Ενημέρωση για την Ψυχολόγο του σχολείου – ΥΔ κηδεμόνα

Ενημέρωση για την Ψυχολόγο του σχολείου – ΥΔ κηδεμόνα

23 Νοεμβρίου 2023 Δεν επιτρέπονται σχόλια Από ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου  2023 και κάθε Τετάρτη, για το σχολικό έτος 2023-2024, θα παρευρίσκεται στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Μελεσών, από τις 8:30 π.μ έως 13:30 μ.μ η Ψυχολόγος Αριάδνη Καφτάκη η οποία θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε μαθητές καθώς και συμβουλευτική γονέων. Οι ατομικές συνεδρίες με μαθητές θα πραγματοποιούνται κατόπιν έγγραφης συναίνεσης των γονέων. Επιπλέον, όποιος γονέας επιθυμεί ραντεβού με την ψυχολόγο μπορεί να επικοινωνεί με την γραμματεία του σχολείου για τον προγραμματισμό του.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, που σας στέλνει η κα Καφτάκη, σχετικά με την ψυχοθεραπεία εφήβων και την συμβουλευτική γονέων.

Ψυχοθεραπεία  παιδιών και εφήβων

Τα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικιακή τους ομάδα βιώνουν στην καθημερινότητα τους αρνητικά και θετικά συναισθήματα όπως ακριβώς και οι ενήλικες. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η δημιουργία ενός υγιούς ψυχικού περιβάλλοντος όπου το παιδί να μπορεί να εκφραστεί με ελευθερία και αυθορμητισμό μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Από την άλλη η εφηβεία είναι ένα σημείο σταθμός στην ανάπτυξη του παιδιού και μια περίοδος έντονης  πίεσης με ψυχοσυναισθηματικές και βιολογικές αλλαγές ενώ παράλληλα γίνεται μια πρώτη προσπάθεια διαφοροποίησης και ανεξαρτητοποίησης από την οικογένεια και προσπάθεια δημιουργίας  προσωπικής ταυτότητας. Επίσης η εφηβεία είναι μια περίοδος έναρξης αρκετών διαταραχών και αυτό την κάνει ταυτόχρονα και την καλύτερη περίοδο για την έναρξη της ψυχοθεραπείας

Συμβουλευτική γονέων

Η συμβουλευτική γονέων είναι μία διαδικασία η οποία είναι εξατομικευμένη και στοχεύει  στην παροχή βοήθειας προς  τους γονείς σχετικά με ζητήματα διαχείρισης καταστάσεων σχετικών με  τα παιδιά τους. Συνήθως η συμβουλευτική γονέων γίνεται στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας του παιδιού ή του εφήβου. Στόχος είναι η  συζήτηση των δυσλειτουργικών μοτίβων αλληλεπίδρασης των γονιών με το παιδί και το πως αυτά πιθανά ενισχύουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Τέλος, οι γονείς αναλύουν και κατανοούν  μέσω της συμβουλευτικής ποια στοιχεία χρειάζεται να αλλάξουν οι ίδιοι στην συμπεριφορά τους, στοιχεία που πολύ συχνά ευθύνονται για αποκλίνουσες συμπεριφορές στα παιδιά.

Όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν, το παιδί τους να πραγματοποιεί ατομικές συναντήσεις με την Ψυχολόγο του ΓΕΛ Μελεσών μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω υπεύθυνη δήλωση και να την υποβάλουν στον διευθυντή του σχολείου.



Λήψη αρχείου