Δράση Ενίσχυσης της Ενεργού Πολιτειότητας
Τίτλος Δράσης
«Μια ανοικτή αγκαλιά για τους ηλικιωμένους»
Επίπεδο
Λύκειο (Γ΄ Λυκείου)
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί
Όλγα Ζιώγα (ΠΕ02), Παρασκευή Μιχαήλ (ΠΕ02)
Θεματικό Πεδίο
Η δράση ανήκει στα θεματικά πεδία 3, 4, 10, 11, 16, 17 του Π.Σ. Δράσεων Ενεργού Πολίτη.
Σύντομη περιγραφή της Δράσης
Έφηβοι και ηλικιωμένοι αλληλεπιδρούν σε μια δράση που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού της Τρίτης ηλικίας.
Μάθημα όπου εντάσσεται
Νεοελληνική Γλώσσα (Θ.Ε Ανθρώπινα Δικαιώματα) – Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες αναμένεται να:
– αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που προάγουν την αλληλεπίδραση με την Τρίτη ηλικία, σε ένα πλαίσιο αλληλοπροσφοράς και ανταλλαγής εμπειριών
– αντιλαμβάνονται τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ηλικιωμένων και να τους στηρίζουν έμπρακτα, συναισθηματικά και υλικά
– αναπτύξουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προσφοράς και αλληλεγγύης
Πεδίο Υλοποίησης
Χώρος του σχολείου, Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ιστιαίας
Φάσεις Υλοποίησης Δράσης
1. Διερεύνηση (1 διδακτική ώρα)
Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες συζητούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας (υγείας, μοναξιάς, περιθωριοποίησης) και για τη σημασία της προσφοράς τους στις επόμενες γενιές, ανταλλάσσουν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες και διερευνούν τρόπους αλληλεπίδρασης με τους ηλικιωμένους. Μέσα από καταιγισμό ιδεών, καταγράφουν τρόπους αυτενέργειας για την υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενδυνάμωση της δικής τους κοινωνικής ενσυναίσθησης.
Αποφασίζεται η υλοποίηση υποστηρικτικής δράσης στο Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ιστιαίας.
2. Προετοιμασία/Σχεδιασμός (2 διδακτικές ώρες)
Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες σχεδιάζουν τις ενέργειες για την υλοποίηση της υποστηρικτικής δράσης. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής βήματα:
• Χωρισμός της τάξης σε ομάδες και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε κάθε ομάδα:
– Συγκέντρωση/ταξινόμηση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων μακράς διάρκειας στο χώρο του σχολείου.
– Προετοιμασία ερωτήσεων προς τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις συναισθηματικές τους ανάγκες.
– Οργάνωση επισκέψεων (επικοινωνία με τον υπεύθυνο του Γηροκομείου για τον σκοπό των επισκέψεων και τον προγραμματισμό των ημερομηνιών επίσκεψης, ορισμός ομάδων εκπροσώπων της τάξης, τρόπος μετακίνησης μαθητών/τριών και μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων).
• Επισκέψεις στο Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ιστιαίας.
• Λήψη φωτογραφικού υλικού.
• Καταγραφή – αξιολόγηση αποτελεσμάτων.
• Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη δράση, μέσω του επίσημου καναλιού του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και της ιστοσελίδας του σχολείου.
3. Υλοποίηση (3 διδακτικές ώρες)
Στην πρώτη επίσκεψη στο Γηροκομείο (πριν τα Χριστούγεννα), οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες προσφέρουν τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που είχαν συγκεντρωθεί με τη συνδρομή των γονέων και κηδεμόνων, ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Στη συνέχεια ξεναγούνται στον χώρο και ενημερώνονται από τον Αρχιερατικό επίτροπο Ιστιαίας και υπεύθυνο του φορέα, για τη λειτουργία του Γηροκομείου, τις απαιτητικές συνθήκες φροντίδας των ηλικιωμένων, τις ιδιαιτερότητες τους σε θέματα υγείας και νοσηλείας, τις ψυχοκοινωνικές τους ανάγκες, αλλά και για την πρόσφατη τοποθέτηση εξωτερικού ανελκυστήρα που διευκολύνει τις μετακινήσεις τους και την επικοινωνία μεταξύ τους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνωρίζονται με τους ηλικιωμένους, συζητούν μαζί τους για την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και βγάζουν φωτογραφίες. Τέλος, τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα και ανταλλάσσουν ευχές με τους ηλικιωμένους, χαρίζοντας τους χαρά και χαμόγελα αυτές τις άγιες μέρες.
Στην τάξη, οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες συζητούν και προετοιμάζουν το υλικό και τη διαδικασία υλοποίησης της επόμενης υποστηρικτικής δράσης (δεύτερη επίσκεψη).
Στη δεύτερη επίσκεψη στο Γηροκομείο (πριν το Πάσχα), οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες προσφέρουν στους ηλικιωμένους αρτοσκευάσματα και τους ζητούν να μοιραστούν μαζί τους προσωπικές ιστορίες και μνήμες.
4. Επικοινωνία-Διάχυση (2 διδακτικές ώρες)
• Οι μαθητές/τριες δημιουργούν δελτίο τύπου για τη δράση, που αποστέλλεται σε φορείς της τοπικής κοινότητας και κοινοποιείται στην τοπική κοινωνία, μέσω του επίσημου διαδικτυακού καναλιού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, της ιστοσελίδας του σχολείου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
• Παρουσίαση της δράσης στην ολομέλεια της τάξης. Τα μέλη κάθε ομάδας ενημερώνουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους για τις αρμοδιότητες που ανέλαβαν, την εμπειρία που αποκόμισαν στη διάρκεια της δράσης και τα συμπεράσματά της ομάδας τους.
5. Αναστοχασμός (2 διδακτικές ώρες)
Οι μαθητές/τριες αναστοχάζονται για τις επιμέρους φάσεις της δράσης αλλά και συνολικά. Συζητούν σχετικά με τις επισκέψεις στο Γηροκομείο και την αλληλεπίδρασή τους με τους ηλικιωμένους, καταθέτουν σκέψεις, εντυπώσεις και συναισθήματα και αξιολογούν τον σχεδιασμό της δράσης και το βαθμό ενίσχυσης του δικού τους αισθήματος κοινωνικής ευθύνης, προσφοράς και αλληλεγγύης.
Η συζήτηση ολοκληρώνεται με συμπεράσματα σχετικά με τις δυνατότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο γενεών, με στόχο την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού της Τρίτης ηλικίας, σε ένα πλαίσιο αλληλοπροσφοράς και ανταλλαγής εμπειριών.