Οι μαθητές και η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου

Ιούν 202319

διαδίκτυο - Newsbeast

Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο  είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πλέον, έχουμε πρόσβαση σε αυτό από τα «έξυπνα τηλέφωνα μας», οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Είναι κάτι που θεωρείται τόσο δεδομένο, ώστε συχνά δεν αναλογιζόμαστε  τους  κινδύνους που εγκυμονεί  η αλόγιστη και μη συνειδητοποιημένη χρήση του.

Μια  ομάδα μαθητών της Α’ υλοποίησε ένα Project  σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.  Δημιούργησε  δύο ερωτηματολόγια προκειμένου να συγκεντρωθούν  πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου. Το ένα αφορά τους  μαθητές/-τριες του σχολείου μας και το άλλο  τους γονείς/κηδεμόνες τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά τους μαθητές/τριες διαφαίνονται παρακάτω.

  • Το 100% των μαθητών/τριών – σε ένα δείγμα 68 μαθητών/τριών από το οποίο τα 30 είναι αγόρια και τα 38 κορίτσια – απάντησαν ότι καθημερινά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και μάλιστα πάνω από 5 ώρες ημερησίως το χρησιμοποιεί το 53.3 % των αγοριών και το 42.1 των κοριτσιών.
  • Το 53.3 των αγοριών και το 73.7 των κοριτσιών ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν στην ηλικία των 9-12 ετών.
  • Το 87.6% των αγοριών και 4% των κοριτσιών μπαίνει στο διαδίκτυο από το κινητό τους και το χρησιμοποιούν κυρίως για την πρόσβασή τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καi κυρίως στο  Instagram.
  • To3 των αγοριών και το 71.1 των κοριτσιών ξεκινούν  νέες σχέσεις με διαδικτυακούς χρήστες ενώ το 13.3% των αγοριών και το 13.2% των κοριτσιών  θεωρεί αληθινές τις φιλίες που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο.
  • Το 26.3% των κοριτσιών έχει δώσει κάποια προσωπικά στοιχεία σε κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 31.6% από αυτά τους έχει συναντήσει από κοντά, με το 15% να δηλώνει ότι επέλεξε να πάει στην συνάντηση με παρέα.
  • Ομοίως για τα αγόρια, το 6.7% έχει δώσει κάποια προσωπικά στοιχεία σε κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 20% από αυτά τους έχει συναντήσει από κοντά, με το 16.7% να δηλώνει ότι επέλεξε να πάει στην συνάντηση με παρέα.
  • To 10% των αγοριών έχει δεχτεί παρενόχληση μέσα στο διαδίκτυο και το 45.5% έχει ενημερώσει τους γονείς του. Στα κορίτσια το ποσοστό που παρενοχλήθηκε ανέρχεται στο 15.8% και το 31.3% ενημέρωσε τους γονείς του.
  • Τέλος, το 87.6%των αγοριών και το 78.9% των κοριτσιών νιώθει πως είναι ενημερωμένο για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Αποτελέσματα έρευνας

Τα σχόλια είναι κλειστά.Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων