Συμμετοχή της α΄ γυμνασίου σε βιωματική δράση για την οδική ασφάλεια – Πέμπτη 16-5-2024

IMG 3108

Στο πλαίσιο δράσεων για την ενημέρωση των πολιτών, καθώς και των μαθητών γυμνασίου & λυκείου, γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, υλοποιήθηκε με συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας, μέσα όχι μόνο από θεωρητική, αλλά κυρίως από πρακτική προσέγγιση.

Για τους σκοπούς του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία βιωματικής εκπαίδευσης, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να βιώσουν, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ζωή τους η μη τήρηση βασικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ειδικά τεχνικά και ψηφιακά μέσα, όπως:

  • προσομοιωτές οδήγησης διάφορων τύπων οχημάτων (επιβατικού, μοτοσικλέτας, φορτηγού/λεωφορείου),
  • προσομοιωτή ανατροπής οχήματος,
  • προσομοιωτή πρόσκρουσης διπλού καθίσματος,
  • συσκευή με ειδικό λογισμικό εκτίμησης ταχύτητας αντίδρασης για τη συσχέτιση της απόσπασης προσοχής και της οδικής ασφάλειας,
  • συσκευή με ειδικό λογισμικό συσχέτισης βάρους και ταχύτητας πρόσκρουσης και
  • γυαλιά προσομοίωσης αλκοόλ, ουσιών και κόπωσης.

Επίσης, μέσω των επτά σταθμών εκπαίδευσης δοκίμασαν συνθήκες που ισχύουν σε ένα δρόμο και έμαθαν πως να αντιμετωπίσουν προβλήματα, για να μην εξελιχθούν σε δυστυχήματα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην Άρτα, στις 15 και 16 Μαΐου 2024 και το παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της α΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας, με θέμα την οδική ασφάλεια και τίτλο: «Οδική ασφάλεια – Κοινή ευθύνη».

Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Ανθούλα Ζιώρη

Θεοδοσία Χαβέλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *