>Διαδικτυακό παρατηρητήριο μας φέρνει κοντά στο βόρειο σέλας

>Η Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος εγκαινίασε ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο που μεταδίδει ζωντανά το φαντασμαγορικό βόρειο σέλας στην Αρκτική.

«Οι απανταχού αστρονόμοι του καναπέ μπορούν τώρα να ανακαλύπτουν το θαύμα του βόρειου σέλατος ζωντανά στον υπολογιστή του σπιτιού σας» δήλωσε, σύμφωνα με το AFP, ο πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας Στιβ ΜακΛιν.

«Ελπίζουμε ότι ο χορός του βόρειου σέλατος θα σας δημιουργήσει απορίες για την επιστήμη του ουρανού και τη σχέση που έχουμε με το άστρο μας τον Ήλιο».

Το βόρειο σέλας στoν αρκτικό κύκλο και το νότιο σέλας στον ανταρκτικό κύκλο προκαλούνται από φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που παγιδεύονται στο γήινο μαγνητικό πεδίο και εκτρέπονται προς τους πόλους. Εκεί, αντιδρούν με αέρια ψηλά στην ατμόσφαιρα και εκπέμπουν φωτόνια που γίνονται ορατά ως κινούμενες κουρτίνες φωτός.

Τα εγκαίνια του δικτυακού τόπου στη διεύθυνση http://www.asc-csa.gc.ca/eng/astronomy/auroramax/default.asp συμπίπτουν με την αρχή της περιόδου του σέλατος στον Καναδά, η οποία ξεκινά στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές του Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι το Μάιο.

Το θέαμα θα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό μέχρι το 2013, οπότε η ηλιακή δραστηριότητα θα φτάσει στο απόγειο του 11ετούς κύκλου της.

Εκτός από το ζωντανό βίντεο του ουρανού, ο νέος δικτυακός τόπος προσφέρει φωτογραφίες προηγούμενων ημερομηνιών καθώς και επιστημονικές πληροφορίες για το σέλας.

Πηγή: Το Βήμα (21.09.2010).

Σχετικά με Μαρία Τερζάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Προσωπικό ιστολόγιο: http://makinganoteof/blogspot.com/ (Σημειώνοντας)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *