Αρχείο ημέρας 11 Μαρτίου 2021
Παίζουμε χάσκα;
Η χάσκα είναι ένα παιχνίδι που συνήθιζαν να παίζουν την Κυριακή της Αποκριάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά περισσότερο σε περιοχές της Μακεδονίας.
Όλο το σόι μαζευόταν σε ένα συγγενικό σπίτι για να ζητήσει συγχώρεση ο ένας από τον άλλον, να ξαλαφρώσει η ψυχή τους και με καθαρή πια καρδιά να ξεκινήσουν τη νηστεία της σαρακοστής.
Μετά το φαγητό έπαιζαν χάσκα. Τα παιδιά κάθονταν σε κύκλο και στη μέση ο πατέρας, ή ο παππούς, ή ένας από τους θείους. Αυτός που καθόταν στη μέση, κρατούσε έναν πλάστη που στην άκρη του είχε δέσει με σπάγκο ένα βρασμένο σφιχτό αυγό, ξεφλουδισμένο. Κουνούσε τον πλάστη μπροστά από τα ορθάνοιχτα στόματα των παιδιών κι αυτά προσπαθούσαν να το αρπάξουν με το στόμα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου τα χέρια τους. Αυτός που κατάφερνε να το αρπάξει, θεωρούταν τυχερός!
Η χάσκα συμβολίζει την αρχή της νηστείας αλλά και το τέλος της με τα πασχαλινά κόκκινα αυγά. Ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο: «με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό ανοίγει το βράδυ της Ανάστασης».
Κι αν δεν σας αρέσουν τα αυγά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λουκούμια ή καραμέλες, ή ένα κομμάτι ψωμί ή χαλβά.
Αναβίωση του εθίμου, μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο