Αρχική » 2022

Αρχείο έτους 2022

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022

Αυτή τη χρονιά το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, γιόρτασε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών εκτοξεύοντας τον Πολυγλωσσικό/Πολύγλωσσο Πύραυλο(The Multilingual Rocket)!Οι επιβάτες του πυραύλου μας ήταν οι ευρωπαϊκές γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο μας(Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά), οι ευρωπαϊκές μητρικές γλώσσες των μαθητών και μαθητριών μας(Γεωργιανά, Αλβανικά, Τουρκικά, Ουκρανικά, Σλαβομακεδονικά, Πολωνικά, Ρουμανικά) αλλά και οι ασιατικές και αφρικανικές μητρικές γλώσσες (Ούρντου, Φαρσί, Κουρδικά, Αραβικά και Σομαλικά).Στις αποσκευές τους οι επιβάτες μας είχαν μαζί τους quiz, παιχνίδια, πληροφοριακό υλικό, τραγούδια και συνταγές μαγειρικής παρουσιασμένα στις γλώσσες τους με δημιουργική διάθεση. Εδώ είναι το όχημά μας και κάποιοι από τους επιβάτες μας!

The Multilingual Rocket

 

            χρώματα σε διάφορες γλώσσες

Το ταξίδι του Πολυγλωσσικού/Πολύγλωσσου Πυραύλου συνεχίζεται και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα έχουν επιβιβαστεί όλοι οι επιβάτες για μία δεύτερη εκτόξευση το 2023 με το σύνθημα ‘‘Ολες οι γλώσσες μετράνε!’’.

Προς το παρόν, κάποιοι επιβάτες σας εύχονται

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου που συμμετείχαν στη δράση.

Ευχαριστούμε τον διευθυντή του σχολείου κύριο Καραμπέρη Χρήστο για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της δράσης.

Συντονίστριες της δράσης:

Κυρίες

Δάμτση Ευθυμία (Εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας)

Παπανικολάου Ευμορφία(Εκπαιδευτικός Γαλλικής γλώσσας)

Σκόρδου Κωνσταντίνα(Εκπαιδευτικός Γερμανικής γλώσσας)

Κυριαζή Μαρία(Φιλόλογος)

Και οι φοιτήτριες της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Κυρίες

Λέκου Χαριτίνη

Λάρδα Ιωάννα

Μαριδάκη Κωνσταντίνα

Σας ευχαριστούμε!

EUROPEAN DAY OF LANGUAGES 2022

This year our school, Senior High School (General Lyceum) of Intercultural Education of Eastern Thessaloniki, celebrated the European Day of Languages by launching the Multilingual Rocket! The passengers of our rocket were the European languages that are taught at our school (Greek, English, French and German), our students’ native European languages (Georgian, Albanian, Turkish, Ukrainian, Slavic-Macedonian, Polish, Romanian)as well as the Asian and African native languages(Urdu, Farsi, Kurdish, Arabic and Somali).In their luggage our passengers had with them quizzes, games, informational material, songs and recipes presented in a creative mood. Here is our vehicle and some of its passengers!

The Multilingual Rocket

χρώματα σε διάφορες γλώσσες

The journey of The Multilingual Rocket is continuing and until the end of the school year all the passengers will have boarded it for a second launching in 2023 under the motto ‘’All languages count!’’

For the time being, some passengers are wishing you

Congratulations to the students of all the school classes that participated in the action.

We thank the headmaster of the school Mr Karaberis Christos for his contribution to the realization of the action.

Action Coordinators:

Ms Damtsi Efthymia (English teacher)

Ms Papanikolaou Evmorfia (French teacher)

Ms Skordou Konstantina (German teacher)

Ms Kyriazi Maria (Philologist)

And the Teaching Practice students of the School of English Language and Literature of Aristotle University of Thessaloniki

Ms Lekou Charitini

Ms Larda Ioanna

Ms Maridaki Konstantina

Thank you!

 

 

 

Λήξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Nemesis της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας

NEMESIS

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακή Ημερίδα Διάχυσης Δράσεων των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Nemesis της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο πρόγραμμα κατά τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021 με μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις.

Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Διαδικτυακή Ημερίδα Διάχυσης Δράσεων.

https://kmaked.pde.sch.gr/site/index.php/anakoinoseis/anakoinoseis-europaikon/306-anakoinoseis-european-nemesis/2803-diadiktiaki-nemesis

Επιπλέον, την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Film Festival του προγράμματος με τη συμμετοχή πολλών σχολείων από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου μας.

Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το Nemesis Film Festival, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκά σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος.

https://www.youtube.com/watch?v=p2ytKxfjMag

Το σύνολο του προγράμματος παρουσιάζεται στους παρακάτω συνδέσμους.

http://linoit.com/users/efidamtsi/canvases/NEMESIS%20PROJECT%20ACTIONS

http://linoit.com/users/efidamtsi/canvases/NEMESIS%20APRIL%2C%20MAY%20AND%20JUNE%202021

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα!

Θερμές ευχαριστίες στο διευθυντή του σχολείου κύριο Καραμπέρη Χρήστο για τη στήριξη που παρείχε στο πρόγραμμα και για τη συμμετοχή του.

Το πρόγραμμα συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί κυρίες Δάμτση Ευθυμία, Ιπλικτσόγλου Ελένη, Καλαμπούκα Αικατερίνη και Πρώιου-Παπαδημητρίου Γεωργία.

Καλό καλοκαίρι!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην ημερίδα λήξης του προγράμματος «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα στις 11 Ιουλίου 2022.

Στις 11 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ημερίδα λήξης του προγράμματος «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά την οποία παρουσιάστηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα των δράσεων που πραγματοποίησαν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές, και μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο να συζητήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με την επόμενη φάση του προγράμματος.

Το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην ημερίδα με την παρουσίαση μίας αντιπροσωπευτικής δράσης που πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-2022 και αφορούσε σε ένα δικαίωμα που οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρότειναν.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο αλλά και κριτική διάθεση στο πρόγραμμα κατά τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022.

Θερμές ευχαριστίες  στις κυρίες Νακασιάν Μαρία και Χατζηνικολάου Μαρία, Υπεύθυνες Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, στις κυρίες Ντέρη Ιωάννα και  Τσακμαλή Μαρία Αντιόπη, Συντονίστριες του Προγράμματος ¨Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα¨ για τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κύριο Καραμπέρη Χρήστο για την πολύ μεγάλη υποστήριξη που παρείχαν σε όλη τη σχολική κοινότητα κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για το πρόγραμμα στο σχολείο:

Σχολικό έτος 2020-2021: 1) κυρία Δάμτση Ευθυμία 2)κυρία Ιπλικτσόγλου Ελένη

Σχολικό έτος 2021-2022: κυρία Δάμτση Ευθυμία

Στην ημερίδα λήξης το σχολείο εκπροσώπησε η κυρία Δάμτση Ευθυμία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ημερίδα λήξης και το πρόγραμμα ‘’Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.amnesty.gr/news/articles/article/26482/ego-esy-mazi-2-hronia-viomatikon-ekpaideytikon-draseon-gia-ta-anthropina

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ”ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ”-ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ-11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022-ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Viber 2022 07 24 19 12 09 487Viber 2022 07 24 19 13 56 737Viber 2022 07 12 17 43 25 476Viber 2022 07 12 17 43 43 898

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ



Λήψη αρχείου

Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη

Δράση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ με τίτλο ‘’Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη’’ στο Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Στις 16 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας δράση με τη συμμετοχή των μαθητών των τμημάτων Α1, Α2 και Β1.

Στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών στη σχέση του περιβάλλοντος με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδιαίτερα στη σχέση που έχουν η περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή με το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη διαβίωση σε ένα υγιεινό και αξιοπρεπές περιβάλλον. Τη δράση διάρκειας δύο ωρών υλοποίησαν οι κυρίες: Μαρία Νακασιάν, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και Μαρία Αντιόπη Τσακμαλή, Συντονίστρια προγράμματος ¨Εγώ και Εσύ Μαζί¨ για τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

  • Πριν τη διεξαγωγή της δράσης οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν το θέμα με την εκπαιδευτικό που ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα.
  • Στο πρώτο μέρος της δράσης, διεξήχθη η δραστηριότητα ‘’Εσύ που στέκεσαι;’’ ως προθέρμανση, η οποία είχε ως στόχο να διερευνήσει τις απόψεις των μαθητών και των μαθητριών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στους ανθρώπους αλλά και σε σχέση με την ατομική ευθύνη, τη λήψη αποφάσεων και το ρόλο της εκπαίδευσης. Ζητήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να πάνε είτε στη μία άκρη είτε στην άλλη άκρη της αίθουσας ή και κάπου ανάμεσα σε αυτή τη νοητή γραμμή ανάλογα με τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τις δηλώσεις που ελέχθησαν σε σχέση με τα θέματα που προαναφέρθηκαν αιτιολογώντας την άποψή τους.
  • Στο δεύτερο μέρος, παραμένοντας στο ίδιο θεωρητικό πλαίσιο, οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν και προβληματίστηκαν για την κλιματική αλλαγή βασιζόμενοι και βασιζόμενες  σε ερωτήματα και εικόνες που σχετίζονταν με την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, στους ανθρώπους και στα ζώα.
  • Στο τρίτο μέρος της δράσης, με αφορμή και βάση τις δύο προηγούμενες δραστηριότητες, ζητήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνδέσουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κάποια από τα δικαιώματα με την κλιματική αλλαγή και την επιρροή της σε αυτά καθώς και στις δυσκολίες και τις ανισότητες που αυτή επιφέρει στους ανθρώπους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποτύπωσαν τις απόψεις τους σε χαρτάκια post-it τοποθετώντας τα σε ειδικό χαρτί και εξέφρασαν τη γνώμη τους για τη δράση.

Ακολουθεί ενδεικτικό υλικό από τη δράση.

IMG f993ea10c95904d22e75f404dcdd0b27 V1

20220516 0905371 2

20220516 09512411

20220516 0923371

 

Μετά το τέλος της δράσης, δόθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες ένα φυλλάδιο με τίτλο ‘’Πίνακας Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης της….(Όνομα Περιοχής)’’ ως δραστηριότητα με τίτλο ‘’Δράση Περιβαλλοντικού Ακτιβισμού’’. Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες έπρεπε να σημειώσουν ποιο από τα δικαιώματα που αναφέρονται παραβιάζεται ή δεν παραβιάζεται στην περιοχή όπου κατοικούν, πώς παραβιάζεται, ποιοι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο/κάποια από τα δικαιώματα αυτά και τι μπορεί να γίνει. Το φυλλάδιο συμπληρώθηκε σε διαφορετικό χρόνο από το υπόλοιπο της δράσης και συζητήθηκε στις τάξεις από τους/τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/μαθήτριες που συμμετείχαν.



Λήψη αρχείου

Εντυπώσεις

Η δράση είχε θετικό αντίκτυπο στους μαθητές και στις μαθήτριες αλλά και στους/στις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν. Οι μαθητές/-τριες εμπέδωσαν τα δικαιώματα βιωματικά και με παιγνιώδη τρόπο μέσα από κινητικές δραστηριότητες και οπτικά ερεθίσματα αλλά και μέσα από συζήτηση και έκφραση άποψης με βάση συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ήταν μία ευκαιρία για σύνδεση με το περιβάλλον εκτός σχολείου μέσα από την ενασχόληση με αυτό αλλά και μία ευκαιρία για επικοινωνία τόσο μεταξύ των μαθητών/-τριών όσο και μεταξύ των μαθητών/-τριών και της εμψυχώτριας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση.

Ευχαριστούμε την κυρία Νακασιάν Μαρία και την κυρία Τσακμαλή Μαρία Αντιόπη για την πραγματοποίηση της δράσης στο σχολείο μας.

Θερμές ευχαριστίες στον εκπαιδευτικό κύριο Χουρπουλιάδη Ελευθέριο και στις εκπαιδευτικούς κυρίες Μποτέλη Στεφανία και Βαβλιάκη Ελένη που υποστήριξαν τη δράση.

Υπεύθυνη για το πρόγραμμα στο σχολείο: κυρία Δάμτση Ευθυμία.

Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση!

beach 1449008 1920

 

Έμφυλη ισότητα και συμπεριληπτικός λόγος

Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην 3η Πανελλήνια Δράση του Προγράμματος ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο ‘’Έμφυλη ισότητα και συμπεριληπτικός λόγος, ξαναδιαβάζοντας τα σχολικά μας βιβλία!’’

Στις 18 Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση Έμφυλη ισότητα και συμπεριληπτικός λόγος, ξαναδιαβάζοντας τα σχολικά μας βιβλία!’’, στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στόχοι της δράσης ήταν οι μαθητές/-τριες:

  • να κατανοήσουν τις διακρίσεις που δημιουργούνται από τη μεροληπτική χρήση της γλώσσας υπέρ του ενός ή του άλλου φύλου,
  • να προβληματιστούν σχετικά με το πώς αναπαράγονται τα έμφυλα στερεότυπα μέσα από αυτή τη χρήση,
  • να εντοπίσουν παραδείγματα αναπαραγωγής αυτών των στερεοτύπων μέσα στα σχολικά βιβλία και
  • να προτείνουν κάποιες αλλαγές στο φρασεολόγιο ή στο περιεχόμενο τους έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στο σεβασμό και στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

Οι μαθητές/-τριες ενθαρρύνθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους, πραγματοποίησαν μία σύντομη επισκόπηση των σχολικών βιβλίων και ανέσυραν από τη μνήμη τους είτε κείμενα είτε απλές φράσεις που περιορίζουν την έμφυλη ισότητα. Μετά από αρκετή έρευνα, επέλεξαν το βιβλίο της Χημείας της Β΄ Λυκείου, και πιο συγκεκριμένα την εισαγωγή, όπου ο συγγραφέας απευθύνεται στους αναγνώστες μόνο στο αρσενικό φύλο. Οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να προτείνουν κάποια περισσότερο συμπεριληπτική αλλαγή, οπότε και αναδιατύπωσαν το συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, υπήρξε και μία δεύτερη πρόταση, αυτή τη φορά στηριγμένη στο περιεχόμενο μίας ενότητας των Αγγλικών της Β΄ τάξης σχετικής με άντρες ζωγράφους της Αναγέννησης και την έλλειψη αναφοράς στο γυναικείο φύλο. Στο τελικό στάδιο, αποτυπώθηκαν οι αλλαγές και παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια της τάξης.

Ως συνέχεια και διάχυση των αποτελεσμάτων της δράσης, στις 7 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση κατά την οποία όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασαν τα έργα τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες και υπεύθυνοι/-ες συντονιστές/-τριες του προγράμματος) εξέφρασαν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους σχετικά με την έμφυλη ισότητα.

Ακολουθεί η δράση του σχολείου μας όπως παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση.



Λήψη αρχείου

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους και για τη συμβολή τους στο διάλογο για το θέμα της έμφυλης ισότητας.  Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία Νακασιάν, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και την κυρία Μαρία Αντιόπη Τσακμαλή, Συντονίστρια προγράμματος ¨Εγώ και Εσύ Μαζί¨ για τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για τη στήριξη που παρείχαν στο σύνολο της σχολικής κοινότητας για την πραγματοποίηση της δράσης.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το πρόγραμμα στο σχολείο: κυρία Δάμτση Ευθυμία.

Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων

Συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στη 2η Πανελλήνια Δράση “Εγώ και Εσύ Μαζί” Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022 το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση ‘’Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων’’, στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ’’ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι μία παγκόσμια εκστρατεία η οποία έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συμβάλλει στην ανάληψη δράσης προκειμένου να εκλείψουν οι αδικίες και να παύσουν οι διώξεις. Κατά την εκστρατεία αυτή γράφονται πολλά γράμματα και συλλέγονται εκκλήσεις για την υπεράσπιση ατόμων που έχουν φυλακιστεί, βασανιστεί, παρενοχληθεί ή υποστεί διώξεις άδικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δράση έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή των ατόμων που διώκονταν. Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Μαραθώνιο Γραμμάτων.

https://www.amnesty.org/en/get-involved/write-for-rights/

https://www.amnesty.gr/news/articles/article/24744/pagkosmios-marathonios-grammaton-i-megalyteri-ekstrateia-gia-ta

Οι πέντε υποθέσεις που αφορούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Γραμμάτων αφορούν στην έμφυλη βία, τα πολιτικά και εθνικά δικαιώματα καθώς και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα συμμετείχαν στη δράση επιλέγοντας να στείλουν γράμματα υπεράσπισης στον Bernardo Caal από τη Γουατεμάλα, ο οποίος υπερασπίζεται το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και φυλακίστηκε για αυτόν το λόγο. Επιχειρηματολόγησαν και ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στη συζήτηση και στην έκφραση συναισθημάτων καθώς και στην παρουσίαση και συγγραφή γραμμάτων υπεράσπισης ενός ανθρώπου που διώκεται για τις απόψεις του για επίμαχα θέματα. Επιπλέον, υπήρξε διάδραση και κάποιες δραστηριότητες είχαν παιγνιώδη χαρακτήρα.

Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του Bernardo.

BERNARDOS STORY 2

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε πληροφορίες για την ιστορία του Bernardo.

https://www.youtube.com/watch?v=MqowLxgAdK0

Στο τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες έγραψαν δύο γράμματα στα οποία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Bernardo και στη μάχη που δίνει για την προστασία του περιβάλλοντος.

1ο γράμμα

1st Letter to Bernardo 1

 

2ο γράμμα

2nd Letter to Bernardo 1

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη μεγάλη δράση και για τη συμβολή τους στο διάλογο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία Νακασιάν, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και την κυρία Μαρία Αντιόπη Τσακμαλή, Συντονίστρια προγράμματος ¨Εγώ και Εσύ Μαζί¨ για τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για τη στήριξη που παρείχαν στο σύνολο της σχολικής κοινότητας στην πραγματοποίηση της δράσης.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το πρόγραμμα στο σχολείο: κυρία Δάμτση Ευθυμία.

 

Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Δράσεις Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 στο πλαίσιο του Προγράμματος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’

Στο πλαίσιο του Προγράμματος του Ελληνικού Τμήματος της  Διεθνούς Αμνηστίας ‘’Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Β1 πραγματοποίησαν δύο δράσεις με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1)  Δεκέμβριος 2021. Με αφορμή την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 24 με θέμα το δικαίωμα στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο, οι μαθητές και οι μαθήτριες θυμήθηκαν δικές τους ευχάριστες στιγμές, εξέφρασαν τη γνώμη τους για τη σημασία του ελεύθερου χρόνου και κατέγραψαν την προσωπική τους συμμετοχή σε γεγονότα που αυτοί και αυτές θεώρησαν σημαντικά για την ξεκούρασή τους και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Διαβάστε πώς τα γεγονότα αυτά τους/τις επηρέασαν!

https://drive.google.com/file/d/1Tiivklreu89Yz0m8HpeBteJOrO-CwMtn/view?usp=sharing

2) Ιανουάριος 2022. Μετά την παρουσίαση του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά παρουσιάζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη, ήρθε η στιγμή που οι μαθητές και οι μαθήτριες πρότειναν ένα δικό τους νέο δικαίωμα και μας έδωσαν την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε με βάση τις ιδέες τους. Διαβάστε τι προτείνουν!

https://drive.google.com/file/d/1eLKvreiAwOUMFOZ-xoEzH_C_dd-mqKDG/view?usp=sharing

Ας ευχηθούμε να έχουν πάντα ωραίες και δημιουργικές ιδέες.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δάμτση Ευθυμία

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ – ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ – ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής σε δημόσια ΓΕΛ , ΕΠΑΛ και Πρότυπα ΕΠΑΛ μέσω της εφαρμογής «e-εγγραφές» ΦΕΚ 3101Β/18-06-2022



Λήψη αρχείου

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 173678/ΓΔ4/22-12-2022 – Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.).

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1) Τις διατάξεις του ν. 1566/1985 «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 167).
2) Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 9 και της παρ. 2 του άρθρου 138 του ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» (Α΄ 111).
3) Το π.δ. 81/2019 με θέμα «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄ 119).
4) Το π.δ. 83/2019 με θέμα «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).
5) Το π.δ. 84/2019 με θέμα «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α΄ 123).
6) Την υπό στοιχεία 7922/Υ1/05-08-2020 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη» (Β΄ 3298).
7) Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133).
8) Την υπό στοιχεία 125735/Δ2/21-09-2020 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός εξεταστέας ύλης για τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις για το έτος σχολικό έτος 2020-2021» (Β΄ 4178).
9) Την υπό στοιχεία 125708/Δ2/21-09-2020 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ομάδες και κλάδοι μαθημάτων, τρόπος και χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης, ορισμός και υποχρεώσεις επιτηρητών, υποχρεώσεις μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, αναβαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του Γενικού Λυκείου, τρόπος φύλαξης των γραπτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα» (Β΄ 4177).
10) Την υπό στοιχεία Φ4/145532/ΓΔ4/26-10-2020 απόφαση (Β΄ 4786) της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
11) Τις υπ’ αρ. 53/12-11-2020 και 58/17-12-2020 πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το υπό στοιχεία εισ. 173155/Δ2/21-12-2020 έγγραφο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
12) Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ.1/Γ/641/171465/Β1/17-12-2020 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:

Τη διαμόρφωση Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.), η οποία θα ανταποκρίνεται με επάρκεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία στην κρίσιμη εκπαιδευτική αποστολή της και θα ενσωματώνει τις απαραίτητες τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες θα διασφαλίζουν το  αδιάβλητο της εξεταστικής διαδικασίας.

Ι. Σχεδιασμός, ανάπτυξη, λειτουργία και υποστήριξη της Τ.Θ.Δ.Δ. στο Ι.Ε.Π.

1. Η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας αποτελεί ένα προσεκτικά σχεδιασμένο «αποθετήριο» εξεταστικών αντικειμένων (θεμάτων). Επιτρέπει την καταχώριση, αποθήκευση και ανάκληση κάθε αντικειμένου με βάση συγκεκριμένες δομημένες πληροφορίες  (μεταδεδομένα). Ως μια δυναμική και εξελισσόμενη διαδικασία, η δημιουργία και η λειτουργία της αποτελούν σημαντικό εργαλείο οργάνωσης και διαχείρισης της διαδικασίας αξιολόγησης των μαθητών και μαθητριών ως αναπόσπαστης συνιστώσας του εκπαιδευτικού έργου.

Βασικά χαρακτηριστικά της Τ.Θ.Δ.Δ. αποτελούν:

  1. Η συμβατότητα των εξεταστικών αντικειμένων (θεμάτων) με τα Προγράμματα Σπουδών, την ύλη και τις οδηγίες διδασκαλίας του εκάστοτε μαθήματος.
  2. Η διαμόρφωση, συστηματική οργάνωση και κατηγοριοποίηση των περιεχομένων της βάσει προδιαγραφών.
  3. Η δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού ή/και επικαιροποίησής της.
  4. Η ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό της.
  5. Η δυνατότητα αξιοποίησής της σε ερευνητικές δράσεις του Ι.Ε.Π. με στόχο τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

Η Τ.Θ.Δ.Δ. αποτελεί γενικότερα μια δεξαμενή γνώσης, εμπειρίας, διδακτικών πρακτικών, καθώς και ανατροφοδότησης εκπαιδευτικών και μαθητών. Συνιστά εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός βελτίωσης και ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς:

  1. Υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά τον αναστοχασμό.
  2. Συνδράμει στην αποτίμηση της εφαρμογής των αρχών και κατευθύνσεων των Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς και των οδηγιών για τη διδασκαλία του εκάστοτε μαθήματος.
  3. Υποστηρίζει τον σχεδιασμό πρακτικών διαμορφωτικής αξιολόγησης, καθώς είναι προσβάσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
  4. Ενισχύει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των εξετάσεων μέσα από διαδικασίες προτυποποίησης των θεμάτων.
  5. Συμβάλλει στη διαμόρφωση όρων ισότιμης συμμετοχής όλων στην εκπαίδευση.
  6. Προωθεί τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών της σχολικής τάξης στη διαδικασία διαμόρφωσης θεμάτων αξιολόγησης πανελλαδικού χαρακτήρα.
  7. Παρέχει κίνητρα στους/στις εκπαιδευτικούς για άμεση σύνδεση του διδακτικού σχεδιασμού τους με την διαδικασία διαμόρφωσης θεμάτων.
  8. Επαυξάνει τις δυνατότητες για συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών.
  9. Παρέχει δυνατότητες και κίνητρα για ερευνητικό προσανατολισμό των εκπαιδευτικών και αξιοποίηση μεταδεδομένων.
  10. Συμβάλλει στον σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.
  11. Επιτρέπει τη συλλογή μεταδεδομένων και την αξιοποίησή τους ως ερευνητικού υλικού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών.

Συνολικά, ο ρόλος της Τ.Θ.Δ.Δ. είναι πολυεπίπεδος:

  1. Επιμορφωτικός, με την έννοια ότι συμβάλλει, με το πλήθος και την ποιότητα των επιλογών που προσφέρει, στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.
  2. Παιδαγωγικός, με την έννοια ότι μπορεί να λειτουργήσει ως παιδαγωγικό εργαλείο που ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία και την ποιότητα των σπουδών.
  3. Διαμορφωτικός, καθώς λειτουργεί ως δείκτης για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη συνεχή αποτίμηση της διδακτικής πράξης.
  4. Αξιολογικός, επειδή δύναται να αξιοποιηθεί σε πρακτικές διαμορφωτικής και τελικής αξιολόγησης.
  5. Ερευνητικός – ανατροφοδοτικός, καθώς παρέχει δεδομένα απαραίτητα για την αποτίμηση (με συστηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο) της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

2. Βασική επιδίωξη αποτελεί η Τ.Θ.Δ.Δ. να:

  1. ανταποκρίνεται τόσο στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις όσο και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αξιολόγηση των μαθητών και μαθητριών των διαφορετικών τύπων Λυκείων,
  2. παρέχει δυνατότητες αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων ή των ιδιαίτερων συνθηκών που είναι πιθανόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (π.χ. αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο, αιτιολογημένη απουσία μαθητών/μαθητριών κ.λπ.).

3. Κατά την Α΄ φάση, σχολικό έτος 2020-2021, η Τ.Θ.Δ.Δ. θα λειτουργήσει για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. Κατά τη β΄ φάση, σχολικό έτος 2021-2022, η Τ.Θ.Δ.Δ. θα λειτουργήσει και για τις προαγωγικές εξετάσεις της Β΄ Λυκείου με παράλληλο εμπλουτισμό των
θεμάτων που αφορούν την Α΄ Λυκείου. Κατά τη γ΄ φάση, σχολικό έτος 2022-2023, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της Τ.Θ.Δ.Δ., καλύπτοντας και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου, με παράλληλο εμπλουτισμό των θεμάτων των Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου.

ΙΙ. Υποβολή, αξιολόγηση, επιλογή και εισαγωγή θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας

Στο Ι.Ε.Π. λειτουργεί διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να υποβάλλουν θέματα (προς αξιολόγηση) για την Τ.Θ.Δ.Δ. τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και επιστημονικοί φορείς, με προσωποποιημένους κωδικούς. Οι προδιαγραφές των θεμάτων για κάθε γνωστικό αντικείμενο αναρτώνται στην πλατφόρμα με ευθύνη του Ι.Ε.Π. Η αξιολόγηση των θεμάτων γίνεται από επιστημονική ομάδα που επιλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Ε.Π. κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης. Τα θέματα, μετά την αξιολόγησή τους από τους αξιολογητές, εισάγονται στην Τράπεζα Θεμάτων ή επιστρέφονται στον συντάκτη για διόρθωση.

ΙΙΙ. Πρόσβαση στην Τ.Θ.Δ.Δ.

Η Τ.Θ.Δ.Δ. είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στο σύνολό της από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από την πλατφόρμα του Ι.Ε.Π.

IV. Τυχαία επιλογή θεμάτων

1. Από την Τράπεζα Θεμάτων κληρώνονται είτε αυτοτελή θέματα είτε ενότητες θεμάτων που σε ποσοστό αντιστοιχούν στο πενήντα τοις εκατό (50%) της γραπτής δοκιμασίας για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και Β΄ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ τάξης κάθε τύπου Λυκείου.
Ως θέμα νοείται κάθε εξεταστικό αντικείμενο που βαθμολογείται με το 1/4 της εκατοντάβαθμης κλίμακας (25 μονάδες). Κάθε ενότητα θεμάτων βαθμολογείται με το 1/2 της εκατοντάβαθμης κλίμακας (50 μονάδες) και θεωρείται ότι αποτελείται από δύο (2) θέματα. Με απόφαση του Ι.Ε.Π., καθορίζεται σε ποια μαθήματα, κατά τη διενέργεια της κλήρωσης, επιλέγονται θέματα και σε ποια μαθήματα επιλέγεται ενότητα θεμάτων.
Για τα θέματα που ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον/την διδάσκοντα/ουσα ή τους διδάσκοντες/ουσες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, περιλαμβάνονται στην Τ.Θ.Δ.Δ. ενδεικτικά θέματα.

2. Κάθε Λύκειο καταρτίζει το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα από την Τ.Θ.Δ.Δ., το κοινοποιεί ηλεκτρονικά μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εξετάσεων στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και ενημερώνει τη σχετική ιστοσελίδα της Τ.Θ.Δ.Δ. στο Ι.Ε.Π.

3. Προβλέπεται η αυτόνομη λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ. για το Γενικό Λύκειο, το Λύκειο Ε.Α.Ε., το Επαγγελματικό Λύκειο και το Λύκειο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ – Λ. στην ίδια δικτυακή βάση.

4. Την ημέρα των εξετάσεων, κατά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια και ο/η οικείος/α ή οι οικείοι/ες διδάσκοντες/ουσες, με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει το σχολείο, κληρώνουν άπαξ (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου), με  τυχαία επιλογή, το 50% των θεμάτων του μαθήματος στο οποίο θα εξετασθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες. Η κλήρωση του προηγουμένου εδαφίου διενεργείται ως εξής:

Ανάλογα με το εξεταζόμενο μάθημα κληρώνονται έξι (6) θέματα από τα οποία τρία (3) για το 2ο και τρία (3) για το 4ο ερώτημα ή τρεις (3) ενότητες θεμάτων. Οι διδάσκοντες/-ουσες επιλέγουν τα θέματα ένα (1) για το 2ο και ένα (1) για το 4ο ερώτημα ή μία (1) ενότητα θεμάτων στην οποία θα εξεταστούν οι μαθητές/τριες. Στην συνέχεια, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, η επιλογή των διδασκόντων/ουσών καταχωρίζεται στην ΤΘΔΔ.1

5. Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους σε κάποιο Λύκειο δεν καταστεί δυνατή η κλήρωση των θεμάτων, ενημερώνεται ο/η οικείος/α Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης και η σχετική κλήρωση πραγματοποιείται στα γραφεία της Διεύθυνσης. Τα θέματα αποστέλλονται στο σχολείο με τον προσφορότερο τρόπο.

6. Σε περίπτωση αναβολής προγραμματισμένης εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο ή σε περίπτωση εξέτασης μαθητών που για λόγους ασθένειας δεν προσήλθαν στις προγραμματισμένες εξετάσεις, ενημερώνεται σχετικά η οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και καθορίζεται από το σχολείο νέα ημερομηνία εξέτασης, σύμφωνα με τα παραπάνω, για την οποία ενημερώνεται το Ι.Ε.Π.

7. Στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κατατακτήριες εξετάσεις, τα θέματα των προφορικών εξετάσεων καταρτίζονται από τους/τις οικείους/ες διδάσκοντες/ουσες. Οι γραπτές εξετάσεις για τα μαθήματα της Ομάδας Α΄ διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους/τις υπόλοιπους/ες μαθητές/τριες (άρθρα 113 και 136 του ν. 4610/2019).

8. Στις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται σε θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, όπως και στις εξετάσεις Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2020
Η Υφυπουργός
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ


  1. Τροποποίηση με την Υπουργική Απόφαση 48803/ΓΔ4/29-04-2022/ΦΕΚ 2136Β.
Η αφίσα του σχολείου μας (δημιουργία μαθητή)

Translate

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση