La Chandeleur: η Ημέρα της Κρέπας, ένα Γαλλικό έθιμο στο ΓΕΛ Σερβίων

  krepa mpoem crepe4La Chandeleur ονομάζεται η Υπαπαντή του Χριστού, η εμφάνιση της Παρθένου Μαρίας στο Ναό μαζί με το Χριστό, σαράντα μέρες μετά τη γέννησή του. Το όνομα handeleur προέρχεται από το chandelle που σημαίνει «κερί» στα Γαλλικά, γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles, δηλαδή «Γιορτή των κεριών». Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους, θα τους προστατέψει και θα τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου.

Στη Γαλλία  η Chandeleur είναι γνωστή ως η «Ημέρα της κρέπας». Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σε έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Το στρογγυλό τους σχήμα συμβολίζει τον ήλιο, την επιστροφή της άνοιξης και την ευφορία της γης. 

Στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Σερβίων αναβιώσαμε το έθιμο αυτό και παρασκευάσαμε κρέπες στο σχολείο επιστρατεύοντας κρεπιέρες, μερέντα, σιρόπι σοκολάτας, μπανάνες και όλη μας τη μαγειρική τέχνη, μαθαίνοντας ταυτόχρονα και εντρυφώντας στη Γαλλική κουλτούρα. Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Δώρα Ρουσοπούλου.

crepe1 crepe2 crepe3crepe5 Copy

 

crepe7crepe8

 

crepe4 crepe5 crepe6

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykservi/2024/02/13/la-chandeleur-i-imera-tis-krepas-ena-galliko-ethimo-sto-gel-servion/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση