Γενικό Λύκειο Κόνιτσας

Το Επίσημο Ιστολόγιο του Σχολείου

Καλά Χριστούγεννα

Δεκ 202321

 

Καλά Χριστούγεννα

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.
 Ο. Ελύτης

 

Η τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε από τον Φώτη Κόντογλου. Όπως λέει και ο ίδιος: «Το αμαρτωλό χέρι μου αξιώθηκε να ζωγραφίσει κάμποσες Γεννήσεις σε σανίδι, και δύο σε τοιχογραφία, τη μια στο οικογενειακό παρεκκλήσι του Γ. Πεσμαζόγλου στην Κηφισιά, την άλλη, σε πολύ μεγάλο σχήμα, στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Λιόπεσι».

Ο Κόντογλου ακολούθησε στις τοιχογραφίες του τον τύπο της Γεννήσεως όπως στους βυζαντινούς. Ο ίδιος περιγράφει την εικόνα ως εξής:

«Στη μέση στέκεται ένα σπήλαιο σαν από κρουστάλινα βράχια περισκεπασμένο. Μέσα στο μαύρο άνοιγμά του είναι μια φάτνη και μέσα βρίσκεται ένα μωρό φασκιωμένο, ο Χριστός, κι από πάνω του τον αχνίζουνε με το χνώτο τους ένα βόδι κ’ ένα γαϊδούρι είτε άλογο. Η Παναγία είναι ξαπλωμένη πλάγι στο τέκνο της απάνω σ’ ένα στρωσίδι, όπως συνηθίζουνε στην Ανατολή. Στο απάνω μέρος, είναι χορός Αγγέλων σε στάση δεήσεως, ενώ από τ’ αριστερά ένας άλλος άγγελος με φτερά ανοιχτά, μιλά με τους τσομπάνηδες σαν να τους λέγει τη χαροποιά την είδηση.

Στο κάτω μέρος από τα δεξιά παριστάνεται ο γέρο Ιωσήφ καθισμένος σ’ ένα κοτρόνι και συλλογίζεται με το κεφάλι ακουμπισμένο στο χέρι του. Μπροστά του στέκεται ένας γέρος τσομπάνης ακουμπισμένος στο ραβδί του, ντυμένος με προβιά, και του μιλά σα να θέλει να τον παρηγορήσει. Στα αριστερά είναι καθισμένη μία γρηά που βαστά στην αγκαλιά της το νεογέννητο γυμνό, και δοκιμάζει με το χέρι της το ζεστό νερό μέσα σε μια κολυμπήθρα, ενώ μία μικρή χωριατοπούλα ρίχνει νερό για να κολυμπήσουνε το μωρό. Γύρω τους κι’ απάνω στις ραχούλες βοσκάνε πρόβατα, ενώ φαίνουνται μέσα στα βουνά οι τρεις μάγοι καβαλλικεμένοι στ’ άλογα».

http://newstrip.gr/kales_texnes_h_gennhsh_toy_xristoy_mesa_apo_ta_matia_ellhnwn_zwgrafwn.html

https://www.pemptousia.gr/2020/12/i-gennisi-tou-christou-stin-agiografia/

 

 

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Καλά Χριστούγεννα”

  1. 21 Δεκεμβρίου, 2023 στις 21:35       Π. Χερουβείμ Έγραψε:

    Τα φετινά ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ γονατιστοί, παρακαλούμε Εσένα, γλυκιά Μητέρα, Παναγιά της Φάτνης, δέηση να κάνεις στο θείο σου Βρέφος, όπως άλλαξε τότε η σπηλιά, ν’ αλλάξει ο κόσμος μας. Ν’ αλλάξει η ψυχή μας. Να έρθει ο Χριστός, να φέρει φως, χάρη, χαρά, ζεστασιά στην παγωμένη γη μας, στις παγωμένες μας καρδιές. Να ζήσουμε Χριστούγεννα!


Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό

Kατηγορίες

Σαν σήμερα

3/2/1970: Η ΕΟΚ διακόπτει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας, μέχρις ότου αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα.

Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων