Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης

FB IMG 1711389954846            FB IMG 1711389952138          FB IMG 1711389948511

 

Tο σχολείο μας συμμετείχε στην δράση που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης», η οποία υλοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 (Εαρινή Ισημερία).

Το πείραμα αυτό δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές αποκαλυπτικές δραστηριότητες.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και βγήκαν στην αυλή του σχολείου και μέτρησαν τη γωνία πτώσης των ηλιακών ακτίνων. Για το πείραμα χρησιμοποίησαν κοντάρια και δοκούς, τα οποία τοποθέτησαν κάθετα στο έδαφος και μέτρησαν το ύψος τους και τη σκιά τους αντίστοιχα. 
Στους μαθητές δόθηκε φύλλο εργασίας από την υπεύθυνη καθηγήτρια Φυσικής       
κ. Λέφα Δήμητρα, στο οποίο οι μαθητές κατέγραψαν τις μετρήσεις και έκαναν τους κατάλληλους υπολογισμούς για τη μέτρηση της ακτίνας της γης. Το σφάλμα στις μετρήσεις του ήταν περίπου 2%!
Έτσι, οι μαθητές, μέσα από την αναβίωση του πειράματος του Ερατοσθένη με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), αξιοποίησαν κατάλληλα λογισμικά, μέτρησαν, παρατήρησαν, υπολόγισαν, σχολίασαν, σκέφτηκαν επιστημονικά και κατέληξαν σε συμπεράσματα σημαντικά και διδακτικά.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *