9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2022

.png

Σήμερα  Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 γιορτάζουμε την 9η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2022   και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με κοινό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’ όρου ζωής.

Ας δούμε τα οφέλη της άθλησης στην υγεία μας.

Πρέπει να γυμνάζομαι γιατί:

  • δυναμώνει η καρδιά μου
  • ενισχύεται το ανοσοποιητικό μου σύστημα
  • βελτιώνεται η στάση του σώματός μου
  • δυναμώνουν τα οστά μου
  • ανεβαίνει η διάθεση μου
  • αυξάνεται η ενέργεια και η αντοχή μου
  • ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μου
  • διατηρείται το μυαλό μου σε εγρήγορση
  • μειώνεται το άγχος μου
  • η ζωή μου γίνεται πιο συναρπαστική!

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, ας δούμε ένα βίντεο από την εκπαιδευτικό Π. Νικολέτα που μας περιγράφει με απλά λόγια τον αθλητισμό!

 

Ψηφιακές αφίσες (ομαδικές εργασίες) για την  9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2022  εδώ    (Πηγή blogs.sch.gr/parasidou)

Θα ακολουθήσει υλικό με τις σχολικές δράσεις που έλαβαν μέρος στα σχολεία μας!!!

 

Τι είναι πίξελ- Δραστηριότητες με pixelart (Ελληνική Σημαία)

Μια ψηφιακή εικόνα είναι μια εικόνα που είναι αποθηκευμένη σε έναν υπολογιστή. Έχει ψηφιοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μετατραπεί σε μια ακολουθία αριθμών που μπορούν να κατανοήσουν οι υπολογιστές.

Ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας τι είναι τα pixel και πώς μπορούμε να φτιάξουμε με αυτά μια εικόνα.
Τι είναι ένα pixel;

Ένα «pixel» είναι ένα μικρό τετράγωνο χρώματος. Πολλά από αυτά τα pixel μαζί μπορούν να σχηματίσουν μια ψηφιακή εικόνα. Κάθε pixel έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό και αυτός ο αριθμός λέει στον υπολογιστή ποιο χρώμα πρέπει να είναι το pixel.

Η διαδικασία ψηφιοποίησης παίρνει μια εικόνα και τη μετατρέπει σε  ένα σύνολο pixel.

Φανταστείτε την εικόνα του αγαπημένου μας mickey. Τοποθετήστε ένα τετράγωνο πλέγμα πάνω του.
Κάθε ένα από τα τετράγωνα είναι ένα pixel.

Για να αποθηκεύσετε την εικόνα, ο υπολογιστής καταγράφει απλώς έναν αριθμό για να αντιπροσωπεύσει το χρώμα κάθε τετραγώνου. Όσο περισσότερα τετράγωνα στο πλέγμα, τόσο καλύτερες θα φαίνονται οι εικόνες.

 

Για να φτιάξουμε τις εικόνες με τα pixel μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  χαρτί με τετραγωνάκια.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕ ΤΑΞΕΙΣ

Δραστηριοτητα: Φτιάχνω την ελληνικη σημαια στο Gompris με βάση την παρακάτω εικόνα
pixelart

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

Στον υπολογιστή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  και  την εφαρμογή zapplycode. Με την εφαρμογή αυτή σχεδιάζουμε τα πίξελ της εικόνας και μας αναπαράγει τον κώδικα δημιουργίας της.

Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα www.zaplycode.it , στην οποία απαιτείται εγγραφή (accedi)  και η διασκέδαση αρχίζει!

Από την αρχική σελίδα του ZaplyCode επιλέγουμε Ιταλικά ή Αγγλικά.

Στην επιλογή Community βλέπουμε σχέδια που έχουν δημιουργήσει άλλοι χρήστες και στην περιοχή Myprojects βλέπουμε τις δημιουργίες μας.

Επιλέγουμε Z-Pixel για να φτιάξουμε το pixelart που θέλουμε. Δίνουμε Γραμμές (Rows) και Στήλες (Cols) για το σχέδιό μας και στη συνέχεια Create Grid.

Επιλέγουμε χρώμα (Color) και κάνουμε κλικ στα κουτάκια για να ζωγραφίσουμε.

Τελειώνοντας τη δημιουργία μας, κλικ στο Play για να δούμε και να χρησιμοποιήσουμε τον κώδικα.

Παράδειγμα, δίνουμε τον παρακάτω κώδικα στους μαθητές μας, για να δημιουργήσουν το σχέδιο…

Άραγε τι θα απεικονίζει η εικόνα;

pixel art minion make 1 768x592 1

Πηγή : Αθηνά Ποτογλου

Εξοικειώνομαι με το πληκτρολόγιο

Εισαγωγή στη Scratch

Οπτικός προγραμματισμός – Εισαγωγή στη Scratch του Margo Tinawi

Ο οπτικός προγραμματισμός δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να περιγράψουν διαδικασίες χρησιμοποιώντας εικονογραφήσεις ή γραφήματα. Οι γλώσσες οπτικού προγραμματισμού (VPLs) ενδείκνυνται ιδιαιτέρως για την παρουσίαση της αλγοριθμικής σκέψης σε παιδιά (αλλά ακόμη και σε ενήλικες). Με τις VPLs υπάρχουν λιγότερα στοιχεία να διάβασμα και δεν υπάρχει θέμα συντακτικού. Σε αυτό το βίντεο, η Margo Tinawi, δασκάλα ανάπτυξης ιστού στο Le Wagon και συνιδρύτρια του Techies Lab asbl (Βέλγιο), θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη Scratch, μία από τις πιο δημοφιλείς VPL που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Η Scratch αναπτύχθηκε από το MIT το 2002, και έκτοτε έχει δημιουργηθεί ευρεία κοινότητα γύρω της, όπου μπορεί κανείς να βρει εκατομμύρια έργων να αντιγράψει με τους μαθητές του και αμέτρητα μαθήματα σε αρκετές γλώσσες. Δεν χρειάζεται να διαθέτετε εμπειρία στον προγραμματισμό για να χρησιμοποιήσετε τη Scratch, και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε όλα τα μαθήματα! Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε τη Scratch ως ψηφιακό εργαλείο αφήγησης ιστοριών, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν ιστορίες, να εικονογραφήσουν ένα πρόβλημα μαθηματικών ή να διαδραματίσουν παίζοντας έναν διαγωνισμό τέχνης ώστε να μάθουν περισσότερα για την πολιτιστική κληρονομιά και την υπολογιστική σκέψη, και πάνω από όλα, να διασκεδάσουν.

Η Scratch είναι δωρεάν εργαλείο, πολύ εύληπτο και ενδιαφέρον για τους μαθητές σας. Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο της Margo για να μάθετε πώς να ξεκινήσετε.
 

 

Δραστηριότητα 1 – Τα βασικά της Scratch για το Δημοτικό

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Αγαπημένα μου τριτάκια στη σελίδα αυτή θα βρείτε υλικό για το μάθημα της Ιστορίας εμπλουτισμένο με βιντεάκια ,διαδραστικές εφαρμογές που θα κάνουν το διάβασμα σας πιο διασκεδαστικό!!!

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 :Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

1. ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

  1. Ας διαβάσουμε το πρώτο μάθημα εδώ.

image 2021 12 12 213017

2. Στο βίντεο αυτό παρουσιάζεται με απλά  λόγια το μάθημα της Τιτανομαχίας.

3. Παιχνίδι για εξασκηση

4. Λύστε το σταυρόλεξο