«Κύπρος Νυν και Αεί»
Κομμένο στη μέση ξυπνά το νησί για χρόνια.
Μου είπαν πως θα ΄χω πατρίδα μισή αιώνια…
…Κύπρος Νυν και Αεί στους αιώνες των αιώνων.
Κύπρος Νυν και Αεί οι αγχόνες χίλιων χρόνων
δεν ξεχνούν την πληγή…
Κύπρος 1974-2024: 50 χρόνια από την εισβολή,
μνήμη και προσδοκία με λόγο και μουσική.
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας με τη συνεργασία του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» και τη στήριξη του Δήμου Αρταίων, διοργανώνει συναυλία – αφιέρωμα, στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την Τρίτη 01 Απριλίου 2025 και ώρα 9 μ.μ. στην αίθουσα «Σκουφάς».
Στίχοι του Λεωνίδα Μαλένη, της Νεσιέ Γιασίν, του Κωστή Παλαμά, του Νίκου Γκάτσου, του Δημήτρη Λιπέρτη, του Πόλυ Κυριάκου, που πραγματεύονται τα θέματα της εισβολής, της προσφυγιάς, της κατοχής, της μνήμης και της ελπίδας για λύση, συνδυασμένοι με τα πεντάγραμμα του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, του Λουκά Θάνου, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Δημήτρη Λάγιου, του Σταύρου Σιόλα, θα μας προσφέρουν την ευκαιρία να αναστοχαστούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου, αλλά και την αέναη πίστη στον αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, της Κλαίρης Αγγελίδου, του Κωστή Παλαμά, της Τέρψας Αγαθοκλέους-Παπακώστα, του Νεόφυτου Παπαλαζάρου, και αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα της Ρήνας Κατσελλή, ξυπνούν συνειδήσεις και ακονίζουν μνήμες της πολυτάραχης ιστορίας ενός τόπου προικισμένου από τη φύση κι ενός βασανισμένου και περήφανου λαού.
Θα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας η κα Τέρψα Αγαθοκλέους-Παπακώστα, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, που αγαπάει βαθιά τον τόπο καταγωγής της, την Κύπρο και τον τόπο διαμονής της, την Άρτα, για να μας καταθέσει τη μαρτυρία της από τη συμμετοχή της στον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. το 1955-59 εναντίον των Άγγλων κατακτητών, το ρόλο των Άγγλων στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τον Δεκέμβριο του 1963, την επιβολή της πράσινης γραμμής του ΟΗΕ και τον διαχωρισμό των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκύπριους τον Απρίλιο του 1964, την εισβολή και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η Κύπρος από το 1974 μέχρι σήμερα.
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο» που υλοποιείται το σχολικό έτος 2024-25 από ομάδα μαθητών – μαθητριών και εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Άρτας και έχει ως στόχο να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της εισβολής, να αναδείξει την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Κύπρου και να ενισχύσει το μήνυμα της ανάγκης για ειρηνική λύση και επανένωση του νησιού.
Θα ήταν μεγάλη χαρά να παρακολουθήσουμε και να βιώσουμε μαζί μια βραδιά γεμάτη συναισθήματα, μνήμη και πολιτισμό και να αναδείξουμε την αξία της ενότητας και της ειρήνης.
Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί
Παναγιώτης Γιαννούτσος
Αναστασία Σταύρου
Ανθούλα Ζιώρη
«Κύπρος Νυν και Αεί»
Κύπρος 1974-2024: 50 χρόνια από την εισβολή,
μνήμη και προσδοκία με λόγο και μουσική.
Την Τρίτη το βράδυ, την 1η Απριλίου του 2025, η αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Ο Σκουφάς» πλημμύρισε με λόγο και μουσική, συγκίνηση, μνήμη και πολιτισμό, στη συναυλία – αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Άρτας με τη συνεργασία του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας « Ο Σκουφάς» και τη στήριξη του Δήμου Αρταίων.
Κατά την έναρξη του αφιερώματος διαβάστηκε το μήνυμα που έστειλε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Σταύρος Αυγουστίδης που αναφέρεται στην επετειακή συναυλία που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Άρτας, εκφράζει την ευγνωμοσύνη των Κυπρίων για τη στήριξη των Ελλήνων στον αγώνα τους για την ελευθερία και την επανένωση της Κύπρου, καθώς και τη συγκίνηση για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία συμπίπτει με την επέτειο της 1ης Απριλίου, την αρχή του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων κατά των Βρετανών. Ο Πρέσβης στον χαιρετισμό του, αναδεικνύει τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής, τη βία, τον ξεριζωμό, την παράνομη κατοχή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επισημαίνει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας. Τέλος, συγχαίρει το Μουσικό Σχολείο Άρτας και τους συμμετέχοντες για την πρωτοβουλία αυτή και την προσφορά τους στην ενίσχυση της εθνικής μνήμης και της παιδείας.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτας κύριο Καλλίνικο, τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας, κύριο Βασίλειο Ψαθά, τον αντιδήμαρχο κύριο Δημήτριο Ευαγγέλου, τον Πρόεδρο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς», κύριο Νικόλαο Μπανταλούκα και τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Άρτας κύριο Άρη Τσάιμο.
Στη συνέχεια η κα Τέρψα Αγαθοκλέους-Παπακώστα, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, με καταγωγή από την Κύπρο, με τον παραστατικό της αφηγηματικό λόγο ζωντάνεψε τη δραματική ιστορία της Κύπρου, και μας έκανε κοινωνούς στα βιώματά της καθώς μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις της και την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. το 1955-59 εναντίον των Άγγλων κατακτητών, το ρόλο των Άγγλων στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τον Δεκέμβριο του 1963, τον διαχωρισμό των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκυπρίους τον Απρίλιο του 1964, την τουρκική εισβολή το 1974, που οδήγησε στην κατάληψη του 37,5% του νησιού και την εκδίωξη 200.000 Ελληνοκυπρίων, στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού που συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα, παρά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρόσφατη προσπάθεια για λύση στην Άτυπη Πενταμελή Διάσκεψη τον Μάρτιο του 2025 που δεν κατέληξε σε συμφωνία, στις προκλήσεις που παραμένουν και στις ελπίδες για λύση.
Το Σύνολο Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, μαθητών και μαθητριών όλων των τάξεων του Μουσικού Σχολείου Άρτας, μας ταξίδεψε με πλοηγό τη λογοτεχνία και τη μουσική στο «Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο», ζωντάνεψε μνήμες και θύμησες του παρελθόντος, πόνους και φόβους που σημάδεψαν τον τόπο, πόθους, όνειρα και προσδοκίες που δε σβήνουν στο πέρασμα του μισού αιώνα της τουρκικής κατοχής.
Στίχοι του Λεωνίδα Μαλένη, της Νεσιέ Γιασίν, του Κωστή Παλαμά, του Νίκου Γκάτσου, του Δημήτρη Λιπέρτη, του Πόλυ Κυριάκου, που πραγματεύονται τα θέματα της εισβολής, της προσφυγιάς, της κατοχής, της μνήμης και της ελπίδας για λύση, συνδυασμένοι με τα πεντάγραμμα του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, του Λουκά Θάνου, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Δημήτρη Λάγιου, του Σταύρου Σιόλα, οδήγησαν ερμηνευτές και κοινό, σε ακροβασία ανάμεσα στο εφικτό και στο ανέφικτο, στην πραγματικότητα και στον πόθο, στη «Γη του Μύρου του Χαιρετισμού» στην Κύπρο «της αγάπης και του ονείρου» και εντέλει σε μια γλυκιά μέθεξη. Ο μεστός ποιητικός λόγος του Γιάννη Ρίτσου, της Κλαίρης Αγγελίδου, της Τέρψας Αγαθοκλέους-Παπακώστα, του Νεόφυτου Παπαλαζάρου, και αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα της Ρήνας Κατσελλή, μάς πρόσφεραν την ευκαιρία να αναστοχαστούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου, αλλά και την αέναη πίστη στον αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Η συναυλία-αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Μουσικών Συνόλων και του πολιτιστικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο» που υλοποιείται το σχολικό έτος 2024-25 από ομάδα μαθητών – μαθητριών και εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Άρτας με στόχο να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της εισβολής, να αναδείξει την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Κύπρου και να ενισχύσει το μήνυμα της ανάγκης για ειρηνική λύση και επανένωση του νησιού.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλους όσοι συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η συναυλία: τον Δήμο Αρταίων για την ηχητική κάλυψη, τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτας «Ο Σκουφάς» για τη φιλοξενία στην πνευματική του στέγη, την κυρία Τέρψα Αγαθοκλέους-Παπακώστα για την παρουσίασή της, τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Σταύρο Αυγουστίδη που μας τίμησε με τον χαιρετισμό του, τους εκπροσώπους φορέων και θεσμών που χαιρέτησαν την εκδήλωση, τον τηλεοπτικό σταθμό Art Tv ως χορηγό επικοινωνίας, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας, το κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία, την κυπριακή κοινότητα της Άρτας που παρευρέθηκε σύσσωμη, τη σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας .
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν στο αφιέρωμα, για τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν το θέμα, την αφοσίωση και την υπευθυνότητα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της παρουσίασής τους. Με την συγκλονιστική τους παρουσία στη σκηνή πρόβαλαν την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά και το μήνυμα για ειρηνική λύση και δικαιοσύνη στην Κύπρο δημιουργώντας κλίμα θαυμασμού και συγκίνησης στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε ένα αφιέρωμα με συναισθηματική ένταση, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική αρτιότητα.
Οι εκπαιδευτικοί που επιμελήθηκαν το αφιέρωμα
Παναγιώτης Γιαννούτσος
ΑνθούλαΖιώρη
Αναστασία Σταύρου
Χαιρετισμός του Εξοχοτάτου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρου Αυγουστίδη για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της 1ης Απριλίου.
Με μεγάλη συγκίνηση σας αποστέλλω, σήμερα, θερμό χαιρετισμό, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τις εγκάρδιες ευχαριστίες των Κυπρίων αδελφών σας για την πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου Άρτας − μαθητές και εκπαιδευτικούς του οποίου είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στην Πρεσβεία μας − να διοργανώσει επετειακή συναυλία-αφιέρωμα στα πενήντα χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή, που σημάδεψαν την Ιστορία και ακρωτηρίασαν την Ελευθερία της Κύπρου.
Πενήντα χρόνια πριν, τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία, εισέβαλε στο νησί μας και άρχισε να σκορπά τον θάνατο και την καταστροφή, διαμελίζοντας το σώμα της Κύπρου και τη ζωή των ανθρώπων της στα δυο.
Πενήντα χρόνια μετά, καθώς η μαρτυρική Κύπρος εξακολουθεί να ματώνει, μοιρασμένη και αδικαίωτη, από το βαθύ τραύμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, η μνήμη και ο πόνος εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη σκέψη και να σημαδεύουν την ψυχή όλων των Ελλήνων. Διότι, πραγματικά, οι τραγικές συνέπειες της εισβολής υπήρξαν καταστροφικές και παραμένουν ανεπούλωτες, καθημερινή, δραματική υπόμνηση μίας εθνικής συμφοράς.
Βία και θάνατος, ξεριζωμός και πρόσφυγες, αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι, συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή, έποικοι, διαίρεση και απόπειρα διχοτόμησης με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σφετερισμός περιουσιών, λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αλλοίωση της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του τόπου μας. Αυτές είναι οι τραγικές πτυχές της Κυπριακής τραγωδίας, αμάχητα τεκμήρια της συνεχιζόμενης κατ’ εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου.
Από το 1974 παρά την παγκόσμια καταδίκη της εισβολής εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την προκλητικότητα και την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Στον Αγώνα που δίνουμε, εδώ και πενήντα χρόνια, για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, γνωρίζουμε καλά ότι δεν είμαστε μόνοι μας και για τον λόγο αυτόν καταθέτουμε πάντοτε τη μεγάλη ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό, που συμπορεύεται και μοχθεί μαζί μας, διαχρονικό στήριγμά μας σε όλες τις προσπάθειές μας έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Η σημερινή πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου σας, η συγκινητική συμμετοχή των μαθητών και το έμπρακτο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τη σημερινή εκδήλωση, καταδεικνύουν και ‘του λόγου το ασφαλές’.
Είναι δε συγκινητικό που η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται ανήμερα της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, ημέρα έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου κατά των Βρετανών αποικιοκρατών, που ανέδειξε το πραγματικό μεγαλείο, το ήθος και την αρετή του υπερήφανου και αδούλωτου Κυπριακού Ελληνισμού.
Η κήρυξη του «υπέρ Ελευθερίας» Αγώνα της Κύπρου, ήταν η κορυφαία πράξη της ιστορικής πορείας ενός λαού, που στο διάβα των αιώνων, αν και γνώρισε πολλούς κατακτητές, ποτέ δεν έχασε την ψυχή και τη συνείδησή του, αφού κατάφερε να διατηρήσει τη γλώσσα και το φρόνημά του ελληνικό.
Σε κάθε περίπτωση, οι στενοί αδελφικοί δεσμοί, που συνδέουν την Κύπρο με τη μητροπολιτική Ελλάδα σφυρηλατούνται και ενδυναμώνονται και μέσα από τον δρόμο της Εκπαίδευσης και της Παιδείας, μέσα από δημιουργικές δράσεις που ενισχύουν την ιστορική γνώση και ενδυναμώνουν την εθνική συλλογική συνείδηση και τους ακατάλυτους δεσμούς του Ελληνισμού.
Τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν την ιστορική γνώση και ενδυναμώνουν την εθνική συλλογική μνήμη, καθώς τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν την ιστορία μας, να προσεγγίσουν, με τον καλύτερο τρόπο, ένα μείζον εθνικό θέμα, την Κυπριακή Τραγωδία και να γνωρίσουν τον πολιτισμό μιας πανάρχαιας κοιτίδας του ελληνισμού, που οδεύει μέσα στον χρόνο, διατηρώντας, σε πείσμα της γεωγραφίας της ιστορίας και όλων των επίδοξων κατακτητών ανά τους αιώνες, ανέπαφη και αναλλοίωτη την ταυτότητά της.
Διότι, πραγματικά, οι προαιώνιοι και άρρηκτοι αδελφικοί δεσμοί, που συνδέουν την Κύπρο με τη μητροπολιτική Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι σφυρηλατούνται και ενδυναμώνονται και μέσα από τον δρόμο της Παιδείας και της Εκπαίδευσης.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Μουσικό Σχολείο Άρτας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συναυλίας-αφιέρωμα στα 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» με τη στήριξη του Δήμου Αρταίων και τη συμμετοχή της διακεκριμένης συγγραφέα και εκπαιδευτικού κ. Τέρψας Αγαθοκλέους-Παπακώστα.
Πολύ μεγάλες ευχαριστίες οφείλονται, ασφαλώς, σε όλους τους ακούραστους εκπαιδευτικούς που καλλιεργούν στους μαθητές τους την δημιουργικότητα, τη φιλομάθεια, το συλλογικό πνεύμα και την αγάπη για μάθηση. Εύχομαι καλή συνέχεια στο σημαντικό παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο σας.
Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω, από καρδιάς, όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Ο ενθουσιασμός, η εργατικότητα, η ευαισθησία, η δημιουργικότητά και η αγάπη σας για την Ελλάδα και την Κύπρο προσφέρουν ένα τεράστιο μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε όλους μας.
Εδώ μπορείτε να δείτε όλη τη συναυλία – αφιέρωμα όπως αναμεταδόθηκε ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό Art Tv:
Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την κα Αλεξάνδρα Κοντοδήμα:
Εδώ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv πριν από τη συναυλία:
Εδώ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Art Tv μετά τη συναυλία:
Επιστολή του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κου Σταύρου Αυγουστίδη: