Την Τετάρτη, 6/12/2023, οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ρόδου μαζί με τους καθηγητές τους, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κινηματογραφική προσαρμογή της αριστουργηματικής νουβέλας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “Η Φόνισσα”, στον κινηματογράφο “ΠΑΛΛΑΣ”, στα πλαίσια της δράσης “Κακοποίηση Γυναικών και Βία στην Οικογένεια”.
Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησαν την ιστορία ζωής της Φραγκογιαννούς μέσα σε μία βαθιά πατριαρχική κοινωνία που υποτιμά τις γυναίκες. Η ηρωίδα επαναστατεί, “ο νους ψηλώνει” και τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της.
Τους αφαιρεί τη ζωή, πιστεύοντας η ίδια ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει.
Οι μαθητές συγκλονίστηκαν, προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν από την ταινία και ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για τον Παπαδιαμάντη και τα έργα του! Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλο το προσωπικό του “ΠΑΛΛΑΣ” για τη φιλοξενία και εξυπηρέτησή μας και σας προτείνουμε να μην χάσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία!