βιβλίου .
3. Τοποθετούν την καρτέλα στο φάκελο με τις φωτοτυπίες εξώφυλλων( έτσι μπορούμε να ξέρουμε ποι βιβλίο έχει δανειστεί το κάθε παιδί).
4. Βάζουν το βιβλίο μαζί με το φύλλο εργασίας στην τσάντα για το σπίτι.
5.Καταγράφουμε στην ατομική καρτέλα μαθητή το βιβλίο που δανείστηκε ο μαθητής.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
1. Επιστρέφουν το βιβλίο που δανείστηκαν την Τετάρτη.
2. Βρίσκουν την καρτέλα δανεισμού στο φάκελο με τις φωτοτυπίες.
3. Βάζουν την καρτέλα στο βιβλίο που ανήκει και το τοποθετούν στη βιβλιοθήκη.
4. Αποθηκεύουν το φύλλο εργασίας που έκαναν στο σπίτι ,μέσα στον ατομικό τους φάκελο ή διαφάνεια.
5.Η νηπιαγωγός ενημερώνει την καρτέλα μαθητή για την επιστροφή του βιβλίου.
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Τα σποράκια μεγαλώνουν…
Φυτέψαμε σποράκια (φακές) σε γλαστράκια που φτιάξαμε από μπουκάλια νερού και τα διακοσμήσαμε.
Παρατηρήσαμε την ανάπτυξη τους και την καταγράψαμε σε ομαδικό και ατομικό φύλλο εργασίας με τίτλο:
ΜΑΚΕΤΑ ΔΑΣΟΣ
Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων : ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ασχοληθήκαμε με το θέμα: ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ φτιάξαμε μια μακέτα του δάσους.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν :
- Κατασκευή δέντρων με χαρτονάκι κατασκευών,ρόλο χαρτί υγείας και κερομπογιές.
- Κατασκευή ζώων με πλαστελίνη(αρκούδες, λαγός, λύκος, αλεπού, σαλιγκάρια, φίδια) πλαστελίνη και καρυδότσοφλα για τις χελώνες, πλαστελίνη και οδοντογλυφίδες για το σκαντζόχοιρο, χαρτί για πεταλούδες, κουκουβάγιες και άλλα πουλιά.
- Κατασκευή θάμνων με πράσινο χαρτί φωτοτυπίας, χόρτου πράσινο και κίτρινο γκοφρέ, ποταμού με μπλε και γαλάζιο γκοφρέ χαρτί .