>Λαϊκή Λυρική Σκηνή

>«Το πρόγραμμα δεν είναι αναγκαστικά το ιδεώδες, είναι όμως το αναγκαίο». Με αυτή τη φράση έδωσε το στίγμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2010-2011 ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Νίκος Μουρκογιάννης κατά τη χθεσινή παρουσίαση. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, το εφετινό πρόγραμμα- σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- κινείται στο δίπολο «όραμα και σύνεση». Ο κ. Μουρκογιάννης έκανε λόγο για «κινήσεις ριζοσπαστικές οι οποίες στοχεύουν σε βαθιές αλλαγές» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απήχηση που βρήκαν στο αθηναϊκό κοινό οι δύο λυρικές παραγωγές που ανέβηκαν στο Ηρώδειο το καλοκαίρι.

Επίσης, υπεραμύνθηκε των εφετινών επιλογών, στην πλειονότητά τους δημοφιλείς τίτλοι, με στόχο την προσέλκυση του μεγάλου κοινού, υποστηρίζοντας ότι προτιμά να έχει τις αίθουσες γεμάτες παρά τους κριτικούς ικανοποιημένους. Δήλωσε μάλιστα εναντίον των πειραματισμών «που γίνονται στην καμπούρα του ελληνικού λαού» υποστηρίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν καταπληκτικές παραστάσεις οι οποίες όμως συνέβαλαν στη δημιουργία φοβερών ελλειμμάτων, ενώ καταλόγισε και στους εκπροσώπους του Τύπου ότι υπήρξαν «χειροκροτητές του οικονομικού εκτροχιασμού»!

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, η έναρξη θα γίνει με την «Κάρμεν» του Μπιζέ ενώ συνολικά θα δοθούν 170 παραστάσεις αποκλειστικά στο θέατρο Ολύμπια. Υπενθυμίζεται ότι εκεί θα παρουσιαστούν εφέτος οι παραστάσεις της οπερέτας και της παιδικής σκηνής, γεγονός που θα διευκολυνθεί και από τη νέα είσοδο σκηνής που μόλις άνοιξε από την οδό Χαριλάου Τρικούπη, στο πλαίσιο της μερικής ανακαίνισης του θεάτρου. Παράλληλα, προγραμματίζεται μια συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2011 στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», ο τίτλος και οι συντελεστές της οποίας δεν ανακοινώθηκαν.

Δύο παραγωγές όπερας (το δίπτυχο «Καβαλερία Ρουστικάνα» «Παλιάτσοι» και ο «Ναμπούκο») προγραμματίζονται και για εφέτος στο Ηρώδειο, όπου από το καλοκαίρι του 2011 επιστρέφει και το μπαλέτο της ΕΛΣ. Αγνωστο παραμένει, πάντως, αν θα ενταχθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τέλος, η Πειραματική Σκηνή Οπερας επιστρέφει εφέτος στην ΕΛΣ (υπό τον συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου ) ενώ το «παζλ» ολοκληρώνουν οι παραστάσεις της Οπερας Δωματίου Αθηνών, η Πειραματική Σκηνή Μπαλέτου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα μουσικά απογεύματα στο φουαγέ.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό πεπραγμένων του διαστήματος Απριλίου- Σεπτεμβρίου 2010, ενδιαφέρον παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, η αποπληρωμή της οφειλής της Λυρικής Σκηνής στο ΙΚΑ αλλά και η ολοκλήρωση του πορίσματος για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης η οποία υπεβλήθη στο ΥΠΠΟΤ. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη μεταστέγαση της ΕΛΣ στο νέο κτίριο στο Φαληρικό Δέλτα, ο πρόεδρος της ΕΛΣ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα θυρανοίξια θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2016. Τέλος, αναφορικά με το θέμα της πλήρωσης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή για την οποία έχει γίνει προκήρυξη ενδιαφέροντος από πλευράς υπουργείου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Τζιοβάνι Πάκορ, η θητεία του οποίου λήγει τον Δεκέμβριο, είπε πως δεν έχει υποβάλει εκ νέου αίτηση.

Το πρόγραμμα για τις σεζόν 2010-2011

Οπερα

* «Κάρμεν» του Ζ. Μπιζέ: 9-17/10/2010, 30/4-8/5/2011 (13 παραστάσεις), θέατρο Ολύμπια

* «Μαραθών-Σαλαμίς» του Π. Καρρέρ: 29-31/10/, 2/11/2010 (4 παραστάσεις), θέατρο Ολύμπια

* «Ο μαγικός αυλός» του Β. Α. Μότσαρτ (νέα παραγωγή): 4-29/12/2010, 2, 6/1/2011 (10 παραστάσεις), θέατρο Ολύμπια

* «Τόσκα» του Τζ. Πουτσίνι: 16-25/1/2011 (7 παραστάσεις), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθ. Αλεξάνδρα Τριάντη)

* «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζ. Ροσίνι (νέα παραγωγή): 5-26/2/2011 (12 παραστάσεις), θέατρο Ολύμπια

Μπαλέτο

* «Η βασίλισσα του χιονιού» σε χορογραφία Ρέι Μπάρα: 19-21/11/2010, 11-26/12/2010 (8 παραστάσεις), θέατρο Ολύμπια

* «Δον Κιχώτης», βασισμένο στη χορογραφία του Μ. Πετιπά: 11-20/3/2011 (7 παραστάσεις), θέατρο Ολύμπια

Ελληνική οπερέτα

* «Το μικρόβιο του έρωτα» του Κ. Γιαννίδη: 9/11/2010-17/4/2011, θέατρο Ολύμπια

Οπερα για παιδιά

* «Χένσελ και Γκρέτελ» του Ε. Χούμπερντινγκ: 19/12/2010-17/4/2011, θέατρο Ολύμπια. Διασκευή: Κάρμεν Ρουγγέρη

Πηγή: Το Βήμα (22.09.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο >Λαϊκή Λυρική Σκηνή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *