Τί να έχει το παιδί μαζί του στο σχολείο

  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί, μαρούλι, ντομάτα
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής αλέσεως ή πολύσπορο
  • Φρούτα εποχής κομμένα σε ατομικά μπολ
  • Cream crackers και φρυγανιές σίκαλης
  • Ένα κομμάτι κέικ σπιτικό χωρίς ζάχαρη
  • Πίτες (χορτόπιτες, τυρόπιτες) παρασκευασμένες με αγνά υλικά και ελαιόλαδο
  • Βραστό αυγό
  • Ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια) Καλό θα είναι επίσης το παιδί να έχει πάντα μαζί του λίγες καραμέλες ή κάποιο χυμό ακόμη και 1-2 κουταλάκια ζάχαρη σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Διαβήτης και Πρωϊνό

Το πρωινό είναι εκείνο που διακόπτει την περίοδο νηστείας και προμηθεύει το σώμα και τον εγκέφαλο με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, μετά την περίοδο του νυχτερινού ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος ως καύσιμο για όσες διαδικασίες συνεχίζονται και στον ύπνο. Για το λόγο αυτό, το πρωινό είναι το γεύμα που στόχο έχει να ρυθμίσει καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος.

Ειδικότερα, σε παιδιά με ινσουλινοθεραπεία η παρουσία του πρωινού είναι αδιαμφισβήτητη, αφού η απουσία του θα οδηγήσει άμεσα σε υπογλυκαιμικές κρίσεις καιαδυναμία ρύθμισης του διαβήτη. Στο πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνετε πάντα τρόφιμα με φυτικές ίνες μέσα από δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, παξιμάδια κρίθινα σε συνδυασμό με τρόφιμα που αποτελούν πηγές πρωτεϊνών, όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, τυρί καθώς και αυγό .

Συνήθως οι γονείς των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη ανησυχούν για το τι καταναλώνουν τα παιδιά τους στο κυλικείο του σχολείου. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση λιπαρών τροφών όπως είναι οι τυρόπιτες, πίτσες, κρουασάν , τα αναψυκτικά αφού είναι πλούσια σε ζάχαρη καθώς επίσης και διάφορα γλυκίσματα όπως είναι οι σοκολάτες, οι γκοφρέτες κ.α.

Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί σε χυμούς με την ένδειξη «νέκταρ» ή «φρουτοποτό». Οι χυμοί αυτοί έχουν περιεκτικότητα σε φρούτο και φυσικό χυμό περίπου 20% και είναι ακατάλληλοι, δεδομένου ότι είναι πλούσιοι σε ζάχαρη.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να ετοιμάζουν το κολατσιό του παιδιού από το σπίτι ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα του τροφίμου που πρόκειται να καταναλώσει το παιδί.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Τι πρέπει να προσέξετε

Πριν από τη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης

-Ενημερώστε το θεράποντα ιατρό σας για την επιθυμία σας να ασκηθείτε

-Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας (εφίδρωση, τρέμουλο, ταχυπαλμία κ.λπ.) και την αντιμετώπισή τους

-Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για προσαρμογή της δόσης του φαρμάκου, σε περίπτωση που λαμβάνετε ινσουλίνη ή ινσουλινομιμητική αγωγή

-Ενημερώστε τον υπεύθυνο του προγράμματος άσκησης για την ασθένειά σας και τα φάρμακα που λαμβάνετε, καθώς και για επιπλοκές του διαβήτη που πιθανά να έχετε (νευροπάθεια, αμφιβληστροπάθεια, καρδιακή νόσο κ.ά.).

Τι πρέπει να προσέξετε πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης

-Πριν ξεκινήσετε την άσκηση, ελέγξτε τη γλυκόζη στο αίμα. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι: α) 100-250 mg/dl, μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση, β) χαμηλότερα από 100 mg/dl, καταναλώστε κάποιο υδατανθρακικό σνακ πριν την έναρξη της άσκησης, και γ) υψηλότερα από 250 mg/dl και έχετε υψηλά επίπεδα κετονών, θα πρέπει να αποφύγετε την άσκηση εκείνη την ημέρα και να απευθυνθείτε στον ιατρό σας για οδηγίες ρύθμισης του διαβήτη.

-Φροντίστε να προμηθευτείτε άνετα αθλητικά υποδήματα. Ελέγξτε τα πόδια σας για πιθανά έλκη.

-Ενυδατωθείτε καλά πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

-Να διαθέτετε μετρητή γλυκόζης και «πλάνο» υπογλυκαιμίας (π.χ. χυμό/νέκταρ).

-Μην ασκείστε αργά το βράδυ (για αποφυγή νυκτερινής υπογλυκαιμίας).

Πόσο πρέπει να ασκηθείτε για να έχετε οφέλη

 

Η αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης από τους μυς με την άσκηση, διαρκεί μόνο για ορισμένες ώρες (περίπου 24 ώρες μετά το πέρας της άσκησης). Για το λόγο αυτό, η άσκηση θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα ή και καθημερινά, εάν αυτό είναι εφικτό. Ξεκινήστε με κάτι απλό, όπως περπάτημα, 2-3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά την ημέρα. Εάν δεν είναι εφικτή η συνεχόμενη άσκηση 30 λεπτών (σε άτομα με χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης), τότε προτείνεται εναλλακτικά 10λεπτη άσκηση, 3 φορές την ημέρα. Στη συνέχεια, ορίστε ως στόχο να αυξήσετε τη συχνότητα άσκησης στις 5 φορές την εβδομάδα.

 

 

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Η σημασία της άσκησης

Η συστηματική άσκηση:

-Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου

-Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και δύναμη

-Μειώνει το ποσοστό σωματικού λίπους

-Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ (μείωση «κακής» χοληστερόλης-LDL, αύξηση «καλής» χοληστερόλης-HDL)

-Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και

-Βελτιώνει τη διάθεση.

Κατάλληλα είδη άσκησης

Η αερόβια άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο κ.ά.), η άσκηση με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα κ.λπ.) και ο συνδυασμός τους, έχουν θετικά οφέλη.

Εάν δεν έχετε επιπλοκές από το διαβήτη, μπορείτε να ακολουθήσετε οποιοδήποτε είδος άσκησης σας ευχαριστεί, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση.

Εάν έχετε επιπλοκές από το διαβήτη, συμβουλευτείτε όπως διαβητική νευροπάθεια, αμφιβληστροπάθεια κλπ. συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Τα συστατικά των τροφών είναι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, τυρί, αβγό, γαλακτοκομικά), υδατάνθρακες και λίπη (κορεσμένα και ακόρεστα).

Ο διαβητικός:

  • Πρέπει να επιλέγει τους σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένοι, όπως μαύρο ψωμί ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι μη αποφλοιωμένο.
  • Μπορεί να τρώει όλα τα φρούτα της αρεσκείας του, αλλά άγουρα.
  • Ενδείκνυται να καταναλώνει al dente τα ζυμαρικά κι όχι πολυβρασμένα.
  • Πρέπει να προτιμά τα ωμά λαχανικά που έχουν φυτικές ίνες και καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης, ώστε μεταγευματικά να μην αυξάνεται το σάκχαρό του

 

Δείτε το στο slideshare.net