Εντυπώσεις από το ταξίδι στην Τουρκία, στα πλαίσια του προγράμματος Comenius, 24-2-2013 έως 1-3-2013

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας με έξι μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς πραγματοποίησε κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2013 και συγκεκριμένα από την Κυριακή 24-02-2013 μέχρι και την Παρασκευή 1-03-2013, το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό, στη Σμύρνη (Τουρκία), στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με θέμα »Our voices across Europe». Στη συγκεκριμένη συνάντηση μαθητές από την Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία φιλοξενήθηκαν από μαθητές του Λυκείου Bayrakli της Σμύρνης.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας που συμμετείχαν στη δράση αυτή ήρθαν σε επαφή με μαθητές αντίστοιχης ηλικίας από έξι διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, έλαβαν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις, είδαν τα αξιοθέατα της περιοχής της Σμύρνης και εξασκήθηκαν στη χρήση των διαφορετικών γλωσσών, ως απαραίτητο μέσο επικοινωνίας. Διασκέδασαν, έκαναν νέους φίλους και συμβίωσαν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, δίνοντας το στίγμα της δικής τους ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας.

Πιο αναλυτικά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του ταξιδιού, ταξιδέψαμε οδικώς μέχρι τη Θεσσαλονίκη, και στη συνέχεια αεροπορικώς μέχρι τη Σμύρνη όπου φτάσαμε το βράδυ της ίδιας μέρας με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.

Οι μαθητές που ταξίδεψαν στην Τουρκία και η υπεύθυνη του προγράμματος Comenius κα Poupard Nathalie μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο Λύκειο του Bayrakli της Σμύρνης, όπου μας καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου και υλοποιήθηκαν κάποια εκπαιδευτικά εργαστήρια στα πλαίσια του προγράμματος. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το τοπικό δημαρχείο και ακολούθησε ξενάγηση σε αξιοθέατα της περιοχής του Bayrakli.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από το σχολείο της Σμύρνης, κατά τη δεύτερη μέρα παραμονής μας στην πόλη ταξιδέψαμε και επισκεφτήκαμε την Αρχαία Έφεσο που πράγματι ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Sirince, ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό φημισμένο για τα κρασιά του. Η συγκεκριμένη μέρα τέλειωσε με μια όμορφη βόλτα με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην παραλία της Σμύρνης.


Η επόμενη μέρα είχε περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού όλο το πρωί παρουσιάστηκαν σε συνεδριακό κέντρο της περιοχής (Tepeluke Convention Center) οι εργασίες και γενικά όλες οι δράσεις που είχαν ετοιμαστεί από όλες τις χώρες για τη συγκεκριμένη συνάντηση. Στη φάση αυτή του προγράμματος η Ελληνική αποστολή είχε ετοιμάσει και παρουσίασε με αρκετά μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από τις υπόλοιπες χώρες μικρό μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο με πέντε τραγούδια που συναντάμε στην Ελληνική αλλά και στην Τουρκική μουσική παράδοση. Σκοπός της συγκεκριμένης επιλογής του θέματος της παρουσίασης, ήταν η προσέγγιση των πολιτισμών των δύο γειτονικών λαών, μέσω των κοινών μουσικών ιδιωμάτων, πράγμα που πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αν κρίνει κανείς από το θερμό χειροκρότημα που απέσπασε το μικρό μουσικό σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο τέλος της παρουσίασης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε ένα από τα κεντρικά Τζαμιά της Σμύρνης (Τζαμί Hisar Camii ) και περιηγηθήκαμε στην κεντρική παλιά αγορά (Kemeratli) γνωρίζοντας από κοντά το αληθινό χρώμα της ανατολής μέσα από εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και ήχους της γειτονικής χώρας.

Η τέταρτη μέρα παραμονής μας στη Σμύρνη περιείχε μια πάρα πολύ σημαντική εμπειρία αφού επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη και το Ασκληπιείο της Αρχαίας Περγάμου. Η συγκεκριμένη μέρα ολοκληρώθηκε με συνάντηση των εκπαιδευτικών και συζήτηση για την πρόοδο των εργασιών της δεύτερης συνάντησης του συγκεκριμένου προγράμματος Comenius.


Η επόμενη μέρα ήταν και η τελευταία του ταξιδιού αφού ήταν αφιερωμένη ολόκληρη στο ταξίδι του γυρισμού. Το βράδυ της Παρασκευής 1-03-2013 γύρω στις οχτώ τέλειωσε το ταξίδι της επιστροφής μας στο Μουσικό Σχολείο Άρτας.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο ταξίδι του προγράμματος »Comenius», παρέδωσαν τη σκυτάλη σε εκείνους που θα συμμετέχουν στα υπόλοιπα ταξίδια – συναντήσεις, περιμένοντας με αγωνία την τελική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα το καλοκαίρι του 2014 για να φιλοξενήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τους νέους τους φίλους από τη γειτονική χώρα.

Παναγιώτης Γιαννούτσος, ΠΕ16


Παρακάτω ακολουθούν οι εντυπώσεις των μαθητών που ταξίδεψαν στην Τουρκία.


Σοφία Μπασοδημήτρη

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην Τουρκία ήταν τα σπίτια, τα έθιμα που έχουν, η καθημερινότητά τους. Τα παιδιά και οι γονείς ήταν πολύ καλοί μαζί μας. Επίσης, μου άρεσε το φαγητό τους –δεν είχα ξαναφάει ποτέ τούρκικα φαγητά. Τα αξιοθέατα ήταν εκπληκτικά. Γνώρισα πολλά παιδιά και έκανα φιλίες.


Χριστίνα Γραβάνη

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην Τουρκία είναι η φιλοξενία των ανθρώπων. Επιπλέον, η Σμύρνη είναι μία πόλη γεμάτη αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να κάνει.


Ελισάβετ Καρασεϊτανίδη

Μεγαλύτερη εντύπωση στην Τουρκία μου έκανε η φιλοξενία και η προθυμία που είχαν οι άνθρωποι να σε βοηθήσουν και να σε κάνουν να νιώσεις άνετα. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να σε κάνουν να νιώσεις σα στο σπίτι σου και να ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες σου. Τέλος, μου άρεσε πολύ και το ότι τα σπίτια τους ήταν πολύχρωμα.


Αριστείδης Βήχας

Η Σμύρνη είναι μια πολύ όμορφη πόλη με όμορφα μέρη και κτίρια. Το παραδοσιακό φαγητό είναι ποικίλο και νόστιμο, μπορεί στην αρχή να ήταν λίγο περίεργο για όλους μας, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος άρεσε σε όλους. Προσωπικά μου άρεσε το ότι η Σμύρνη ήταν κοντά στη θάλασσα και ότι όποτε ήθελες μπορούσες να πας για μια βόλτα στην παραλία. Οι άνθρωποι εκεί είναι πάντα χαρούμενοι και φιλικοί, δεν έχουν προκαταλήψεις και κάνουν ό,τι καλύτερο για να σε ευχαριστήσουν. Η τούρκικη μουσική είναι πολύ ωραία και σε κάνει να θες να χορέψεις. Γενικά η εκδρομή σε μια τέτοια περιοχή  είναι πάντα όμορφη και από εδώ και πέρα η Σμύρνη θα είναι από τους πρώτους μου προορισμούς στην Τουρκία.


Γιώργος Πετανίτης

Μου άρεσε πάρα πολύ το ταξίδι στη Σμύρνη, γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο φιλόξενοι και πρόθυμοι να σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενος που ταξίδεψες στη χώρα τους. Χαίρομαι που γνώρισα πολλά άτομα, αλλά ειδικά τα παιδιά από την Ισπανία, τα οποία δε θα ξεχάσω ποτέ!

Δανάη Χαρίτου

Το ταξίδι στη Σμύρνη ήταν για μένα μια ανεκτίμητη εμπειρία. Μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω έναν άλλο πολιτισμό, μια διαφορετική κουλτούρα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, διότι πρώτη φορά ταξίδεψα στο εξωτερικό. Έμεινα μια βδομάδα στο σπίτι μιας οικογένειας που κατοικεί εκεί και είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητα, αλλά και να συναναστραφώ με άτομα της ηλικίας μου. Γνώρισα μαθητές και μαθήτριες άλλων εθνικοτήτων, περιπλανήθηκα στην πανέμορφη πόλη της Σμύρνης, επισκέφτηκα περιοχές όπως η Έφεσος και η Πέργαμος, δοκίμασα τα τοπικά εδέσματα. Η φιλοξενία της οικογένειας ήταν εκπληκτική και από την πρώτη στιγμή με έκαναν να νιώσω άνετα. Όλα ήταν υπέροχα και ελπίζω πραγματικά να επισκεφτώ ξανά τη Σμύρνη!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Comenius του Μουσικού Σχολείου Άρτας μπορείτε να δείτε στο blog του προγράμματος, στον παρακάτω σύνδεσμο: ourgreekmusicvoices.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στην Πρόγραμμα Comenius, Σχολικά Νέα, Προσεχείς δραστηριότητες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση