Παρουσίαση στο πλαίσιο σχεδίου δράσης: Το Αειφόρο Σχολείο
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του σχολείου μας σχετικά με τη δημιουργία διδακτικού υλικού, η κυρία Δάμτση παρουσίασε την έννοια του Αειφόρου Σχολείου. Η παραγωγή και δημιουργία διδακτικού υλικού συνδέθηκε με τη διοργάνωση δράσεων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων με την προοπτική της δημιουργίας ενός αειφόρου σχολείου, το οποίο διακρίνεται από συμπερίληψη, δημιουργικότητα και κριτική ικανότητα από πλευράς των μαθητών και των μαθητριών. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η σύνδεση της έννοιας του αειφόρου σχολείου με τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που δεν αφορούν μόνο τη σχολική κοινότητα αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Δείτε την παρουσίαση.
Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα EduCardia
Αυτή τη σχολική χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που ασχολείται με την ανάπτυξη συμπεριληπτικού και υποστηρικτικού κλίματος στην τάξη, το EduCardia.Το EduCardia στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εργαλείου αξιολόγησης και βελτίωσης των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας την Πληροφορική και αξιοποιώντας γνώσεις ψυχολογίας.Είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+ και εκτελείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Στο έργο συμμετέχουν εταίροι από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Παιδαγωγικό τμήμα),το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Σουτσεάβα (Παιδαγωγικό τμήμα) και το RIEEB (Red Internacional de Educación Emocional y Bienestar). Η συναισθηματική εκπαίδευση των μαθητών αποτελεί μέλημα των παραπάνω φορέων.
Το σχολείο μας συμμετέχει με ομάδα μαθητριών από το τμήμα Β1.
Συγχαρητήρια στις μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και στους υπόλοιπους μαθητές και τις υπόλοιπες μαθήτριες του Β1 τμήματος που το στήριξαν.
Μάθετε περισσότερα για το EduCardia.
Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το NETMODE Lab της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία συντονίζει το πρόγραμμα.
Τάξεις Υποδοχής: Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας
Στις 26 Απριλίου 2024 και με μία μικρή καθυστέρηση οι μαθητές και οι μαθήτριες των Τάξεων Υποδοχής γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας(21/02) με τις Φιλολόγους των τάξεων αυτών κυρίες Καπέτα Ιουλία και Τζωρτζάκη Θεοδώρα και την εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας κυρία Δάμτση Ευθυμία. Μάθαμε πολλά για τις γλώσσες των παιδιών καθώς και για τις χώρες τους για σημαντικές γυναίκες, σημαντικούς ανθρώπους, φράσεις και βιβλία σύμφωνα με ό,τι πρότειναν οι ίδιοι οι μαθητές και οι ίδιες οι μαθήτριες. Μέσα από σύντομες βιωματικές δράσεις και βλέποντας τις μητρικές γλώσσες διαθεματικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες έγραψαν τις σκέψεις τους, διάβασαν λογοτεχνία, άκουσαν μουσική και βρήκαν για τις γλώσσες και τις χώρες τους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί συνδέσαμε τις προτάσεις τους με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας(08/03) και την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου(23/04) στα πλαίσια ενός κλίματος συμπερίληψης και εύρεσης των κοινών πολιτισμικών στοιχείων έχοντας πάντα στη σκέψη μας ένα αειφόρο σχολείο όπου όλη η σχολική κοινότητα οραματίζεται ένα πιο αισιόδοξο και δημιουργικό μέλλον.
Σας ευχαριστούμε!
Διαβάστε εδώ για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
Γλώσσες και φράσεις
Χώρες και βιβλία
Βιωματική άσκηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού μέσα από την παράδοση της ενότητας του μαθήματος στην αγγλική γλώσσα
Στα πλαίσια προαγωγής της κοινωνικής και συναισθηματικής ευεξίας παιδιών και εφήβων, καθώς και στα πλαίσια της πράξης «Ενίσχυση και ενδυνάμωση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών μέσω του θεσμού Ψυχολόγου και του Κοινωνικού Λειτουργού», καθώς και λόγω της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής βίας και εκφοβισμού (06/03), πραγματοποιήθηκε η διεξαγωγή βιωματικής δράσης ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του Σχολικού εκφοβισμού: ηλεκτρονικός εκφοβισμός μέσα από την παράδοση της ενότητας του μαθήματος στην αγγλική γλώσσα στα τμήματα της Α’ (Α’ 1, Α’ 2) και της Β’ τάξης (Β’ 1) της σχολικής μονάδας του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης από την ψυχολόγο της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Αγγλικών κατά τη διάρκεια μίας διδακτικής ώρας.
Συγκεκριμένα, στις 05/03/2024 (06/03/2024), η ψυχολόγος της σχολικής μονάδας, κα. Καραούζα Μαρία, πρόβαλλε στους μαθητές του σχολείου βιντεοσκοπημένο υλικό σχετικά με την ηλεκτρονική μορφή του σχολικού εκφοβισμού και στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και συμπλήρωσαν τη δραστηριότητα «Όλα στο διαδίκτυο» από το βιβλίο «Χατζηχρήστου, Γ. Χρυσή, 2011, Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο Σχολείο. Προγράμματα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας & της μάθησης στη σχολική κοινότητα., Τυπωθήτω- Γιώργος Δαρδάνος, Αθήνα 2011». Ταυτόχρονα, η εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας, κα. Δάμτση Ευθυμία παρέδωσε και ενέταξε στη δραστηριότητα ερωτήσεις από τη σχετική ενότητα του μαθήματος, που αφορούσε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Στο τέλος, συζητήθηκαν με τους μαθητές τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης της κατάστασης, οι μαθητές ανέφεραν τι ήθελαν να κρατήσουν από τη δράση, ενώ κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης, που ακολούθησε είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν τα προσωπικά τους βιώματα και τυχόν απορίες. Ακόμα, οι μαθητές δημιούργησαν τη δική τους αφίσα για τη σχολική μονάδα, στην οποία αποτύπωσαν τα προσωπικά τους μηνύματα σε διάφορες γλώσσες λόγω του διαφορετικού γλωσσικού και πολιτισμικού υπόβαθρου του καθενός.
Η συνεργατική δράση συνδιδασκαλίας θεωρείται ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτογνωσίας των μαθητών, στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και θετικού κλίματος επικοινωνίας, καθώς και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος, του μαθησιακού κινήτρου και της εμπλοκής στη μαθησιακή διαδικασία.
Καραούζα Μαρία
Ψυχολόγος
Ενημερωτική εκδήλωση-παρουσίαση για την εθελοντική αιμοδοσία
Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Εκπροσωπώντας το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ”Άγιος Παύλος”, η κυρία Λαμπρινή Τσαντήλα ενημέρωσε τους μαθητές, τις μαθήτριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας καθώς και για πρακτικά θέματα που σχετίζονται με αυτή όπως καταλληλότητα ηλικίας, διάρκεια, συχνότητα, χρησιμότητα, περιορισμοί και φορείς υπεύθυνοι για αιμοληψία και μεταγγίσεις. Επιπλέον,διένειμε ενημερωτικό υλικό σχετικά με την αιμοδοσία και απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με το θέμα. Ήταν μία πραγματικά σημαντική ενημερωτική εκδήλωση η οποία κράτησε το ενδιαφέρον όλων μας αμείωτο.
Ευχαριστούμε την κυρία Τσαντήλα για την αξιόλογη ενημέρωση που μας παρείχε για ένα θέμα το οποίο άπτεται της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας που θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει.
Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ” Άγιος Παύλος” και εδώ μπορείτε να βρείτε τα τηλέφωνα των τμημάτων του νοσοκομείου συμπεριλαμβανομένου του τμήματος αιμοδοσίας.
Γιορτή Τριών Ιεραρχών
Στις 30 Ιανουαρίου 2024 τιμήσαμε τους Τρεις Ιεράρχες, τους τρεις πολύ σημαντικούς άνδρες της Ορθοδοξίας, και τη συμβολή τους στην παιδεία. Οι Τρεις Ιεράρχες(Μέγας Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο Θεολόγος) τιμώνται ως προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς με τη στάση τους κατέδειξαν τη σημασία της μόρφωσης, της γνώσης και του δικαιώματος στην εκπαίδευση και την παιδεία.
Ακούστε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.
Διαβάστε το απολυτίκιο στα Αρχαία Ελληνικά και στα Αγγλικά
Διαβάστε το απολυτίκιο στα Νέα Ελληνικά.
Επιπλέον, παρακολουθήσαμε το παρακάτω αφιέρωμα στους σημαντικούς αυτούς ανθρώπους. Δείτε το εδώ
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε για σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και της εκπαίδευσης από τις χώρες των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου μας με αφορμή όχι μόνο τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών που γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου. Διαβάστε εδώ
Χρόνια Πολλά!
Αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου)
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) παρακολουθήσαμε στις 26 Ιανουαρίου 2024 ένα σύντομο αφιέρωμα στα θύματα του Ολοκαυτώματος με ιδιαίτερη έμφαση στο διωγμό που υπέστησαν οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σύντομη ταινία μας έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούμε ως εκπαιδευτική κοινότητα τόσο εντός της τάξης αλλά και στις συζητήσεις μας για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που υπάρχουν για τους λαούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δεινά που είναι δυνατόν να προκληθούν από τη ναζιστική ιδεολογία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το αφιέρωμα εδώ
Πρόγραμμα Youth Achieve του Junior Achievement Greece
Στις 23 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές, οι μαθήτριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του προγράμματος Youth Achieve του Junior Achievement Greece, που αποτελεί μέρος του προγράμματος ACE ‘’All Children in Education’’ σε συνδυασμό με μία πρωτοβουλία της UNICEF, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη στήριξη της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Οι κυρίες Σοφία Μανσόλα και Εύα Τσιλιμίγκρα, εκπρόσωποι του προγράμματος, παρουσίασαν το πρόγραμμα και παράλληλα έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετάσχουν σε ένα δημιουργικό εργαστήριο βασισμένο στις αρχές του Youth Achieve, το οποίο εκπαιδεύει νεαρούς πρόσφυγες και νεαρές προσφύγισσες ηλικίας 15-18 ετών στην επαγγελματική ετοιμότητα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν video σχετικά με την εργασία και την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Παράλληλα εκφράστηκαν δημιουργικά μέσα από τεχνικές collage, ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής για τα όνειρα, τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους στον τομέα της εργασίας μετά την αποφοίτησή τους.
Ευχαριστούμε τις κυρίες Μανσόλα και Τσιλιμίγκρα για την παρουσίαση του προγράμματος στο σχολείο μας, για το υποστηρικτικό υλικό που μας παρείχαν και τα μικρά δώρα που χάρισαν στους μαθητές και τις μαθήτριες.
Περισσότερα για το πρόγραμμα Youth Achieve εδώ
Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Το σχολείο μας συμμετείχε και αυτή τη σχολική χρονιά στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το μάθημα ‘Πρακτική Άσκηση στη Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας’ εντάσσεται στο 7o-8ο εξάμηνο των σπουδών των φοιτητών και των φοιτητριών και αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο φοιτητής κύριος Γεώργιος-Χρήστος Στεφανίδης και η φοιτήτρια κυρία Ευθυμίου Μαρίνα-Αφροδίτη παρακολούθησαν τη διδασκαλία του μαθήματος των Αγγλικών σε όλες τις τάξεις του σχολείου και παράλληλα δίδαξαν σε τμήματα της επιλογής τους υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού των Αγγλικών κυρίας Δάμτση Ευθυμίας. Η Πρακτική Άσκηση διήρκεσε από τις 01/11/2023 ως τις 22/12/2023.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γεώργιο-Χρήστο Στεφανίδη και την κυρία Ευθυμίου Μαρίνα-Αφροδίτη για την πολύτιμη συμβολή τους στη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία, τις πρωτότυπες και αξιόλογες εκπαιδευτικές και διδακτικές πρακτικές που παρουσίασαν, τη συνεισφορά τους στη λειτουργία της σχολικής μονάδας καθώς και για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να συνδέσουμε τη σχολική κοινότητα με τον πανεπιστημιακό χώρο.
Θερμές ευχαριστίες στο Διευθυντή του σχολείου κύριο Γεώργιο Νικολαΐδη για την υποστήριξη του προγράμματος.
Ομιλία-Παρουσίαση-Συζήτηση για την Αναπηρία στο Thessaloniki TechLab
Στις 21 Δεκεμβρίου 2023 το σχολείο μας συμμετείχε σε μία εκδήλωση με θέμα την αναπηρία, η οποία διοργανώθηκε από το Thessaloniki TechLab(Αμερικανική γωνιά Θεσσαλονίκης). Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν ομιλία και παρουσίαση σχετικά με το θέμα αυτό από εκπρόσωπο του φορέα-διοργανωτή και συμμετείχαν σε συζήτηση και βιωματική δράση με άτομα που βιώνουν την αναπηρία και τα οποία ξεπερνούν το πρόβλημά τους μετατρέποντάς το σε ευκαιρία ανάδειξης της δύναμης του ανθρώπου να υπερβαίνει τα εμπόδια και να συνεχίζει να δημιουργεί και να μάχεται καθημερινά. Η συζήτηση κατέδειξε τη σημασία της συμπερίληψης όλων των ατόμων στην κοινωνία παρά τις όποιες αδυναμίες καθώς και το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στη ζωή, την εργασία και την ψυχαγωγία.
Ευχαριστούμε το Thessaloniki TechLab για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες να ενημερωθούν για ένα τόσο σημαντικό θέμα, να προβληματιστούν και να σκεφτούν κριτικά.
Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις του Thessaloniki TechLab, φορέας που υπάγεται στην Eduact και υποστηρίζεται από το Αμερικανικό Προξενείο και την Αμερικανική Πρεσβεία. Ο συγκεκριμένος φορέας προσφέρει στο ευρύ κοινό προγράμματα σχετικά με την τεχνολογία, την εκπαίδευση και άλλα κοινωνικά θέματα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σας προσκαλούμε να ακούσετε τα παρακάτω τραγούδια και να σκεφτείτε πώς βιώνουν αυτά τα άτομα αυτή τη φυσική αδυναμία.
Επιπλέον, μπορείτε να ενημερωθείτε για το Ελληνικό και Αγγλικό Αλφάβητο στη γραφή Braille με αφορμή την 4η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Braille.
Το Ελληνικό και Αγγλικό Αλφάβητο σε κώδικα Μπράιγ – Greek & English Braille Code
Επίσης, εδώ μπορείτε να παραθέσετε σημεία της πόλης μας που δεν είναι φιλικά προς τα άτομα με αναπηρίες και να προτείνετε τις δικές σας λύσεις.