Η Δραστηριότητα του Μήνα – Πάμε … “πράσινο κουτί!” Συμμετοχή του ΓΕΛ Σερβίων στην τελική εκδήλωση του Green out of the Box στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

sts1 1 sts2

10δδε

Στην τελική εκδήλωση του προγράμματος Green out of the Box στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης συμμετείχε το Γενικό Λύκειο Σερβίων την Τετάρτη 20/03/2024 παρουσία της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης κ. Βασιλικής Βόντσα και της Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Αθλητισμού κ. Όλγας Πουταχίδου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικών «προκλήσεων-αποστολών» που μέσω του «πράσινου κουτιού» περνάει από το ένα σχολείο στο άλλο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Α2 παρέλαβαν το «πράσινο κουτί» από το Γενικό Λύκειο Βελβεντού συνοδευόμενο από την εξής πρόκληση-αποστολή: «να κατασκευάσουν τέσσερις κάδους απορριμμάτων γραφείου με ανακυκλώσιμα υλικά!»

kids5Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με συντονίστρια τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Βιβή Μπουμπουρέκα, συνεργάστηκαν αρμονικά και, αφού συγκέντρωσαν τα απαραίτητα υλικά, κατασκεύασαν κάδους από πλαστικά μπουκάλια, από χαρτόνι και από κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με τα λόγια των παιδιών (απόσπασμα από το κείμενο της παρουσίασης των μαθητών /-τριών):

“Σκεφτήκαμε και συζητήσαμε ποια υλικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή (μπουκάλια νερού, καλαμάκια, χαρτί, κουτάκια αναψυκτικών, ρολά από χαρτί κουζίνας, γυάλινα μπουκάλια, κ.α.)

  • Πλαστικό√  (ΟΚ!)
  • ΓυαλίΧ  (χμ… λίγο επικίνδυνο να κοπούμε!)
  • Χαρτί√  (ΟΚ!)
  • Αλουμίνιο√  (ίσως, αλλά πού να βρούμε τόσο πολύ;)
  • Ύφασμα; Χ (χμ… κάδοι από ύφασμα;;;)

  

1ος κάδος από πλαστικό:

05 1

 

 

Για τον πρώτο κάδο, συλλέξαμε πλαστικά μπουκάλια νερού από το σχολείο μας και το διπλανό Γυμνάσιο Σερβίων, τα κολλήσαμε σε τετράγωνη διάταξη, κολλήσαμε το σήμα της ανακύκλωσης και στο τέλος δώσαμε λίγο χρώμα βάζοντας καπάκια γύρω από τον κάδο.      

 

 

 

 

03 1 04 102 1

2ος κάδος από πλαστικό:

10 2Για τον δεύτερο κάδο ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία: ζητήσαμε άδεια μπουκάλια από τους συμμαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς, στην συνέχεια τα κολλήσαμε σε κυκλική μορφή και στο τέλος κολλήσαμε το σήμα της ανακύκλωσης. Για να δώσουμε λίγο χρώμα κολλήσαμε καπάκια περιμετρικά του κάδου

 

 

 

 

 

06 07

08 09

 

3ος κάδος από πλαστικό:

 

11 1213

 

14 3Για τον τρίτο κάδο ακολουθήσαμε ξανά την ίδια τεχνική, με την διαφορά πως κολλήσαμε τα μπουκάλια  σε ορθογώνια μορφή, και στο τέλος κολλήσαμε ξανά το σήμα της ανακύκλωσης, και μερικά καπάκια για περισσότερο χρώμα

Μας έκανε εντύπωση ότι τα κουτιά για τη συλλογή των πλαστικών μπουκαλιών που τοποθετήσαμε στο διάδρομο του σχολείου γέμισαν και ξαναγέμισαν πολλές φορές.

Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μας καθώς και οι εκπαιδευτικοί ακόμα φέρνουν και συγκεντρώνουν πλαστικά μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γάλα, κλπ.

 

Τελικά τα κουτιά συλλογής πλαστικών έγιναν μόνιμα στο σχολείο μας!

4ος κάδος: από χαρτόνι και παλιά τετράδια

24Για τον τέταρτο κάδο σκεφτήκαμε κάτι διαφορετικό, πήραμε ένα χάρτινο κουτί και παλιά τετράδια, κόψαμε τα τετράδια σε τρίγωνα κομμάτια, τα κολλήσαμε πάνω στο κουτί και στο τέλος κολλήσαμε το καπάκι και το σήμα της ανακύκλωσης.

 

 

 

 

 

21 1 22 1 23 1

 

5ος κάδος: μονάδα Η/Υ

28Για τον πέμπτο και τελευταίο κάδο χρησιμοποιήσαμε την μονάδα από έναν παλιό υπολογιστή του σχολείου. Αρχικά, αφαιρέσαμε όλα τα κομμάτια από μέσα, στην συνέχεια κόψαμε τα περιττά εξαρτήματα και στο τέλος βάλαμε μια σακούλα για χρώμα.

 

 

 

 

 

25 26 27

 

Τα τελικά παραδοτέα προϊόντα της πρόκλησης-αποστολής:

 

ola

Το Γενικό Λύκειο Σερβίων, συμμετέχοντας στην αλυσίδα προκλήσεων-αποστολών και αφού ολοκλήρωσε επιτυχημένα τη δική του, προκάλεσε το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας να δημιουργήσει τέσσερα μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά!

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykservi/2024/03/21/symmetochi-toy-gel-servion-stin-teliki-ekdilosi-toy-green-out-of-the-box/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση