Ανοιχτός διάλογος με θέμα την προοπτική συνεργασίας του Μουσικού Σχολείου Άρτας με το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου

Στις 31 Μαρτίου του 2014 ολοκληρώθηκε η εξάμηνη περίοδος της πρακτικής άσκησης των τελειόφοιτων φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο και πραγματοποιήθηκε με φορέα απασχόλησης τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας και συγκεκριμένα το Μουσικό Σχολείο Άρτας.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης αυτής της περιόδου το Μουσικό Σχολείο Άρτας οργάνωσε μια συνάντηση – συζήτηση την Πέμπτη στις 27 Μαρτίου και ώρα 20:00 το βράδυ στην αίθουσα ‘Διώνη’, με σκοπό μια πρώτη αποτίμηση αυτής της σύμπραξης, έναν απολογισμό και μια αξιολόγηση της συνεργασίας των δύο φορέων καθώς επίσης και μια διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και επέκτασής της, σε θεσμικό και ουσιαστικό επίπεδο προς όφελος και των δύο πλευρών. Το Μουσικό Σχολείο Άρτας προκάλεσε αυτό το δημόσιο διάλογο με στόχο την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και την ανάδειξη της αξίας της πιο πάνω συνεργασίας, θεωρώντας ότι μπορεί να αποδώσει στο άμεσο μέλλον ιδιαίτερα αξιόλογα αποτελέσματα.
Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αρταίων κος Δημήτριος Κέφης, και στη συνέχεια ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το θέμα η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Θεοδώρα Χουλιάρα, ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Άρτας κος Κων/νος Δημητρίου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας κος Μανόλης Φραγγίδης, η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Άρτας κα Ανθούλα Ζιώρη και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου κα Μαρία Ζουμπούλη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασαν οι ασκούμενοι φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου σε συνεργασία με τους μαθητές του σχολείου μας.
Πιο συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αρταίων κος Δημήτριος Κέφης χαιρέτησε την συνάντηση εκ μέρους του Δημάρχου Αρταίων και του Δημοτικού Συμβουλίου και δήλωσε τη συμπαράσταση του Δήμου στη συνεργασία την οποία ξεκίνησε το Μουσικό Σχολείο Άρτας με το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΛΠΜ) του ΤΕΙ Ηπείρου.
Στη συνέχεια η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Θεοδώρα Χουλιάρα δήλωσε ευτυχής ως πολίτης για την έναρξη αυτής της συνεργασίας, προσθέτοντας ότι το ΤΛΠΜ και το Μουσικό Σχολείο είναι δύο φορείς που παράγουν πολιτισμό και αξίζουν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη από όλους τους θεσμικούς φορείς. Επιπλέον κατέθεσε την πρόταση το ΚΕΝ να μετατραπεί σε Μουσικό Σχολείο αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στέγασης που θα αντιμετωπίσει το σχολείο με την εισαγωγή μιας νέας τάξης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Άρτας κος Κων/νος Δημητρίου πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο βαθμίδες. Για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα οφέλη μπορούν να αφορούν επιγραμματικά στην αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών των Μουσικών Σχολείων, στη σύνδεση με το ΤΛΠΜ ώστε να αναβαθμισθεί το Μουσικό Σχολείο Άρτας σε Πειραματικό, στη στήριξη προτάσεων από το ΤΛΠΜ για εγχειρίδια στα μαθήματα μουσικής παιδείας και στην εισαγωγή καινοτόμων ιδεών στην εκπαίδευση, μέσω του ανοιχτού δίαυλου με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας μπορεί να ηγηθεί πανελλήνιου διαλόγου για την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών των Μουσικών Σχολείων με τη στήριξη του ΤΛΠΜ, να πρωτοστατήσει στην οργάνωση συνεδρίων και επιμορφωτικών ημερίδων με θέμα τη μουσική εκπαίδευση, πάντα με τη στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας του τμήματος και να αναβαθμίσει την πολιτιστική ζωή του τόπου καθώς και την οικονομική μέσα από τη διοργάνωση και συμμετοχή σε μουσικά φεστιβάλ ευρωπαϊκής και βαλκανικής εμβέλειας.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας κος Μανόλης Φραγγίδης πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση επικεντρώνοντας στους αγώνες που χρειάζονται για να συνεχίσει η τέχνη να αποτελεί μέρος της εκπαίδευσής μας, επικρότησε την έναρξη της συνεργασίας των δύο φορέων και χρησιμοποιώντας παραδείγματα από άλλα παρόμοια Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και προσωπικές εμπειρίες θέλησε να τονίσει την αξία της τέχνης στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, ειδικά στις πρώτες μέσω των μαθημάτων της αισθητικής αγωγής.
Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Άρτας κα Ανθούλα Ζιώρη αφού τόνισε τη σημαντική βοήθεια και στήριξη που είχε το σχολείο από την έναρξη της λειτουργίας του από το ΤΛΠΜ και ιδιαίτερα από τον κο Γιώργο Κοκκώνη, καθηγητή του τμήματος και πρώτο πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η πρακτική άσκηση των ασκούμενων φοιτητών, σημειώνοντας τα σημαντικά οφέλη που αποκόμισαν οι ίδιοι αλλά και το σχολείο, σε μια πολύ δύσκολη φάση για την εκπαίδευση όπως ήταν αυτή που διανύσαμε το περασμένο Φθινόπωρο. Στη συνέχεια τόνισε ότι το σχολείο είναι ανοιχτό σε συνεργασίες όπως αυτή με το ΤΛΠΜ, ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση των φοιτητών αφενός από την πλευρά του ΤΕΙ Ηπείρου και αφετέρου από την πλευρά την Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του σχολείου και ευχήθηκε στους ασκούμενους φοιτητές καλή συνέχεια στην επαγγελματική τους πορεία.
Τέλος η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου κα Μαρία Ζουμπούλη τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο φορέων, με στόχο οι τάξεις του Μουσικού Σχολείου να γίνουν τα εργαστήρια εκείνα στα οποία θα υλοποιούνται οι καινοτόμες προτάσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης του τμήματος. Στη συνέχεια ανέφερε το πόσο σημαντική είναι η πρακτική άσκηση για το τμήμα αφού αποτελεί το εργαλείο σύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με την κοινωνία, και εξέφρασε τη φιλοδοξία του τμήματος να βοηθήσει ώστε το Μουσικό Σχολειό Άρτας να μετατραπεί κάποια στιγμή σε ένα Πρότυπο Σχολείο. Ανακοίνωσε ότι πρόθεση του τμήματος είναι να διαθέσει όλες τις υλικές του υποδομές όπως για παράδειγμα τη Βιβλιοθήκη και το Αρχείο Μουσικής για χρήση από την κοινότητα του σχολείου, αλλά και όλες τις άυλες υποδομές του δηλαδή τη γνώση και την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει τα δεκατρία τελευταία χρόνια που δραστηριοποιείται στο χώρο. Τέλος η κα Ζουμπούλη ανέλυσε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα που ξεχωρίζει το τμήμα από τα άλλα ομοειδή τμήματα και μπορεί να μεταγγιστεί στο Μουσικό Σχολείο, την άποψη δηλαδή ότι δεν νοείται μελέτη της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής αν δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό και σε ενεστώτα χρόνο. Οπότε μιλάμε για παραδοσιακές μουσικές ζωντανές και όχι στις προθήκες ενός μουσείου, μια άποψη εντελώς αντιφολκλορική, που δίνει τη θέση και την αξία που πρέπει στο μάθημα της αισθητικής αγωγής και συγκεκριμένα της μουσικής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενίσχυσης της πολιτιστικής ταυτότητας και της αυτοπεποίθησης που είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε περιόδους κρίσης.
Το μικρό μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, έκανε εμφανή τη βελτίωση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου όσον αφορά τις μουσικές τους δεξιότητες, απέδειξε την άριστη συνεργασία του μαθητών με τους ασκούμενους φοιτητές και τόνισε το εξαιρετικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε στο σχολείο κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης των τελειόφοιτων φοιτητών του ΤΛΠΜ.
Η κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί όλους τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση και κατέθεσαν τις απόψεις τους, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας που τίμησαν με την παρουσία τους τη συζήτηση ενισχύοντας και επικροτώντας τη συνέχιση και τη θεσμική θωράκιση της συνεργασίας του Μουσικού Σχολείου Άρτας με το ΤΛΠΜ.
Τέλος ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στους μαθητές μας που συμμετείχαν στο μουσικό σχήμα αλλά και αυτούς που παρακολούθησαν τη συζήτηση για την ωριμότητα που τους διακρίνει, μέσω της οποίας δημιουργούν οι ίδιοι τις συνθήκες για μια καλύτερη, πιο ουσιαστική και σύγχρονη εκπαίδευση.

Η διευθύντρια
Ανθούλα Ζιώρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *