Διαβήτης και Πρωϊνό

Το πρωινό είναι εκείνο που διακόπτει την περίοδο νηστείας και προμηθεύει το σώμα και τον εγκέφαλο με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, μετά την περίοδο του νυχτερινού ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος ως καύσιμο για όσες διαδικασίες συνεχίζονται και στον ύπνο. Για το λόγο αυτό, το πρωινό είναι το γεύμα που στόχο έχει να ρυθμίσει καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος.

Ειδικότερα, σε παιδιά με ινσουλινοθεραπεία η παρουσία του πρωινού είναι αδιαμφισβήτητη, αφού η απουσία του θα οδηγήσει άμεσα σε υπογλυκαιμικές κρίσεις καιαδυναμία ρύθμισης του διαβήτη. Στο πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνετε πάντα τρόφιμα με φυτικές ίνες μέσα από δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, παξιμάδια κρίθινα σε συνδυασμό με τρόφιμα που αποτελούν πηγές πρωτεϊνών, όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, τυρί καθώς και αυγό .

Συνήθως οι γονείς των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη ανησυχούν για το τι καταναλώνουν τα παιδιά τους στο κυλικείο του σχολείου. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση λιπαρών τροφών όπως είναι οι τυρόπιτες, πίτσες, κρουασάν , τα αναψυκτικά αφού είναι πλούσια σε ζάχαρη καθώς επίσης και διάφορα γλυκίσματα όπως είναι οι σοκολάτες, οι γκοφρέτες κ.α.

Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί σε χυμούς με την ένδειξη «νέκταρ» ή «φρουτοποτό». Οι χυμοί αυτοί έχουν περιεκτικότητα σε φρούτο και φυσικό χυμό περίπου 20% και είναι ακατάλληλοι, δεδομένου ότι είναι πλούσιοι σε ζάχαρη.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να ετοιμάζουν το κολατσιό του παιδιού από το σπίτι ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα του τροφίμου που πρόκειται να καταναλώσει το παιδί.