Επίσκεψη της Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Σερβίων στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη της Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Σερβίων στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 18/12/2019 οι μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης του ΓΕΛ Σερβίων επισκέφθηκαν το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ.
Αρχικά, ξεναγήθηκαν στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας. Το Εργαστήριο περιλαμβάνει εξοπλισμό που υποστηρίζει πλήθος ερευνητικών αντικειμένων, όπως ο έλεγχος της σύστασης της ατμόσφαιρας και της συγκέντρωσης των διαφόρων αερίων και σωματιδίων.
Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τα πειράματα που διεξάγονται στο κέντρο ερευνών του CERN και για τη συμμετοχή της Ελλάδας, και ειδικά Φυσικών του Α.Π.Θ., σε αυτά. Η ομάδα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Α.Π.Θ. έχει κατασκευάσει και ελέγξει μέρος του Φασματομέτρου Μιονίων του πειράματος ATLAS. Επίσης, η ομάδα αναπτύσσει μεθόδους ανάλυσης δεδομένων και το απαραίτητο λογισμικό για τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων των στοιχειωδών σωματιδίων στο πείραμα αυτό.
Τέλος, οι μαθητές παρακολούθησαν τη λειτουργία συσκευής ελέγχου της δομής της ύλης και ανίχνευσης των χημικών στοιχείων με τη βοήθεια ακτίνων Χ, καθώς και την ανάλυση των δεδομένων από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Μέσα από την επίσκεψη αυτή, οι μαθητές του ΓΕΛ Σερβίων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τους αξιόλογους ερευνητές του Φυσικού Τμήματος, να γνωρίσουν κάποιες πτυχές των πειραμάτων και των ερευνών που διεξάγονται σ΄ αυτό αλλά και να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις μελλοντικές σπουδές τους και τις δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι Φυσικοί του ΓΕΛ Σερβίων Λαμπρόπουλος Ιωάννης και Τρεμπέλα Ευδοξία

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykservi/2020/01/08/episkepsi-tis-v-lykeioy-toy-gel-servion-sto-tmima-fysikis-toy-aristoteleioy-panepistimioy-thessalonikis/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση