Δημοσιεύθηκε στην Κοινωνικοσυναισθηματική Συμπεριφορά

Το Αστέρι της Εβδομάδας…

Η συναισθηματική υγεία του παιδιού αναγνωρίζεται ως καθοριστικός παράγοντας για τον ρόλο που παίζει στη μάθηση. Τα παιδιά όταν νιώθουν συναισθηματική ισορροπία, μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα στην μαθητική τους πορεία, να καλλιεργήσουν υψηλές προσδοκίες και να προετοιμαστούν σωστά για μία θετική ενήλικη ζωή.

“Το Αστέρι της Εβδομάδας”, είναι μια δραστηριότητα στρατηγικής που διαρκεί καθ’ όλη τη σχολική χρονιά. Βασικός σκοπός είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης. Το κάθε παιδί γίνεται ο πρωταγωνιστής της εβδομάδας μέσα από την διαδικασία της κλήρωσης, διαδικασία που τα παιδιά θεωρούν και αναγνωρίζουν ως τον πιο δίκαιο τρόπο επιλογής.

Σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας το παιδί-αστέρι, έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει, με δική του ευθύνη, τον εαυτό του στους συμμαθητές του. Οι  πληροφορίες που δίνονται συντελούν στο δέσιμο της ομάδας και στην αποδοχή του παιδιού από το υπόλοιπο σύνολο καθώς διαπιστώνονται κοινά ενδιαφέροντα και στοιχεία του χαρακτήρα, κοινές προτιμήσεις ακόμη και αδυναμίες. 

“Το Αστέρι της Εβδομάδας”, για τα παιδιά αποτελεί μια πρόκληση που αρχικά συμβάλλει στην γνώση του εαυτού τους και σταδιακά οδηγεί στην κατάκτηση της κοινωνικής επίγνωσης, σημαντική δεξιότητα για τις κοινωνικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις. 

CC BY-NC-SA 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.