«Και ορθός πάλι απόμεινα … να πολεμώ το Δεν και το Αδύνατον του κόσμου ετούτου» / Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 / Μικρό Θέατρο Αρχαίας Αμβρακίας

Αφίσα Συναυλία Μικρό Θέατρο Αμβρακίας 16 5

Πρόσκληση

«Και ορθός πάλι απόμεινα ….. να πολεμώ το Δεν και το Αδύνατον

του κόσμου ετούτου»

Το Φωτόδεντρο και η δέκατη τέταρτη ομορφιά, Οδυσσέας Ελύτης, 1971

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, το Μουσικό Σχολείο Άρτας και ο Δήμος Αρταίων διοργανώνουν μουσική εκδήλωση στο Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 και ώρα 21:00.

Το Σύνολο Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής και Φωνητικό Σύνολο μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, θα ερμηνεύσουν έργα Ελλήνων ποιητών μελοποιημένα από Έλληνες συνθέτες.  Στίχοι του Κώστα Κρυστάλλη, του Νίκου Γκάτσου, του Νίκου Καββαδία, της Μαρίας Πολυδούρη και του Οδυσσέα Ελύτη θα συνδυαστούν με τα πεντάγραμμα κορυφαίων μουσικών, του Κώστα Χαριτάτου, του  Μάνου Χατζιδάκι, του Θάνου Μικρούτσικου, της Μαρίζας Κωχ, του Ηλία Σαρηγιανίδη και του Δημήτρη Λάγιου, οι οποίοι με τις συνθέσεις τους  έφεραν την ποίηση στα χείλη ενός μεγάλου κοινού, σφραγίζοντας με αλησμόνητες  μελωδίες μία ολόκληρη εποχή.

Η εκδήλωση είχε προγραμματισθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων (18 Απριλίου), ωστόσο είχε αναβληθεί λόγω των καιρικών συνθηκών.

Θα ήταν μεγάλη χαρά να απολαύσουμε μαζί την ομορφιά της ποίησης και της μουσικής για πρώτη φορά στο Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, στο εμβληματικό αυτό μνημείο της πόλης μας, στο οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών ανάδειξης και αποκατάστασης.

εικόνα Viber 2024 05 17 00 22 40 247

Δελτίο τύπου

Συναυλία με μελοποιημένη ποίηση και τίτλο, τους στίχους από ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, «Και ορθός πάλι απόμεινα … να πολεμώ το Δεν και το Αδύνατον του κόσμου ετούτου», παρουσίασε το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τις 18 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

Το Σύνολο Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής και Φωνητικό Σύνολο μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, μας ταξίδεψαν με πλοηγό τη μελοποιημένη ποίηση, στον πανέμορφο και μοναδικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αμβρακίας που αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημείο ιστορίας και πολιτισμού και συνθέτει τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας.

Το κοινό και οι μουσικοί διατάχθηκαν περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου, σε μια ασύμβατη μεν χωροθέτηση, δημιουργώντας ωστόσο μια ανθρώπινη αγκαλιά γύρω από το Μικρό Θέατρο. Η μουσική και η ποίηση, οι μοναδικές μελωδίες, και ο μεστός ποιητικός λόγος σε απόλυτη αρμονία με το εμβληματικό μας μνημείο, οδήγησαν ερμηνευτές και ακροατές σε ακροβασία του νου ανάμεσα στο εφικτό και στο ανέφικτο, στο αιώνιο και στο εφήμερο, στην πραγματικότητα και στην ουτοπία, σε μια σχέση βιωματική με τα ιστορικά μας ίχνη και εντέλει σε μια γλυκιά μέθεξη.

Τα μουσικά έργα μεταγράφηκαν για μικτή ορχήστρα οργάνων προερχόμενων από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, συνδυάζοντας τα αρώματα Ανατολής και Δύσης, συμβολίζοντας την αέναη σύνθεση διαφορετικών στοιχείων και ρευμάτων, χαρακτηριστικό που ενυπάρχει άλλωστε και στην ποίηση. Οι στίχοι του Κώστα Κρυστάλλη, του Νίκου Γκάτσου, του Νίκου Καββαδία, της Μαρίας Πολυδούρη και του Οδυσσέα Ελύτη συνδυασμένοι με τα πεντάγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, του Θάνου Μικρούτσικου, του Δημήτρη Λάγιου, της ΜαρίζαςΚωχ,του Κώστα Χαριτάτου και του Ηλία Σαρηγιανίδη, ερμηνεύτηκαν αποκλειστικά από μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Συνόλου, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα από το ενθουσιώδες κοινό.

Προλογίζοντας τη συναυλία η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κα Ντορίτα Κοντογιάννη αναφέρθηκε στις εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του μνημείου.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλους όσοι συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η συναυλία: τον Δήμο Αρταίων, τον κο Νικόλαο Αποστολόπουλο για τη συνεργασία στην οργάνωση της συναυλίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, την αρχαιολόγο κα Βασιλική Γαλάνη, την κα Εύη Μούρνου για τη δημιουργία της αφίσας, τον τηλεοπτικό σταθμό ArtTv, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας, το κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία. Τέλος οφείλουμε να συγχαρούμε τους μαθητές μας και τις μαθήτριές μας, για τη σοβαρότητα και το ενδιαφέρον που επέδειξαν, για το κλίμα συγκίνησης που δημιούργησαν στο κοινό που ανταποκρίθηκε ένθερμα στη συναυλία.

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Αναστασία Σταύρου

Σπήλιος Κούνας

Ανθούλα Ζιώρη

Πρόγραμμα ΣυναυλίαςΝέο page 0001 Πρόγραμμα ΣυναυλίαςΝέο page 0002

Εδώ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του Art Tv για τη συναυλία:

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συναυλία:

Με μεγάλη χαρά και τιμή λάβαμε τα συγχαρητήρια του προέδρου του Διαζώματος κ. Σταύρου Μπένου, του ΔΣ του οργανισμού δια μέσου της διευθύντριάς του κας Μαρίας Σοφικίτου και της κας Μαίρης Μπελογιάννη, υπεύθυνης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Υιοθεσία Αρχαίων Θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», για τη δράση που υλοποιήσαμε περιμετρικά του μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και τον Δήμο Αρταίων. Η συναυλία μας με μελοποιημένη ποίηση και τίτλο: «Και ορθός πάλι απόμεινα … να πολεμώ το Δεν και το Αδύνατον του κόσμου ετούτου», σύμφωνα με τους ανθρώπους του Διαζώματος, «έβαλε το γοητευτικό θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας στην καθημερινότητα των Αρτινών και την έκανε πολύ όμορφη». Επαινετικά σχόλια έλαβαν ιδιαίτερα οι μαθητές και μαθήτριές μας που σύμφωνα με τον κο Σταύρο Μπένο «η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τους καθιστά ενεργούς πολίτες που σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο του τόπου τους αλλά και όλου του κόσμου».

Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του Διαζώματος για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη, την ευγενική κίνηση να μας στείλουν βεβαιώσεις συμμετοχής για τους/τις εκπαιδευτικούς και επαίνους για τα παιδιά μας και το σχολείο και ευελπιστούμε να οργανώσουμε μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά μια κοινή δράση με σημείο αναφοράς το μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας, το θεατράκι μας!

 

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Αναστασία Σταύρου

Σπήλιος Κούνας

Ανθούλα Ζιώρη

2024 ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *