Τηλεθέρμανση

  •   Ορισμός:

Τηλεθέρμανση  ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.

  •   Θέρμανση νερού:

Η θέρμανση του νερού γίνεται με την καύση αερίου, πετρελαίου ή γαιανθράκων σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας και συμπληρωματικά θερμικής ή αντίστροφα. Η θερμότητα, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού της τηλεθέρμανσης, προέρχεται από τον ατμό που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο και ειδικότερα από το τέλος της διαδικασίας. Ο ατμός έχει μια θερμοκρασία 120οC-140οC. Με τον θερμό αυτόν ατμό θερμαίνεται το νερό που χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, περνώντας οι σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται, δίπλα από τον ατμό – δηλαδή σε έναν εναλλάκτη θερμότητας. Στην αρχή της παροχής, το νερό έχει θερμοκρασία 100οC και στην επιστροφή 20ο – 40οC.

  •   Εγκαταστάσεις:

H πρώτη μικρού μεγέθους εγκατάσταση τηλεθέρμανσης στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα το 1960, θερμαίνοντας τον οικισμό της ΔΕΗ στο Προάστιο Εορδαίας από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σήμερα εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης διαθέτουν οι πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου, Φιλώτα και Μεγαλόπολης που αξιοποιούν το θερμικό φορτίο των γειτονικών θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Εικόνα:

  •   Πλεονεκτήματα:

Τα πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης για τους κατοίκους της περιοχής και για το περιβάλλον είναι:

   i. Γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της καύσιμης ύλης, του αερίου, του πετρελαίου ή των γαιανθράκων, γιατί υπάρχει συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Είναι δεδομένο πλέον, ότι με την Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής και Θερμικής ενέργειας, επιτυγχάνεται αυξημένη οικονομική ανταποδοτικότητα ενός ενεργειακού κέντρου. Επίσης η καύσιμη ύλη είναι κάτι το μη ανανεώσιμο και για αυτό πρέπει να κάνουμε όσο είναι δυνατόν οικονομία.

      ii. Μπορεί να απεξαρτηθεί η χώρα μας από το πετρέλαιο μιας και δεν έχει δικιά της παραγωγή από τη μια και από την άλλη υπάρχει αφθονία λιγνίτη. Μπορούμε έτσι να έχουμε μείωση της ζήτησης πετρελαίου ως 70%.

    iii. Θα υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους της θέρμανσης μέχρι και 50%.

    iv. Θα επωφεληθεί το περιβάλλον, καθώς θα μειωθούν οι ρύποι του αέρα, όπως καπνός και οξείδια του θείου (SOx). Αυτό θα συμβαίνει γιατί δεν θα υπάρχουν ατομικοί καυστήρες στο κάθε σπίτι ή στη κάθε πολυκατοικία, που θα λειτουργούν με πετρέλαιο, με λιγνίτη ή, σε μερικές περιπτώσεις μονοκατοικιών, με μαζούτ.

Παρουσίαση:

Δείτε το στο slideshare.net

Βιβλιογραφία:

http://el.wikipedia.org

http://1lyk-florin.flo.sch.gr/peribalontiki/AHS/tilethermansi.html

 

 

 

 

2 σχόλια στο “Τηλεθέρμανση”

Αφήστε μια απάντηση