Σήμερα, ημέρα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στο σχολείο μας, οι μαθητές/τριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του ΓΕ.Λ. Κόνιτσας συμμετείχαν στη δράση “ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ 2023”.
Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.
Στη δράση αυτή συμμετείχαν οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων του σχολείου μας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και με την συμμετοχή και βοήθεια των εκπαιδευτικών Μπλιθικιώτη Βασιλικής και Σεμερτζίδου Χριστίνας παρατήρησαν, μέτρησαν και υπολόγισαν την ακτίνα της Γης . Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου, κατά την 5η διδακτική ώρα.
Οι ομάδες των μαθητών/τριών αποτύπωσαν στο χαρτί τις μετρήσεις τους και έπειτα από ακριβή μέτρηση, υπολόγισαν την ακτίνα της Γης . Η ομάδα που οι μετρήσεις της πλησίαζαν πιο κοντά στην μέτρηση της ακτίνας της γης ήταν η ομάδα των μαθητών της Β΄ Λυκείου, με αποτέλεσμα ακτίνα Γης =6.707,43km (ενδεικτική τιμή R=6371km):
- ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗ ΖΩΗ
- ΜΟΥΧΑΜΕΤΙ ΕΜΑΝΟΥΕΛΑ
- ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
- ΣΕΛΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
- ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΟΥ ΝΙΚΗ
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους/τις μαθητές/τριες για την συμμετοχή τους στην δράση.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το πείραμα του Ερατοσθένη.
https://panekfe.gr/eratosthenes/
Οι εκπαιδευτικοί
Μπλιθικιώτη Βασιλική, ΠΕ04.01, Φυσικός
Σεμερτζίδου Χριστίνα, ΠΕ02, Φιλόλογος
Πρόσφατα σχόλια