Πέτρα Ιορδανίας: Η Τριανταφυλλένια πόλη

the treasury petra jordan

Όλοι όσοι επισκέπτονται την Ιορδανία, θέλουν να πάνε στην Πέτρα, εκεί, στην άκρη της αραβικής ερήμου, στην ροδοκόκκινη πόλη, κληρονομιά των αρχαίων Ναβαταίων, του αραβικού λαού που εγκαταστάθηκε στη νότια Ιορδανία πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια, και η οποία, εντυπωσιάζει, συγκινεί, εκπλήσσει, μαγεύει!

Χαρακτηρισμένη από το 1985 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (σ.σ. από τον Ιούλιο του 2007), η Πέτρα παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου και όπως φαίνεται και από το όνομα, είχε δεχτεί την παρουσία των Ελλήνων, και αργότερα και των Ρωμαίων.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Ελληνες εμπόρους, επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα.

Η Πέτρα περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. χάθηκε από τον χάρτη και παρέμεινε στην αφάνεια για περισσότερο από 1.700 χρόνια, έως ότου την ανακάλυψε ο Ελβετός εξερευνητής Johanness Burckhardt το 1812.

Σ’ ότι αφορά την πόλη σήμερα, κατοικείται από περίπου 20.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τον τουρισμό. Διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, παραδοσιακά μαγαζιά, σουβενίρ κτλ.

Κατηγορίες: Ταξίδια. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.