Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
Δράση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ με τίτλο ‘’Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη’’ στο Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Στις 16 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας δράση με τη συμμετοχή των μαθητών των τμημάτων Α1, Α2 και Β1.
Στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών στη σχέση του περιβάλλοντος με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδιαίτερα στη σχέση που έχουν η περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή με το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη διαβίωση σε ένα υγιεινό και αξιοπρεπές περιβάλλον. Τη δράση διάρκειας δύο ωρών υλοποίησαν οι κυρίες: Μαρία Νακασιάν, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και Μαρία Αντιόπη Τσακμαλή, Συντονίστρια προγράμματος ¨Εγώ και Εσύ Μαζί¨ για τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
- Πριν τη διεξαγωγή της δράσης οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν το θέμα με την εκπαιδευτικό που ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα.
- Στο πρώτο μέρος της δράσης, διεξήχθη η δραστηριότητα ‘’Εσύ που στέκεσαι;’’ ως προθέρμανση, η οποία είχε ως στόχο να διερευνήσει τις απόψεις των μαθητών και των μαθητριών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στους ανθρώπους αλλά και σε σχέση με την ατομική ευθύνη, τη λήψη αποφάσεων και το ρόλο της εκπαίδευσης. Ζητήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να πάνε είτε στη μία άκρη είτε στην άλλη άκρη της αίθουσας ή και κάπου ανάμεσα σε αυτή τη νοητή γραμμή ανάλογα με τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τις δηλώσεις που ελέχθησαν σε σχέση με τα θέματα που προαναφέρθηκαν αιτιολογώντας την άποψή τους.
- Στο δεύτερο μέρος, παραμένοντας στο ίδιο θεωρητικό πλαίσιο, οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν και προβληματίστηκαν για την κλιματική αλλαγή βασιζόμενοι και βασιζόμενες σε ερωτήματα και εικόνες που σχετίζονταν με την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, στους ανθρώπους και στα ζώα.
- Στο τρίτο μέρος της δράσης, με αφορμή και βάση τις δύο προηγούμενες δραστηριότητες, ζητήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνδέσουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κάποια από τα δικαιώματα με την κλιματική αλλαγή και την επιρροή της σε αυτά καθώς και στις δυσκολίες και τις ανισότητες που αυτή επιφέρει στους ανθρώπους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποτύπωσαν τις απόψεις τους σε χαρτάκια post-it τοποθετώντας τα σε ειδικό χαρτί και εξέφρασαν τη γνώμη τους για τη δράση.
Ακολουθεί ενδεικτικό υλικό από τη δράση.
Μετά το τέλος της δράσης, δόθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες ένα φυλλάδιο με τίτλο ‘’Πίνακας Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης της….(Όνομα Περιοχής)’’ ως δραστηριότητα με τίτλο ‘’Δράση Περιβαλλοντικού Ακτιβισμού’’. Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες έπρεπε να σημειώσουν ποιο από τα δικαιώματα που αναφέρονται παραβιάζεται ή δεν παραβιάζεται στην περιοχή όπου κατοικούν, πώς παραβιάζεται, ποιοι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο/κάποια από τα δικαιώματα αυτά και τι μπορεί να γίνει. Το φυλλάδιο συμπληρώθηκε σε διαφορετικό χρόνο από το υπόλοιπο της δράσης και συζητήθηκε στις τάξεις από τους/τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/μαθήτριες που συμμετείχαν.
Εντυπώσεις
Η δράση είχε θετικό αντίκτυπο στους μαθητές και στις μαθήτριες αλλά και στους/στις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν. Οι μαθητές/-τριες εμπέδωσαν τα δικαιώματα βιωματικά και με παιγνιώδη τρόπο μέσα από κινητικές δραστηριότητες και οπτικά ερεθίσματα αλλά και μέσα από συζήτηση και έκφραση άποψης με βάση συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ήταν μία ευκαιρία για σύνδεση με το περιβάλλον εκτός σχολείου μέσα από την ενασχόληση με αυτό αλλά και μία ευκαιρία για επικοινωνία τόσο μεταξύ των μαθητών/-τριών όσο και μεταξύ των μαθητών/-τριών και της εμψυχώτριας.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση.
Ευχαριστούμε την κυρία Νακασιάν Μαρία και την κυρία Τσακμαλή Μαρία Αντιόπη για την πραγματοποίηση της δράσης στο σχολείο μας.
Θερμές ευχαριστίες στον εκπαιδευτικό κύριο Χουρπουλιάδη Ελευθέριο και στις εκπαιδευτικούς κυρίες Μποτέλη Στεφανία και Βαβλιάκη Ελένη που υποστήριξαν τη δράση.
Υπεύθυνη για το πρόγραμμα στο σχολείο: κυρία Δάμτση Ευθυμία.
Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση!
Έμφυλη ισότητα και συμπεριληπτικός λόγος
Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην 3η Πανελλήνια Δράση του Προγράμματος ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο ‘’Έμφυλη ισότητα και συμπεριληπτικός λόγος, ξαναδιαβάζοντας τα σχολικά μας βιβλία!’’
Στις 18 Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση ‘’Έμφυλη ισότητα και συμπεριληπτικός λόγος, ξαναδιαβάζοντας τα σχολικά μας βιβλία!’’, στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στόχοι της δράσης ήταν οι μαθητές/-τριες:
- να κατανοήσουν τις διακρίσεις που δημιουργούνται από τη μεροληπτική χρήση της γλώσσας υπέρ του ενός ή του άλλου φύλου,
- να προβληματιστούν σχετικά με το πώς αναπαράγονται τα έμφυλα στερεότυπα μέσα από αυτή τη χρήση,
- να εντοπίσουν παραδείγματα αναπαραγωγής αυτών των στερεοτύπων μέσα στα σχολικά βιβλία και
- να προτείνουν κάποιες αλλαγές στο φρασεολόγιο ή στο περιεχόμενο τους έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στο σεβασμό και στην προώθηση της ισότητας των φύλων.
Οι μαθητές/-τριες ενθαρρύνθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους, πραγματοποίησαν μία σύντομη επισκόπηση των σχολικών βιβλίων και ανέσυραν από τη μνήμη τους είτε κείμενα είτε απλές φράσεις που περιορίζουν την έμφυλη ισότητα. Μετά από αρκετή έρευνα, επέλεξαν το βιβλίο της Χημείας της Β΄ Λυκείου, και πιο συγκεκριμένα την εισαγωγή, όπου ο συγγραφέας απευθύνεται στους αναγνώστες μόνο στο αρσενικό φύλο. Οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να προτείνουν κάποια περισσότερο συμπεριληπτική αλλαγή, οπότε και αναδιατύπωσαν το συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, υπήρξε και μία δεύτερη πρόταση, αυτή τη φορά στηριγμένη στο περιεχόμενο μίας ενότητας των Αγγλικών της Β΄ τάξης σχετικής με άντρες ζωγράφους της Αναγέννησης και την έλλειψη αναφοράς στο γυναικείο φύλο. Στο τελικό στάδιο, αποτυπώθηκαν οι αλλαγές και παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια της τάξης.
Ως συνέχεια και διάχυση των αποτελεσμάτων της δράσης, στις 7 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση κατά την οποία όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασαν τα έργα τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες και υπεύθυνοι/-ες συντονιστές/-τριες του προγράμματος) εξέφρασαν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους σχετικά με την έμφυλη ισότητα.
Ακολουθεί η δράση του σχολείου μας όπως παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους και για τη συμβολή τους στο διάλογο για το θέμα της έμφυλης ισότητας. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία Νακασιάν, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και την κυρία Μαρία Αντιόπη Τσακμαλή, Συντονίστρια προγράμματος ¨Εγώ και Εσύ Μαζί¨ για τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για τη στήριξη που παρείχαν στο σύνολο της σχολικής κοινότητας για την πραγματοποίηση της δράσης.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το πρόγραμμα στο σχολείο: κυρία Δάμτση Ευθυμία.
Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων
Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στη 2η Πανελλήνια Δράση “Εγώ και Εσύ Μαζί” Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας
Στις 23 Φεβρουαρίου 2022 το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση ‘’Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων’’, στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ’’ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι μία παγκόσμια εκστρατεία η οποία έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συμβάλλει στην ανάληψη δράσης προκειμένου να εκλείψουν οι αδικίες και να παύσουν οι διώξεις. Κατά την εκστρατεία αυτή γράφονται πολλά γράμματα και συλλέγονται εκκλήσεις για την υπεράσπιση ατόμων που έχουν φυλακιστεί, βασανιστεί, παρενοχληθεί ή υποστεί διώξεις άδικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δράση έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή των ατόμων που διώκονταν. Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Μαραθώνιο Γραμμάτων.
https://www.amnesty.org/en/get-involved/write-for-rights/
Οι πέντε υποθέσεις που αφορούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Γραμμάτων αφορούν στην έμφυλη βία, τα πολιτικά και εθνικά δικαιώματα καθώς και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα συμμετείχαν στη δράση επιλέγοντας να στείλουν γράμματα υπεράσπισης στον Bernardo Caal από τη Γουατεμάλα, ο οποίος υπερασπίζεται το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και φυλακίστηκε για αυτόν το λόγο. Επιχειρηματολόγησαν και ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στη συζήτηση και στην έκφραση συναισθημάτων καθώς και στην παρουσίαση και συγγραφή γραμμάτων υπεράσπισης ενός ανθρώπου που διώκεται για τις απόψεις του για επίμαχα θέματα. Επιπλέον, υπήρξε διάδραση και κάποιες δραστηριότητες είχαν παιγνιώδη χαρακτήρα.
Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του Bernardo.
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε πληροφορίες για την ιστορία του Bernardo.
https://www.youtube.com/watch?v=MqowLxgAdK0
Στο τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες έγραψαν δύο γράμματα στα οποία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Bernardo και στη μάχη που δίνει για την προστασία του περιβάλλοντος.
1ο γράμμα
2ο γράμμα
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη μεγάλη δράση και για τη συμβολή τους στο διάλογο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία Νακασιάν, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και την κυρία Μαρία Αντιόπη Τσακμαλή, Συντονίστρια προγράμματος ¨Εγώ και Εσύ Μαζί¨ για τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για τη στήριξη που παρείχαν στο σύνολο της σχολικής κοινότητας στην πραγματοποίηση της δράσης.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το πρόγραμμα στο σχολείο: κυρία Δάμτση Ευθυμία.
Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Δράσεις Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 στο πλαίσιο του Προγράμματος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’
Στο πλαίσιο του Προγράμματος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Β1 πραγματοποίησαν δύο δράσεις με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
1) Δεκέμβριος 2021. Με αφορμή την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 24 με θέμα το δικαίωμα στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο, οι μαθητές και οι μαθήτριες θυμήθηκαν δικές τους ευχάριστες στιγμές, εξέφρασαν τη γνώμη τους για τη σημασία του ελεύθερου χρόνου και κατέγραψαν την προσωπική τους συμμετοχή σε γεγονότα που αυτοί και αυτές θεώρησαν σημαντικά για την ξεκούρασή τους και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Διαβάστε πώς τα γεγονότα αυτά τους/τις επηρέασαν!
https://drive.google.com/file/d/1Tiivklreu89Yz0m8HpeBteJOrO-CwMtn/view?usp=sharing
2) Ιανουάριος 2022. Μετά την παρουσίαση του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά παρουσιάζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη, ήρθε η στιγμή που οι μαθητές και οι μαθήτριες πρότειναν ένα δικό τους νέο δικαίωμα και μας έδωσαν την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε με βάση τις ιδέες τους. Διαβάστε τι προτείνουν!
https://drive.google.com/file/d/1eLKvreiAwOUMFOZ-xoEzH_C_dd-mqKDG/view?usp=sharing
Ας ευχηθούμε να έχουν πάντα ωραίες και δημιουργικές ιδέες.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δάμτση Ευθυμία